Kako preveriti hitrost branja trdega diska?

Trdi disk je pomemben sestavni del računalnika, na katerem je nameščen operacijski sistem (OS). Če je Windows nameščen na počasnem trdem disku, ni pomembno, kako močne bodo druge komponente, kot sta CPU in RAM. Operacijski sistem v tej konfiguraciji bo počasi nalagal programe in se zadrževal med izvajanjem več nalog. Zato so današnji trdi diski z visoko zmogljivostjo zelo priljubljeni. Najzahtevnejši uporabniki namestijo operacijski sistem na trdni SSD. Obstajajo različni programi za testiranje parametrov trdega diska. Programi, kot sta PCMark in Passmark, omogočajo preverjanje celotnega sistema. Hkrati obstajajo pripomočki, posebej zasnovani za testiranje lastnosti trdih diskov in SSD-jev. Zlasti taki programi vam omogočajo, da preverite hitrost branja in zapisovanja trdega diska. Vsa podatkovna orodja se lahko izvajajo na 32- in 64-bitnih sistemih Windows Vista, XP, 7 8.


HD Tach

Program testiranja, objavljen leta 2004, vendar ostaja pomemben danes. Na voljo je preizkusni način za dolge bloke (32 MB) ali kratke bloke (8 MB). Rezultati se pojavijo v nekaj minutah. V oknu programa je prikazan graf z vrednostmi za branje trdega diska na različnih točkah. Poleg tega so na voljo informacije o uporabi CPE, povprečnem času dostopa in hitrosti branja.

CrystalDiskMark

Zelo priljubljeno orodjetestiranje pomnilnika. Svoj uspeh je zaslužil zaradi svoje vsestranskosti. Uporablja se lahko za vrednotenje lastnosti naprav različnih tipov: flash pogonov, pomnilniških kartic, RAM-a, polprevodniških in trdih diskov.


Program je zelo enostaven za uporabo. Lahko določi velikost testne datoteke (v območju 50 MB-4 GB) in število ciklov. Večje število ciklov vodi do natančnejšega rezultata, vendar se čas testa poveča.

ATTO Disk Benchmark

Ta program pogosto uporabljajo lastniki spletnih mest, ki pregledujejo strojno opremo. Priporočajo ga nekateri proizvajalci (na primer Corsair) za testiranje SSD. Vsi testi so zaporedni in se izvajajo za operacije branja /pisanja v blokih od 512 B do 8 MB. Velikost testne datoteke je od 64 KB do 2 GB.

Merilo uspešnosti AS SSD

Program je namenjen predvsem testiranju polprevodnikov. Priljubljeno orodje, ki ga uporabljajo spletne revije za računalniške programe, kot je AnandTech. Upoštevajte, da program uporablja stisnjene podatke, SSD pa praviloma stisne svoje podatke. Ker so vrednosti, prikazane v oknu programa, pod dejanskimi vrednostmi. Aplikacija določa hitrost branja trdega diska (pisanje) v zaporednem in naključnem načinu ter čas dostopa do naključnega območja diska. Snemanje majhnih datotek poteka po blokih po 4 Kb. V meniju z nastavitvami lahko izberete več dodatnih uporabnih orodij. Še posebej lahko izvedete kopijo testa, med katerim izvajateKopirajte ISO slike, igre in aplikacije.

HD Tune

Eden od najbolj znanih pripomočkov za diagnosticiranje in testiranje trdih diskov. Brezplačna različica 255 se morda zdi zastarela, ni bila posodobljena od leta 2008 in ima nekaj slabosti, ki so prizadete pri testiranju najnovejših modelov trdih diskov. Vendar pa se s funkcijami, kot so nadzor napak in testiranje, popolnoma spopade. Po preizkusu graf prikazuje minimalno, maksimalno in povprečno hitrost branja ter čas dostopa in hitrost predpomnjenja. Velikost bloka se lahko spremeni iz 512 v 8 MB.

Pripomočki za skladiščenje nakovala

Program za testiranje delovanja in testiranje trdih diskov in SSD-jev. Možno je izvesti celoten preskus branja in pisanja v zaporednih in naključnih načinih. Po zaključku testa se prikažejo naslednji rezultati: odzivni čas, hitrost Mb, IOPS. Vrednost celotnega cikla je prikazana v rumenem pravokotniku. Poleg tega program omogoča izvedbo treh dodatnih IOPS testov, preizkus odpornosti proti obrabi in zmožnost spreminjanja stopnje stiskanja testne datoteke.

Tester pretočnega diska

Majhen pripomoček za preverjanje hitrosti zapisovanja in branja trdega diska na dosleden in naključen način. Velikost testne datoteke se lahko giblje od 10 MB do 100 GB, velikost bloka pa od 1 Kbytes do 8 MB. Če želite preskusiti še en trdi disk, morate spremeniti pot testne datoteke tako, da izberete možnost Uporabniška pot inustrezno pismo. Možno je nastaviti predpomnjenje datotek. Pri uporabi te funkcije pa so rezultati pogosto močno popačeni. Zato je zaželeno, da se ne uporablja.

Roadkilova hitrost diska

Roadkil je zbirka preprostih in uporabnih pripomočkov, med katerimi je tudi program za hitro izbiranje bralnika hitrosti diska. Po zagonu morate izbrati logičnega ali fizičnega nosilca in klikniti gumb Začni. V tem primeru se bodo izvajali samo preizkusi. Velikost bloka lahko izberete od 512 bajtov do 1 MB za zaporedne ali naključne operacije. Polje Rezultati v Brie prikazuje povprečni čas dostopa, največjo hitrost branja, hitrost predpomnjenja. Skupne rezultate lahko primerjate na spletu na spletni strani Roadkil s podobnimi rezultati za trde diske istih modelov.

Hitrost HD

HD Speed, kot tudi Roadkil, je majhna prenosna programska velikost približno 90 KB, ima veliko konfiguracijskih možnosti, ki so primerne za različne pomnilniške naprave. Bodite previdni, preden napišete testno datoteko na katero koli napravo, ki bo uničila podatke. Testiranje določenega prostora na disku je odlična značilnost tega programa. 0% ustreza hitrejšemu zunanjemu delu trdega diska, 100% - počasnejšemu notranjemu. Če želite zagnati program in izdelati grafikon srednje hitrosti, morate izbrati disk, vnesti čas zagona in klikniti gumb Start. Velikost bloka je od 1KB do 16MB. Če si želite ogledati rezultate, se ustvari datoteka dnevnika.

DiskMark

Glede naOrodje je zasnovano tako, da prikazuje informacije o povprečni, najnižji, najvišji in zadnji hitrosti branja in pisanja. Če želite dobiti pravilne rezultate, morate vnesti podatke pravilno. Kako preveriti hitrost branja trdega diska s programom DiskMark? Možno je zapustiti privzete vrednosti blokov velikosti 64 KB, testne datoteke - 8 MB, število aplikacij testne datoteke - 320-krat. Če želite, lahko privzeto spremenite. Na primer, velikost blokov lahko nastavite na 1 MB ali 4 KB v polju Velikost nastavitve ("Nastavi velikost bloka"). Nato v polju Rounds vnesite število blokov, da ustvarite preskusno datoteko, nato vnesite, kolikokrat bo datoteka zapisana in navedena v polju Iterations. V napačni nastavitvi se izvede zelo kratek test, katerega natančnost ne bo zelo visoka. Neizkušeni uporabniki lahko zamenjujejo veliko število različnih številk, ki jih natisnejo programi. In ne bodo vedeli, kaj iskati. Spodaj je nekaj ključnih vprašanj, ki bi jih morali zanimati. Serijska (linearna) hitrost je hitrost, s katero lahko disk nenehno bere ali zapisuje podatke v velike datoteke. Serijski preskusi hitrosti prikazujejo največje možne vrednosti za branje in pisanje, ki jih je mogoče doseči. 4K - rezultati programov na tem področju kažejo, kako hitro disk dobi dostop do majhnih datotek. Ti rezultati so še posebej pomembni za zagonske diske Windows. Random 4K hitrostiBranje in pisanje kaže, kako hiter dostop do datotek je, ko so razpršene po particiji diska, na primer v sistemu Windows. Višje vrednosti naključnega branja trdih diskov pomenijo boljše in bolj gladko delovanje sistema Windows v večopravilnem načinu. Na primer, ko kupujete pogon SSD za namestitev operacijskega sistema, najprej preverite vrednosti naključnih hitrosti branja /pisanja in šele nato - zaporedno.

Sorodne publikacije