Lastnosti mape v operacijskem sistemu Windows: kratek pregled

Vsak objekt v sistemu Windows ima lastnosti, po katerih ga lahko prepozna datotečni sistem. In lastnosti map (imenika /imenika) v tem smislu niso izjema. Res je, da vsi uporabniki ne vedo, kako do njih dostopati, si ogledati ali spreminjati nastavitve, da ne omenjamo situacije, ko v običajnem kontekstnem meniju izginja vrstica klicanja teh parametrov. O tem in o tem preberite v spodnjem gradivu.

Lastnosti mape za Windows: Splošni opis

Začnimo z dejstvom, da se vsi ne zavedajo, da v sistemih particij Windows ni nobenega drugega kot dva sistema za pregledovanje in urejanje parametrov imenika.
Lastnosti mape v operacijskem sistemu Windows 10 ali kateri koli drug operacijski sistem tega razreda se nanašajo izključno na splošne parametre organizacije prikaza obrazca, nastavitve iskanja, urejanje imenikov in nekatere dodatne možnosti.


Drugi del je prilagojen meni za vsak posamezen imenik, v katerem lahko najdete vsaj zanimive parametre in po potrebi celo spremenite pravice dostopa do želenega predmeta.

Kako odpreti lastnosti mape za splošno konfiguracijsko delo?

Za začetek si poglejmo, kako dostopati do splošnih nastavitev in nastavitev. Lastnosti mape v sistemu Windows 7 ali drugem sistemu lahko pokličete bodisi z Raziskovalcem, z organiziranjem menija ali storitve, bodisi prek Nadzorne plošče (razdelek z nastavitvami mape) ali prek menija Zaženi (Ukaz za nadzorne mape). V vsakem od tehMožnosti odpre isto okno z nastavitvami, ki ima tri zavihke.
Na zavihku Splošne nastavitve so osnovne možnosti za odpiranje in prehodna območja. Na zavihku Pogled lahko spremenite možnosti prikaza za posamezne elemente, ponastavite možnosti ali nastavite trenutni imenik za vse druge.
Vredno je omeniti točko stalnega prikaza menija Explorer v lastnostih mape, da ga ne bi povzročili vsakič.

Ogled informacij za posamezne imenike

Zdaj nekaj besed o particiji, ki ustreza vsakemu posameznemu imeniku. Lastnosti mape se kličejo prek menija PCM. Tukaj je še nekaj možnosti.

Splošne nastavitve vsebujejo informacije o imeniku (datum izdelave, velikost, število prilog in dodatne atribute, kot je skrivanje predmeta, nastavitev parametrov samo za branje, indeksiranje vsebine itd.). Na zavihku za dostop lahko dovolite skupno rabo trenutnega imenika (na primer v primeru iskanja računalnika v lokalnem ali virtualnem omrežju). Na zavihku z nastavitvami so orodja za optimizacijo in prilagoditev vrste nastavitve vzorčne slike za imenik v obliki velikih ikon. Zavihek prejšnjih različic nam ni posebej zanimiv, vendar varnostni del zasluži posebno pozornost.
Tam lahko popolnoma spremenite pravice za dostop do objekta, tako da določite prednostne naloge ali jih prekličete in spremenite tudi lastnikalahko uporabite v primerih, ko je dostop do imenika iz kakršnega koli razloga popolnoma blokiran.

Nastavitev dodatnih nastavitev

Na skupnem zavihku si lahko ogledate dodatne lastnosti lastnosti mape. Vendar pa so privzete nastavitve tukaj, načeloma ne morete spremeniti. Pozornost si zasluži točko stiskanja, da bi prihranili prostor na trdem disku ali logični particiji, kot tudi dovoljenje za šifriranje podatkov, da se prepreči nepooblaščen dostop.

Kaj naj storim, če vrstica z lastnostmi izgine iz kontekstnega menija?

Nazadnje, razmislimo o situaciji, ko dostop do lastnosti imenika iz Explorerja ni možen prek menija PCM zaradi dejstva, da takega elementa preprosto ni. Z lahkoto ga lahko obnovite s pravilnikom skupine.
Najprej pokličite urednika (ukaz gpedit.msc v ukazni vrstici Run). Uporabnik konfiguracije uporablja razdelke za administrativne predloge in sistemske komponente, nato pa na desni strani urejevalnika izbere možnost za izključitev lastnosti imenika v Raziskovalcu, prijavite se v nastavitve za urejanje in aktivirate vrstico Disabled.
Podobni ukrepi se izvajajo v sistemskem registru, toda tukaj je parameter NoFolderOptions, ki ga želite izbrisati (kot je prikazano na zgornji sliki). Register na splošno pomeni, da se pravilniki skupine med seboj podvajajo, vendar imajo dejanja v registru prednost. Z drugimi besedami, če nastavite nekaj parametrov točno vne bo spremenil podobnih nastavitev pravilnikov skupine. Toda parametre, določene v pravilniku, lahko spremenite v registru.

Namesto rezultata

To je kratko in vse o lastnostih imenikov. Seveda so bili glavni parametri obravnavani le s splošnega vidika. Toda sprememba pravic dostopa do takih objektov si zasluži posebno pozornost. Na primer, znanje o uporabi takšnih možnosti je lahko zelo pogosto koristno za odstranjevanje imenikov virusov, ki jih ni mogoče odstraniti z običajnimi metodami. Zagotavljanje dodatnih privilegijev za možnost urejanja sistemskih map je možno tudi v primeru, da ni mogoče urediti nekaterih nastavitev sistema Windows, ki niso na voljo uporabniku brez skrbniških pravic. Na splošno zadostujejo parametri in nastavitve v obeh odsekih, tako da jih je mogoče nastaviti tako, da optimizirajo prikaz kateregakoli imenika pod njihovim imenom, da ne omenjamo dovoljenja ali zavrnitve dostopa, skrivanja katerega koli objekta, stiskanja nastavitve ali šifriranja.

Sorodne publikacije