Kaj je vzorec v glasbi. Glavne vrste in razlika med vzorci in ustnicami.

Obstaja veliko zmede s pojmom "vzorec". In to ni nujno uporabniki računalnikov ali glasbenikov. Ampak, ker gre le za računalniško tehnologijo, ki se uporablja v glasbenih programih, poskusimo razmisliti, kakšen vzorec je s tega vidika. Toda malo pred nami je vredno reči, da ima skoraj vsakdo splošni pojem tega izraza. Zagotovo mnogi niso nikoli razmišljali o njegovi uporabi za glasbeno ustvarjanje.

Vzorec: splošni koncept

Torej, kaj je vzorec? Da bi dobili splošno predstavo o tem izrazu, morate samo prevesti ustrezno angleško besedo. Vzorec pomeni „vzorec“, „primer“, „vzorec“, „predlog“ itd. Vrednost osnovne besede se lahko razlikuje glede na področje uporabe. Ker gre za glasbo, se osredotočimo le na ta vidik.


Kaj so vzorci v glasbi?

V glasbenem izrazu vzorčevalnika je običajna praksa klicati vzorec ali primer zvoka orodja ali zvočnega učinka, posnetih v določeni obliki (avdio, MIDI, SoundFont itd.). Mnogi programi in virtualni instrumenti, ki temeljijo na uporabi takšnih vzorčnih vzorcev (na podlagi vzorca), vam omogočajo, da iz končnih vzorcev pridobite celotne instrumentalne serije, pri čemer ustvarite ločene zvočne posnetke in celoštevilčne sestave. Za jasnejše razumevanje, kaj je vzorec, lahko pokličete virtualni vzorčevalnik Kontakt.
Prenesel je NKI, NKC in NKX domače datoteke in učinke.Ampak samo, kako dobro so zgrajene iz posebnih kosov (vzorcev) WAV format. Predstavljajo nekaj podobnega kot zabojnike s pakirano vsebino.


Kaj so vzorci in povečevalci: glavne razlike

Vsi vzorci se lahko konvencionalno razdelijo na dva glavna tipa: enojni (en strelski) in multisamples (več vzorcev). Prvi tip se običajno jasno prikaže na primeru šok-instalacije.
En udar na delovni boben, plošča, bas boben se lahko imenuje en vzorec. Če za eno progo obstaja možnost nalaganja celostne namestitve, se posamezni vzorci, ki so razdeljeni na virtualni tipkovnici, kot je to na primer narejeno v bobnastih vzorčevalnikih, potem je multisample. Ista serija ali določen del, ki se pogosto imenuje vzorec, se šteje za zanko (ponavljajoča se zanka) ali zaporedje. Na splošno, če govorimo o tem, kaj je vzorec, lahko mejo med ustnicami (ponavljajočimi se zaporedji) in posameznimi vzorci naredimo povsem samovoljno. Na primer, ena zvočna datoteka lahko vsebuje en sam hit in več udarcev, ki so združeni v kratkem paketu ali pa hkrati zvenijo. Drugo vrsto lahko enako pripišemo posameznemu vzorcu in povečevalnemu steklu. Na splošno, zanke - opredelitev je nekoliko napačna. Ja, in je bila uporabljena prej, predvsem za zabave bobna, in samo ponoviti. Pravzaprav je prav, da jih imenujemo sekvence, ker je ta izraz sprejet v glasbenih krogih.

Praktična uporaba vzorcev

V praksi je vse zelo preprosto. Za najboljše razumevanjeNa primer, FL Studio (nekdanji Fruity Loops) glasbeni sekvencer, ki se je osredotočil na ustvarjanje popolnoma bobnastih zank (zank) na podlagi posameznih vzorcev, se lahko sčasoma spremeni v popoln virtualni studio.
Če pogledate nov projekt, ki ste ga ustvarili po privzetku, potem so posamezni vzorci v sekvencerju nastavljeni za vsako skladbo in ustvarjeni na podlagi njihove kombinacije (izmenjava zvoka), serija (vzorec) je lupo. In iz vzorcev, kot iz opeke, lahko na seznamu predvajanja dobite popolno kompozicijo. Toda to je samo najpreprostejši primer, saj je zmožnost uporabe posameznih zvokov in celotnega zvočnega zaporedja veliko širša.

Sorodne publikacije