Monitor se ne vklopi prvič. Diagnoza in odpravljanje težav

Monitor je naprava za prikazovanje slike, ki jo prenaša računalnik. Z njim se izvaja delo z imenovano napravo: gledanje filmov, igranje iger in druge različne manipulacije.

Vzrok težav monitorja

Razlogi, zakaj monitor ni vklopljen prvič, je lahko več: računalniška napaka, okvarjen kabel ali naprava.
Da bi izključili napačne variante, je vredno poskusiti diagnosticirati ranljive točke. Za začetek je vredno preveriti konektor, preko katerega se izvede izhod kabla na monitor, njegov videz ne sme povzročiti suma. Ti izhodi so na diskretni grafični kartici ali matični plošči. Pravilnost teh naprav tudi ne ovira preverjanja.


Okvarjen kabel za monitor lahko povzroči nepravilno delovanje naprave. Fizični vpliv je zelo pomemben. Stalne prekrivne ali prenapetostne žice lahko povzročijo, da se monitor ne vklopi prvič. Prav tako je potrebno preveriti celovitost vtičev in njihovo povezavo z obema stranema. Ko gre za sam zaslon, je lahko razlog, zakaj monitor ni vklopljen prvič, veliko.

Video kartica in matična plošča

Diskretna kartica ima različne priključke za povezavo zaslona in navidezne resničnosti strojne opreme. Pri povezovanju z monitorjem ni pomembno, kateri kabel je prikazan v upravitelju naprav, kiuporablja vmesnik monitor. Informacije se prikažejo tudi v nastavitvah grafične kartice.


Če je vgrajena grafična kartica, je priključek za povezavo z napravo nameščen na matični plošči. Če pride do težav s tema dvema komponentama, se bo težava pojavila v tem, da se monitor prvič ne vklopi.
Napajanje monitorja
Ko sistemska enota vklopi značilni zvok ob vklopu napajanja, se ventilatorji zaženejo in trdi disk začne delovati, monitor pa se ne vklopi in lučka za napajanje utripa, na desni, najverjetneje, v slabi povezavi z sistemski blok. Ko indikator napajanja ne sveti, je težava napajanje. Skupaj z manjkajočim indikatorjem lahko vidite inkontinenco monitorja, ki je sestavljena iz nehotenega zaustavljanja, utripanja zaslona in tako naprej.
Pogosto se napajanje prekine zaradi padca napetosti v omrežju. Prav tako je zelo verjetno, da monitor doživlja stalno pregrevanje, zaradi česar napajanje ne deluje. Impulzni napajalniki imajo na voljo zaščito pred padcem napetosti in kratkim stikom v zunanjih tokokrogih.

Kondenzatorji

Na napajalniku so kondenzatorji, ki pogosto ne uspejo in povzročijo, da se monitor ne vklopi prvič. Če imate izkušnje na področju demontaže ali popravila naprav s tekočimi kristali, lahko izvedete vizualno diagnozo. Za začetek morate odpreti zadnji del monitorja in odstraniti kartico. Lahko ga pogledateugotovili, da so kondenzatorji otečeni in imajo obliko sodčka. Dokazovanje ne bo še posebej težko, če obstajajo ustrezna orodja in spretnosti.
Zdaj je treba kupiti kondenzatorje, ki so enaki pomanjkljivim značilnostim. Če želite to narediti, morate pogledati na oznako, ki se nahaja navpično. Če je slabo vidna, lahko uporabite povečevalno steklo. Napaka pri izbiri vas lahko stane veliko, dokler ne boste morali kupiti novega monitorja. Ko kupite popolnoma napolnjen kondenzator, ga lahko začnete namestiti. Če želite to narediti, morate izklopiti monitor in počakati 30 minut, da se preostali kondenzatorji izpraznijo, vendar je najbolje, da zapustite celotno noč. Ko so kondenzatorji izgubili napajanje, je treba določiti lokacijo plus in minus, pa tudi, da ju ne zamenjamo z razpadajočim. Kot orodje potrebujete spajkalnik, kositer in kondenzator. Spajkamo segrejemo s kositrom in ga nanesemo na mesto, kjer je stal stari kondenzator, potem pa namestimo nov kondenzator. Tako lahko porabite za popravilo skoraj desetkrat manj kot stroški servisiranja. Če vam ustrezna znanja niso na voljo, se obrnite na servisni center, kjer bo usposobljen strokovnjak zagotovil diagnozo in popolno popravilo opreme.

Sorodne publikacije