Kako zamenjati trdi disk na prenosnem računalniku: praktični vodnik

Mnogi lastniki prenosnih računalnikov se soočajo s težavo, ko operacijski sistem ni več zagnan ali tesno obešen. Napredni uporabniki začnejo znova namestiti sistem Windows, vendar tega ne počnejo in sporočilo o pomanjkanju trdega diska je v paniki. Kaj storiti in kako? Spremenite trdi disk na prenosnem računalniku? Toda kaj se zgodi s podatki, ki ostanejo na njem?

Ne obupajte! Če samopopravljalna škoda primanjkuje znanja in spretnosti, lahko napravo pripišete strokovnjakom. Ti bodo lahko hitro spremenite trdi disk na prenosnem računalniku. Cena za to bo precej višja, saj boste morali plačati ne le stroške trdega diska, temveč tudi storitve, ki jih boste zamenjali. Možno je, da bo čarovnik zaračunal diagnostiko in reševanje težav. In če boste morali obnoviti informacije, bo to tudi povzročilo stroške.


Trdi diski se razlikujejo po zmogljivosti, hitrosti, prostornini predpomnilnika, faktorju oblike in vmesniku. Glavni parameter je zmogljivost, tj. Količina shranjenih informacij, ki se lahko prilegajo nanj. Vmesnik je vrsta priključka za priključitev trdega diska na matično ploščo. Oblika je velikost (za 25-palčne prenosnike). Glasnost predpomnilnika je prostor za shranjevanje začasnih informacij. Pomemben parameter je hitrost diska, ki je odvisna od hitrosti delovanja.

V katerih primerih je treba zamenjati trdi disk?

Razlogi za zamenjavo trdega diska so lahko naslednji:
 • odpoved trdega diska;
 • pomanjkanje spomina;
 • obraba plošče, da bi se izognili zlomu;
 • počasna hitrost.
 • Koliko stane zamenjava trdega diska na prenosni računalnik?

  Če zamenjavo opravi čarovnik, bo cena odvisna od seznama storitev, ki jih bo opravil. Potrebno je takoj ugotoviti, kateri trdi disk je potreben (z veliko količino pomnilnika ali ne), katera hitrost trdega diska je optimalna in razumeti, kaj je zaželeno. Povprečna cena trdega diska se začne pri 2000 rubljih in lahko doseže 20.000 ali več. Stroški storitve za zamenjavo je 300-500 rubljev.
  Spreminjanje trdega diska na prenosnem računalniku je lahko poceni. Vendar pa je vse odvisno od finančnih možnosti. Ali je možno zamenjati trdi disk na prenosnem računalniku in ali so v mestu takšne storitve? O tem ni težko izvedeti, saj so zdaj te informacije dostopne vsem in lahko najdete strokovnjaka v skoraj vseh krajih.


  Prevajanje prenosnega računalnika

  Kako zamenjati trdi disk na prenosnem računalniku brez potrebnega znanja? Ni tako težko, kot se zdi na prvi pogled. Celoten postopek traja največ 15-20 minut. Prva stvar, ki jo je treba storiti, je obrniti laptop navzdol in odviti vijake, ki držijo zadnji pokrov. Odvisno od modela naprave je na spodnji strani lahko več pokrovčkov. V tem primeru morate vedeti, kakšno vrsto odvijte in kje je trdi disk. Pred izklopom mora biti prenosni računalnik izključen iz omrežja in odstraniti baterijo. Nato počakajte, da se vsi elementi ohladijo.Spodaj je primer, kako spremeniti trdi disk na prenosnem računalniku HP.

  Odstranjevanje baterije

  Da bi baterijo dobili iz prenosnika HP, jo morate obrniti in zakleniti v položaj "odprto". Po tem dvignite vodilni rob baterije in jo odstranite iz prenosnega računalnika.
  Vstavljanje baterije v obratnem vrstnem redu: vstaviti morate sprednji del priključka in ga potisniti do notranjega roba, dokler se ne zaskoči.

  Pogon trdega diska

  Ko je baterija izvlečena, morate odviti pokrov na dnu prenosnega računalnika. V ta namen uporabite križni izvijač. Vijaki, ki držijo pokrov, morajo biti zrahljeni. Po tem je treba pokrov premakniti na rob telesa, dvigniti in izvleči izbokline. Zato bo prekinjena. Tukaj je trdi disk, ki je povezan s kablom. Ta kabel je treba odklopiti s potegom preko črne zanke. Po tem lahko dobite trdi disk iz predala. Nato odstranite kabel trdega diska in odstranite gumijaste zamaške z njegovih robov. Tukaj je treba zapomniti, da so ti gumijasti omejevalniki različni in ne smemo pozabiti, v kateri položaj jih vstaviti nazaj.
  Naslednji korak je odviti štiri zobnike s trdega diska in jih shraniti, da ne bi izgubili. Zdaj morate s trdega diska odstraniti prozorno ploščo. Trdi disk s tem mora biti v antistatični embalaži.

  Namestitev novega trdega diska

  Najprej morate trdi disk zategniti na ploščo s štirimi vijaki, ki držijo pogon. V tem primeru mora biti trdi disknastavite nalepko navzdol. Nato je treba na njej pritrditi gumijaste omejevalnike in priključiti kabel v režo. Nato morate trdi disk namestiti v predel na prenosnem računalniku in ga priključiti na ploščo. Nato zaprite pokrov, zategnite vse zobnike in postavite baterijo. Če boste sledili tem navodilom, tudi najbolj prikriti uporabnik ne bo vprašan, kako spremeniti trdi disk na prenosnem računalniku. Če je trdi disk raztegnjen, da ga popravite, ga lahko po odpravi težave vrnete v isti vrstni red. Ne pozabite, da se lahko informacije o okvarjenem trdem disku obnovijo. Vendar pa tega ne priporočamo sami, saj je možno naključno uničiti vse potrebne podatke. To mora storiti strokovnjak.
  Kaj storiti s starim diskom po zamenjavi trdega diska na prenosnem računalniku, ki ga je upravljal nov? Če deluje pravilno, jo lahko uporabite kot zunanji medij za prejemanje ali shranjevanje informacij. Pomembno je vedeti, da novi trdi disk nima operacijskega sistema in ga bo treba ponovno namestiti. To lahko storite samostojno ali prek klica v servisni center.

  Sorodne publikacije