Glasovni vnos - kaj je to?

Oseba nenehno ustvarja nove načine, da bo svoje življenje bolj udobno in udobno. Se manifestira v vsem - vsakdanjem življenju, vsakdanjem življenju, delu. Ena od najnovejših inovativnih rešitev je glasovni vnos, ki so ga začeli aktivno uporabljati uporabniki po vsem svetu.

Kaj je to?

Glasovni vnos je nekakšna zamenjava standardnega vhoda s tipkovnice. Podatki se zbirajo z mikrofonom naprave, pretvorijo in prikažejo kot golo besedilo.
Ta tehnologija je še posebej pomembna za invalide ali tiste, ki se morajo ukvarjati z velikimi količinami besedila. Značilno je, da so pisci, pisci, prevajalci.

Orodja za glasovni vnos

Če želite prepoznati jezik in ga pretvoriti v besedilo, uporabite posebno programsko opremo. In med njenimi voditelji je mogoče opozoriti, sredstva iz interneta velikani Google in Yandex.


Google

Glasovni vnos Google je integriran v skoraj vse izdelke podjetja. To vključuje iskanje, brskalnik Google Chrome, operacijski sistem Android, Google Dokumente. To je zelo priročno - če ste se naučili uporabljati glasovni vnos v eni tehnologiji, ga lahko uspešno uporabite v drugi.

"Android"

Glasovni vnos v tem operacijskem sistemu je na voljo v številnih različicah "izven polja". Aktivirate ga lahko z nastavitvami Jezik in tipkovnica ali Jezik in vnos. Po tem, praktično v vseh krajih, kjer je vnos besedila, naj gre za niz SMS ali besediloprikaže se ikona mikrofona. S klikom nanj se bo začel postopek snemanja, po katerem bo sistem potreboval nekaj časa, da prepozna in vrne rezultat.


V nekaterih najnovejših različicah Androida je ta funkcija na voljo tudi brez povezave. Res je, za to boste morali prenesti majhen arhiv za želeni jezik. Druga pomembna točka - če uporabnik ne ustreza standardnemu glasovnemu vnosu, lahko vedno nastavite zunanjega uporabnika.

Google Chrome in Google Dokumenti

Glasovni vnos v računalniku je na voljo v brskalniku Google Chrome. Tako kot v operacijskem sistemu Android lahko ob obisku Googlovega spletnega mesta vidite ikono mikrofona v iskalni vrstici. Omogoča snemanje zvoka in iskanje želenega predmeta v omrežju, ne da bi morali vstopiti s tipkovnice.
V spletni storitvi dokumentov Google Dokumentov se uporablja bolj razširjena različica. Poleg tipkanja obstajajo tudi funkcije, ki se gibljejo okoli njega, oblikovanje, urejanje tabele. Na splošno vse, kar lahko storite s klasičnimi vhodnimi sredstvi - tipkovnico ali miško.

Yandex

Yandex nima tako velikega števila platform, ki bi lahko uporabljale glasovni vnos. Torej, medtem ko je predstavljen v izdelkih "Iskanje", "Pogovor" in "Prevajalec". Prav tako lahko navigatorji iz Yandexa prepoznajo jezik in se pogovorijo z uporabnikom.
"Iskanje" lahko najdete v "Yandex Browser". Privzeto je vgrajen in deluje kot Chrome. Temelji lastna razvojna tehnologija podjetja, kar je tudiNa voljo tudi za komercialne potrebe v obliki Speech.Kit. Če ga povežete s svojim projektom, lahko uporabite neomejeno število zahtevkov za priznanje. Vendar pa se ta storitev plača.

Drugi izdelki

Poleg glasovnega tipkanja internetnih velikanov obstajajo še drugi prosti razvijalci, ki aktivno razvijajo in spodbujajo predstavljeno tehnologijo. Nekateri se izvajajo v obliki spletnih storitev (npr. Govorna plošča, august4u.ru, bestfree.ru), nekateri pa predstavljajo polnopravni program, ki ima možnost namestitve na računalnik (speechka, realspeaker). Kljub temu, da so sredstva prostega razvijalcev nekoliko manjša, njihove rešitve ne delujejo slabše. Včasih pa sploh uporabljajo Google API.

Prednosti in slabosti

Glasovni vnos na računalniku ima svoje pomembne prednosti in slabosti:
  • To je vsekakor priročno. Roke so lahko med delom svobodne, hitrost pa se poveča, produktivnost pa se poveča.
  • V mobilnih različicah glasovnih orodij lahko delate z napravo brez prekinitve, na primer zaradi vožnje.
  • Poleg tega vam programi glasovnega vnosa omogočajo, da zavrnete uporabo nerodnega operacijskega sistema za tipkovnico, ki nedvomno vpliva na kakovost in hitrost vnosa.
  • Med pomanjkljivostmi je mogoče opozoriti na povečane zahteve glede kakovosti mikrofona. Moral bi biti najbolj občutljiv. In tudi algoritem prepoznavanja ne deluje vedno tako, kot bi bilo zaželeno. Zunanji hrup in motnje lahko povzročijo okvaro in posledično napakebesedilo V vsakem primeru bo treba po tipkanju urediti. Torej mora narekovati besedilo skrbno in jasno. In to poveča čas tipkanja.

    Na koncu

    Tehnologija glasovnega vnosa se nenehno izboljšuje. Vedno več ljudi lahko spozna ljudi, ki govorijo s pametnim telefonom, ure ali računalnik. Glasovni vnos se aktivno uporablja pri oblikovanju in proizvodnji pametnih domov in drugih sorodnih rešitev, ki temeljijo na interakciji naprav z uporabniki. Morda bo v prihodnosti tehnologija postala bolj zapletena, ko bo začela prepoznati jezik z visoko stopnjo natančnosti, ne glede na hrup in motnje.

    Sorodne publikacije