Netbook Asus Eee PC 900: opis, funkcije, pregledi

Le redki lahko trdijo, da je Asus ustvaril nekaj posebnega, ko je začel serijo Eee PC. Toda potrošniki so pozitivno pozdravili zamisel o izdelavi resnično mobilnega in zelo dostopnega računalnika. Čeprav je bil Eee PC 701 4G, izdan leta 2007, uspešen, je bilo še vedno problemov, ki so pokvarili celoten vtis. Z Eee RS 900 je Asus opravil svoje delo skoraj popolnoma.

Zgodovina modela

V konceptu enostavnega prenosnega računalnika s trdimi diski in pomanjkanjem gibljivih delov, nič novega. V 5. seriji Psiona je podjetje predstavilo priročno napravo, ki bi jo lahko uporabili, na primer, za tipkanje, medtem ko sedi v vlaku. Potem je proizvajalec razširil meje in predstavil svetu 7. serijo - netbook. Psion netBook je uspel uravnotežiti osnovno funkcionalnost, majhnost in dolgo življenjsko dobo baterije. Sčasoma pa so polni prenosniki postali manjši in lažji, končni uporabniki pa so želeli imeti večfunkcijske operacijske sisteme. Vse to je povzročilo padec povpraševanja po Psionu (čeprav je njegov operacijski sistem EPOC OS nadaljeval svoje življenje kot Symbian).

Dolgo časa ni bilo naprav, kot sta Series 7 in NetBook. Na srečo je Asus spoznal, da ima trg prostor za preprost in dostopen stroj, ki ne bi smel delovati pod nadzorom najnovejše različice operacijskega sistema Windows - zato se je rodil Netbook Eee PC.

Korpus

Nekdo, ki ni slišal za njen PC, bi moral dati nekaj pojasnil. To je zelo majhna naprava z dimenzijami 225x165x35 mm intehta približno 1 kg. S takšnimi parametri se model resnično nanaša na ultraportabilni sektor. Naprava je namenjena za uporabo na poti, ne zavzema veliko prostora v vrečki. Netbook je na voljo v dveh barvah: Pearl White in Black, kot je Apple MacBook. Toda to je edina podobnost, ki jih povezuje. Sestavljanje ohišja in zank visoke kakovosti, vendar ni univerzalne ključavnice, zato naprava med prenosom zahteva skrbno ravnanje.

Zaslon

Čeprav je šasija Asus Eee PC 900 v skladu z modelom 701, je dovolj, da odprete pokrov, da vidite prvo pomembno razliko. Zaslon je naredil velik korak naprej in Eee PC-ju dal še bolj privlačen videz kot njegov predhodnik. 7-palčni zaslon originalnega netbooka je bil sposoben širiti 800 slikovnih pik in je uporabniku omogočil, da se nenehno pomika proti veliki večini spletnih strani.

Widget s širokim zaslonom velikosti 1024 slikovnih pik omogoča prikaz spletnih strani brez dodatnih manipulacij v razširjenem 89-palčnem računalniku 900. Popolna ločljivost zaslona je 1024x600 slikovnih pik, kar pomeni, da uporablja širok format, in večina prenosnih računalnikov na trgu, glede na povratne informacije uporabnikov, je kakovost Asus Eee PC 900 odlična: zaslon, čeprav ne tako svetel in svetel kot Sony TZ, je enakomerno osvetljen, ima širok kot gledanja in ni zaščiten. . Aye prisotnost mrtvih pik zapolnjuje pokrov netbook je veliko bolje kot prej - ko je bil majhen, z zvočniki na obeh straneh inobdana s široko črno mejo. Poleg izboljšanja funkcionalnosti se je povečala tudi estetika modela.

Tipkovnica

Glede na celotno velikost Eee PC-ja, ni presenetljivo, da je tipkovnica dovolj majhna. Vsakdo, ki komaj zmore zmanjšati velikost tipk tradicionalnih super prenosnih prenosnikov, mu Eee PC ne bo všeč. Če so prsti tanki, potem nobenih težav z uvedbo ne bi smelo biti. Po vsakem kliku preseneti dober napredek vsakega ključa in povratne informacije, kar zagotavlja, da se bo prst povrnil nazaj in bo pripravljen za naslednji klik. Če obstaja pomembna pomanjkljivost, je to zmanjšana velikost vhodnega ključa. Čeprav to lahko traja nekaj časa kasneje, bi uporabniki raje imeli gumb z običajno velikostjo.

Sledilna ploščica

Pod duhom je sledilna ploščica, ki je še ena sprememba v primerjavi z modelom RS701. Ne samo, da je postala precej širša, ampak podpira tudi multitouch. Sliko lahko povečate ali pomanjšate tako, da prste razširite ali spustite. Uporabniki prenosnih računalnikov, ki so navajeni uporabljati desno stran sledilne ploščice za pomikanje po dokumentih, bodo verjetno razočarani, ko bodo ugotovili, da sledilna ploščica Eee PC 900 ne podpira te funkcije. Ampak ne smete obupati, ker je proizvajalec pripravil veliko boljši način. Namesto, da premaknete prst po robu sledilne ploščice, vam Asusov netbook omogoča, da to storite kadar koli - uporabite samo dva prsta. Drsenje deluje tako v navpični kot v vodoravni smeri.


Zvočniki

Asus je bil kritiziran zaradi ogromne dinamike ob robovih zaslona v prvotnem modelu. V tem času se je okvir zaslona bistveno zožil, govorniki pa so se preselili v osnovo netbooka. Kakovost zvoka je dobra, če je naprava položena na kolena, postane pridušena.

Asus Eee PC 900: specifikacije

Obstaja nekaj velikih notranjih sprememb, čeprav procesor ni vključen v njihovo število. Kljub temu, da so mnogi upali, da bo model prejel Intel Atom, se to ni zgodilo. Glavna platforma je ostala nespremenjena. Intel Celeron 900 MHz in 915GM matična plošča čipov ne prikazujeta čudežev uspešnosti, ampak opravljata svoje delo brez cenzure. Pomnilnik je bil nadgrajen - podvojil in dosegel 1 GB. Spletna kamera je bila posodobljena tudi z 03 na 13 Mp - idealna rešitev za tiste, ki si želijo, da bi njihovi prijatelji videli bolje pri klepetu po Skype-u. Druga pomembna posodobitev je bila velikost podatkovnega skladišča. 4 GB notranjega pomnilnika modela 701 je sedaj na voljo v dveh različicah - 12 in 20 GB. Med obema različicama ni razlike v ceni, saj 12GB različica prihaja z vnaprej nameščeno Asus Eee PC 900 za Windows XP in 20-gigabajtno različico za operacijski sistem Linux. Družba je uporabila denar, ki ga je prihranila pri namestitvi odprtokodnega OS za povečanje obsega ROM-a. Seveda obstaja možnost, da kupite napravo iz Linuxa in nato namestite Windows sami.

Programska oprema

Uporabniki, ki upravljajo 20-GB različico operacijskega sistema Linux, niso prepričani, ali potrebujejo Windows XP. Lepota Asus Eee PC 900 je v preprostosti,zato preprosto ni treba prenesti težkega OS, večina funkcij, ki jih ponuja, pa ne bo zahtevana. Razen v primerih, ko morate zagnati programe Windows, Microsoft Office, z različico Linuxa ne morete storiti ničesar. Asus Eee PC 900 deluje hitreje na naloge, kjer so uporabniki operacijskega sistema Microsofta navajeni na trdo delo procesorja. Za razliko od Windowsa je 1 GB RAM-a dovolj za dobro konfigurirano zgradbo Linuxa, hiter SSD pa zagotavlja, da se bo netbook takoj odzval na vse ukaze.

Delo z Linuxom

Navigacija v grafičnem vmesniku za Linux je neverjetno preprosta. Uporabnik mora obravnavati tabirano tabelo, klik na vsako od njih spremeni ikone na namizju. Prvi se imenuje internet in vsebuje ikone, povezane z dostopom do svetovnega spleta. Med njimi je e-poštna bližnjica, ki odpre stran z različnimi ikonami poštnih odjemalcev, kot sta Gmail in Hotmail. Na voljo so že nameščeni Firefox, Skype in Google Dokumenti. Gumb Messenger zažene Pidgin, ki je multiprofilni protokol za takojšnje sporočanje. Še posebej uporabnikom je všeč dejstvo, da se vsi pogovori odvijajo v enem oknu z zavihki za vsakega sogovornika - zelo je priročno, če je prostor na namizju vreden za težo zlata. Zavihek Delo omogoča dostop do OpenOffice, ki vam omogoča urejanje besedila, tabel in predstavitev, ki jih lahko shranite v formatu MS Office. Najdete lahko tudi programe za branje dokumentov PDF, pisanjebeležke in program Thunderbird, ki bo zadovoljil vse potrebe e-pošte. Tukaj je upravitelj datotek, ki se v bistvu sreča z Raziskovalcem in vam omogoča iskanje po vseh mapah.
Zavihek "Učenje" je izrecno namenjen izobraževalnemu sektorju, ki je velik del trga Eee PC. Tu so igre in programska oprema, ki pomagajo povečati besedišče, izboljšati pravopisne in celo matematične sposobnosti. Obstaja tudi osnovna grafična aplikacija Paint, podobna istemu programu v Windows, in bližnjica Science bo odprla dostop do periodnega sistema in planetarija. Zavihek »Igra« vsebuje zabavne programe, kot so predvajalnik glasbe, upravljalnik avdio datotek in pripomoček za spletne kamere. Obstaja snemalnik zvoka in bližnjica, ki bo omogočila dostop do več prednaloženih iger, vključno z obvezno "Solitaire". Kartica Nastavitve vsebuje vse sistemske pripomočke in nastavitve aplikacij. Tu lahko nastavite sledilno ploščico, spremenite datum in čas, nadzirate uporabo prostora na disku in delo antivirusnega sistema. Gumb za odstranjevanje in dodajanje programov se nahaja tukaj in vam omogoča, da ne samo namestite ali odstranite programe, temveč tudi preverite, ali so na voljo posodobitve za vse programe. Nazadnje je zavihek Priljubljene mesto, kjer so shranjene vse vaše priljubljene povezave in bližnjice.

Paket

Asus Netbook je zagotovil majhen neoprenski kovček, ki bo med prenosom ohranil sijajno površino naprave. Obstaja tudi omrežni vmesnik, uporabniški priročnik, katerega celotni deli so namenjeni delovanju operacijskega sistemaSistem za obnovitev DVD-jev z gonilniki v okolju XP in Linux Setup.

Povezljivost

Kljub zelo majhnemu primeru je proizvajalcu uspelo postaviti presenetljivo veliko pristanišč. Desno je vmesnik D-Sub za priključitev zunanjega monitorja. Ob njej sta 2 vtičnici USB 2.0 in reža za kartico SD. Glede na nizke stroške flash pomnilnika, je treba opozoriti, da prisotnost takšne reže pomeni, da tudi če je pomnilnik Asus Eee PC 900 konec, njegovo povečanje ne bo drago. Na levi strani je tretji USB 2.0 priključek. To je več kot večina ultraportable. Obstajajo tudi slušalke in mikrofonska gnezda. Izberete lahko, katere slušalke uporabite: tradicionalne ali USB pri delu s spletno kamero v priloženi aplikaciji Skype. Seveda je v pokrov vgrajen mikrofon, vendar bo slušalka vedno najboljša izbira. Zadnja vrata na levi strani so priključek Ethernet za omrežni adapter 10/100. Treba je omeniti, da ga MacBook Air nima, kljub veliko večji velikosti. Seveda podpira brezžično povezavo Asus Eee PC 900. Wi-Fi je standard 80211 b /g.

Trajanje trajanja baterije

Eno območje, kjer Eee PC 900 ne presega dejanskega predhodnika, je življenjska doba baterije. Z izboljšavami, ki jih je naredil proizvajalec, je življenjska doba baterije edini preboj v odlični zasnovi, vendar je kljub temu bistvena. Po mnenju proizvajalca, baterija Asus Eee PC 900 omogoča, da netbook deluje 25 ur.2 uri Res je, pri polni svetlosti zaslona in z vključeno brezžično komunikacijo. Možno je optimizirati porabo energije in podaljšati življenjsko dobo do navedenega proizvajalčevega časa, vendar je celo 25 ur zelo majhno glede na današnje standarde.
Idealno bi bilo, če bi uporabniki želeli videti vsaj 4 ure življenjske dobe baterije, zlasti ker je Sony TZ ultrabook deloval več kot 6 ur. Po drugi strani pa je napajalnik Asus Eee PC 900 zelo majhen, zato ga ni preveč obremenjujoče. Ampak to ne pomaga veliko, če imate željo za delo v vrtu ali parku, kjer ni vtičnice. Seveda lahko kupite zmogljivejšo baterijo, vendar bo povečala stroške in težo netbooka. Polnilnik Asus Eee PC 900 je vsestranski in je ocenjen na 120 ali 230 V, s frekvenco 50 ali 60 Hz.

Zaključek

Proizvajalec je naredil dovolj sprememb, da je bil netbook zelo privlačen za tiste, ki razmišljajo o nakupu majhnega, tankega in lahkega prenosnika. Seveda, te izboljšave so povečale stroške Asus Eee PC 900 - cena naprave se je povečala na 23 tisoč rubljev od 15.000. Inženirji so poslušali vse komentarje v zvezi z originalnim Eee PC-jem in jih poskušali zadovoljiti. 1024-pikselni zaslon omogoča enostavno uporabo, še posebej, če porabite veliko časa za delo z brskalnikom. Dodatni operativni in notranji pomnilnik so postali prijetna sprememba in so Eee PC-ju omogočili, da postane prava alternativa polnopravnim prenosnikom. Kljub pomembnemuzvišanje cen, majhen, lahek in cenovno ugoden Asus netbook, je še vedno donosna pridobitev.

Sorodne publikacije