Matična plošča ASRock G31M-GS: Pregled, specifikacije in pregledi

ASRock od leta 2002 izdeluje matične plošče in druge naprave. Razvijalci so trenutno le 190 ljudi. Kljub temu pa proizvajalec ponuja odlične izdelke, ki so v povpraševanju. Sprva je ASRock veljal za hčerinsko podjetje Asusa. Zato je zasnova logotipa obeh podjetij nekoliko odmevna.

Delo

Zanimivo je, da je leto 2011 postalo zelo plodno ASRock. V tem obdobju je lahko prodala več kot 8 milijonov matičnih plošč, kar je osupljiv rezultat. Priljubljeni proizvajalci desk so nekoliko zaostali, kar kaže na 6-7 milijonov.
Ni skrivnost, da se podjetje ukvarja tudi z uvedbo trga HTPC. V tej smeri se poskuša razvijati skupaj z izdajo matičnih plošč. Leta 2012 je podjetje izdalo prvo matično ploščo za industrijske računalnike. Kljub temu pa so izdelki za navadne uporabnike lahko tudi na policah trgovin. Na internetu, seveda, izbira je veliko več. Tisti, ki iščejo poceni, dober naboj, so lahko bili pozorni na ASRock G31M-GS. Nato bomo o tem podrobneje govorili.

Namen

Ta model nima številnih novih funkcij in tehnologij. Ne obstaja način, da bi našli nekaj osnov, ki bi pomembno vplivali na produktivnost. Matična plošča ASRock G31M-GS je prejela minimalni nabor specifikacij. Zasnovan je posebej za bazo LGA 775. Najlepša plošča bo izgledala kot običajni PC. Z igrami bo primer še težji. Tu se osredotočitePisarniška programska oprema in večpredstavnost. Seveda, s tem modelom lahko stisnemo igralni računalnik, vendar bo najprej težko, glede na prisotnost slotov in konektorjev, in drugič, ni povsem stroškovno učinkovito.
Če pogledamo značilnosti, postane jasno, da je pred kupcem vstopna pristojbina. Dobila je celo obliko MicroATX in samo dva priključka za OPERATIVNI pomnilnik. Računalnik s takšno matično ploščo bo navaden, po meri, namenjen samo za deskanje po internetu, delo s pisarniškimi aplikacijami in slikami. Torej lahko rečemo, da je glavna prednost ASRock G31M-GS nizka cena. In ni visoke zmogljivosti ali zmožnosti namestitve najboljših igralnih perifernih naprav.

Pakiranje

Kupec predstavi precej nenavadno škatlo svetlo zelene barve. Je zelo svetla in pritegne veliko pozornosti, kar seveda ni povsem upravičeno. Kljub temu je v ospredju podpora za procesor, frekvenco, različico DirectX, nekatere tehnologije. Za informacijami je preveč: obstajajo sheme in majhne ikone s sliko podprte opreme itd. Sama škatla ni zelo dobra. V proračunskem modelu je ista oprema. Tukaj lahko najdete samo matično ploščo, obstaja tudi prtljažnik za primer, navodila SATA in ATA 100, CD z gonilnikom in programsko opremo. Ni vam treba več čakati.

Videz

Težko je govoriti o zasnovi matičnih plošč. Kljub temu ima vsak svoj riž, od katerega je, mimogrede, pogosto odvisna tudi vrednost. Kot že omenjeno, se ASRock G31M-GS izvaja v obliki MicroATX. Velikosti same so dovoljstandard - 183 x 244 milimetrov. Priključek procesorja je praktično na sredini površine. Ima format LGA 775. Na levi strani je drsnik za vodilna vrata, na hrbtni strani pa so priključki za RAM. Obstajata samo dva, zato ni veliko prostora za povečanje količine RAM-a.
Pod procesorjem je severni most, ki "ščiti" majhen radiator aluminija. Pod njimi je režo za povečanje površine matične plošče. Reža za diskovni pogon se nahaja ob njej, kar je zdaj skoraj nerealno na matični plošči. Ta model ima polprevodniške kondenzatorje, ki so nadomestili svoje elektrolitske "brate". Njihov izraz, kot kaže praksa, je dvakrat toliko zastarelih elementov. Obstajajo tudi različna vrata.

Elementi

Prej niso nikoli pokvarili vrat za matično ploščo, kot je to načeloma in zdaj. Toda delavci so bili veliko manjši. Zadevni problem je bil predvsem z neizkušenostjo in kakovostjo. Zdaj bodo delovala vsa štiri vrata. Toda potem bi lahko delovalo le deset. Sistemska plošča ASRock G31M-GS ASRock G31M-G je opremljena z velikim številom priključkov. Na voljo je prostor za slušalke in mikrofon. Privzeto je zeleni priključek namenjen manipulatorju, vijolična pa je nastavljena za tipkovnico. Obstaja USB vrata, in ne enega, ampak štiri.


Za avdio sistem so na voljo 3 priključki s premerom 35 mm. Lepo je, da ima ta model COM vrata, kar je bilo pogosto težko najti na ploščah. Za grafiko je dobro znana VGA. To je vredno omeniti tudi omrežni priključek RJ-45. Ponavadi je namenjenza povezavo računalnika z omrežjem LAN. Na sprednji plošči so še PCI reže, ki so bile uporabljene za zgodnje različice krmilnikov, in ena PCI Express različica 1X, potrebna za nove spremembe teh krmilnikov. Toda različica 16x PCI Express na plošči omogoča priključitev ene diskretne grafične kartice.

Značilnosti

Seveda so bile lastnosti ASRock G31M-GS svojega časa slabe. Kljub dejstvu, da se ni mogel pohvaliti z visoko produktivnostjo, je še vedno imela kakovostne elemente vodilnih proizvajalcev. Da, komplet sistemske logike je bil izveden zahvaljujoč čipu Intel G31. Prej je bilo že omenjeno, da je bil model LGA775 uporabljen. Plošča je podpirala procesorje z eno ali dvema jederoma, ki sta bili polprevodniški in pripadali liniji Celeron in Pentium. Poleg tega je bila podpora za zmogljivejše Core 2 Duo in Core 2 Quad žetone.
Prav tako je treba omeniti, da je na plošči obstajal integriran grafični pospeševalnik, ki je izhajal tudi iz transportnega Intel. Naprava ni pokazala visoke hitrosti, ampak nasprotno, pokazala je najmanjšo možno hitrost. Ta možnost je lahko na voljo za zaposlene v pisarni ali za tiste, ki ne potrebujejo računalnika za igre in druge zahtevne naloge. Če ste potrebovali sistem bolje, ste morali kupiti diskretni pospeševalnik. BIOS ASRock G31M-GS je bil od AMI. Kot se je izkazalo, se je pogosto zgodilo, da mu težave. Včasih je bilo težko nastaviti, včasih so vrata delala nepravilno. Prav tako ste pogosto naleteli na težave pri posodabljanju.

Ocene

PovprečjeASRock G31M-GS je ocenjen na 35. Zanimivo je, da so bili uporabniki povsem zadovoljni z nakupom in da so bili tisti, ki so dali ta model "enoto", s tem izrazili razočaranje. Od prednosti večine ljudi všeč kompaktne velikosti, spremenljivost podprtih modelov procesorjev, zanesljivost materialov. Prav tako je bil prijeten in enostaven za namestitev brez dodatnih prenosov.
Tudi slabosti so se izkazale za dovolj. Zelo zapleteno za RAM, DDR2 in samo dve reži. Prav tako so opozorili na slabo lokacijo priključka za napajanje. Nekateri sklopi matične plošče so izgoreli po samo 1-2 mesecih uporabe. Tudi serijsko je prišlo do napake pri delu z omrežno kartico. Občasno je prenehala z delom, kar seveda ni obljubljalo nič dobrega. Včasih sem ga moral vključiti v BIOS, včasih pa je bil problem odpravljen s ponovnim zagonom računalnika.

Sklep

Moralno in fizično, ta model matične plošče je že dolgo zastarel. Če bi se uporabniki v letu 2012 z njim lahko borili, potem do leta 2017 ta možnost ne bi ustrezala niti najbolj ekonomičnim in skromnim kupcem.

Sorodne publikacije