Glavni znaki okvare vžigalnih tuljav in načinov za njihovo odpravo

Vžigalni sistem avtomobila se realizira s svečami in pravočasno dostavo iskre v zgorevalno komoro. V tem procesu igra glavno vlogo vžigalna tuljava. V primeru prekinitev vžiga je možno, da se mešanica goriva in zraka dotakne izpušnega kolektorja in katalizatorja, kjer bo dejansko izgorela. Če se ta postopek redno ponavlja, se bo katalizator kmalu končal. Poglejmo glavne znake okvare svečk.

Na kratko o vžigalni tuljavi

Obstajata dve vrsti tuljav - enojna iskra in dve osi. Ne glede na vrsto, se princip dela ne spreminja in je elektromagnetna indukcija toka, ki se dovaja sveči v obliki kratkega impulza. To je dovolj za tvorbo iskre in vžiganje mešanice v zgorevalni komori.

Da bi razumeli, kateri glavni znaki okvare vžigalnih tuljav morajo razumeti, od česa so sestavljeni. Tu ni nič zapletenega. Obstaja primarni in sekundarni navitje. Sekundarna tuljava jedro in je izdelana iz žice majhnega prereza, primarna je navita od zgoraj in ima debelejšo žico. Kot pri enojnih, kot tudi za dvoosne tuljave so okvare ponavadi podobne. Poglejmo, kaj so.

Znaki okvare vžigalne tuljave VAZ-2114

Prvi in ​​glavni simptom potrebe po razmišljanju o delovanju sistema so napake revolucije. In lahkopri različnih hitrostih. Podobno se vžig zgori. Če so, potem pride do okvare v verigi, ali pa se začne zviti kolut. Pri vsakem urniku je treba rešiti problem, saj bo težko normalno voziti. Če ne boste pozorni na vrzeli in okvare v dinamiki, bo to kmalu pripeljalo do dejstva, da v enem lepem jutru avto ne zažene. Pojavi se lahko tudi "preverjanje", ki kaže, da "možgani" določajo stanje motorja kot napako. Na splošno je te simptome težko prezreti, še bolj pa jih ne smete prezreti.

Pregrevanje tuljave

Ne glede na znamko avtomobila, bodisi VAZ ali BMW, so simptomi običajno enaki. Dober primer tega je segrevanje tuljave. Najpogosteje se zgodi s taljenjem v navitju. Zato naprava izgubi začetne lastnosti in deluje nestabilno. To vpliva na obnašanje motorja. Ponavadi ga spremljajo vse napake dinamike pri hitrosti nad 50 kilometrov na uro. Ampak ne vedno vzrok problema v tuljavi. Morda je to v /iz vezja ali pa je težava v bloku varovalk. V tem primeru morate najprej vse preveriti in šele nato spremeniti v novo tuljavo.

O vžigalnih svečkah

Vsak ne omenja okvare na kolutu s svečami, vendar zaman. Dejstvo je, da je zadnje pokrito s sajami med delovanjem. To se v večji meri dogaja zaradi nezadostne temperature ogrevanja. Kot rezultatse kopiči saje in pogosto doseže izolator. Posledično se upornost v času povečuje, kar je dodatna obremenitev tuljave. Sveče odjavite preprosto. V ta namen se izvijajo in vizualno ocenijo stanje izolatorja. Če je sveča suha in ima svetlo barvo (dovoljeno je rahlo zatemnitev), ni nobenih znakov poškodb, potem motor, tako kot tuljava, deluje dobro.
V VAZ-2109 se na primer napake vžigalne tuljave v večini primerov manifestirajo v obliki okvar med vožnjo. Mnogi spremenijo sveče in ne dobijo rezultata, ker je krivec sam motor. Vdor olja na sveče ali njihovo delo pri nezadostni temperaturi (kratkotrajna vožnja v mestu, manjši od 50 km) vodi do hitre kontaminacije izolatorja.

Težavo najdemo in odpravimo

Za pravilno delovanje vžigalnega sistema veliko ni potrebno. Proizvajalci avtomobilov redno priporočajo zamenjavo visokonapetostnih žic, kot tudi navitja tuljav, da ne omenjamo sveč. Če tega še niste storili, boste morda imeli vse znake okvare svečke. Priora ali Kalina - nič ni odvisno od avtomobila, simptomi so podobni vsem blagovnim znamkam. Druga stvar je, da na isti "Priory" tuljava je bolj kvalitativno kot "sedem" ali "policaji", in zlomi manj.

Povzamemo

Razstavili smo glavne znake okvare navitja tuljav. Če menite, da jih ni veliko. Napake v dinamiki in nestabilno delo motorja, "Check-enjin" in slab začetek. Vse togovorimo o težavah vnetja. Odstranjevanje pa je precej preprosto. Navitja, praviloma nihče ne popravlja, tako kot visokonapetostne žice in sveče. Razvili - vrgli in postavili nove. Po teh preprostih pravilih se lahko izognete težavam. Znaki okvare vžigalnih tuljav se bodo povečali do konca avtomobila na cesti, če z njim ni ničesar.


Če nimate izkušenj in časa za reševanje takšnih težav, lahko za diagnozo zaprosite strokovnjake. V tem primeru bo narava okvare natančno določena, ker ni vedno razlog na površini. Možno je, da zadeva sploh ni v vžigu, ampak v nečem bolj resnem. Toda brez temeljitega preverjanja je težko razumeti, celo praktično nemogoče. Zato moramo najprej najti vzrok za neuspeh vozlišča in nato odpraviti posledice. Konec koncev, če naredite nasprotno, lahko kmalu ponovite že opravljeno delo. Stane tako čas in finance, zato morate dvakrat premisliti, preden naredite karkoli.

Sorodne publikacije