Trdi disk ni viden pri namestitvi operacijskega sistema Windows ali po namestitvi: kako popraviti situacijo?

Nenavaden, ampak problem je, da ko namestite Windows trdi disk ni vidna za izpolnjevanje, žal, lahko. V večini primerov je to preprosto rešeno. Vendar je za popolno razumevanje vsebine vprašanja treba izpostaviti nekatere glavne vidike, katerih znanje bo vplivalo na izbiro v korist tistega, ki odloča.

Zakaj ne vidim trdega diska, ko namestim Windows 10?

Najprej se pogovorimo o razlogih za takšno vedenje monterja. Najpogostejše situacije, ko trdi disk ni prikazan, ko je nameščen Windows 10, lahko pripišemo tako zastarelim kot novim napravam, kot tudi različnim spremembam sistema. Stari trdi diski lahko preprosto ne uspejo ("spit"), nekateri modeli pa sploh niso združljivi z najnovejšimi operacijskimi sistemi (tukaj ni nobenega dejanja, razen zamenjave strojne opreme ne bo pomagalo). Novi trdi diski in polprevodniški pogoni morda ne bodo prikazani zaradi napačne nastavitve povezave ali celo pomanjkanja potrebnih gonilnikov. Prav tako lahko naletite na težave z začetno inicializacijo trdih diskov. Nato bomo podrobneje preučili vsako situacijo in videli, kaj je mogoče storiti v vsakem posameznem primeru.


Ne prikaže trdega diska pri nameščanju »vetrov«: kaj naj storim najprej?

Začnite reševati težave, s katerimi potrebujeteodkrivanje fizičnih vzrokov. Za začetek, vsaj preverite stanje naprave za poškodbe. Možno je, da je stari disk "zaspal" ali preprosto ni primeren za namestitev izbranega OS.
Ni slabo, da takoj preverite pravilno povezavo trdega diska z matično ploščo in gostoto sosedstva stikov in električnih žic. Še posebej upoštevajte, da imajo nekatere naprave glavni /podrejeni mostiček, ki ga je treba namestiti v želeni položaj, odvisno od prioritete same naprave. Ampak, kot kaže praksa, trdi disk pri namestitvi Windows sploh ni viden, ker, čeprav opisani razlogi ne morejo biti diskontirani.


Nastavitev primarnih vhodno /izhodnih sistemov

Najprej morate uporabiti čiste programske opreme za odpravljanje težav - bodite pozorni na nastavitve primarnih sistemov in UEFI BIOS, na katerih so parametri predstavljeni. nadzor načina trdega diska. Bistvo problema je, da noben od zadnjih sistemov ne bo nameščen, če je AHCI nastavljen kot trenutni način SATA.
Treba ga je spremeniti v IDE (v primeru enega trdega diska na vozilu) ali nastaviti na način RAID (če se uporabljajo dva ali več trdih diskov). Šele po shranjevanju takšnih možnosti pri ponovnem zagonu in začetku namestitve operacijskega sistema.

Namestitev gonilnika diska v fazi namestitve sistema

Toda kaj, če trdi disk med namestitvijo sistema Windows ni viden niti po takšnih manipulacijah? VKakovost enega od glavnih razlogov strokovnjaki imenujejo pomanjkanje posebnega kontrolnega gonilnika, ki je namenjen ne le za pravilno delovanje opreme, temveč tudi za njegovo inicializacijo s strani monterja operacijskega sistema.
V bistvu se ta težava nanaša na zastarele naprave, za katere ni take programske opreme v lastni bazi gonilnikov ali če je naprava izdelek neznanega proizvajalca in nima Microsoftove podpore. V skladu z zamislijo je treba pri nakupu računalniške naprave zagotoviti poseben medij z vsemi gonilniki, če pa ne, lahko programsko opremo za upravljanje prenesete z uradnega spletnega mesta proizvajalca iz drugega računalnika. Toda kako integrirati gonilnik v namestitveni program? To lahko storite preprosto, če vnaprej kopirate gonilnik, ki ga želite, v namestitveni pogon ali katero koli drugo zunanjo napravo.
V fazi napake, ko sistem sporoči, da mora manjkajoči gonilnik izbrati particijo za namestitev sistema Windows, mora gumb Prebrskati preprosto določiti lokacijo predhodno prenesenega gonilnika (in ne sme biti shranjen kot priročnik EXE- format). V idealnem primeru, ko je gonilnik vgrajen v namestitveni program, se bo namestitev nadaljevala brez težav.

Težave z definicijo novega trdega diska pred in po namestitvi sistema

Enako razširjena situacija, ko sistem po namestitvi operacijskega sistema Windows (ali med namestitvijo, ko je nemogoče particionirati, ne vidi trdega diska).disk na odseke), lahko imenujemo pomanjkanje tovarniške inicializacije. To večinoma velja za na novo nameščene naprave ali na primer, ko poskusite namestiti sistem na drug HDD, ki bi moral biti primarni, sekundarna particija.
V tem primeru je najlažja rešitev izvedba inicializacije na drugem računalniku z operacijskim sistemom v oddelku za upravljanje diskov (diskmgmt.msc), po katerem boste morali v NTFS ustvariti enostaven format za formatiranje na eni od stopenj.
Opomba: Če uporabljate trdi disk kot drugo komponento naprave v BIOS-u za parametre SATA, boste morali omogočiti način niza RAID, kot je opisano zgoraj.

Kratek povzetek

Kot lahko vidimo, težava, da trdi disk med namestitvijo operacijskega sistema Windows ni viden, ni tako kritična, kot se zdi na prvi pogled, in zgoraj opisane situacije popravljanja vedno delujejo. Izjema so le primeri s fizično poškodbo medijev in konfliktov med opremo, razen če je namenjena uporabi v novih spremembah sistema Windows zaradi pomanjkanja podpore.

Sorodne publikacije