"Stisnite ta pogon, da prihranite prostor": kaj je to? Koliko je smiselno narediti takšno operacijo?

Večina uporabnikov, ki delajo s trdimi diski in logičnimi particijami v sistemih Windows, z uporabo "Explorerja" ali ustrezne particije za upravljanje diskov, so verjetno pozorni na prisotnost nekoliko prikritega elementa "Stisni ta disk za shranjevanje prostora" v kontekstnem meniju. . Ta inovacija je bila uvedena v ločeno kategorijo, začenši z operacijskim sistemom Windows 7, čeprav je bil sistem, ki je uvrščen spodaj, tudi. Poglejmo, kaj je to, za kaj se lahko uporabimo ali ali bi se morali ukvarjati s podobnimi stvarmi in kaj je treba premisliti, če se takšna operacija še izvaja.

Nastavitev "Stisni ta disk za varčevanje prostora": kaj je to?

Kot veste, prej, ko trdi diski niso imeli dovolj prostora za shranjevanje, in nekatere datoteke, ki se najpogosteje nanašajo na večpredstavnostne formate (večinoma video in glasba), so bile zelo velike, je prihranek prostora na trdem disku resničen problem za vse brez izključitev uporabnikov Zato so se naenkrat strokovnjaki Microsoft Corporation odločili, da ga nekako odpravijo. Če želite prihraniti prostor pri izbiri particije, je bilo predlagano (in ponujeno) stiskanje tega diska, da bi prihranili prostor. Teoretično bi to moralo pomeniti zmanjšanje velikosti datoteke, zaradi česar pride do sproščanja potrebne dodatne količine. Kot je že jasno, če je v sistemu taka funkcija, ni greh uporabljati. In po mnenju večine uporabnikov,V tem ni nič kritičnega. Vendar pa kljub nastanku takšnih funkcij v operacijskem sistemu Windows nekateri ljudje ne razumejo bistva vprašanja in, ne da bi vedeli, kaj takoj, poskušajo uporabiti stiskanje na diske in particije. Ampak to, ne da bi razumeli bistvo tega, kar bo storiti, ni vredno.


Kako deluje?

Da, res lahko stisnemo. Tehnologija izvajanja teh stvari je zelo podobna delu z najnovejšo različico arhivskega programa Windows Zip, ko je mogoče preprosto odpreti zapakirani arhiv in si ogledati njegovo vsebino ali odpreti datoteko.
Torej tukaj. Vse datoteke, ki so stisnjene, so preprosto stisnjene, vendar le v odstotku, ki je na voljo za vsak posamezen format. Vendar pa so v Raziskovalcu vsi stisnjeni objekti vidni na običajen način in stiskanje nikakor ne vpliva na zmožnost odpiranja datotek, urejanja, shranjevanja ali izvajanja postopkov kopiranja ali premikanja. Po eni strani je zelo priročno. Ampak ne vedno, ker v nekaterih primerih lahko ne samo, da se soočajo nepredvidljive težave, ampak tudi dobili neuporaben operacijski sistem.


Kateri pogoni ali predelne stene se lahko stisnejo?

Kaj pomeni "stisnite disk, da prihranite prostor", malo razumljivo. Zdaj pa poglejmo, katere odseke lahko uporabimo za takšne operacije. Ko gre za logične particije, lahko naredimo stiskanje.
Toda glavna zahteva je, da morajo biti vnaprej oblikovani samo v NTFS. V drugemprimer ne bo deloval. Še ena odtenka je, da se pri kopiranju stisnjene datoteke iz ene particije v drugo stiskanje shrani, toda pri premikanju takega predmeta znotraj particije je vzeta izvirna oblika, v kateri ni stiskanja. Torej, če pogosto izvajate operacije, povezane s kopiranjem ali premikanjem velikih datotek v enem odseku, je pomen stiskanja na splošno popolnoma izgubljen (poleg tega stiskanje premaknjene datoteke s sredstvi za izvajanje kompresije celotnega odseka ne bo izšlo).
Zdaj pa nekaj besed o stiskanju diska za prihranek prostora, če deluje kot sistemska particija (tista, v kateri je nameščen operacijski sistem). Večina strokovnjakov ponavadi menijo, da v tem primeru za uporabo stiskanja, tudi če prisotnost takega elementa v lastnostih diska, ne bi smeli pod nobenimi pogoji vsaj iz razloga, da se lahko po njegovi izvedbi Windows preneha nalagati.

Kako izvesti kompresijo z najpreprostejšo metodo?

Kar zadeva izvajanje postopka stiskanja, ponavadi ni težav, tudi za najbolj nepripravljene uporabnike. V Raziskovalcu je preprosto iti skozi razdelek lastnosti particije, ki naj bi izvedla operacijo stiskanja, prek menija PCM, nato na splošnem zavihku določite ustrezno postavko, potrdite svoja dejanja in ponovno zaženite sistem.

Kako dekomprimirati sistemsko particijo?

Toda kaj storiti, če se je uporabnik odločil uporabiti takšno orodje tudi za nevednostNapačno stiskanje sistemske particije, po kateri se je Windows normalno ustavil?
Takoj opažamo, da povrnitev sistema, ki se včasih lahko samodejno začne, ne bo prinesla nobenega rezultata.
V tem primeru boste morali prenesti s katerega koli izmenljivega medija, po katerem na začetku namestitve izberete obnovitveno točko, in v fazi izbire lokacije gonilnikov (po določitvi nameščenega OS) v oknu znova izberite lastnosti sistemske particije prek kontekstnega menija in odstranite. kljukico iz točke zlonamernosti.

Ali je vredno shraniti disk?

Na splošno, kot je razvidno iz zgoraj navedenega, ni nič strašnega pri izvajanju kompresije. Zadnje vprašanje o uporabi elementa "Stisni ta disk, da prihranite prostor". Ta odločitev seveda ostaja uporabnik sam, toda kot najbolj praktična rešitev je priporočljivo stisniti le logične particije in samo tiste, v katerih pogosto ni notranjega premikanja datotek in map. Bolje je, da ne eksperimentirate s sistemsko particijo.

Sorodne publikacije