Kako v Windows 10 vstaviti geslo na trdi disk?

Zaščita zaupnih informacij in osebnih podatkov, ki so shranjeni na izmenljivih trdih diskih računalnikov ali zunanjih naprav, je trenutno vse pomembnejša. Številni uporabniki resno razmišljajo o tem, kako vnesti geslo na particijo trdega diska ali celo na celoten pogon. Pri tem je treba upoštevati, da ne morete zaupati vsem programom in orodjem, ki so tako široko oglaševana na internetu, saj se celo nameščena gesla za dostop do šifriranih podatkov, ki jih doživijo zlonamerni ljudje, zelo hitro prekinejo. Torej, kaj menite o tem, katera orodja najbolje uporabiti za zagotovitev kakovostne in zanesljive zaščite vašega trdega diska ali podobne zunanje naprave? Poglejmo nekatere od njih.


Kako postaviti geslo na trdi disk v BIOS-u?

Zdi se, da skoraj vsak uporabnik ve, da je možno neposredno odpreti nastavitve primarnega vhodno /izhodnega sistema, ki ima številne zanimive možnosti takoj, ko vklopite računalniško napravo. Resnično, zakaj tam ne bi dal gesla?
Če želite to narediti, morate najti varnostni razdelek, v katerem bo obvezen element z imenom Set HDD Password, HDD Password Status, Hardware Password Manager ali kaj takega. To možnost morate izbrati, vnesti in potrditi geslo, nato pa ne pozabite shraniti sprememb, ko zaprete (F10 + Y). Vse se zdi preprosto, toda ta tehnika ima eno samo resno luknjo. Kljub dejstvu, da je treba v BIOS-u izločiti kombinacije nameščenih geselTo je precej zapleteno, ne potrebujete sedem pijavk v glavi, da bi ugotovili, kako ponastaviti geslo. To storite tako, da odstranite baterijo CMOS iz reže na matični plošči za 10-15 minut, nato pa se nastavitve samodejno povrnejo v prvotno (tovarniško) stanje.


Kako v sistem Windows 10 in spodaj vnesti geslo na trdi disk?

Družina Windows sama ima svoj komplet orodij za šifriranje diska ali ločene particije z namestitvijo kombinacije zaščite. Kako vstaviti geslo za trdi disk na vse najnovejše sisteme? Seveda lahko za izvedbo takšnih operacij uporabite vgrajeni programček, imenovan Bitlocker. Treba je omeniti, da deluje enako dobro pri stacionarnih diskih in z zunanjimi trdi diski. Bistvo uporabe tega pripomočka je, da šifrira vse podatke in za dostop do njih (dešifriran pogled, na primer, ko priključite nepremični trdi disk na drug računalnik), morate vnesti poseben ključ.
V Raziskovalcu izberite želeno particijo s seznama razpoložljivih diskov ali priključeno zunanjo napravo, uporabite PCM, da omogočite preklopno točko Bitlocker, izberite element za uporabo gesla za odklepanje, vnesite in potrdite geslo in nato izberite eno od treh možnosti za shranjevanje (USB) -wea, do datoteke ali za tiskanje).
Najbolje je shraniti kombinacijo na zunanji pogon, ne na datoteko, ki bo prisotna na trdem disku. Po tem boste levi klikzaženite gumb za šifriranje in počakajte, da se postopek konča, za kar lahko glede na zmogljivost diska ali particije traja veliko časa.

Značilnosti mobilnega operacijskega sistema Windows 8.1 RT

Zdaj pa poglejmo, kako vstaviti geslo na trdi disk v operacijskem sistemu Windows 8 ali različici 8.1 spremembe RT v zvezi z nekaterimi prenosnimi računalniki (tabličnimi računalniki na ARM procesorjih). V takih napravah, vključno s površinskimi tabletami, je šifriranje na začetku omogočeno. Vendar pa to velja samo za tiste naprave, ki so opremljene z vnaprej nameščeno različico 8.1 ali so bile samodejno posodobljene s posodobitvijo vdelane programske opreme BIOS. Zato njihovi notranji in izmenljivi pogoni, tudi če so prek USB-vmesnikov povezani z drugimi računalniki, sploh niso definirani.
Prav tako je nemogoče odstraniti popolno zaščito, tudi če ustvarite 48-mestno kodo, ki jo je treba vnesti v posebno polje, na primer, če za dostop do varnega načina uporabljate dodatne možnosti zagona. Poleg tega BIOS aktivira možnost Secure Boot, ki jo je mogoče tudi onemogočiti, ponastavitev BIOS čipa brez ponastavitve matične plošče pa ne bo delovala.
Toda ravno v čisti "osem" je omogočeno Bitlocker šifriranje na enak način, kot je opisano zgoraj. Če gre kaj narobe, lahko aktiviranje zaščite prek ukazne vrstice uporabite kot dodatno orodje z vnosom ukaza manage-bde -protectors C: -enable (primer je podan za sistemski odsek "C").

Nastavitev gesla v programu Disk Password Protection

Zdaj pa nekaj besed o tem, kako vnesti geslo na trdem disku s pomočjo te programske opreme drugega proizvajalca. Eden izmed najbolj preprostih in zanimivih programov, ki jih mnogi strokovnjaki imenujejo DPP aplikacija. V delujočem programu prek menija PCM v izbranem odseku aktivirajte možnost nastavitve zagonskega nalagalnika in nato vnesite in potrdite izumljeno kombinacijo. Priročnost programa je, da lahko dodatno vprašate za namig, če pozabite svoje geslo.
Poleg tega lahko aktivirate poseben način skrite zaščite, ki se brez uvedbe pravilnega gesla blokira celo nalaganje operacijskega sistema.

Šifriranje particij v aplikaciji TrueCrypt

Ko že govorimo o tem, kako vstaviti geslo na trdi disk, ne morete obiti strani in še en zmogljiv pripomoček, imenovan TrueCrypt. Izgleda nekoliko bolj zapleteno kot prejšnje, vendar je raven zaščite v njem veliko višja.
V aplikaciji morate najprej uporabiti možnost Ustvari nov nosilec, nato izberite želeno particijo (za celoten pogon sistema za sistemsko disketo), nato določite standardni način šifriranja, nastavite možnost šifriranja za celotno particijo (Šifriraj celoten pogon) , določite, koliko operacijskih sistemov je nameščenih v razdelku (običajno se uporablja za eno), nastavite vrsto šifriranja AES in razpršeno RIPEMD-160 za vnos in potrditev gesla, nato pa zaženite šifriranje s generiranjem kriptografskega ključa. Na poti lahko določite, kam naj se shrani, vendar ta postopek ni obvezen.

Dodatno orodje za zaščito podatkov

Nazadnje si poglejmo, kako vstaviti geslo na izmenljivi trdi disk ali particijo, ki vsebuje samo datoteke, ne pa komponent operacijskega sistema ali nameščenih aplikacij.
Kot najenostavnejše orodje lahko ponudite najbolj običajni WinRAR arhivator, v katerega morate v arhiv dodati izbrane mape in datoteke, določiti vrsto stiskanja brez parametra stiskanja, namestiti in preveriti geslo ter preprosto izbrisati izhodno stran po ustvarjanju arhiva. Opomba: V podobnem 7-Zip arhivu lahko dodatno uporabite 256-bitno šifriranje AES, ki je na voljo v privzetih nastavitvah, ali pa izberite drugo vrsto.

Sorodne publikacije