Kako uporabljati kit: ukaze in uporabne funkcije

PuTTY je odprtokodni odjemalec SSH. Protokol SSH (Secure Shell), ki se uporablja za varno povezavo z oddaljenimi strežniki. Pravzaprav je PuTTY terminal za povezovanje s strežnikom in za nadaljnje upravljanje. Poleg SSH, PuTTY podpira številne druge omrežne protokole: SCP, Telnet, rlogin in surovi vtičnik. PuTTY je bil prvotno razvit za Microsoft Windows, kasneje pa prenesen v različne operacijske sisteme. Za učinkovito delo s terminalom morate poznati številne ukaze PuTTY.


Kako začeti s PuTTY

PuTTY je precej enostaven za uporabo, za razliko od drugih strank, ki zahtevajo dolgo namestitev. Delo s programom PuTTY se začne z nalaganjem namestitvene datoteke na računalnik z operacijskim sistemom Windows. Priporočljivo je, da prenesete najnovejšo različico datoteke putty.exe z uradne strani. Po shranjevanju morate zagnati datoteko putty.exe in kliknite Naprej. Naslednji korak je potrditev potrditvenega polja Ustvari ikono namizja za Putty in ponovno izberite Naprej. Nato kliknite Namesti, da dokončate postopek namestitve. Zaženi PuTTY s klikom na ikono na namizju. Ob zagonu se odpre konfiguracijska stran. Določiti mora naslednje podrobnosti:
 • V polje Ime gostitelja ali naslov IP morate vnesti naslov IP strežnika, na katerega se želite povezati, ali njegovo domeno v obliki strežnik.vaš domena.com (domena najvišje ravni je lahko -Kaj)
 • V polju Port morate navesti 22. To je standardna vrata za protokol SSH.
 • Kot vrsto povezave izberite SSH.
 • Po temkliknite Odpri. Odprlo se bo okno z varnostnim opozorilom, ki mora nakazovati, da zaupate strežniku, s katerim se boste povezali. To stanje je normalno, ko se prvič povežete z novim strežnikom, kliknite Da.


  Prikaže se terminalsko okno, v katerem boste morali vnesti uporabniško ime in geslo za dostop do strežnika. Vnesite svoje uporabniško ime in pritisnite Enter. Z izbiranjem gesla lahko opazite, da znaki niso prikazani v terminalskem oknu. To vas ne bi smelo zmedeti, saj je to storjeno iz varnostnih razlogov. Vnesite geslo in pritisnite Enter. Če je vse pravilno opravljeno, mora terminal signalizirati uspešno prijavo v sistem. Zdaj v terminalskem oknu lahko vnesete ukaze Linux-strežnika, prenesete in naložite datoteke na strežnik. Včasih se zgodi, da okno PuTTY ne vnese ukazov. Razlog za to je verjetno napačen podatek za povezavo s strežnikom - naslov IP, vrata, vrsta povezave ali uporabniško ime in geslo. V tem primeru ne morete vnesti ničesar v okno terminala. Program morate znova zagnati in dvakrat preveriti vnesene podatke.

  30 uporabnih ukazov SSH v PuTTY

  Glavno področje uporabe aplikacije PuTTY, kot je bilo že omenjeno, je upravljanje računalnikov, ki temeljijo na Linuxu, na podlagi operacijskega sistema Windows. Spodaj smo za PuTTY zbrali seznam ukazov, ki jih redno uporablja strežniško upravljanje. Prva skupina ukazov vam omogoča navigacijo po strežniku.
  1. Kako ugotoviti, kateri imenik na strežniku, v katerem ste trenutno: pwdUkaz pwd prikaže pot do trenutnega imenika. 2. Pojdite na podani imenik: cd Ukaz cd se uporablja za navigacijo do podane mape na strežniku. Primer: cd /home (premakne vas v imenik /home). 3. Ostanite v trenutnem imeniku: cd. S tem ukazom sporočite strežniku, da želite ostati v istem imeniku, v katerem ste trenutno. Običajno se ta ukaz uporablja v kombinaciji z drugimi, da pokaže, da jih je treba izvesti v trenutnem imeniku.
  4. Pojdite za eno stopnjo navzgor: cd Ta ukaz vam omogoča, da se pomaknete za eno raven navzgor do trenutnega imenika. 5. Vrnitev v prejšnji imenik: cd - Podani ukaz vas vrne v imenik, iz katerega ste preklopili na trenutni. 6. Pojdite v domači imenik: cd ~ Ukaz vam omogoča, da se premaknete v imenik /domov (glavna uporabniška delovna mapa Linuxa). 7. Pojdite v korenski imenik: cd /Zgornji ukaz se premakne na koren disk.

  Ogled vsebine map

  Spodaj so ukazi za program PuTTY, ki omogočajo oddaljen ogled vsebine imenikov na strežniku.
  8. Pokaži vse mape in datoteke v trenutnem imeniku: ls Z ukazom ls v mapi lahko prikažete vso njeno vsebino. Primer: ls /home (prikaže vsebino domačega imenika uporabnika). 9. Prikažite vse datoteke in mape v imeniku, vključno s skritimi: ls -a 10. Prikaži vse datoteke in mape z njihovo velikostjo: ls -h 11. Rekurzivno prikaže vse podmape trenutnega imenika: ls -r 12. Prikaže vsebino mape,razvrščeno po velikosti: ls -is 13. Prikaz vseh map v imeniku s podrobnimi lastnostmi: ls -alh

  Kopiranje datotek in map

  Ta razdelek vsebuje seznam ukazov PuTTY, ki omogočajo kopiranje datotek in map.
  14. Kopirajte datoteko: cp Če želite ustvariti kopijo datoteke, uporabite ukaz cp. Skladnja ukaza je naslednja: cp [datoteka] [pot za kopiranje]. Primer: cp filename.php /home/filename.php 15. Kopirajte mapo z vsemi datotekami: cp -r Ta ukaz rekurzivno kopira mapo iz vse priložene vsebine. 16. Kopiranje in preimenovanje datoteke: cp filename.php /home/filename2.php

  Premikanje datotek in map

  Našteti spodaj navedeni ukazi vam omogočajo prenos datotek iz mape v mapo. 17. Premakni datoteko: mv Ukaz mv služi za premikanje datotek. Skladnja ukaza: mv [datoteka] [pot za premikanje]. Primer: mv page.php /home/page.php. 18. Premaknite in preimenujte datoteko: mv page.php /home/newpage.php 19. Premaknite datoteko v zgornjo mapo: mv [filename] Primer: mv index.html /

  Ustvarjanje datotek in map z ukazi PuTTY

  Naslednja skupina ukazov se uporablja za ustvarjanje novih datotek in imenikov na strežniku. 20. Ustvarite mapo: mkdir Primer: mkdir new-folder 21. Ustvarjanje datoteke: dotik Ukaz za dotik omogoča izdelavo praznih besedilnih datotek z različnimi končnicami. Primer: touch index.php

  Ustvarjanje in pridobivanje arhivov

  Uporabno pri delu z PuTTY in ukazom za zagon varnostnih kopij /dearhiviranje datotek. 22. Stisnite mapo v arhivu zip: zip -r [ime_datoteke.zip][ime mape] Primer: zip -r newfolder.zip newfolder 23. Razpakiraj ZIP arhiv: unzip Primer: unzip newfolder.zip 24. Stisni mape v arhiv TAR: tar -czvf [foldername.tar.gz] [ime mape] Primer: tar -czvf wp-content.tar.gz wp-vsebina 25. Razpakirajte arhiv TAR: tar -xvf Primer: tar -xvf wp-content.tar.gz

  Brisanje datotek in map

  26. Izbriši datoteko: rm Za Če želite izbrisati datoteko na strežniku, uporabite ukaz rm. Primer: rm index.php 27. Izbriši vse datoteke v imeniku: rm * Ta ukaz izbriše podani imenik iz datotek, ki jih vsebuje. Primer: rm * /home /mapa 28. Izbriši mapo: rmdir Primer: rmdir /home /folder

  Spremeni dovoljenja za datoteko /mapo

  Nazadnje, ukaz PuTTY chmod je posebej poseben za pravice dostopa do datotek in map. Omogoča vam, da nastavite pravice za branje, pisanje in izvrševanje datoteke ali mape.
  Sintaksa ukaza je naslednja: chmod [možnosti] [pravice] [ime datoteke] Primer: 29. Urejanje dovoljenj map: chmod 754 newfolder 30. Spreminjanje dovoljenj za mapo in vse datoteke v njem: chmod -R 754 newfolder Poglejmo, kar pomeni številke v skladnji ukaza. Obstajajo tri skupine, ki lahko imajo dostop do datotek in imenikov v Linuxu:
 • lastnik datoteke;
 • skupina lastnikov datotek;
 • vse ostalo.
 • V tem primeru imajo lahko naslednje pravice do dela s spisom, označene s številkami:
 • pravica do branja
  ;
 • pravico do zapisovanja
  ;
 • pravica do izvršitve

  ;

 • nima dostopa

  .

 • Tri številke, na primer 754, zaporedoma dodelijo dovoljenja lastniku datoteke (prva številka), skupini (druga številka) in vsem drugim (tretja številka). Vsaka številka je vsota pravicza branje, pisanje in izvedbo. Torej, v danem primeru številka 7 daje lastniku prave datoteke tako za branje, za snemanje kot za izvedbo (4 + 2 + 1 = 7). Številka 5 daje skupini pravico do branja in izvršitve (4 + 1 = 5), številka 4 pa daje vsem drugim pravico do branja
  . Z isto formulo lahko ustvarite katero koli kombinacijo pravic glede na vaše potrebe.

  Zaključek

  Na koncu navedimo nekaj uporabnih funkcij, ki vam bodo pomagale poenostaviti delo s programom PuTTY:
 • Vstavite kopijo iz ukaza tretje osebe v terminalsko okno PuTTY s pritiskom na Shift + Insert.
 • Tipkani ukaz lahko hitro izbrišete s pritiskom na Ctrl + U.
 • Trenutni ukaz, ki se izvaja, lahko prekinete s pritiskom na Ctrl + C.
 • Počistite okno terminala iz rezultatov prejšnjih ukazov - Ctrl + L.
 • Ta material je kratek pregled, kako delati s stranko terminala PuTTY. Za več informacij o ukazih za program PuTTY uporabite imenik Unix /Linux.

  Sorodne publikacije