Prilagoditvena provizija za AVR mikrokrmilnike: značilnosti, vezje. Prilagoditvena tabla z lastnimi rokami

Pristojbina za odpravljanje napak je zelo uporabno orodje za razvoj različnih elektronskih naprav. Toda lahko ustvarite svoje roke? Ali se lahko šteje le za industrijske analoge? Katere so lastnosti te naprave? O tem bomo danes govorili.

Splošne informacije

Ko gre za to temo, se pogosto razume plošča za odpravljanje napak za Atmega8 ali drug podoben mikrokrmilnik, ki temelji na 8-bitnem ali 16-bitnem načelu. Toda svet napreduje. Čas je za 32-bitne mikrokrmilnike. V zvezi s tem bomo razmislili o tem, kaj nam je zdaj na voljo. Posebno pozornost je treba nameniti debug plošči STM32, čeprav se v članku upošteva enako AVR. Najprej pa bomo predstavili splošno sliko.


Pojav 32-bitnih mikrokontrolerjev je močno razširil obseg nalog, ki bi jih lahko dosegli. Vendar je treba optimizirati sprejete odločitve in ustvarjeno tehniko. Čeprav bodo stare vzorce pozorni, saj ne omenjam njihove univerzalnosti in Q-faktorja preprosto ni mogoče.

Kaj je STM32?

Seveda je v članku največ zanimanja za debugging pristojbino. Ampak, da bi razumeli dodaten trenutek, razmislimo o glavnem. Recimo, da imamo STM32F103C8T6. Plošča za odpravljanje napak je mikrokrmilnik, ki je izdelan na jedru ARM Cortex-M3. Ima številne prednosti, od katerih je glavna -vsestranskost. Mimogrede, zdaj je Cortex-M3 polnopravni industrijski standard. Plošča za odpravljanje napak predstavlja površino, na kateri lahko vsi stiki STM32 sodelujejo, kar zagotavlja izvedbo obstoječih nalog.


Kako začeti

Torej potrebujemo razhroščevalnik. Katere parametre naj ima? Kupite ali naredite sami? Kakšna velikost bi morala imeti? Tu je zadnje vprašanje, s katerim bomo začeli. Najprej morate dvigniti napravo, tako da bodo vsi mehanizmi in komponente uspešno nameščeni nanj. V večini primerov je dovolj, da ima odbor za razhroščevanje AVR strani petnajst centimetrov. Ta velikost ustreza kompaktnosti in funkcijam naprave.
Preden začnete s proizvodnjo ali nakupom plošče, morate najprej sestaviti shematični diagram. V ta namen lahko razstavite elemente na papirju in narišete povezave med njimi. Če je vse izšlo brez težav - to je v redu, potem lahko začnete vaditi akcijo. Potem morate samo postaviti in spajati vse potrebne elemente, in vse - odbor je pripravljen. Torej izgleda kratko. Zdaj pa si poglejmo vse več podrobnosti.

Načrtovanje

Potreba po uporabi plošč za odpravljanje napak prej ali slej presega vsak radijski amater. To je neke vrste razhroščevanje na ravni železa. Če želite, lahko kupite že pripravljeno mizo za vsak okus. Vendar nas zanima podrobna analiza te teme? Zato bomo pogledali, kako je plošča za odpravljanje napak ustvarjena z lastnimi rokami. Najprej se morate odločiti - mirazvijamo plačilo za specifične potrebe ali univerzalno. Ker je prva različica precej specifična, bo članek obravnaval drugo. Potrebno je razmisliti o temeljih. Če pogledate najbolj običajne amaterske plošče, je treba opozoriti, da so videti zelo površni. Žice se iztekajo, kot želite, in morda je malo problematično razmisliti, kaj je z njim povezano. Zato je treba predvideti možnost, da se določijo tako, da se ne prekrivajo.
Če ustvarite primer in razvijete shemo, lahko raztrgate sledi. Ta možnost je najbolj zanimiva. Mimogrede, situacija, v kateri se uporablja univerzalno vezje, je precej priljubljena in sledi se uporabljajo, nato pa odstranijo. Da bi bolje razumeli, poglejmo nekaj primerov.

Power Board

Recimo, da zgradimo nekaj velikega in naša naprava je sestavljena iz več modulov. V tem primeru mora shema vezja debugove plošče omogočati sprejemanje konstantne ali izmenične napetosti na vhodu. Da bi dobili nekaj načinov za povezavo, morate razmisliti o priključkih in terminalnih blokih. Da bi zagotovili delo, je potrebno zagotoviti ne le baterije, temveč tudi stabilizator. V primeru lahkih preobremenitev in s tem povezanih pregrevanj lahko uporabite majhen radiator.

Mikrokontrolna plošča

In najbolj zanimiva. Možno je, da so plošče za odpravljanje napak za mikrokontrolerje in pomožne elemente kompleksne komponente. Navsezadnje so "možgani" tehničnihnaprave. Za uspešen začetek na področju razhroščevanja desk za začetek s kompleksnimi 32-bitnimi krmilniki ni zaželeno. Lahko začnete z nečim lažjim. Na primer, iz veteranskega mehatronskega razvoja ATmega8. Da ne bi še dodatno zapletali situacije, lahko naredimo enostransko tiskanje.
In kaj, če zahteve presegajo ta okvir? Uporabite obojestransko tiskanje? Kot možnost, da. Toda če je prevelika zmogljivost zanemarljiva, je pogosto možno brez montažnega skakalca. Bolje je, da pristanišča pristanišč in verige dviganja pripeljemo do posameznih miniaturnih robčkov. Ta pristop bo olajšal širitev plošče mikrokrmilnika. Toda to je le splošna teorija. Pogovorimo se o izvajanju v praksi.

Ročna izdelava tiskanega vezja

Najprej potrebujemo papir, na katerem bo potiskano tiskano vezje. Zaželeno je, da je subtilna. To je pomembno za doseganje natančnih vrtalnih lukenj. Da bi se izognili kakršnim koli presenečenjem, lahko papir z lepilom lepimo na karton. Naprej morate izrezati lepljen vzorec. No, predlogo za vrtanje je že pripravljena. Izberemo nabavo folij iz steklenih vlaken zahtevane velikosti. Pritrdite vzorec iz papirja iz lepenke in ga s svinčnikom ali markerjem pobarvajte po obodu. Nato razrežemo steklena vlakna po naših linijah, uporabimo škarje na kovini ali žagamo z nožem. Lepljenje delov z lepilom.
Mimogrede, malo nasvetov: ni vam treba razmazati celotne površine, dovolj, da pustite kapljico lepila v vsakiiz štirih vogalov. Če ne želite čakati - uporabite "Moment". To vam bo omogočilo, da nadaljujete z delom v nekaj sekundah.

Odprtine za vrtanje

V ta namen se bo popolnoma ujemal poseben mini-stroj. Lahko pa uporabite tudi ročno orodje. Za ogromno večino ciljev je veliko vaj s premerom 08 mm. Treba je opozoriti, da odbor za kakovost morda ne bo zapustil prvič zaradi zapletenosti dela in potrebe po trdni roki. Če se takšna dejanja izvajajo prvič (in najverjetneje bo), potem lahko samo svetujete moralno, da se pripravite na razpad vaje. Ko opravite celoten spekter dela in se prepričate o njihovi kakovosti, si oglejte lumen. Če se odkrijejo določene napake, jih je treba takoj rešiti.

Uporabi topografsko risbo

Mesta, kjer bodo prehodne poti potekale, bo treba zaščititi pred poškodbo prebave. Za to so pokriti s posebno masko. Pred uporabo je treba odstraniti vse tuje snovi. Predvsem se to nanaša na lepilo, ki se lahko po nesreči razlije po površini.
Potem, ko so poti označene, lahko začnemo postopek risanja. V ta namen se prilega vodoodporna emajl.

Prenos risbe iz papirja v steklena vlakna

To je najpomembnejša faza. Papir (stran, kjer je risba) je treba nanesti na stekleni teleskop in ga stisniti z velikim naporom. Nato segrejemo nastali "sendvič" v pečici na temperaturo 200 stopinj.Čaka, da se plošča ohladi na sobno vrednost. Po tem papir ostane odprt in slika ostane na tiskanem vezju. To se morda zdi precej zapleteno, zlasti s temperaturo. Še posebej za takšne ljudi obstaja dvom, da nekateri obrtniki predlagajo uporabo elektrorashke. Toda tukaj je pomembno eno pomembno opozorilo: rezultat je nestabilen. Seveda lahko poskusite vaditi dan ali dva in morda ne slabše kot v primeru peči. Toda še vedno obstaja problem zapletenosti zagotavljanja hkratnega segrevanja površine skozi tiskano vezje na eno temperaturo. Zato slika na tak način ni v celoti prenesena.
Najpomembnejše težave so vrzeli, ki se pojavijo pri tej kreaciji. Zaradi varnosti med pripravo tiskanega vezja v pečici lahko dodatno pokrije iz različnih strani pločevine debeline pet do šest milimetrov. To naredimo, da se izognemo negativnim deformacijam med toplotno obdelavo plošče.

Zaključek

Tukaj je na splošno odbor za AVR pripravljen. Seveda je tu opisan univerzalen način in za dokončanje pod določenimi pogoji bo vsakdo moral samostojno voditi svoje potrebe. Lahko poskusite z ustvarjanjem univerzalnih kartic. Vsak obrtnik nenehno dela na nečem, da bi jih izboljšal in izboljšal. Poleg tega njihov razvoj omogoča, da se zagotovi zanesljivost shem.

Sorodne publikacije