Občasno trdi disk izgine: kaj storiti, kako ga popraviti

Kot veste, je trdi disk v katerem koli računalniku eden najpomembnejših komponent. Ampak včasih lahko povzroči veliko težav. Ena izmed najpogostejših je situacija, ko trdi disk izgine, delovanje ali celo nalaganje operacijskega sistema, ki je nameščen v programih, postane nemogoče. Kakšen je razlog za ta pojav in kako odpraviti morebitne napake, je predlagano, da ga razumemo.

Na splošno so glavni razlogi, zaradi katerih sistem nenadoma preneha zaznavati trdi disk, problem strojne opreme, ne pa del programske opreme (čeprav je to mogoče tudi najti). Ponavadi večina strokovnjakov priporoča, da takoj preverite posebno zanko, skozi katero se trdi disk poveže z matično ploščo, in gostoto stikov kabla trdega diska na sami napravi. Upoštevajte, da sama zanka ne bi smela imeti krivulje več kot devetdeset stopinj, kar pomeni, da je strogo prepovedano zlaganje v več slojih. To je razumljivo, saj se lahko stiki prekinejo. Če, ko priključite kabel trdega diska na drugo napravo, je njegova učinkovitost v celoti realizirana, to v večini primerov pomeni, da je vzrok tega pojava v samem trdem disku. Toda to še zdaleč ni tako.


Težave z napajanjem

Vsaj negativni vpliv na pogon trdega diska lahko povzroči tudi napajanje, kar preprosto nedovolj moči za zagotavljanje vseh "železnih" komponent računalniške napetosti. To je še posebej očitno, ko je konfiguracija računalnika ročno sestavljena. Za začetek preberite tehnično dokumentacijo same naprave, preverite trenutni vir za tester in po potrebi zamenjajte celoten blok. Opomba: Včasih dokaz pomanjkanja napajanja lahko povzroči pojav in nenamerno ponovni zagon sistema.

Pregrevanje

Toda predpostavimo, da primer ni iz zgoraj navedenih razlogov. Kje je trdi disk izginil, ko ste vklopili računalnik ali v delujočem sistemu, ker se zdi, da je težava normalno delovala?


Morda je težava v tem, da se trdi disk nenehno pregreva. Ugotovite, ali je to mogoče s posebnim pripomočkom, ki prikazuje značilnosti vseh obstoječih naprav. Na primer, lahko uporabite HWMonitor. Po določitvi temperaturnih parametrov trdega diska bo postalo jasno, ali je problem pregrevanja povezan. Za večino trdih diskov je normalni indeks 30 stopinj Celzija, najvišja pa največ 45 stopinj. Če opazite presežek omejitve, boste verjetno morali ukvarjati s hladilnim sistemom ali s samo napravo.

Napake in napake trdega diska

Pogosto je mogoče naleteti na situacije, v katerih je računalnik deloval, vendar je v enem "lepem" trenutku trdi disk izginil brez očitnega razloga. Računalniški zagon se ne zažene ali pa se zgodineposredno pri delu z njim, v tem primeru ni tako pomembno. Razlog za to se običajno imenuje odpoved naprave. To je mogoče najti, na primer, ko se je imenovani trdi disk začel potapljati. Programske metode so praviloma dovolj težko določiti pravi razlog. Najprej pa lahko poskusite povezati trdi disk z drugim računalnikom. Če je zaznan trdi disk, je težava v drugi komponenti (običajno v matični plošči). Če ni vidna, bo najpreprostejša rešitev nakup novega.
Če pa je trdi disk za nekaj časa izginil in nato ponovno določen, ga lahko vsaj testirate za prisotnost zlomljivih sektorjev prek ukazne vrstice z ukazom chkdsk /x /f /r (pri zagonu konzole iz izmenljivega medija med glavnim ukazom in atributi bo treba določiti črko sistemske particije z dvopičjem). Trdi disk lahko obnovite na drug način. V ta namen lahko uporabite aplikacijo HDD Regenerator, ki naj bi programirala magnetizacijo površine trdega diska.

Zakaj Windows 10 ne vidi trdega diska, ko gre za spanje ali mirovanje?

Kljub napakam v strojni opremi se lahko včasih pojavijo težave, povezane s samim operacijskim sistemom in njegovimi parametri. Pogosto, po mnenju nekaterih strokovnjakov, isti Windows 10 ne vidi trdega diska (po določenem časovnem intervalu) samo zato, ker so nastavitve trenutnega napajalnega sistema nastavljene na odklop trdega diska.
V shematskih parametrih je v tem primeru to potrebnodoločiti prepoved odklopa. V nekaterih primerih lahko poskusite onemogočiti hiter začetek ali celo izklopite stanje mirovanja tako, da izvedete ukaz ukazne konzole powercfg -h off (hkrati pa bo pogon izginil in spalna datoteka, ki lahko v sistemski particiji zavzame veliko prostora).

Odpravljanje težav s komponentami sistema

Toda trdi disk pogosto izgine, niti zaradi zgornjih razlogov. Včasih pomaga prekiniti integriteto komponent sistema. In dejstvo, da trdi disk izgine, je samo posledica napak v programskem delu operacijskega sistema.
Če sistema ni mogoče naložiti tudi v varnem načinu, lahko začnete z izmenljivim medijem, nato pa pokličete ukazno vrstico (Shift + F10) in nato zaženete ukaz za preverjanje in obnovitev sistemskih objektov sfc /scannow. Včasih lahko uporabite tudi orodje DISM, ki vam omogoča preverjanje in obnavljanje slik sistema, običajno pa je dovolj tudi standardno testiranje.

Obnavljanje informacij

Zakaj trdi disk izgine in kako se z njim spopasti, je malo razčlenjeno. Ostaja še nekaj besed o obnovitvi pomembnih podatkov, če trdi disk zagotavlja nekakšne znake življenja. V tem primeru je priporočljivo, da po potrebi kopirate potrebne datoteke na izmenljivi medij (namesto na logično particijo, ki se prav tako nahaja na trdem disku).

Toda za neposredno obnavljanje podatkov je bolje uporabiti program R-Studio, namesto nekaterih najpreprostejših pripomočkov, kot je Recuva. Če je takonobena od teh metod ni dala želenega učinka, uporaba programa HDD Regenerator pa se je izkazala tudi za neuspešno, trdi disk bo moral biti popravljen v servisnem centru ali zamenjan. Tukaj ne boste naredili ničesar.

Sklepne ugotovitve

Kot je že jasno, je najpogostejša še vedno problem strojne opreme, zato je najprej bolje uporabiti metode za njihovo odpravo. Napake programske opreme lahko nastanejo samo zaradi okvar ali nepravilnega delovanja naprave, zato jih je treba uporabljati samo v tistih primerih, ko začetni ukrepi težav ne bodo zaznani. Če se pojavi izginotje trdega diska v vidnem polju sistema in modri zasloni, se lahko s pomočjo pripomočka BlueScreenView določi točen vzrok težave. Dodati je treba, da ni bilo nobenih težav s spremembami datotečnega sistema RAW, prerazporeditvijo particij, inicializacijo naprave med prvo povezavo in virusnim učinkom, saj je vse to samo posredno povezano z glavno situacijo.

Sorodne publikacije