Gigabitna stikala: Nasveti za izbiro

Nadgradnja lokalnega omrežja poslovnih računalnikov je izziv, s katerim se prej ali slej soočajo vsi skrbniki sistema. Izboljšane računalniške interakcije bodo ustvarile optimalne pogoje za zaposlene in še povečale uspeh podjetja.

Glavna naprava, srce razvitega lokalnega omrežja, je gigabitno stikalo. Zagotavljajo neprekinjeno večnitno in visokohitrostno prenašanje podatkov in razvejanje signalov. Pravilno delovanje tega elementa je odvisno od delovanja omrežja in celotnega podjetja kot celote.


Stikalo in zvezdišče

Stikalo je naprava, ki omogoča združevanje več računalnikov v eno lokalno omrežje in služi za izboljšanje kakovosti oddanega signala. Točno isto funkcijo opravlja drugo omrežno opremo - vozlišče (od angleškega vozlišča - mesto katerega koli omrežja). Vendar je pri izbiri strokovnjakov že dolgo priporočljivo dati prednost stikali. Kaj je razlog za to? Delo vozlišča se lahko primerja z delovanjem običajnega repetitorja - prejme signal in ga preusmeri na vse priključene računalnike, ne glede na to, kaj je določen računalnik namenjen pretoku informacij. Zaradi takega "množičnega pošiljanja" se je lokalno omrežje hitro "zamašilo", hitrost prenosa kot celote se je zmanjšala. Poleg tega, več vozlišč, ki ste jih namestili v omrežje, večja je verjetnost, da bo serija nevihta - situacija, ko ogromno količino parazitskih paketovprek omrežja.


Normalna in gigabitna stikala se takoj po povezavi ne razlikujejo od zvezdišča. Vendar pa sčasoma tvorijo tabelo za preklapljanje ali uredijo seznam MAC naslovov računalnikov, v skladu s katerimi se paketni podatki posredujejo v prihodnosti. Tako je podprta optimalna funkcionalnost omrežja.

Število pristanišč in hitrost

Delovanje lokalnega omrežja je neposredno odvisno od parametrov stikala. Tudi najcenejše naprave imajo velik nabor funkcij, ki jih razlikujejo med drugimi predstavniki te cenovne kategorije. Pri izbiri pa bodite pozorni le na najpomembnejše parametre. Prva je število pristanišč. Določa število omrežnih naprav, ki jih je mogoče priključiti na stikalo. Običajno se število pristanišč razlikuje od 5 do 48. Drug pomemben parameter je hitrost prenosa podatkov - hitrost, s katero deluje vsako gigabitno priključek na stikalu. V našem primeru je to vsaj 1000 MB /s. Vendar večina opreme podpira standardno IEEE 802.3 Nway - hitrost paketov za samodejno odkrivanje.

Pasovna širina

Pasovna širina je produkt števila vrat pri največji hitrosti prenosa podatkov. Ta parameter določa zmogljivost sistema v času največje obremenitve. V idealnem primeru bo ta kazalnik najvišji tok podatkov, ki se prenaša iz vseh računalnikov hkrati.
Na primer, vaše stikalo ima 10 vrat do 300 Mb /s. Njegova pasovna širina je 2 GB /s. V časuvrata največje obremenitve bodo lahko prenesla pretok informacij, ki je enak 3 Gb /s, pod pasovno širino. Takšna gigabitna stikala se ne bodo mogla spopasti z največjo obremenitvijo in upočasniti delo celotnega podjetja.
Učinkovitost omrežja je odvisna od poravnave Full-duplex in Half-duplex. V načinu Full-duplex se podatkovni paketi prenašajo hkrati v dveh smereh - od stikala do računalnika in obratno. V načinu Half-duplex se signal prenaša samo v eno smer. Vgrajena funkcija usklajevanja preprečuje konflikte pri upravljanju omrežnih naprav, ki uporabljajo različne načine.

Poudarek pozornosti

Pri izbiri stikala je pomembno paziti na velikost preklopne tabele, ki povezuje "imena" pristanišč z MAC naslovi računalnikov. Ta parameter mora biti določen glede na število osebnih računalnikov v vašem omrežju. V primerih, ko v pomnilniku naprave ni prostora za pisanje nove omrežne naprave, bo izbrisan naslov redko uporabljenega računalnika in nato znova iskan. To znatno zmanjša zmogljivost. Funkcija za nadzor pretoka mora imeti vsa gigabitna stikala, ker zagotavlja zaščito pred izgubo podatkov. S svojo pomočjo se obe napravi "pogajata" med seboj, v kakšnem zaporedju in kdaj pošljete signal.

Stikalna krmilna enota

Po tipu krmilnikov se komutatorji delijo na dva tipa - neupravljana in nadzorovana. V prvem primeru imamo popolnoma avtonomno napravo brez orodij ročnega uglaševanja in umerjanja. To je bolj primerno za majhno pisarniško omrežje aliHiša, ker ima nizke stroške, ne zahteva človeškega posredovanja. Njegova glavna pomanjkljivost je nizka produktivnost, ki ne omogoča, da se uporablja v velikem podjetju.
Upravljano gigabitno stikalo deluje tudi v samodejnem načinu, vendar ima širok nabor orodij, s katerimi lahko skrbnik enostavno prilagodi svoje delo. Tipični predstavniki so JetStream, TP-Link, D-Link. Njihova pomembna pomanjkljivost je visoka cena.

10 gigabitnih stikal

V razmerah hude konkurence je pomembno, da lahko hitro sprejemamo odločitve in dajemo naročila. Da bi to omogočili, je potrebno podjetje opremiti s hitrimi stikali, ki zagotavljajo prenos podatkov s hitrostjo do 10 Gb /s. Treba je omeniti, da so se takšne naprave na trgu pojavile pred več kot 10 leti. Vendar pa so še vedno pomembne in njihova zamenjava še ni na voljo.
Za priključitev 10-gigabitnega stikala lahko uporabite optični kabel, twinxial ali navaden bakren kabel standarda UTP, FTP. Danes so najpogosteje uporabljene običajne bakrene žice. Zagotavljajo prenos podatkov 10GBASE-T, imajo nizke stroške in omogočajo, da je omrežje čim bolj prilagodljivo. Treba je omeniti združljivost z gigabitnimi omrežji.

Proizvajalci centrale

Naše podjetje Alcatel-Lucent odpre naš seznam. Njegova družina naprav OmniSwitch je zasnovana tako, da gradi tako srednje kot velike, kot tudi za jedrno napravo malih podjetniških omrežij. OmniSwitch 6850E ima 10-gigabitno funkcijoStikala so na voljo kot dodatna oprema, vendar OmniSwitch 6900 že ima 64 vrat za prenos hitrih paketov. Podjetje D-Link ima v svoji ponudbi le dva predstavnika te kategorije naprav. Njegovo 8-vratno Gigabitsko DXS-3600-16S namizno stikalo omogoča povezovanje z računalnikom prek fiksnih vrat SFP +, v DXS-3600-32S pa je že 24 podobnih priključkov. Obe napravi imata sedež za razširitveni modul, ki omogoča povezavo z omrežjem s tehnologijo 10GBASE-T.
Cisco ne more uživati ​​v polni opremi. Vendar pa ponuja ugodnejše rešitve v obliki izmenljivih modulov, kot sta Nexus in Catalyst. Podobne "razširitve" se lahko uporabijo za povezavo z omrežjem prek bakrenega kabla in prek optičnih vlaken. HP ponuja svoje gigabitne stikala za potrebe srednjih in malih podjetij. Eden najsvetlejših predstavnikov je HP 6125G /XG, ki je hibridna naprava - 1/10-gigabitno stikalo. Izjemoma 10 Gigabitnih stikal predstavljajo modeli serije 5820. Ta hitrost podpirajo pri SFP + sedežih. Vendar pa lahko med napravami najdete tudi PoE Gigabit stikalo serije HP 5920.

Kaj izbrati za domače omrežje?

Če je uporaba brezžične povezave za povezovanje naprav z domačim omrežjem nemogoča ali nesprejemljiva zaradi nizke hitrosti prenosa podatkov, je bolje uporabiti neupravljana stikala. Prvič, cenejši so. Drugič, enostavno jih je povezati in konfigurirati, ne zahtevajo motenj s straniuporabnika
Model TP-LINK TL-SG1008D obljublja, da bo najboljša možnost. Stikalo ima 8 priključkov za povezavo, deluje na račun napajalnika, ki se priključi na vtičnico. Prenos podatkov je zagotovljen pri hitrosti 1 GB /s. Po želji lahko izberete optično gigabitno stikalo iz TRENDneta ali ASUS-a. Stroški takšnih naprav so na sprejemljivi ravni, njihova funkcionalnost z glavo pa zadostuje za zadovoljevanje potreb domačega omrežja.

Sorodne publikacije