Napaka 301 Trdi disk: Kako ga popraviti?

Na žalost je napaka 301, ki na začetku računalniškega sistema prikaže napako za inicializacijo trdega diska, resen problem in jo nekako najdemo predvsem na prenosnih računalnikih HP. Seveda lahko ta neuspeh kaže na začetek okvare trdega diska, v nekaterih primerih pa je napako mogoče odpraviti brez zamenjave trdega diska.

HP Notebook: napaka 301. Kaj to pomeni?

Torej, preden nadaljujemo s takojšnjo rešitvijo problema, je treba ugotoviti, v čem je njegovo bistvo.
Napaka trdega diska 301 kaže, da na trdem disku obstajajo tako imenovani pokvarjeni sektorji, zaradi česar sistem pri dostopu do njih začne katastrofalno upočasniti in zamrzniti, včasih pa tudi modri zaslon. To pa velja samo za način delovanja, ko je operacijski sistem že naložen.


Pri zagonu operacijskega sistema, po preverjanju strojne opreme v BIOS-u, ko naloži komponente, potrebne za njegovo delovanje, dostop do zlomljivih sektorjev prav tako povzroči, da sistem od njih ne more prebrati informacij. Sprva, kot kažejo izjave številnih uporabnikov, se je možno navaditi na vztrajno pojavljanje sporočila med prenosom. Vendar pa je možno, da se bo napaka 301 še naprej izkazovala kot usodna, ko bo moral stari Winchester preprosto zavreči. Zato se je treba z njim boriti.

Vzroki za neuspeh in njegove posledice

Vendar, ne glede na to, kako popraviti napako 301 vseh lastnikov HP-jevih prenosnikov, je prvo vprašanjetisti, zakaj na trdem disku so pokvarjeni sektorji.


Nemogoče je odgovoriti nedvoumno. Večina tega pa je posledica napak na trdem disku, ki se ponavadi pojavijo zaradi nepravilnega delovanja hladilnega sistema.
Obstajajo primeri, ko je temperatura procesorja dosegla približno 90 stopinj Celzija, ko je poskušala dostopati do sektorjev zavarovanja. To je enostavno uganiti, da, če odpravo te napake je prepuščena težnosti, lahko doseže tudi dejstvo, da procesor, matično ploščo ne bo uspelo.

Preverjanje diska

Zdaj neposredno o tem, kako je odstranjen trdi disk 301. Prva stvar v operacijskem sistemu je, da jo preizkusite za prisotnost sektorjev z udarci z uporabo standardnega sistemskega orodja v lastnostih glavne in virtualne particije na zavihku storitve. Priporočljivo je, da določite samodejno popravljanje napak.
Toda ta metoda morda ne bo delovala, zato je najbolje uporabiti ukazno konzolo z uvedbo ukaza chkdsk z dodatnimi parametri vzorca /x /f /r. Če ne daje ustreznega učinka, lahko poskusite zagon z namestitvenega diska ali obnovitve in nato izvedete podobno operacijo v ukazni vrstici, ki jo kliče kombinacija Shift + F10. Če sistem zavrne dostop ali poskuša inicializirati, bo predlagano, da se izvede preverjanje ob naslednjem zagonu OS. Preostali, da ponovno zaženete prenosni računalnik in počakate na konec postopka.

Uporaba programa Victoria

Vendar je treba opredeliti vse neuspešne sektorjezgornja metoda ne more. Glavna rešitev problema, ko se pojavi koda napake 301, je, da zagotovite, da če ne odpravite težave, izolirajte zlomljene sektorje, če se trdi disk začne zrušiti.
V prvi fazi bo treba za ta namen podariti prostor, približno 5–15% celotnega obsega. Vendar morate ugotoviti, iz katerega sektorja se začne zaviranje.
Za to uporabite univerzalni program Victoria. V svojih rezultatih in statistiki prenosov na trdi disk bodo lahko izvedeli natančen znesek, ki ga bo treba odrezati, tako da sistem ne bo še naprej privlačen. Mimogrede, pogosto lahko najdete povratne informacije, da je napaka bolj povezana z virtualnimi particijami in ne s sistemom.

Brisanje in obnova virtualne particije

Zdaj, če želite odgovoriti na vprašanje, kako popraviti napako trdega diska 301, morate izbrisati navidezno particijo in jo nato ponovno ustvariti, pri čemer upoštevate minus volumen, ki ga je našel program Victoria. Upoštevajte, da če pride do napake v sistemski particiji, lahko naredite formatiranje navideznega diska, vendar, da se izognete izgubi podatkov na glavnem pogonu, kjer je nameščen sistem, jezik ne.
Tovrstne operacije lahko izvajate v odseku za upravljanje diskov, ki je v nadzornem meniju (administracija), ki se prek PCM kliče na ikoni računalnika. Mimogrede, v Windows 10, je v Explorerju, ne na namizju.
Nato morate ustvariti novegaprostornina (preprosta navidezna particija), ponovno upoštevajoč odbitek predhodno določenega prostora, in ga inicializira in aktivira.

Onemogočanje ostranjevalne datoteke

Druga metoda, ki včasih odpravlja napako 301, je onemogočiti ostranjevalne datoteke za sistemske in navidezne particije, saj se z uporabo navideznega pomnilnika sistem sklicuje na datoteko pagefile.sys in se lahko tu nahaja. v polju s skrčnimi sektorji ali rezervirati to območje za neuspeli del.
Če želite onemogočiti prek PCM na ikoni računalnika, se pokliče meni sistemskih lastnosti, izvede se prehod na dodatne nastavitve in isti zavihek. Tukaj lahko uporabite gumb za spremembo velikosti ostranjevalne datoteke, odstranite potrditveno polje za njegovo samodejno določanje in nastavite kljukico v vrstici za deaktiviranje za njeno uporabo. Ta postopek se izvede za vsak razdelek na zgornjem seznamu.

Defragmentacija

Nazadnje, ko so vsa dejanja storjena, da napaka 301 zagotovo ni več prikazana, je treba defragmentirati sistem in vse virtualne particije.
To operacijo lahko izvedejo standardna orodja Windows, do katerih dostopate preko zavihka storitve v razdelku lastnosti diska. Če lahko sistem uporablja program za optimizacijo in pospeševanje, se lahko storitev (defragmentacija) integrira neposredno v meni PCM v raziskovalcu. Moram reči, da defragmenter v takih javnih službizgleda veliko bolje kot vgrajeno orodje za Windows. Torej, če obstaja takšna priložnost, je bolje dati prednost optimizatorjem (uporabljajo nekoliko drugačno načelo naročanja v sistemu in zlasti na trdem disku). Po dokončanju celotnega niza dejanj lahko kot nadzor uporabite isti pripomoček kot Victoria in izvedete preverjanje. Kot kaže praksa, bo v 99% primerov od 100 "rezanih" sektorjev zavarovanja zanemarjeno, test napake pa se ne bo zaznal.

Namesto rezultata

Kot je razvidno iz zgoraj navedenega materiala, je zelo enostavno odstraniti kodo napake 301. Res je, da je tu treba imeti v mislih, da je njegov videz - prvi zvonec na dejstvo, da je trdi disk začel potoniti in bo kmalu morali spremeniti, pred kopiranjem najpomembnejših informacij na izmenljivih medijih ali celo drug trdi disk. Da bi se izognili ponovni namestitvi sistema, lahko ustvarite sliko z vsemi podatki in jo položite na zunanji pogon USB HDD. Ta možnost je veliko bolj učinkovita kot kopiranje posameznih datotek in imenikov v pogone, tudi če so precej velike. Kakorkoli že, to je dolgotrajen čas. V skrajnem primeru, če sploh ne pomaga nič, lahko uporabite edinstven program povratnega nihanja trdega diska, imenovanega HDD Regenerator. Ampak za navadnega uporabnika, bo zelo težko razumeti in uporabljati, poleg tega pa bo otežilo proces pomanjkanja Russified vmesnika in deluje izključno v načinu DOS.

Sorodne publikacije