Adapterji za trdi disk so za starejše naprave novo življenje

Kljub široki uporabi uporabnih pogonov USB, stari dobri trdi diski ne bodo zavzeli svojih položajev, prehiteli vse druge pomnilniške medije za cenovno dostopne količine in vrednosti. Poleg tega, če ne bo revolucionarnega prodora na področju shranjevanja informacij, bo stanje ostalo nespremenjeno. Težava je v tem, da če so bliskovni pogoni namenjeni samo za vodilo USB (razen kartice, ki je ne upoštevamo), potem o trdih diskih ni tako preprosto.


Zgodovina problema

Prvi trdi diski so povezani z računalniki, ki uporabljajo vmesnik IDE (stare spremembe bomo popolnoma prezrli). Naprava ima pravokotni konektor velikosti 80x10 mm, pri čemer je glavnik ponovno nameščen v pin-pin.
S posebno zanko, ki je vsebovala 80 vodnikov, je bil narejen par z matično ploščo. Potem je bil standard zaporeden vmesnik SATA, trdi diski pa so dobili bolj kompakten konektor. Od zdaj naprej so lastniki starih naprav začeli uporabljati adapterje za trde diske, kar je "starcem" omogočilo povezavo z novimi računalniškimi sistemi. Morda se zdi, da problem ni bil dokončno rešen, potem pa je položaj le zapleten.

Adapter "Magic"

Adapter trdega diska IDE-SATA je majhno elektronsko vezje, ki se nahaja znotraj plastičnega ohišja naprave. Odmaknil se je od žice za doslednovodilo, ki se konča z ustreznim vtičem, ki omogoča povezavo z računalnikom. Toda vzporedni priključek vodila IDE ("mama") je bil del telesa samega adapterja. Stari trdi disk je povezan z njim.
Napajanje trdega diska je bilo izvedeno preko majhnega ločenega napajanja. To ni zelo priročna rešitev, toda za precej visoko porabo moči trdih diskov ni bilo druge možnosti.


Zaradi takih manipulacij bi lahko računalnik deloval z zastarelim, a še vedno delujočim pogonom, kot tudi z novo različico SATA. Poleg tega to praktično ni vplivalo na splošno učinkovitost sistema.

USB čas

Po nastanku univerzalnega serijskega vodila se je razvoj perifernih naprav računalniških sistemov znatno pospešil. Objekti so bili očitni: običajno ni potrebna ločena hrana, ker je standard prvotno zagotavljal 5 V napajanje pri največjem toku 500 (revizija 2) in 900 mA (nova 3. različica); isti konektor je bil vzet zunaj ohišja (za IDE in SATA je bilo potrebno odpreti sistemsko enoto). Poleg tega je takoj pojavil USB-adapter za trdi disk dovoljeno opraviti "vroče" povezavo, ne da bi zaprli celoten računalniški sistem.
Fizično je ta adapter popolnoma analogen tistemu, ki ga opisuje IDE-SATA, z edino razliko, da je na eni strani priključek USB ("očka"), na drugi pa univerzalni blok s priključki za vzporedne in serijske trde diske. vmesniki Kljub temu, da nekatere naprave ne potrebujejo večločeno oskrbo z električno energijo, da bi bila združljiva s starimi rešitvami, se običajno doda njen trenutni vir.

Tipkovnice za prenosne računalnike

Pred kratkim je 25-palčni trdi disk zelo priljubljen. Ti trdi diski so nameščeni v prenosnih računalnikih in se razlikujejo od običajnih, ne samo zmanjšanih dimenzij, ampak tudi manjše porabe. Pomembna značilnost je visoka zanesljivost, ki je v mnogih pogledih posledica močnih udarcev in udarcev, ki v stotinkah presega te značilnosti. Takšni pogoni so tako široko uporabljeni, da klicanje takšnih "prenosnih" rešitev ni povsem pravilno. Najpogosteje so zasnovani za delo z vmesnikom SATA.

Konstruktivna izvedba

Adapterji za trde diske zgoraj omenjenega tipa so običajno razdeljeni na več vrst: - adapterji, namenjeni zamenjavi standardne naprave DVD-RW na drugi trdi disk v prenosnih računalnikih; - tako imenovani žepi, ki dejansko obrnejo pogon na ogromen prenosni bliskovni pogon; - univerzalni, podoben prvemu IDE-SATA, vendar bolj tehnološki. Uporaba tega ali tega adapterja je odvisna od vrste nalog, ki naj bi jih rešila s pomočjo. Oglejmo se podrobneje o tem trenutku.

Nadgradnja računalnika

Nekateri adapterji trdega diska omogočajo lastniku prenosnega računalnika, da poveča skupno količino razpoložljivega diska tako, da v notranjost sistema vgradi posebno konstrukcijo. Prvotno potegnil ven za dolgo časa postal nepotrebenPogon CD-ROM. Glede na dimenzije je izbran adapter za 25-palčni trdi disk SATA.
Pogojno gledano je ta kovinska škatla, v kateri je nameščen trdi disk, pritrjena z vijaki. Obstaja tudi majhen robček, opremljen s SATA konektorji, preko katerega poteka izmenjava podatkov med sistemskim vodilom in napravo. Škatla HDD je vstavljena v DVD-RW in pritrjena s standardnimi vijaki. Na vidni strani je plastična blazinica, ki posnema pogon CD pogona. Takšni trdi disk adapterji, ki podpirajo nov standard SATA-3, čeprav je malo verjetno, da bo uporabnik videl razliko v zmogljivosti v primerjavi s prejšnjo revizijo.

Ogromen "bliskovni pogon"

Zelo pogosto se adapterji za trdi disk uporabljajo za pretvorbo prenosnih samostojnih pogonov v trde diske. Na primer, gledanje videa z visoko ločljivostjo na televizorju morda ni dovolj.
V tem primeru je treba omrežni kabel razširiti nanj, kar ni vedno mogoče, ali pa posneti videoposnetek na USB ključek in ga priključiti na televizor. Hkrati z večanjem ločljivosti se zasedena prostornina poveča, zato mora biti pogon ustreznega razreda, kar vpliva na njegovo vrednost. Na koncu se izkaže, da je veliko bolj donosno kupiti adapter-žep SATA-to-USB, preprost 25-palčni vitlo in to rešitev namesto bliskovnega pogona. Strukturno je ta adapter majhna kovinska ali plastična škatlapristojbine. V notranjosti je trdi disk vstavljen in zaprt s pokrovom. Na voljo je popolnoma dokončan izdelek z mini USB priključkom, ki ga lahko nosite brez strahu pred poškodbami. Vstavi ustrezen kabel v želeno napravo. Včasih je kabel razdeljen na dve USB-veji. Če uporabljate trdi disk za delovanje iz enega vmesnika, je potrebna dvojna povezava.

Sorodne publikacije