Logic Kit NVidia GeForce 6100 /nForce 405. Specifikacije in namen

Pred nekaj leti so številna računalniška podjetja poskušala na trgu čipov in ponudila razumno konkurenčne rešitve po zelo demokratični ceni. En tak sistemski komplet je bil NVidia GeForce 6100. Njegove specifikacije, kot tudi možne uporabe te naprave, bodo obravnavane kasneje v tem pregledu.

Namen čipov

Set čipov NVidia GeForce 6100 matična plošča je bila uvedena leta 2004. Prvotno je bila namenjena za platformo Socket 754, nato pa so bile izdane posodobljene spremembe za Socket 939 in celo AM2. Ponovno je minimalna raven funkcionalnosti in razpoložljivost integrirane grafične kartice omogočila zbiranje samo pisarniških računalnikov, ki temeljijo na takih računalniških komponentah.


NVidia je sprva specializirana za proizvodnjo visokokakovostnih in zmogljivih grafičnih pospeševalnikov v diskretni obliki. Potem pa se je ta proizvajalec računalniške tehnologije odločil razširiti ponudbo izdelkov, da bi povečal dobiček. Na tej valovni dolžini se je pojavil komplet sistemske logike NVidia GeForce 6100. Glede na to, da je bil ta čipset zelo uspešen v okviru treh računalniških platform AMD, se lahko ta poskus imenuje uspešen. Danes so proizvajalci procesorskih sistemov opustili prakso uporabe kompletov čipov drugih proizvajalcev. Zato je ta čipov zastarel do danes in zagotovo ni pomembna strojna opremakomponento Kot del sodobnih računalniških platform se ne uporablja.


Modeli procesorjev

Sprva je bil čipov NVidia GeForce 6100 /NForce 405 prvotno namenjen za uporabo v procesorskem priključku Socket 754. V njem so bili izdani serijski čipi Septron in seveda Athlon Ker je ta sklop čipov imel pisarniško orientacijo, je delal v svežnju predvsem s prvo družino čipov. Podobni dve seriji procesorjev sta bili implementirani tudi v procesorski priključek Socket 939. Ponovno, linija Athlon je imela visoko zmogljivo specializacijo. Zato so bili v povezavi s takšno sistemsko ploščo uporabljeni samo vsi isti proračunski čipi Septron. Ključna razlika v primerjavi s prejšnjo platformo Socket 754 v tem primeru je bila, da so taki procesorji v njegovem okviru delali v enokanalni CPU, za Socket 939 pa so lahko delali v dvojnem kanalu. V slednjem primeru je zaradi take rešitve prišlo do določenega povečanja produktivnosti. V istem AM2 seznamu procesorjev je bila dopolnjena tudi družina Phenom. Toda v praksi v vtičnico take matične plošče vse enako določene vse Septron z eno računalniško enoto, skromne tehnične specifikacije in nizke frekvence. Vendar pa je bila uspešnost takšnih procesorjev zadostna za izvajanje nekvalificiranih pisarniških aplikacij.

Pomembnost platforme

Danes so procesorske naprave AMD AMD za AM4 posodobljene. Za to vtičnico obstajajo samo trdne rešitveproizvajalca. Zato čipov NVidia GeForce 6100 /NForce 405 ni pomemben. Njegove tehnične značilnosti so zastarele in ne omogočajo reševanja sodobne naloge vstopne ravni. Zato morajo lastniki osebnih računalnikov, ki temeljijo na taki matični plošči, zdaj dokončati posodobitev računalniškega sistema.

Ocene. Funkcije

V čipih NVidia GeForce 6100/405 so ob izdaji imeli naslednje prednosti:
 • Nizki stroški.
 • Sprejemljiva raven funkcionalnosti.
 • Dober seznam komunikacij, ki omogoča povezavo z matično ploščo različnih zunanjih rešitev.
 • Visoka stopnja zanesljivosti. Mnoge od teh naprav se še vedno aktivno izkoriščajo.
 • Na minuse so isti strokovnjaki in lastniki pripisali nizko produktivnost, ki je omogočila uresničitev le najpreprostejših nalog. Druga pomanjkljivost v tem trenutku je, da je ta čipov zastarel. To pomeni, da ta računalniška platforma že dolgo ni več pomembna.

  Zaključek

  Proračunski čipni komplet NVidia GeForce 6100 matičnih plošč do leta 2005-2007 je bila resnično priljubljena rešitev za pisarniške sisteme. Toda zdaj je ta čipov zastarel. Njegova funkcionalnost zadostuje le za obdelavo dokumentov z besedilom. Za nekaj večjega takšen osebni računalnik ni primeren. Njihovi lastniki jih morajo nujno nadgraditi.

  Sorodne publikacije