Kako spremeniti ločljivost zaslona v sistemu Windows 10: nekaj preprostih metod

Ločljivost zaslona v veliki meri velja za tiste parametre, ki zagotavljajo udobno delo na računalniku. Navsezadnje je pomembno, da ne nastavite le optimalne vrste ikon ali plošč z določeno ločljivostjo, temveč tudi tako, da se vaše oči ne utrudijo, razširjena okna programov pa so v dodeljenem prostoru za monitor. Najprej morate odpraviti težavo, kako spremeniti ločljivost zaslona v sistemu Windows 10. To lahko storite na več načinov, ki jih boste našli v našem članku. Ločeno bo rečeno, zakaj včasih ni mogoče spremeniti ločljivosti zaslona (Windows 10, kot smo že razumeli, vzamemo kot osnovo operacijskega sistema). Zato bodo predlagane rešitve za odpravo takšnih težav.


Kako spremeniti ločljivost zaslona v sistemu Windows 10 na standardni način?

Deseta različica sistema je za razliko od svojih predhodnikov pridobila novo zbirko orodij, ki se osredotoča na glavne parametre in nastavitve. In to ni "nadzorna plošča", temveč meni "Možnosti", čeprav je dostop do nastavitev mogoč brez neposrednega dostopa do tega razdelka. Kako v tem primeru spremeniti ločljivost zaslona v sistemu Windows 10?
Kot prej morate najprej ustvariti PCM v prostem prostoru na namizju in v meniju izberite vrstico parametrov zaslona (in ne personalizacije). Po tem boste videli ustrezen del nastavitev, v katerem morate nastaviti želeni način.
Če sistem ni bil nameščen kot posodobitev obletnice, kot je posodobitev obletnice ali posodobitev za ustvarjalce,potem morate uporabiti niz dodatnih parametrov za dostop do nastavitev. V novem razdelku lahko zaženete zaznavanje podprtih načinov, če se želeni seznam ne prikaže, vendar je to malo verjetno.


Kako spremeniti ločljivost zaslona Windows 10 prek nadzorne plošče?

Tudi v sistemih brez nadgradenj zgornjih zbirk posodobitve lahko uporabite klasično metodo, ki je uporaba nadzorne plošče, kar ni jasno, zakaj je skrit pred očmi uporabnika.
Najlažji način, da ga pokličete, je preko ukazne mize »Zaženi« (Win + R) z vnosom nadzornega ukaza na polju. Kako spremeniti ločljivost zaslona v sistemu Windows 10 s pomočjo tega orodja? Prav tako je enostavno. Na seznamu izberite razdelek »Zaslon«, pojdite na povezavo »Nastavitve konfiguracije«, nato izberite želene možnosti in shranite opravljene spremembe. Vendar pa je treba ponoviti: ta metoda velja samo za "čiste" sisteme, in v prisotnosti nameščenih nadgradenj ta razdelek na nadzorni plošči ni.

Uporaba pripomočka za adapterje AMD Radeon

Za najbolj znane vrste grafičnih kartic se vprašanje, kako spremeniti ločljivost zaslona v sistemu Windows 10, določi z uporabo orodij za upravljanje. Za grafične kartice Radeon je najbolje uporabiti pripomoček AMD Catalyst. Vsaj nastavitve v njem so veliko več kot sam sistem.
Ker program uvaja ukaze v kontekstni meni sistema, ga lahko prikličete iz menija PCM na namizju. Tu je potrebno uporabiti prvo vrsticoupravljate namizje in pojdite na lastnosti namizja. Nastavitve v območju bodo prikazale vsa razpoložljiva dovoljenja. Izberite želeno in shranite nastavitev.

NVIDIA programska oprema za grafično upravljanje

NVIDIA nadzorna plošča za grafične kartice NVIDIA. Tudi tam ne bi smelo biti težav.
Sprememba dovoljenja je izbrana na levi strani menija, po katerem je želeni način nastavljen na seznamu, ki je na voljo, in uporabljene možnosti so shranjene.

Kaj storiti, če dovoljenja ni mogoče spremeniti?

Toda kaj naj storim, če ne morem spremeniti ločljivosti zaslona Windows 10 na kakršen koli način? Glavni razlog je v odsotnosti ali nepravilni namestitvi gonilnikov grafične kartice. Čeprav je to večinoma za integrirane kartice, je to včasih lahko v primeru diskretnih adapterjev. Sklep o popravku situacije je le eden - posodobitev ali popolna ponovna namestitev programske opreme. V najenostavnejšem primeru lahko uporabite upravitelja naprav, kjer je prek PCM-ja na izbranem predmetu izbrana ustrezna posodobitvena točka. Prav tako lahko preko lastnosti kartice odstranite iz sistema, in po odkritju adapterja, ki ga sistem vozniki bodo nameščeni samodejno. Vendar je bolje uporabiti originalne pogone z gonilniki ali programskimi paketi, ki so bili preneseni s strani proizvajalcev. To se zgodi, da ne morete spremeniti ločljivosti zaslona v Windows 10 samo zato, ker je oprema nestandardna, in sistem je izbranvoznik (po njegovem mnenju najbolj primeren) ne deluje. V tem primeru uporabite jeziček z informacijami, kjer na seznamu lastnosti izberite ID opreme, kopirajte najdaljšo vrstico z identifikatorji DEV in VEN, jo nastavite na internetu, nato prenesite gonilnik in ga namestite sami.

Namesto naknadne besede

Kot je razvidno iz zgoraj navedenega, je vprašanje spreminjanja ločljivosti zaslona precej preprosto. Pri vgrajenih adapterjih lahko uporabite samo sistemske nastavitve. Toda z diskretnimi grafičnimi karticami je na voljo veliko možnosti, da ne omenjam nekaterih naprednih funkcij. Težave se rešujejo samo z opisanimi ukrepi, ki se nanašajo na gonilnike ali sorodno programsko opremo. Morda bo treba, čeprav ne vedno, posodobiti ustrezne platforme. Natančneje, to lahko velja za namestitev posodobitev za Directx v najnovejši različici in njenih najnovejših posodobitvah, vendar naj bi bilo to za vsak slučaj.

Sorodne publikacije