Sodobni osebni računalniki: vrste, značilnosti in klasifikacija

Dejstvo, da obstajajo sodobni osebni računalniki, na splošno danes pozna tako stare kot mlade. Toda podrobnosti v vprašanju so nekoliko usmerjene. PC - osebni računalnik. Kaj delajo v našem času? Oglejmo si na splošno, ob upoštevanju tipologije in sort.

O tipih

Če poznavalca vprašate, kaj so sodobni osebni računalniki, bo povedal o razdelitvi v kategorije, glede na namen avtomobila. Da, univerzalni modeli so zasnovani tako, da delujejo na različnih področjih. Vnaprej ni ugotovljeno, katere naloge se bodo reševale s takimi tehnikami, katere vrste. V splošnem primeru so stroji tega razreda lastni zmožnosti interakcije z vsemi različnimi oblikami informacij. Obseg podatkovnih vrednosti je velik, natančnost predstavitve je precej velika. Univerzalni stroji imajo dokaj velik pomnilnik in dober sistem za oddajanje podatkov, vnos podatkov. Zagotavlja možnost povezovanja različnih perifernih naprav za vhodne, izhodne informacije.


Druga vrsta je usmerjena v problem. Takšni stroji so zasnovani za specializirane ozke sklope težav. Prednostno je upravljanje objektov, obdelava podatkov in preprosti izračuni. Programska oprema, strojna oprema, ki je na voljo za vnos takšnega avtomobila, je precej majhna in raznolika. Nazadnje, obstajajo specializirani. Takšne so zasnovane za delo na zelo specializiranem problemu. Ta ena od treh vrst sodobnih računalnikov, ki so bistveni za sedanjo klasifikacijo, je oblikovana tako, da je struktura usmerjenarešiti glavno nalogo. Stroji so zasnovani tako, da znižajo ceno, zmanjšajo kompleksnost in ohranijo popolno zmogljivost. Pomembno merilo za postavko je raven zanesljivosti. Med temi računalniki so enote, ki so odgovorne za upravljanje zunanjega pomnilnika. Zlorabniki so znani kot krmilniki (adapterji).


O dimenzijah

Med sodobnimi računalniki so: mikro, super, veliki in majhni izdelki. Super - je zmogljiv sistem z velikim številom procesorjev. Odlikuje jih enkratna hitrost. Zaradi velikega števila procesorjev se naloge rešujejo hkrati za mnoge izmed njih. Velika količina pomnilnika zagotavlja maksimalno hitrost rešitve. Pogosto se taki izdelki uporabljajo za delo na eksperimentalnih nalogah. Od njih se zahteva, da imajo šahovski turnir. Velike agregate imenujemo tudi mainframe. Njihova značilnost je možnost hkratne uporabe s strani številnih uporabnikov, na tisoče ljudi hkrati. Takšni mehanizmi se večinoma uporabljajo v znanstvenem delu, delajo na tehničnih problemih, sodelujejo s pomembnimi informacijskimi bazami. Mainframes so koristni, če želite upravljati omrežje računalnikov ali nadzor nad viri teh strojev.

Majhne in mikro

Majhne, ​​sodobne informacijske naprave delujejo za sledenje določenemu procesu. Uporabljajo se, če želite izračunati večuporabniški projekt. V oblikovalskih sistemih so našli mestoavtomatizacijo dela, modeliranje sistemov, delo na sorazmerno enostavnih objektih. Majhni stroji se uporabljajo, če želite simulirati umetno inteligenco.
Mikro - ta vrsta strojev, ki združuje univerzalne, specializirane enote. Takšni računalniki so namenjeni za delo za eno osebo, lahko podpira multiplayer način. Obstajajo specializirane naprave, ki so namenjene za sočasno uporabo različnih ljudi. Imenujejo se strežniki. To so zmogljivi izdelki, ki se uporabljajo za izračun poizvedb v omrežju strojev. Specializirane naprave, namenjene enemu uporabniku, se imenujejo delovne postaje. Namenjeni so delu na uporabljenih nalogah. Večnamenski večuporabniški mikro stroji so stroji, ki imajo pomembne vire, ki imajo več terminalov. Na uporabnika so ustvarjeni univerzalni mikro agregati. To so javno dostopne naprave. Pripada jim osebni računalniki. Trenutno se v naši državi ljudje pogosto zatekajo k tipu sodobnega osebnega računalnika "Aibiom" (IBM).

Računalniki in ne samo

Praktično je nemogoče najti sodobno osebo, ki bi bila povsem neznanci, vsaj nekaj sodobnih osebnih računalnikov. Na splošno oseba razume računalnik kot agregator za tipkanje, igranje, oblikovanje materialov, tiskanje, arhiviranje informacij, upravljanje virov. Tukaj lahko gledate filme, poslušate zvoke, računate na inženirske projekte, izmenjujete informacije prek svetovnega spleta, se učite.
Pomemben vidik je sposobnost razlikovanjaPC iz igralne konzole. Drugi menijo, da so takšni izdelki zelo podobni osebnim računalnikom, zato jih je mogoče običajno združiti v eno kategorijo. Po mnenju strokovnjakov je podobnost izčrpana zaradi dejstva, da lahko igrajo različne igre. Zaradi uporabe najsodobnejših PC tehnologij, ki so na voljo našim sodobnikom, to ni le stacionarni, temveč tudi osebni model. Namizni računalniki v tujih jezikih se imenujejo namizni računalniki. Zmanjšane PC različice so prenosniki. Pred časom so ustvarili žepne računalnike. To je poenostavljen model z omejeno funkcionalnostjo. Če se soočite z nalogo, da sami izberete računalnik, morate poznati značilnosti vsake od teh kategorij, da lahko pravilno določite, kaj je potrebno v določenem primeru. Da nakup ne bo razočaral, morate vnaprej vedeti, katera merila si zaslužijo posebno pozornost. Gre za optimalno konfiguracijo.

Kje se vse začne

Da bi sodobni osebni računalniki z informacijami delovali učinkovito, se v strukturo takih strojev uvede procesor. Ta enota je odgovorna za upravljanje vseh drugih delov sistema. Delo procesorja je podrejeno programski opremi, ki jo določi uporabnik. Tudi mlajše naprave omogočajo dobro hitrost, imajo odlično zmogljivost. Obstajajo relativno poceni izdelki, ki so pogosto dovolj za avtomobil navadne osebe. Če želite dobiti zanesljivo in zmogljivo enoto, razmislite o namestitvi enega od najnovejših izdelkov Intel.

Ne glede na vrsto je sodoben osebni računalnik opremljen z matično ploščo. Imenuje se sistemsko. Ta izdelek je zajamčenpovezavo med različnimi deli, iz katerih je stroj sestavljen. Obstaja več znanih proizvajalcev. Poleg že omenjenega podjetja Intel, so matične plošče, ki jih predstavlja trg, AMD, ASUS, Gigabyte. Obstajajo dražji in zanesljivejši modeli ter relativno poceni. Na primer, pred časom so bili zelo priljubljeni izdelki blagovne znamke "Formosa". Seveda so se podredili kakovosti in zanesljivosti vrhunskih izdelkov bolj znanih blagovnih znamk, vendar jih je pritegnila njihova dostopna cena, zato so uživali popularnost že nekaj časa.

O pomnilniku

Za uporabo sodobnega računalnika mora imeti pomnilnik. Ta postavka je odgovorna za zbiranje informacij o trenutnem programu. Vsebuje tudi druge informacije, ki so pomembne za delovanje stroja. Če ima osebni računalnik preprost operacijski sistem, in uporabnik zažene samo pisarniški program, bo imel več kot dovolj koncertov funtov. Več pomnilnika, hitrejši je stroj, višja je njegova zmogljivost, zahtevnejše aplikacije lahko poganjajo uporabnika. Visoka stopnja dovoljenja za grafiko, sodobne igre, posodobljeni operacijski sistemi omogočajo operacijski enoti več deset tisoč gigabajtov RAM-a.
Drug pomemben del sodobnega računalnika je trdi disk (trdi disk). Ta izdelek je namenjen shranjevanju informacij. Ima veliko zmogljivost, tako da se podatki, programi, filmi, avdio datoteke in vse druge informacije, pomembne za uporabnika, lahko shranijo na disk. Danes v prodajiskoraj ni mogoče najti končnega standardnega računalnika, katerega vgrajeni pomnilnik bi bil manjši od 500 GB. Mnogi verjamejo, da je treba pri nakupu takoj postaviti trdi disk ali več, ki delajo v parih, tako da je skupni razpoložljivi pomnilnik en terabyte ali nekaj. Večji volumen, več informacij lahko shranite v računalnik. Če pa obstaja težava pri sestavljanju minimalne konfiguracije, lahko najprej postavite sorazmerno majhen pogon - v prihodnosti bo zlahka spremenil ali dodal še en disk.

Video

Načrtovanje montaže sodobnega osebnega računalnika bo temeljito raziskalo trg za razpoložljivost visokokakovostne in produktivne grafične kartice. Ta izdelek je namenjen za prikaz različnih slik na zaslonu monitorja, vključno s tridimenzionalnimi slikami, prikazom videa. Ta kartica v mnogih pogledih določa, kako dobra je slika prikazana, kako hitro bo mogoče predvajati grafiko. Če uporabnik namerava delati s pisarniškimi programi, imenikov, ne potrebuje posebne moči grafične kartice, kar pomeni, da bo prihranila denar. Včasih je integriran izdelek, to je kartica, ki je vgrajena v matično ploščo. Če načrti - sodobne igre, bodo morali upoštevati najnovejše modele vrhunskih proizvajalcev. Glavni velikani trga so Jimfors in ATI. Pri izbiri modela morate biti pozorni na pomnilnik, vgrajen v grafično kartico. Višja kot je, višja bo raven uspešnosti. Vendar pa najboljša kakovost izdelkov stanejo na desetine tisoč rubljev. Pogostocena ene grafične kartice je primerljiva s stroški celotnega računalnika za reševanje preprostih nalog.

Srečanje na oblačilih

Tudi najsodobnejši osebni računalnik ima primer, kot je bil v prejšnjih časih, ko so se takšne naprave šele pojavile. Veliko se je spremenilo, druge enote so se združile v en izdelek, da bi prihranile prostor, druge so bile dodeljene za izboljšanje produktivnosti, vendar je bil primer in še vedno pomemben del vsakega računalnika. On je odgovoren za zadostno napetost in s tem za napajanje delov stroja. V notranjosti ohišja - glavni del računalnika. Mnogi elementi ustvarjajo toploto in so zelo intenzivni. Da bi to spremenili, je vgrajen hladilni sistem. Mimogrede, v starih časih so bili računalniki precej šibki, zato je stroj lahko deloval brez posebnega hlajenja. Toda to je bilo zelo dolgo, v obdobju, ko je bila razpoložljiva moč resnično vitka. Če preučite sodobne zahteve osebnega računalnika z vidika hlajenja, lahko ugotovite, da je kvalitativna možnost prisotnost vgrajenih hladilnih enot na različnih tokokrogih, pa tudi prisotnost skupnega hladilnega sistema v notranjosti ohišja in je tudi večplastna. Skoraj nemogoče je najti video kartico, ki nima svojega ventilatorja. Če pogledate primere, predstavljene v prodaji, lahko vidite, da so nekateri opremljeni z ventilatorji, drugi pa samo prostor za njihovo namestitev, vendar obstajajo kombinirane možnosti. Osnovna, razmeroma šibka hladilna naprava je zagotovljena z zasnovo, za katere so predvideni dodatni blokidodatno namestite potrebne elemente, če jih potrebuje uporabnik.

Periferija: kako vtipkati besedilo?

Vmesnik je namenjen tipkanju v sodobnem računalniku in je priključek, prek katerega je priključena tipkovnica. Ta izdelek vam pomaga tiskati, vnašati besedilne podatke in upravljati različne rešitve, nameščene na napravi. Naprava je interaktivna, torej potreba po podatkih, ki jih mora uporabnik zagotoviti med delom. Odziv na te podatke postane programirano delovanje. Tipkovnica, miški izdelki, s katerimi uporabnik posreduje informacije. Brez njih je tudi najmočnejši računalnik povsem neuporaben. Danes ima trg veliko različnih tipkovnic. Obstajajo zelo preprosti modeli, ki jih dopolnjuje poseben funkcionalen. Tipkovnica je lahko vgrajena z zvočnim sistemom, pogonom, brskalnikom. Če je zasnovan tako, da pomaga igralcu, potem obstaja več dodatnih tipk, ki vam pomagajo hitreje in bolj učinkovito nadzorovati igro. Nekateri ljudje so še posebej privlačni za strukturo sodobnega računalnika, ki deluje na daljavo. Omogočajo vam pošiljanje besedilnih podatkov v avtomobil, ki so oddaljeni nekaj metrov. Res je, da mora taka naprava delovati, potrebno je spremljati raven napolnjenosti in redno polniti izdelek.

Kje bo slika?

Kot je navedeno zgoraj, je glavni element sodobnega računalnika procesor. Res je, da za določenega uporabnika ni tako pomembno, kako dobro je, če enota nima prikazovalnika, kjer so prikazane informacije. Najmočnejši procesor, ki ga dopolnjujejo vsi drugiplošče in zemljevide, ne bodo ustvarili slike v zraku. Če si želite ogledati dinamične slike, uporabite monitor. Namenjen je za prikaz vizualnih podatkov, ki jih ustvari naprava. Monitor je eden od ključnih delov enote. Pri izbiri morate upoštevati dimenzije izdelka, kakovost slike, na kateri je izdelek sposoben. Različni monitorji delujejo na različnih frekvencah. V povprečju se priljubljeni tržni modeli razlikujejo z več kot enakimi značilnostmi. Med poceni kupci so na voljo modeli "Samsung" in "Vyusonik". Če želite kupiti kaj dražjega, bolj zanesljivega, si oglejte blago "Sony" in "Hitachi". Po mnenju strokovnjakov, je vredno kupiti monitor s premerom najmanj 17 palcev.

Kako se je vse začelo

Zanimivo je ne samo predstavljati strukturo sodobnega osebnega računalnika, ampak tudi poznati zgodovinske podrobnosti. Prvič so se računalniki pojavili v 70. letih. Prvič so se ti izdelki imenovali mikroračunalniki. Prva generacija je bila prodana kot sklop delov in navodil. Sestavljanje, razhroščevanje, programiranje se je oprlo na uporabnika, tako da lahko le usposobljen človek, poznane strojne kode, upravlja napravo. Model Altair 8800 je bil predstavljen na 75. trgu. To je tisti, ki se šteje za prednika vseh sodobnih osebnih računalnikov. Izdelek je temeljil na Z-100. Tak model je bil strankam predstavljen več proizvajalcev hkrati. Bilo je pripravljenih predmetov in sklopov za montažo. Procesorji, ki so bili nameščeni v bazo podatkov, so serije i8080. Posebne arhitekturne značilnosti so bile takšne, da bi uporabnik lahko izdelek postavil na drug procesor, znan v teh letih.Po možnosti naprave, ki podpirajo CP /M OS V 77. stroju se je pojavil "Apple 2". Postal je prvi masivni sodoben računalnik za to obdobje. Proizvajalec, kot lahko uganite iz imena, je podjetje "Apple Computer". Postopoma so gospodinjski aparati postali bolj udobni, uporabniku ni bilo treba imeti toliko specializiranih veščin. Ob koncu poletja je 81. Aibei potrošnikom predstavil nov sistem AibiS RS. V 80. letih se je pojavil angleški "Zethics Spectrum". V 83. svetu je AppleLiza, leto kasneje, izdala Macintosh. Ta naprava je bila prvi serijsko proizveden izdelek iz GUI. V 85. "Amigi" je bil izdan multimedijski računalnik. Z 95. "Amigo" in "Macintosh" sta bila najbolj priljubljena osebna računalnika na svetu.

Zgodovina: 1995

Letos je bilo nekaj dogodkov, ki so prepoznali našo PC napravo. Proizvajalci "Komodorja" so sprva propadli, od 80-ih pa so aktivno proizvajali osebne računalnike. To podjetje je specializirano za "Amiga", "Komodor" naprave. Istega leta je bil nov operacijski sistem Microsoft Windows Winds 95. Računalniške zmogljivosti so čim bližje današnjemu razpoložljivemu. Multimedijske funkcije so danes na poljubni platformi za vsakega uporabnika, ki ima računalnik.

Sovjetska zgodovina

V naši državi je bila prvič v množični proizvodnji sproščena enota Agat. Začetek prodaje je padel na 84. mesto. Kmalu sta ustvarila več naprav in postala priljubljena na trgu. Potrošniki so bili v povpraševanju po modelu, združljivi z angleškim "Spectrum". Razviti računalniki, ki so združljivi z Aibi RS. Za ljudi tega časa je naprava sodoben računalniktelevizor kot zaslon. Vlogo zunanjega spomina je igral običajni magnetofon, ki je delal na kasetah. Na zaslonu so bili podatki prikazani v črno-belih, štiribarvnih, 64-znakovnih nizih, 32-mestnih nizih. Vrstice so znašale 25. Zvočni signal je bil poslan v zvočnik, predviden v načrtu.

Novo in priročno: tableta

Tehnologije našega časa so naredile korak daleč naprej v primerjavi z 80-90. Danes imajo uporabniki na primer dostop do naprave, ki je izjemno uporabniku prijazna in ima posebno mesto v klasifikaciji sodobnih osebnih računalnikov. Gre za tablični računalnik. Priljubljenost te sorte je edinstvena. Pravzaprav je to samo zaslon, na katerem lahko oseba upravlja programe, zažene nove, vnaša podatke, preneha z delom. Tableta ni opremljena z miško, tipkovnico. Kot obrobje je lahko poseben pero - pisalo. Izogiba se dotikanju izdelka s prsti. Če pa je to zelo neprijetno, lahko priključite zunanjo tipkovnico. Ta funkcija ni na voljo na vseh tabletah, vendar ima večina sodobnih modelov takšne funkcije. Tako je delo na tabličnem računalniku učinkovito in ne tako drago. Če pogledate klasifikacijo sodobnih osebnih računalnikov, boste izvedeli več o tablicah in ugotovili, da je večina takih izdelkov zasnovana za reševanje vsakodnevnih nalog. Na teh miniaturnih računalnikih je preprosto igrati, raziskovati svet spleta, poslušati zvok, gledati videoposnetke in brati knjige. Večina tablet uporablja samo zazabavo V mirovanju so nepogrešljive. Tablete tehtajo manj in bolj kompakten prenosni računalnik. So bolj priročno, da se s seboj na izlet. Res je, da pričakujejo hitro ukrepanje, kot polnopravni računalnik, ni potrebno. Najdražje sodobne modele odlikuje visoka moč in zmogljivost, vendar cena za njih ni odkrita. Tipičen predstavnik tega luksuznega razreda je izdelek Apple "Aypad". Tableta deluje na račun baterije. Redno ga je treba polniti s posebnimi napravami. Brez ponovnega polnjenja sodobni modeli delujejo 6 do 10 ur, kar bistveno presega zmogljivost baterije večine prenosnih računalnikov.

Apple

Če se obrnete na trg sodobnih osebnih računalnikov, ne boste mogli opaziti izdelkov Apple. To podjetje je najučinkovitejši konkurent Aibija. V številnih funkcijah je stroj podoben: opremljeni so s procesorji, pomnilnikom, sistemskimi karticami in pomnilniškimi mediji. Apple izdelki imajo zaprto platformo, kar pomeni, da ima kupec omejen izbor komponent, ki jih je mogoče aktivirati na napravi. OS, ki deluje na takšnih računalnikih, razvija samo eno podjetje - isto stvar, ki jo proizvaja same naprave. Kot mnogi verjamejo, so na današnjem trgu izdelki Apple izjemno privlačni za vse, ki si lahko privoščijo take stroške. Po eni strani je zelo dragih avtomobilov, hkrati pa imajo več edinstvenih lastnosti in lastnosti. To je hitrost delovanja, sposobnost uporabe uradne programske opreme, ki zmanjšuje tveganje okužbe stroja. Večina modelov je opremljenihvrhunski monitorji kakovosti. To je bil "Apple", ki je bil tisti, ki je predstavil "Retina" zasloni na masovnih medijih. Poleg tega so modeli te blagovne znamke večinoma kompaktni, posebej tanki, estetsko okrašeni v skladu z najnovejšimi trendi našega časa. Skratka, takšni sodobni računalniki so ponos njihovega lastnika.

Kaj kupiti?

Pri izbiri modela za sebe je pomembno ne le preučiti, katere so glavne naprave sodobnega osebnega računalnika (ključne, ki so naštete zgoraj), ampak tudi ugotoviti s proizvajalcem. Lahko kupite že pripravljeno napravo ali kupite vse njene elemente ločeno, ki jih lahko nato ročno združite v celovit stroj ali se obrnete na specialističnega specialista. Osnovna ideja je izbrati elemente brez težav. Kot pravijo strokovnjaki, je bolje, da kupite vse dele v eni trgovini, v njem, nato naročite sestavljanje delov celotnega stroja. Prednost daje dolgo časa delajo na trgu, podjetja, ima dober ugled. Pred plačilom izbranih predmetov je smiselno, da se posvetujete z vodjo ali sestavljavcem, da pojasnite, kako so izbrani elementi združeni. Priporočljivo je vnaprej določiti, kakšna so pričakovanja naprave, tako da bo izkušena oseba cenila, kako ustrezna konfiguracija ustreza prihodnji nalogi. Glavni plus montaže naprave po svoji izbiri - priložnost za shranjevanje, odstranjevanje presežka, s poudarkom na najpomembnejši za osebo. Tako lastnosti kot oblikovalska rešitev izdelka, kot tudi njegova cena, bodo vse v skladupričakovanja, zahteve posamezne stranke. Res je, da ne more storiti brez slabosti. Z zbiranjem računalnika na ta način je mogoče naključno izbrati nezdružljive elemente, napačno identificirati optimalne komponente in upravljavec tega trenutka ne more nadzorovati. Druga dobra točka je kakovost dela kolektorja. Če se obrnete na dvomljivo prodajno mesto, lahko dobite ne preveč dobro sestavljen izdelek.

Cilji in cilji

Razlikujejo se glede na raven za sodobne osebne računalnike. Sprejeto je, da se vsi modeli razdelijo v štiri kategorije - primarno, sekundarno, visoko in specializirano. Začetni - to so proračunski izdelki, ki so zasnovani za najpreprostejše naloge. Prek njih lahko gledate video posnetke in poslušate zvoke, lahko brskate po svetovnem spletu, delate s pisarniškimi programi. Nekateri modeli te kategorije bodo obravnavali preproste igre, vendar z minimalnimi nastavitvami. So pomembne za pisarno, v zadnjih letih pa jih zamenjujejo prenosniki, ki so bolj priročni in zahtevajo najmanj prostora. Povprečna raven stroja je univerzalna. To je največ na trgu. Tukaj zadostujejo možnosti za reševanje preprostih nalog, mnogi se soočajo s sorazmerno zahtevnimi programi. Če želite igrati, na takem računalniku boste morali začeti igro z minimalnimi nastavitvami ali srednjo stopnjo, toda visoka kakovost bo na voljo le za nekaj iger (ne novih). Takšen avtomobil velja za klasično možnost za domačo uporabo.

Nivo višji

Če so značilnosti sodobnega računalnika višjepovprečje je takšen avtomobil pripisan višji ravni. To so računalniki za igranje. Omogočajo vam izvajanje najnovejših projektov z največjo možno konfiguracijo. Specializirani so osebni računalniki za video montažo, inženirske rešitve in druge visoko natančne, zahtevne naloge. Zbrati jih je treba posamično, pri tem pa upoštevati potrebe uporabnika.

V primerih

Oglejmo si značilnosti sodobnega osebnega računalnika, zasnovanega za vsakodnevne naloge. To je dokaj proračunski model. Torej, parametri:
 • Housing 60 St.
 • SSD pogon 250 GB.
 • Matična plošča "Asus" N3150I-С.
 • 16 GB pomnilnika RAM.
 • Preprost avtomobil se bo spopadel z osnovnim uspehom. Zaradi uporabe SSD pogona se bo operacijski sistem zelo hitro naložil.
  ​​Večnamenski model je mogoče sestaviti z naslednjimi komponentami:
 • Ohišje z napajalnikom 400 W.
 • Dodatni hladilni sistem.
 • 8 GB RAM-a.
 • Winchester 1 TB.
 • Intelov procesor in3.
 • Matična plošča «Asus» «Prime N310М-ДО».
 • Taka naprava bo delovala tiho in zagotavljala precej visoko stopnjo učinkovitosti.

  Sorodne publikacije