Kako preizkusiti trdi disk računalnika in prenosnika?

Trdi disk je izjemno pomembna strojna komponenta računalnika. Zato morate rešiti težave, povezane s testiranjem trdega diska za napake, kot tudi njihove popravke. Katera orodja lahko uporabite za to? Katere napake pri delu trdega diska lahko imenujemo najbolj razširjene?

Kateri trdi disk lahko povzroča težave?

Pred pregledom, kako testirati trdi disk, bomo preučili, kaj je lahko razlog za ustrezno preverjanje. Kakšne težave lahko ima njegovo delo?


Treba je opozoriti, da je trdi disk PC naprava, za katero je značilna precej visoka občutljivost na zunanje vplive. Čip, ki spada na trdi disk (tudi do najmanjšega vpliva), lahko poškoduje različne komponente, ki so del strukture trdega diska. Opozoriti je treba, da so sodobni modeli nosilcev dovolj zaščiteni pred vplivom takih dejavnikov: v njih se praviloma izvede funkcija zaustavitve vrtenja rotorja z ostrim mehanskim učinkom na disk. Toda za delo morda ni vedno popolno. Če želite izvedeti to, kot tudi preveriti stanje trdega diska na splošno, bo pomagal program, ki vam omogoča, da preizkusite trdi disk računalnika. Kakšne napake je mogoče najti z ustrezno programsko opremo? Med njimi - prisotnost slabih sektorjev na površini plošč plošče. To pomeni, da tiste, ki jih ni mogoče zabeležiti podatkov. V nekaterih primerih slabim sektorjem ni dovoljeno obravnavati že zapisanih datotek na disku.


Popravljanje ustreznih mest na trdem disku je zelo težko. Trdi disk je lažje konfigurirati tako, da se slabi sektorji, ki so prisotni na površini plošč, sploh ne uporabljajo. Namesto njih se lahko uporabi rezervne sektorje, ki so na večini sodobnih trdih diskov. Naslednja je pogosta težava s trdim diskom - postavitev datotek z napakami. V tem primeru je bolj verjetno, da bo težava v vzdrževanju programske opreme trdega diska s pomočjo operacijskega sistema ali aplikacij z ustreznim namenom. Po drugi strani se lahko napake datotečnega sistema popolnoma popravijo. Vendar pa bo morda potreben tudi poseben program za njihovo odkrivanje. Preverite trdi disk za napake v datotečnem sistemu, mimogrede, omogočite vgrajena orodja Windows. V nekaterih primerih pa bo morda potrebna globlja analiza datotečnega sistema s pomočjo specializiranih rešitev. Kaj so lahko? Kako preskusiti trdi disk z njihovo pomočjo?

Simptomi težav s trdim diskom

Vendar pa lahko, preden poskušate uporabiti katero od ustreznih rešitev, poskusite diagnosticirati težavo na podlagi obnašanja računalnika, da lahko naknadno izberete optimalni program. Dejstvo, da operacijski sistem za osebni računalnik začne delovati z opaznim zaviranjem, dolgim ​​prenosom, celo obravnava majhne datoteke z velikimi zamudami, pravi, najverjetneje, da so na trdem disku obstajali slabi sektorji v višini, ki otežuje stabilno delovanje OS .
V primeru zavrnitveHitrost operacijskega sistema in ravnanje z njimi se ne upoštevata, vendar je prisilno zaprtje programov, njihovo obešanje ali nestabilno delo - verjetno je prišlo do napak na ravni datotečnega sistema diska. V mnogih primerih se pojavijo težave pri delovanju trdega diska zaradi dejanj računalniškega virusa. Zato priporočamo, da pred uporabo določene programske opreme za testiranje trdega diska in odpravljanjem ugotovljenih napak računalnik pregledate z razpoložljivim protivirusnim programom. Zelo zaželeno je, da so bile antivirusne baze v njem najbolj sveže. Takoj, ko se iz računalnika odstranijo vsi najdeni virusi, lahko začnete preverjati trdi disk. Poglejmo, katera sredstva lahko uporabimo pri tem.

Fix File System Napake: Let's Use Windows Orodja

Kako Test PC trdi disk za napake v datotečni sistem? Za te namene je praviloma dovolj, da uporabimo vgrajene Windows rešitve. So praktično v vseh sodobnih različicah tega operacijskega sistema za namizne in prenosne računalnike. Glavni bo "Check Disk" ali Chkdsk program. Ta rešitev se lahko uporablja tako z grafičnimi vmesniki operacijskega sistema kot preko ukazne vrstice. Prva možnost je za začetnike običajno enostavnejša, druga pa lahko zahteva višje kvalifikacije v smislu uporabe diagnostičnih orodij Windows. Če želite uporabiti ta pripomoček, pojdite v razdelek »Računalnik« in nato z desno miškino tipko kliknite ikono trdega diska. Lahko so inV tem primeru je smiselno preveriti vsakega posebej. Ko kliknete desni gumb na ikoni trdega diska, v meniju, ki se odpre, morate izbrati možnost »Lastnosti«. V oknu pojdite na zaznamek "Service". Nato kliknite gumb "Run Test" in sledite navodilom.
V nekaterih različicah sistema Windows pripomoček ni konfiguriran za testiranje logičnih pogonov, ki gostijo sistemske datoteke. Toda v tem primeru je v programu Disk Test na voljo možnost: začetek preskusa trdega diska ob naslednjem zagonu operacijskega sistema. Lahko ga izberete in nemudoma znova zaženete Windows: sistem v procesu zagona mora uporabnika zaprositi za dovoljenje, da preveri disk, na katerem so sistemske datoteke. Torej, zdaj vemo, kako testirati trdi disk s popularno uporabo vgrajenega orodja Windows - program Chkdsk. Ta rešitev vam omogoča učinkovito odpravljanje napak datotečnega sistema. Kaj pa, če je domnevna okvara trdega diska posledica pojava slabih sektorjev na njem? Kako preizkusiti trdi disk prenosnega računalnika ali namizja za prisotnost ustrezne poškodbe? V te namene se lahko vključijo številne rešitve. Najbolj priljubljeni so programi, kot so:
 • Data Liferguard Diagnistic.
 • HDD Scan.
 • Ashampoo HDD Control.
 • Victoria HDD.
 • AIDA64 (prej Everest).
 • MHDD.
 • Poglejmo njihove posebnosti.

  Testiranje trdega diska: Data Lifequard Diagnostic

  Ta program je razvila znamka Western Digital, ki je med najbolj znanimiproizvajalci trdega diska. Kako preveriti trdi disk za napake pri uporabi te programske opreme?
  Ustrezen program deluje v več načinih. Najbolj informativen v smislu prikazovanja informacij o napakah na disku lahko imenujemo napredni testni način - razširjeni test. Še posebej je mogoče najti na površini plošč trdega diska poškodovanih sektorjev. V primeru njihovega zaznavanja program pozove uporabnika, da aktivira algoritem, s katerim bodo slabi sektorji izključeni iz tistih, ki jih trdi disk uporablja za pisanje in branje datotek.

  Testiranje trdega diska: HDD Scan

  Druga priljubljena rešitev za preverjanje diskov je HDD Scan. Kako preskusiti trdi disk prenosnega računalnika ali namiznega računalnika z njegovo pomočjo?
  Ta aplikacija vsebuje tudi več testov. Od tistih, ki se nam lahko izkažejo za koristne, je test površinskih testov. To je kot prejšnja rešitev, ki vam omogoča analizo površine plošč plošč za poškodovane sektorje. Omeniti je treba, da obravnavani program omogoča identifikacijo ne le slabih sektorjev, temveč tudi tistih, ki imajo težave z branjem in pisanjem. Torej lahko HDD Scan zazna območja na površini plošč trdega diska, pri katerih je lahko hitrost branja desetkrat manjša od normalne vrednosti. V praksi to lahko pomeni, kot v primeru slabih sektorjev, da je zaželeno izključiti ustrezna področja od tistih, ki jih trdi disk uporablja za pisanje datotek.

  Testiranje diskov: Ashampoo

  Še en priljubljen program - Ashampoo HDD Controlpreverite trdi disk zaradi napak pri uporabi? Treba je omeniti, da ta aplikacija vsebuje precej veliko orodij za preverjanje trdega diska, kot tudi delo z zaznanimi diskovnimi težavami. Od tega lahko uporabite, na primer, možnost preskušanja površine plošč naprave - Test Surface.
  Na podlagi rezultatov testa so v programu prikazani sektorji, ki imajo visoke rezultate branja, kot tudi slabe sektorje.

  Victoria HDD

  To je priljubljen Test trdega diska - Victoria HDD. Ugotovimo lahko, da ta program omogoča, da preverite trdi disk v operacijskem sistemu Windows 7 (8 ali katerikoli drug) in izvedete preverjanje trdega diska prek ukazne vrstice DOS.
  Ta funkcija povečuje univerzalnost obravnavane rešitve. Poleg tega ima ustrezen FOR zelo dobro funkcionalnost. Da, program vam omogoča, da preverite trdi disk v sektorju bit, prerazporedite njihovo uporabo, razvrstite površino trdega diska za različne kategorije, odvisno od hitrosti branja datotek iz njih. Če uporabljate angleško grafično različico tega programa, jo morate zagnati, nato pa pojdite na zavihek Tests. Ima teste na površini plošč trdega diska. Če je potrebno, lahko program konfigurirate za zaznavanje poškodovanih sektorjev:
 • ignorirajte težavo (dodatno jo prikažete v rezultatih testov);
 • prerazporeditev sektorjev;
 • odstranitev sektorjev;
 • popraviti poškodovana območja diska.
 • Če je potrebno, lahkoaktivirate vsakega od naštetih načinov programa enega za drugim.

  Testiranje trdega diska: AIDA64

  Veliko uporabnikov zanima, kako preizkusiti trdi disk z Everestom. Zdaj, na različnih portalih na internetu, so na voljo stare različice ustrezne programske opreme. Dejstvo je, da je v novih spremembah program poimenovan na drugačen način, njegovo ime zveni kot AIDA64.
  Treba je omeniti, da je ta vrsta ena najbolj funkcionalnih rešitev v smislu učinkovitosti preskusne opreme. Tako lahko na primer s pomočjo programa preskusite hitrost trdega diska in ne samo. Z njim lahko merite tudi učinkovitost RAM-a, procesorja, flash pogonov. Funkcionalnost programa vključuje različne stresne teste, ki vključujejo preverjanje v načinu maksimalne obremenitve strojne opreme. Ustrezno vrsto testov lahko opravite tudi za trdi disk računalnika.

  Preverjanje napak na disku: MHDD

  Po mnenju IT strokovnjakov je MHDD ena najbolj funkcionalnih rešitev za preverjanje napak na trdih diskih. Glede na to, kateri program za testiranje trdega diska, lahko strokovnjaki prenehajo z izbiro le za reševanje MHDD, ker:
 • vključuje visokokakovosten test površine plošč trdega diska;
 • lahko ga zaženete v zagonskem formatu - na primer, z bliskovnega pogona, ki vam omogoča, da pred namestitvijo v kateri koli operacijski sistem preizkusite trdi disk;
 • Program vključuje velikoštevilo uporabnih testov, kot tudi orodja za popravilo diskov;
 • ZA USTREZNO BREZPLAČNO.
 • Seveda lahko ta rešitev deluje iz operacijskega sistema. Posebni načini, na katere najbolje deluje, je odvisno od narave težave z diski, konfiguracije strojne opreme na določenem osebnem računalniku, posebnosti operacijskega sistema, če je že nameščen v računalniku.

  Program MHDD: testna disketa

  Razmislite o številnih praktičnih odtenkih uporabe ustreznega priljubljenega programa. Strinjamo se, da mora uporabnik vključiti zagonsko različico te programske opreme. To naredite tako, da naredite napravo, ki bo zagnala program, kot je pomnilniški ključek USB ali CD. Ko je naprava pripravljena, morate konfigurirati zagon iz BIOS-a. Mimogrede, vprašanje, kako testirati trdi disk preko BIOS-a, prav tako zahteva veliko uporabnikov. Proizvajalci računalnikov lahko v ustreznih programskih vmesnikih v celoti izvajajo potrebne možnosti preverjanja delovanja trdih diskov. Ko delate s programom MHDD, upoštevajte odtenek: rešitev ne deluje s trdimi diski, ki so povezani z računalnikom v načinu Slave. Če je tako, je treba plošče ponovno priključiti in šele nato sprožiti njihovo testiranje. Po zagonu programa, nameščenega na zagonsko disketo ali disketo, morate izbrati določen pogon, ki ga želite preskusiti. Po vnosu ukaza SCAN v ukazni poziv, ki sproži preverjanje medijev. V tem primeruČe ne potrebujete dodatnih parametrov skeniranja, morate pritisniti tipko F4, da sprožite ustrezen preskus. Vendar bodo morda potrebne dodatne možnosti. Na primer, če govorite o možnostih Start LBA, se uporablja za določitev določenih blokov na trdem disku, s katerega naj program preveri disk. Možnost End LBA je namenjena označevanju tistih blokov, ki se preverijo na koncu testa diska. Vendar pa program privzeto preveri celotno površino plošče trdega diska. Kako preveriti trdi disk zaradi napak s poznejšo prerazporeditvijo slabih sektorjev z uporabo programskih vmesnikov MHDD? To je zelo preprosto: za to se uporablja možnost Remap. Če izberete možnost Erase Delays, bo program prezrl slabe sektorje, kar bo pospešilo preverjanje diska, če je na površini veliko poškodovanih sektorjev. Program za optično branje diska MHDD deluje precej informativno: na uporabniškem zaslonu uporabniki v realnem času prikažejo skenirane sektorje. V ločenem delu ustreznega vmesnika se šteje število različnih blokov.

  Povzetek

  Stanje trdega diska lahko preverite z vgrajenimi orodji Windows in posebnimi programi. V tem primeru je prva vrsta orodij zasnovana predvsem za odpravljanje napak v datotečnem sistemu, drugi pa za prepoznavanje in odpravljanje slabih sektorjev na dostopne načine. Specializirana programska oprema za diagnostiko trdega diska se lahko dostavi tako grafične kot konzolne različice. NekateriUstrezne rešitve lahko uporabite pri spreminjanju zagona: uporabite ga lahko tudi, če je operacijski sistem nameščen v računalniku. Ugotovimo lahko, da se testiranje zunanjega trdega diska praktično ne razlikuje od postopka testiranja vgrajenega trdega diska. Če želite to narediti, lahko uporabite enake rešitve, kar je najpomembnejše - pravilno jih priključite na osebni računalnik. To pa je mogoče le, če računalnik podpira komunikacijske vmesnike, prek katerih je priključen zunanji trdi disk.

  Sorodne publikacije