Model odjemalec-strežnik - kaj je to?

Model "odjemalec-strežnik" predstavlja porazdeljeno komunikacijsko strukturo omrežnih procesov med ponudniki storitev in odjemalci. Povezava se vzpostavi prek omrežja ali interneta.

Model odjemalec-strežnik - kaj je to?

Ta funkcionalnost je koncept osnovnega omrežnega računalniškega sistema, ki ustvarja funkcionalnost za izmenjavo elektronske pošte in dostop do interneta ali baze podatkov. Spletne tehnologije in protokoli, zgrajeni okoli modela odjemalec-strežnik:
 • HTTP (Hypertext Transfer Protocol);
 • sistem domenskih imen (DNS);
 • Protokol SMTP (Simple Mail Transfer Protocol);
 • Telnet.
 • Stranke vključujejo spletne brskalnike, programsko opremo za klepet in programsko opremo za elektronsko pošto. Strežniki vključujejo splet, bazo podatkov, aplikacijo in klepet.

  Vloga odjemalca in strežnika

  Opis "odjemalec-strežnik" opisuje medsebojno povezovanje vzajemno delujočih aplikacij v aplikaciji. Komponenta strežnika nudi funkcijo ali storitev enemu ali več odjemalcem, ki sprožijo poizvedbe.


  Strežniki so razvrščeni glede na opravljene storitve. Spletni strežnik na primer služi spletnim stranem, datotečni strežnik pa uporablja računalniške datoteke. Skupni vir so lahko vse programske in elektronske komponente strežniškega računalnika - od aplikacij in podatkov do procesorjev in naprav za shranjevanje. Skupna raba strežnika je storitev. Ne glede na to, ali je računalnik odjemalec, strežnik ali oboje, je narava aplikacije določena s stranizahteva pisarniške funkcije. Odjemalska programska oprema lahko deluje tudi s strežniško programsko opremo na enem računalniku.

  Ravni upravljanja

  Strežnik upravlja večino procesov in shranjuje vse podatke. Stranka zahteva določene podatke ali procese. Strežnik posreduje rezultat postopka odjemalcu. Stranke včasih obdelujejo podatke, vendar morajo biti strežniški viri izpolnjeni. Model odjemalec-strežnik se razlikuje od P2P-modela peer-to-peer, kjer je komunikacijski sistem odjemalec ali strežnik, od katerih ima vsak isti status in odgovornosti. Model P2P je decentralizirano omrežje. Model "odjemalec-strežnik" je centralizirano omrežje.
  Ena od pomanjkljivosti tega modela je, da strežnik prekine preveč zahtev strank, kar vodi do okvare ali popolnega izklopa. Takšne taktike hekerji pogosto uporabljajo za prekinitev določenih organizacijskih storitev prek porazdeljenih napadov z zavrnitvijo storitve (DDoS).

  Delphi Client Server

  Delphi Client /Server Suite 2.0 je edino orodje RAD, ki integrira svoj lasten monitor SQL za testiranje, odpravljanje napak in konfiguriranje poizvedb SQL v aplikacijah Client /Server. To poveča zmogljivost aplikacij. SQL Monitor omogoča razvijalcem, da spremljajo klice med odjemalcem in strežnikom. Te informacije vam omogočajo, da poiščete stavek SQL in nato optimizirate transakcije. Številni parametri sledenja omogočajo razvijalcu, da prilagodi količino in vrsto sporočenih informacij. SQL Monitor pomaga razvijalcu, da to razumeAplikacija se izvaja optimalno in jo je treba izboljšati. Dodatne zmogljivosti shranjevanja in tiskanja dnevnika sej omogočajo temeljitejše testiranje.

  SQL Explorer - orodje za Delphi

  SQL Explorer ponuja informacijski center za zahteve upravljanja baz podatkov. Podpira ustvarjanje in urejanje tabel, vzdevkov, shranjenih procedur, sprožilcev in poslovnih pravil z uporabo interaktivnega SQL. To grafično orodje odjemalec-strežnik Delphi je integrirana shema baze podatkov in pripomoček za upravljanje vsebin, prilagojen potrebam profesionalnih razvijalcev baze podatkov.
  SQL Explorer, edinstven za Delphi, poenostavlja upravljanje baz podatkov. GUI, ki je preprost za uporabo, je idealen način za predstavitev kompleksnih odnosov, ki obstajajo na strežniku baz podatkov. SQL Explorer prikazuje informacije o shemi iz Oracle, Sybase, InterBase, Informix, DB2 in drugih. Razvijalec lahko povleče polja, tabele in postopke v obrazec za aplikacijo Delphi za hitro izdelavo aplikacij baze podatkov odjemalca in strežnika. Razvijalec lahko izda tudi navodila SQL za več strežnikov in več baz podatkov.

  Sorodne publikacije