Robot-sesalnik za stanovanje: kako izbrati, pregledati, pregledati

Tehnologije se hitro razvijajo, zaradi česar nastaja nova tehnologija, vključno z domačimi. Avtomatizirani sesalniki, ki lahko sami opravijo čiščenje in ne potrebujejo človeškega posredovanja, so se pojavili že zdavnaj, vendar so v zadnjih nekaj letih postali dostopni številnim strankam. Zdaj se aktivno prodajajo v trgovinah z gospodinjskimi aparati, številni modeli pa izbirajo kompleksen. Oglejmo si, kako izbrati robotsko sesalnik za stanovanje, opredeliti merila, proizvajalce in celo predstaviti določene modele v oceni.

Lastnosti

Najpomembnejša razlika med robotskim sesalcem in običajnim sesalcem je pomanjkanje kabla. Ta brezžični model se napaja tudi iz vtičnice, vendar ima vgrajeno baterijo, ki služi kot vir energije v času čiščenja. Takšna naprava je kompaktna in praktična, zlahka "ulovi" pod kavčem ali nočne omarice, izvaja čiščenje v tistih krajih, kjer uporabnik s pomočjo običajne krtače, sesalnika ne more doseči. Ta naprava ne potrebuje človeškega poseganja med čiščenjem, ampak samo enkrat ali večkrat dnevno "obide" celotno območje prostora in zbira smeti in prah.


Kako izbrati robotsko sesalnik za stanovanje?

Če iščete model v trgovini, lahko vidite, da se lahko stroški te tehnike razlikujejo v velikem obsegu. En sesalnik lahko stane več kot še 5-6 krat. To je logično, saj je cena določenafunkcionalni modeli. Zato je logično, da kupci želijo vedeti, kako izbrati robotski sesalnik za stanovanje. Poglejmo si glavna merila.

Moč sesanja

Slabi modeli imajo moč 30-50 W, močnejši pa imajo moč 50-70 W, v nekaterih primerih pa doseže 120 W in celo več. Čim višja je sesalna moč (ne sme se zamenjati s porabo energije), tem bolj učinkovit bo sesalnik sesal prah. In če v stanovanju ni nobenih živali in preprog, bo tudi robotski sesalec s sesalno močjo 30-50 W obvladal svojo nalogo. Toda za zbiranje volnenih živali in čiščenje preprog potrebujemo močnejši model, čeprav bo cena robotsko-sesalnika višja.

Baterija

Drugo pomembno merilo je baterija. Kapaciteta akumulatorja bo višja, dlje bo lahko sesalnik deloval, daljši pa bo napolnjen. Izbira v tem primeru je določena s površino stanovanja. Za majhno enosobno stanovanje je dovolj model z baterijo z nizko zmogljivostjo, ki zagotavlja 30-40 minut neprekinjenega delovanja. V tem času je treba resnično odstraniti eno ali dve sobi in jo dati na postajo za ponovno polnjenje. Če pa je v apartmaju veliko sob in je skupna površina velika, je primerno iskati avtonomni model na območju 100 minut neprekinjenega dela. Značilno je, da takšni sesalci zaračunavajo do 5 ur in stanejo več. Na splošno je vse preprosto: za veliko hišo potrebujete robotski sesalnik s kapacitivno baterijo.

Področje čiščenja

Različni modeli lahko čistijo sobe z velikimi ali majhnimiobmočje. Iz tega parametra je močno odvisna cena same naprave. Najpogosteje se prodajajo modeli, ki so sposobni očistiti površino do 50 kvadratnih metrov - cena takšnih sesalnikov ni višja od 20.000 rubljev. Vendar pa so tudi sposobni čistiti in več prostora, vendar samo polnjenje baterije preprosto ni dovolj.

Tip površine

V dokumentaciji za sesalnik robotov je treba določiti njene parametre. Ena izmed njih je vrsta površine, na kateri lahko naprava deluje. Večina jih je sposobna čistiti samo na idealno gladki površini (linolej, parket), drugi pa lahko ravnajo tudi s preprogami z dolgim ​​dremežem. To je mogoče zaradi uporabe turbopolnilnikov - dopolnjujejo jih nekateri modeli. Ko je ščetka aktivirana, se krtača vrti drug proti drugemu, medtem ko zbira niti, lase, živalsko dlako in druge možne smeti. Če hiša ima tla, nato pa pred izbiro robota sesalnik za stanovanje, se prepričajte, da se prepričajte, da je turbo ščetke, ki lahko zbirajo smeti in preprogo volne.

Dimenzije

Po eni strani, velike dimenzije - to je slabo, saj velik sesalnik ne more iti pod posteljo in ga očistiti tam. In iz drugih majhnih modelov ne more zbirati in imeti veliko smeti. Vse enako majhne velikosti - to je precej prednost take naprave, tako da boste morali iskati manjši vakuum. Skupni modeli srednjega cenovnega razreda, ki imajo višino približno 9 cm, medtem ko tehtajo 3 kg.

Kontrole

Sodobne sesalnike lahko nadzorujete ali s pomočjogumbov na ohišju ali monitorju ali daljinskega upravljalnika. Nekateri napredni sesalniki za delo imajo glasovni nadzor. Katera možnost izbire je za vsakogar že osebna zadeva. Glasovni nadzor stane več, vendar ne prinaša ugodnosti v smislu udobja. Morda je najboljša možnost daljinski upravljalnik s klasično konzolo.

Vzdrževanje

Uporaben je pralni robotski sesalnik za stanovanje, ki ga bo nastavil v hiši, vendar ne more sam služiti. To je vedno uporabnikova naloga. Občasno je potrebno očistiti zbiralnik prahu, očistiti filter, očistiti senzorske senzorje in kolesa ter opraviti drugo delo. Pri izbiri morate poskrbeti, da se odstranljivi predmeti enostavno odstranijo - pogosto jih boste morali odstraniti.

Dodatne funkcije

Standardni modeli lahko čistijo tla samo iz prahu in majhnih odpadkov, naprednejše lahko celo umijejo tla. Toda te naprave imajo tudi druge funkcije, ki so lahko ali pa niso prisotne v obravnavanem modelu:
 • UV svetloba. Dekontaminira površino.
 • Krtača iz mikrovlaken, ki omogoča mokro čiščenje.
 • Oprema za navigacijo: laserski skener, videokamera itd.
 • Cena

  Na trgu lahko najdete modele po ceni 9000 rubljev. Vendar pa je res, da bo njihova kakovost slabša od kakovosti dragih premium naprav.
  Dragi sesalniki vredni 15-30 tisoč rubljev imajo lahko posebne pametne funkcije. Nekateri modeli se lahko na primer povežejo prek interneta z internetno povezavo. Uporabnik bo lahkos pametnim telefonom za upravljanje sesalnika, ki je nekje v službi. Celo dražji modeli po ceni 50 tisoč rubljev in več imajo lahko glasovni nadzor in zelo zmogljive baterije, ki zagotavljajo veliko obdobje delovanja brez ponovnega polnjenja.

  Mokro čiščenje

  Robotski sesalnik za stanovanje z vlažnim čiščenjem ne sme zbirati samo prahu in majhnih odpadkov s tal, ampak tudi pranje tal. Ima posebno posodo za vodo. Naprave s tako funkcionalno ceno malo dražje, vendar ne veliko. Nekateri uporabniki pritrdijo na dno navadnega sesalnika vlažno krpo brez te funkcije, kar omogoča tudi pranje tal. Res je, da je učinkovitost te metode nižja.

  Premagovanje ovir

  Različni modeli robotov sesalnikov premagujejo ovire na svoj način. Sprva se zdi, da je to manj pomembno izbirno merilo, v resnici pa ni. Če je sesalnik nenehno zaljubljen na preprogo ali počiva na steni, ko je sestavljen, potem ga ne morete imenovati za zanesljivega pomočnika.
  Dobre naprave lahko zlahka premagajo pragove na tleh ali žici. Kako ugotoviti, ali se robot "spotakne"? Na žalost, ko kupite to, ga ne prepoznate. Obstajajo pa tudi pričevanja na spletu, da kitajske malo znane blagovne znamke ponujajo sesalnike, ki jih ovire zelo slabo premagujejo in so pogosto obtičali. Vsaj v trgovini lahko aktivirate napravo in vidite, kako dobro premaguje ovire.

  Zbiralnik prahu

  Večji kot je zbiralnik prahu, večja površina bo lahko odstranila napravo. Če je v obravnavanem modelu prostornina zbiralnika prahubo 03 litrov, in območje prostorov v območju 40 kvadratnih metrov, potem je taka sesalnik je bolje, da ne izberejo. V njem bo treba sprostiti posodo za zbiranje prahu, kar je neprijetno. Za majhno enosobno stanovanje pa je takšna naprava primerna, če v hiši ni živali - njihova volna takoj zamaši posodo. Če dvignete robotski sesalnik za stanovanje v velikosti 80 kvadratnih metrov, potem mora biti količina posode za prah vsaj 0,7-1 litra.

  Filtriranje zraka

  Mnogi proizvajalci opozarjajo, da je filter HEPA zasnovan kot sesalnik, tudi če ga ni. In kar je nameščeno navadnih papirnih filtrov obrabo zelo hitro. Seveda, v trgovini, nihče ne bo omogočil kupcu pogledati v notranjost naprave, da preveri filter, tako da boste morali zaupati prodajalcem in samim proizvajalcem. Vendar pa izberete robot sesalnik iRobot ali iClebo, kot zračni filter, ne morete dvomiti.

  Paket

  V kompletu lahko pridejo ali izstopajo različni pripomočki iz sesalnika:
 • Nadzorna plošča.
 • Krtače in filtri.
 • Koordinatorji gibanja.
 • Omejevalniki.
 • Čeprav je daljinski upravljalnik uporabna stvar, lahko takšne sesalce še vedno programirate (nastavite za izvajanje določenih dejanj). Torej ni treba skrbeti, še posebej, če ne najdete PU, ko kupite sesalnik za robote Polaris. Vendar so filtri in dodatne ščetke nujno potrebni. Vključen je tudi magnetni trak - omejevalnik. Prilepljen je nana tleh in za robota ustvari nekakšno steno, nad katero ne more oditi. Če ni, potem lahko uporabite improvizirana sredstva: skledo s hrano, nekaj akvarija, stol, itd. Pogosto se omejevalnik postavi blizu sobe, čiščenje ni potrebno. Na splošno je to koristno, vendar ni potrebno. Koordinatorji so vodila, ki določajo pot gibanja sesalnika. Toda stroški naprav z navigatorji so veliko višji, kar je treba upoštevati.

  Hrup

  Pri izbiri boljšega robotskega sesalca za stanovanje ljudje običajno ne posvečajo pozornosti hrupu. Medtem pa se izvaja takšno merilo za izbor. To bo zelo neprijetno, če bo naprava veliko hrupa, saj je njegova naloga - da bi čiščenje, tako da prebivalci ni opazil. No, če raven hrupa ne presega 60 dB. Lastniki bolj glasnih modelov jih programirajo tako, da je delo opravljeno samo s čiščenjem, ko v hiši ni nihče. V tem primeru močan hrup ni pomemben.

  Proizvajalci

  To merilo temelji na večini potrošnikov, kar je deloma pravilno. Trenutno veliko kitajskih proizvajalcev verjetno ne bo spoštovano. Ponujajo nizke kakovosti in hitro razgradijo sesalce, vendar jih prodajajo po nizki ceni. Vendar pa obstajajo zanesljivi in ​​vredni proizvajalci. Ugotovimo, katere blagovne znamke so boljše.

  iRobot

  Roboti za sesalnike iRobot so se pojavili na ruskem trgu kot eden prvih, zato so znani skoraj vsem strankam, ki izberejo ta izdelek. V ZDA je iRobot vodilni na trgu in prepričan jeje v Rusiji. Sprva je bila družba ustanovljena kot proizvajalec vojaških robotov, kasneje pa je začela proizvajati gospodinjske aparate za čiščenje. Dela tega podjetja so prva takšna naprava. IRobot je že vrsto let dosegel visoke rezultate in danes so njihovi izdelki visoko kakovostni, zanesljivi, kar pojasnjuje veliko povpraševanje. Edina pomanjkljivost sesalnikov tega podjetja je njegova visoka cena.

  iClebo

  Korejsko podjetje iClebo na ruskem trgu se je pred kratkim pojavilo (pred tremi ali štirimi leti), vendar je že postalo priljubljeno. Celotna stvar je v ceni - njeni izdelki so veliko cenejši kot ameriški, vendar funkcionalni in kakovostni na enaki ravni. Sam proizvajalec iClebo se nahaja v Koreji, v Rusiji in drugih državah pa ni spodbudnih poslovalnic.

  Panda

  Japonska se tudi trudi, da ne zaostaja in ustvarja dobre in poceni sesalce. Pandi zaupajo svojim strankam, njihovi sesalniki so visoke kakovosti, vzdržljivi in ​​do neke mere edinstveni. Na primer, številni modeli Panda nimajo ščetk v bližini zbiralnika prahu, čeprav je njihova učinkovitost čiščenja tudi visoka. Obstajajo tudi druga znana podjetja, kot so QWIKK, LG, Philips. Vsi so zelo dobri sesalniki za delo. Polaris na ruskem trgu je prav tako priljubljen, in izdelki blagovne znamke so tudi zelo dobri. Navedite vse proizvajalce za dolgo časa. Predstavimo naslednjo kompilacijo - subjektivno oceno robotov-sesalnikov za stanovanje.

  QWIKK Xrobot 400

  To je preprost in poceni model, ki je zaradi teh razlogov zelo potreben. Napravo izdeluje QWIKK pod licenco Xrobota.Uradno podjetje ima v Rusiji lastne servisne centre, ki dobavljajo komponente. Stroški naprave na trgu - 5000 rubljev. Za ta denar bo kupec sam dobil napravo, kot tudi tri ščetke v kompletu: gumijasto, stransko, prtiček. Prostornina posode za zbiranje prahu je samo 025 litrov, zato je sesalnik primeren za manjše prostore. Kar zadeva učinkovitost čiščenja, ni zelo visoka. Model je sposoben zbirati zelo majhne odpadke in prah, vendar je cena nizka.

  QWIKK Xrobot 700

  Naprednejši sesalnik istega proizvajalca bo stala 10.000 rubljev. Za razliko od prejšnjega modela je opremljen s funkcijo programiranja, z nadzorno ploščo. Učinkovitost čiščenja sesalca je precej višja od prejšnje. Ja, in zbiralec prahu v njej več - je priporočljivo uporabljati za čiščenje prostorov s površino 50 kvadratnih metrov ali več. Na dnu je UV-svetilka, ki napravo istočasno očisti in razkuži. Ocene robotskega sesalnika QWIKK Xrobot 700 zbirajo pozitivno. In to ni presenetljivo, saj ima gadget s takšno ceno trdno funkcijo.

  iRobot Roomba 620 in 631

  Oba modela sta si podobna, zato ju je primerno združiti. Cena robotov sesalnikov je 23-25 ​​tisoč rubljev, kar je več v primerjavi z modeli zgoraj. Oba pripomočka imata blok dveh ščetk - gume in najlona. Vzporedno je še ena ščetka, ki ob stenah, v vogalih, odstranjuje prah in prah. Modeli zelo dobro delujejo z živalsko volno, opremljeno z veliko količino zbiralcev odpadkov.1 liter Naprave so bile prvotno izdelane za stanovanja, v katerih živijo živali. Oba sesalnika imata preprost nadzor in na ohišju sta samo trije gumbi. Kljub temu je kakovost čiščenja precej visoka in sploh ni nižja od učinkovitosti dražjih modelov. Komplet vsebuje rezervni filter, virtualno steno in komplet dodatne opreme. Ampak tak komplet ima samo model 631, 620-ja pa vse to prikrajšano.

  iRobot Roomba 765

  Še naprej pregledujemo sesalnike za robote in predstavljamo dražji model za stanovanje v velikosti 60-80 kvadratnih metrov. Njegova povprečna cena je 30 tisoč rubljev, in sama naprava ima zmogljivo baterijo, ki vam omogoča, da delate 90 minut brez polnjenja. V tem času lahko počistite veliko sobo. Funkcija naprave je sposobnost programiranja, mehkega dotika. Obstajajo tudi konstruktivne prednosti. Zlasti je mogoče dodeliti dobre filtre finega čiščenja, ki imajo najmanjše delce prahu. Set prihaja z virtualno steno. Za stanovanja srednjega razreda je model popoln, kar pojasnjuje njegovo priljubljenost.

  LG VRF6570LVM

  Sesalniki, ki jih poganja LG, so manj priljubljeni, vendar so še vedno dobri. Ta model stane 35000 rubljev, lahko deluje iz baterije za 100 minut, zaradi česar je primeren za čiščenje velikih prostorov. K temu prispeva zbiralnik prahu z zmogljivostjo 0,6 litra. Edina možna pomanjkljivost naprave je hrup okoli 69 dB, kar povzroča nekaj nelagodja pri delu.

  Robotski sesalnik za ravno Philips FC 8776

  Približno za 19.000 rubljev lahko kupite ta model, ki je sposobendelati iz baterije za 130 minut. V tem času je možno odstraniti prah in odpadke iz velikega stanovanja, le zbiralnik prahu s prostornino 0,3 litra ne dopušča vedno tega. Sesalnik je tih (samo 58 dB), ima časovnik, uro in osvetljen zaslon. To je preprosta naprava, ki učinkovito obvladuje svoje naloge in zbira pozitivne povratne informacije. Sesalnik robota Philips FC 8776 je verjetno najboljši med vsemi modeli tega proizvajalca.

  Xiaomi Mi Robot Vacuum Cleaner

  Xiaomi robotski sesalniki se vedno bolj uveljavljajo v Rusiji. Kitajski proizvajalec je že zavzel nišo na trgu mobilne telefonije, zdaj postopoma prehaja v kategorijo gospodinjskih aparatov. Cena sesalnika Xiaomi je 18–19 tisoč rubljev in je sposobna delovati iz baterije za 150 minut (zmogljivost baterije je 5200 mAh). Naprava je opremljena z mehkim odbijačem, infrardečimi in ultrazvočnimi senzorji ter sistemom pametnega doma. To je preprost in lakoničen sesalnik, ki se bo spopadel s čiščenjem majhnih odpadkov, prahu.

  CleverClean Black Diamond

  Kitajski proizvajalec CleverClean prav tako ne zaostaja in ponuja svoje izdelke. Eden izmed najboljših je model Black Diamond, ki lahko brez ponovnega polnjenja deluje 100 minut. Prostornina zbiralnika prahu je majhna - njena prostornina je samo 035 litrov, a bogata funkcionalnost: funkcija mehkega dotika, lahko nastavite začetek čiščenja, lučka za dezinfekcijo. Edina možna pomanjkljivost tega modela je slaba prepustnost ovir. Pragi višine enega centimetra sesalnika ne morejo več preiti, kar je pomanjkljivost. Cena modela - 16 tisoč rubljev.

  iRobot Roomba 880

  Ta naprava je namenjena čiščenju stanovanj do 110 kvadratnih metrov. Tu sta dve osnovni gumijasti ščetki. Proizvajalec trdi, da izboljšuje učinkovitost čiščenja. Deluje lahko 90 minut od akumulatorja, v notranjosti pa namesto vrečke obstaja ciklonski filter, ki lahko vsebuje veliko prahu. V notranjosti so na voljo tudi HEPA filtri, ki vam omogočajo ujeti tudi najmanjše prašne delce. Isti robot je pameten in se lahko prilagodi različnim površinam: preproge, ploščice, linolej itd. Cena na trgu - 32000 rubljev.

  iRobot Scooba 450

  Lep model za 43.000 rubljev, ki lahko deluje na baterijo le 40 minut. Vendar pa bo v tem času sesalnik lahko očisti stanovanje. Nima vreče in ciklonski filter (posoda) se uporablja za zbiranje prahu. Njegova posebnost je sposobnost pranja tal. Po mnenju proizvajalca je eno polnjenje s tankom dovolj za pranje 50 kvadratnih metrov tal. Priporočljivo je, da pred uporabo preberete navodila. Robot-sesalnik ima nekaj odtenkov uporabe. Na primer, ne more se uporabljati za pranje tal, ki je prekrita z nezadovoljivimi materiali.

  V zaključku

  Ta pregled je zaključen. Sesalniki delujejo vedno bolj iz dneva v dan. Vedno več ljudi se oddaljuje od klasičnih modelov in pridobiva avtomatizirane sisteme, ker je bolj priročno. Vendar je treba opozoriti, da tudi najdražji robot ne more očistiti tal boljše, kot da bo popolno čiščenje jašek. Zato delo obstajapriročno delovanje, vendar učinkovitost čiščenja pred prahom, pranje tal so zelo različni od klasičnih sesalnikov do najslabše strani.

  Sorodne publikacije