Ponastavi Bios na prenosnem računalniku na tovarniške nastavitve: navodila, nasveti

Za moderno je koristno vedeti, kako ponastaviti Bios na prenosni računalnik. Z enostavnimi besedami je BIOS osnovni vhodno /izhodni sistem. To je niz aplikacij, ki so potrebne za delo s strojno opremo prenosnega računalnika. Ta sistem je programska oprema.

Kaj je

Ponastavitev nastavitev BIOS-a na prenosnem računalniku je pomemben korak, ki vam omogoča, da spremenite posamezne parametre naprave. BIOS je niz čipov. Z njihovo pomočjo lahko konfigurirate posamezne dele sistemske enote. Nahaja se v matični plošči BIOS in je del programske opreme. Odgovoren je za delo vseh komponent prenosnega računalnika. BIOS pripravi sistem za vključitev, prilagodi opremo. To se imenuje tudi Nastavitev. Proizvajalci ga zabeležijo v čip in nastavijo ploščo.


BIOS je bil sprva potreben za servisiranje diskovnih pogonov, računalniškega monitorja. Danes opravlja še veliko več nalog, ki vključujejo iskanje želene particije in sektorja na disku ter nastavitev zagonskega sistema. V današnjih modelih prenosnih računalnikov proizvajalci vedno bolj uporabljajo novi vmesnik EFI namesto BIOS-a. Njegov program ima velik potencial. Na primer, podprogrami so zdaj vgrajeni med operacijski sistem in pogon.

Funkcije

Ponastavitev Biosa na prenosnem računalniku pogosto postane nujnost. Toda pred tem je pomembno ugotoviti, katere funkcije so uspešne.
 • BIOS predstavi prenosni računalnik in preizkusi njegovo delo. PoKako uporabnik preklopi napravo ob prvem prenosu vdelane programske opreme. Preverja in prilagaja opremo. Če BIOS najde težavo, obvesti uporabnika.
 • Konfigurira možnosti zagona. Po vklopu prenosnega računalnika BIOS prilagodi parametre, ki vplivajo na celoten sistem.
 • Shrani podatke o parametrih in drugih značilnostih prenosnega računalnika.
 • Omogoča dostop do različnih naprav.
 • Nastavi sistemski čas.
 • Vklopi in izklopi napravo.
 • Pripravi prenosni računalnik za zagon operacijskega sistema.
 • Kako delati

  Za ponastavitev Bios na prenosni računalnik morate razumeti, kako delati z njim. Če želite vstopiti v njegove nastavitve, hkrati pritisnite F11 in Delete na tipkovnici. Izziv namestitve je odvisen od matične plošče. Programsko opremo nadzira ESC (izhod), vnesejo gumbe (vnesite nastavitve ali razdelek). Za premikanje uporabite puščične tipke na tipkovnici, s katerimi lahko preprosto izberete zahtevane parametre. Če želite nastaviti tovarniške nastavitve, pritisnite F9. Tipka F10 bo shranila spremembe in zapustila meni.


  Reset

  Kako ponastaviti Bios na tovarniške nastavitve na prenosnem računalniku? To je enostavno izvajati, zlasti za napredne uporabnike. Priporočljivo je, da to storite le, če prenosni računalnik slabo deluje. Posebnost je, da veliko znamk, zaradi katerih prenosni računalniki to počnejo drugače. Spreminjanje nastavitevupoštevajo model in proizvajalca. Ponastavitev je treba izvesti, ko je prenosnik popolnoma izklopljen. V tem trenutku morajo biti vse naprave, vključno z napajalnikom, izključene iz prenosnega računalnika. Ponastavite BIOS na več načinov.
 • Jumper. Poiščite mostiček med dvema kontaktoma na plošči, ga izvlecite, ga postavite med drugi in tretji stik za petnajst sekund, nato pa ga ponovno vklopite. Ta metoda je primerna za uporabnike, ki poznajo napravo na plošči.
 • Stiki. Ponastavitev Bios-a na prenosni računalnik se lahko izvede tako, da se nekaj stikov zaklene z nečim kovinskim z odstranitvijo pred-skakalca. To lahko storite samo pri nekaterih modelih. Izklopite napravo, vzemite majhen izvijač, zaklenite dva kontakta za nekaj sekund, nato pa vklopite prenosni računalnik.
 • Baterija. Poiščite baterijo, ki napaja matično ploščo. Izklopite prenosni računalnik in ga odstranite za petnajst minut. Nato vstavite baterijo in zaženite napravo.
 • Gumb. Veliko matičnih plošč ima gumb za ponastavitev. Lastnik mora le klikniti nanj.
 • Kaj potrebujete

  Ponastavitev gesla BIOS-a na prenosni računalnik je pogosto potrebna, če je uporabnik pozabil prejšnje prijavno geslo. Ta postopek je potreben tudi v naslednjih primerih:
 • Določeni so parametri največje frekvence.
 • Če prenosnik ni naložen in razlogi za to niso znani.
 • Nepravilna nastavitev. Določeni so napačni parametri.
 • Ponastavitev je potrebna, če je prenosnik nenehno "zamrznjen", ne vklopi alisamodejno izklopi. Vendar pa so razlogi za to vedenje laptop lahko veliko, med njimi - pregrevanje skozi smeti in potrebo po ponovni namestitvi operacijskega sistema.

  Nastavitve

  Nastavitev BIOS-a ni težja od ponastavitve. Za začetek mora uporabnik odpreti okno z nastavitvami. Olajšajte se s tipkami. Če pa se prenosni računalnik odpravi, se normalno naloži, ne ugasne sam, odpre BIOS in spreminjanje nastavitev ni priporočljivo. Ko je glavni meni odprt, uporabite puščice na tipkovnici, da spremenite sistemski čas (število, mesec, leto). Pomembno je, da je pravilno nameščen. Ponastavitev Bios-a na prenosni računalnik Asus, na primer, se praktično ne razlikuje od tega postopka na modelih drugih proizvajalcev, zato v vsakem primeru uporabnik ne bi smel imeti težav. Glavni parametri so torej:
 • Zavihek Napredno. Najpogosteje ni treba ničesar spreminjati.
 • V razdelku Varnost lahko konfigurirate varnostni sistem naprave. Če je prenosnik namenjen za domačo uporabo, ga ni treba spreminjati. Dejansko za pisarniške računalnike.
 • Odsek Boot pomaga spremeniti zagonske nastavitve OS. Če ima zagonska naprava nameščen CD-ROM, bo preveril ta disk pred zagonom BIOS-a. Če se ne zazna ničesar, se bo zagon opravil s trdim diskom. Strokovnjaki svetujejo, da spremenite nastavitve zagona. Instalacije so odvisne od matične plošče. Postavite kazalec pred prvo nastavitev zagonske naprave in pritisnite Enter. Ko se prikaže novo oknoPoiščite element trdega diska, potrdite s pritiskom na Enter. Nato izberite drugo vrsto naprave za zagon in spremenite nastavitve na CD-ROM-u. Nato poiščite tretjo zagonsko napravo in nastavite Disabled.
 • Za shranjevanje spremenjenih parametrov mora uporabnik klikniti na okno Izhod (izhod) in shraniti s pritiskom na Enter.
 • V programu Bios so na voljo druge možnosti, ki lahko zahtevajo dodatne nastavitve. Razdelek »Informacije« na primer vsebuje informacije o trenutnem stanju prenosnega računalnika. Tu je nekaj drugih nastavitev. Poglavje vsebuje kontrole. Pred kakršnimi koli spremembami preverite tovarniške nastavitve. Če niste prepričani v svoje sposobnosti, se obrnite na strokovnjake. Za zanesljivost je najbolje, da uporabite pomoč od strani.

  Nasveti

  Za ponastavitev Bios-a na prenosni računalnik Acer ali drug sodoben model je priporočljivo, da programsko opremo preglasite. BIOS ima vdelano programsko opremo, ki jo je treba včasih posodobiti. Dejanje pomaga pri reševanju številnih težav, povezanih s programsko opremo, in preprečuje njihovo pojavljanje. Reflow je postopek za napredne uporabnike. Izvaja se preko pripomočka, ki je običajno na disku z gonilniki (prihaja z matično ploščo).

  Sorodne publikacije