Podnožje 462: Opis matičnih plošč in izbira ustreznih procesorjev.

Matična plošča je osnova celotnega sistema, saj so njene zmogljivosti odvisne od zmogljivosti bodočega računalnika. Najpomembnejše je vedeti, katera vtičnica je na matični plošči, saj bo to določalo podprt procesor. Za procesorje Intel in AMD sta na voljo le dve vrsti priključkov. Matične plošče, ki podpirajo ta priključek, so se pojavile na trgu leta 2000. Naprej bo priključek, o katerem se bo razpravljalo - vtičnica 462.

Opis priključka

Socket 462 ali vtičnica A, podpira samo procesorje AMD, in sicer: zgodnje različice Semprona, Athlon Xp /Mp, Athlon Thunderbird, AMD Duron. Ima priključek ZiF, tj. Vložek ničelne sile, ki ima 453 odklopljenih kontaktov in devet zaklenjenih. Skupaj se sprosti 462 vtičnic. Hladilnik za procesor je bolje vzeti lahek, ne več kot tristo gramov, saj lahko večja teža hladilnika moti celoten sistem. Namestitev hladilnika bi morala biti zelo natančna, saj večina procesorjev nima kovinskega telesa, ki bi zaščitilo kristal. Iz tega razloga je treba hladilni sistem zelo skrbno odstraniti in namestiti.


Procesor, nameščen na vtičnici 462 (čigar ploščo podpira samo AMD Sempron), mora imeti največ 2,300 megahertzov.

Primeri matičnih kartic in njihovi opisi

ASRock K7S41GX - matična plošča, katere velikost ustreza oznaki Micro-ATX. Ima vtičnico 462 integriranega procesorja na matični plošči. Glavni proizvajalec programa BIOS -AMI Plošča ima dve reži za RAM, kar ustreza pretoku z dvojnim kanalom. Za priključitev tipkovnice in miške sta na voljo tudi dva vhoda PS. Avdio adapter Realtek HD lahko podpira 5.1 zvočne kanale. Prenos podatkov je zagotovljen z omrežnim vmesnikom, ki pospeši do 100 megabitov na sekundo.


Naslednja matična plošča, ki podpira vtičnico 462, se imenuje MSI-K7d. Na tej matični plošči lahko poganjajo samo procesorji AMD. To je odgovor na vprašanje, kateri procesorji so primerni za vtičnico 462. RAM je predstavljen v formatu DDR1 in podprta številka je štiri reže. Glede na njegove dimenzije ta plošča ustreza oznaki ATX. Na voljo so tri razširitvene reže: PCI, PCI-x, AGP-PRO. Zbirka je narejena v Maleziji. Še en proizvajalec matične plošče s priključkom 462 je Tyan. Ta plošča deluje na biosistemih iz AMI. Na matični plošči so štirje USB izhodi, dve reži PCI-E, čipov NVIDIA, šest SATA 3 gigabiti na sekundo, priključek za miško in PS /2 tipkovnica na zadnji strani videa. V zvezi z RAM, lahko dodeli veliko število slotov - 16 kosov, in največji znesek ne sme presegati 64 gigabajtov. Vrsta pomnilnika je format DDR2.

Podnožje 462: katere procesorje izbrati?

Prej so bili opisani procesorji, ki so bili primerni za konektor 462. Prvi primer je AMD Sempron 2400+, katerega jedro se imenuje Thoroughbred. Ta procesor ima samo eno jedro s frekvenco 1666 megahertzov. Obstaja tudi 37 milijonov tranzistorjev, katerih jedro je sestavljeno. Tehnološki proces je tudi 130 nanometrovkristal je enak 85 kvadratnih milimetrov. Glede na porabo energije ta procesor vzdrži napetost do 1,6 voltov, količina sproščene toplote pa je samo 62 vatov. Najvišja temperatura ne sme presegati 90 stopinj, sicer se tehničnim poškodbam ni mogoče izogniti.
Naslednji procesor se imenuje Athlon Thunderbird, katerega arhitektura je skoraj nespremenjena od običajnega Athlona. Procesor je sestavljen iz 37 milijonov tranzistorjev na 120 kvadratnih milimetrih. Ta procesor deluje pri hitrosti 750-1333 megahertz. Še en procesor AMD Duron, ki deluje na 1.400 megahertz. Jedro se imenuje Applebred in je eno v procesorju. Na 85 kvadratnih milimetrih je 37 milijonov tranzistorjev, tehnološki proces pa je 130 nanometrov. Ta procesor lahko vzdrži napetost enega in pol volta, količina sproščene toplote je le 57 vatov. Največja dovoljena temperatura ne sme presegati 85 stopinj. Procesor deluje s faktorjem 10,5 x.

Sklepna ugotovitev

V sodobnem svetu le malo ljudi uporablja takšno opremo zastarelega formata, vendar so vedno ustanovitelji redkosti ali samo ljudje, ki jih zanima zgodovina razvoja računalniške opreme. Kljub produkcijskemu času so bile matične plošče z vtičnico 462 težko najti tudi v času sprostitve in vrhunca priljubljenosti. Zdaj ni mogoče kupiti takšnih kartic v trgovini, samo v uporabljenem stanju. Tudi zdaj takšne matične plošče stanejo veliko denarja.

Sorodne publikacije