D pogon "D" na računalniku je izginil: kaj storiti, kako ga vrniti

Izguba logične particije ali nameščenega trdega diska v računalniku - situacija ni zelo prijetna. To je razumljivo, saj bi v istem logičnem delu lahko shranili pomembne informacije, ki se ne kršijo niti pri ponovni namestitvi operacijskega sistema (seveda, če se namestitev izvede v isti sistemski particiji, kjer je bil ali je bil poškodovan ali zastarel OS). Toda poglejmo, kaj je mogoče storiti, če je disk "D" nepričakovano izginil (sistemskega diska ne upoštevamo, saj operacijski sistem ne bi zagnal, če bi izginil).

Razlogi za izginotje diska, particije ali logično

Kar se tiče vzrokov za takšen pojav, so lahko povezani z nepomembnimi šalami in z resnimi napakami v samem sistemu. Če govorimo o šalah, vemo veliko primerov, ko uporabnik odpre "Moj računalnik" in v njem ne vidi logične particije samo zato, ker so prijatelji za disk "D" nastavili skriti atribut. V tem primeru je dovolj, da ga odstranite in odsek ponovno postane viden. Najpogosteje kot glavni razlog za izginotje oddelka večina strokovnjakov imenuje naslednje:


 • problem s strojno opremo (ohlapna ali napačna povezava novega trdega diska, če se uporablja kot drugi);
 • brez inicializacije novega trdega diska;
 • nepravilno označene črke in poti do logičnih odsekov;
 • ponovna namestitev sistema z videzom razdeljenega območja;
 • spremenite datotečni sistem v neberljiv format RAW zaradi napak v programski in strojni opremi;
 • Vpliv virusov.
 • Preverjanje strojne opreme

  Težave, povezane z nepravilnimi ali ohlapnimi povezavami, so morda najbolj razširjene. Ni pomembno, ali se nanaša na glavni trdi disk ali na drugi nameščeni disk pri ustvarjanju polja RAID. Za odpravo takšnih težav, kot je že jasno, morate preveriti vse povezave, vključno z napajanjem. V vsakem primeru lahko nov trdi disk preverite, če ga priključite na drug računalniški terminal. če ni določena in v tem primeru naredimo nadaljnje korake.


  Manjkajoči pogon "D": najlažje se obrne?

  Toda ponavadi se pojavijo številne težave s takšnim načrtom zaradi nepravilnih nastavitev samega operacijskega sistema, ki bi jih lahko sprožili nekateri kratkotrajni napaki. Na primer, če odprete vsebino raziskovalca preko »Moj računalnik«, lahko uporabnik vidi, da je na seznamu diskov prikazan prazen element, za katerega ni določena niti črka niti oznaka (ime nosilca).
  V tem primeru je odločitev zelo preprosta. Dovolj je, da pokličete odsek za upravljanje diska (diskmgmt.msc), prek PCM v praznem prostoru z velikostjo, ki ustreza manjkajočemu delu, izberete črko spremembe črke ali pot do diska in nato dodelite novo črko. Takoj si zapomnite, da morate namestiti črko "D" (če gre za drugi pogon ali logično particijo), aličrke angleške abecede od "G" in naprej, ker je običajno "E" rezervirana za pogon, "F" pa ustreza izmenljivim napravam USB ali pomnilniškim karticam. Če je katera od teh črk dodeljena logični particiji, sistem ne zazna drugih naprav, ko jih priključite.

  Kaj naj storim, če pogon "D" izgine po ponovni namestitvi "vetrov"?

  Druga pogosta težava je popolna ponovna namestitev operacijskega sistema. Predpostavimo, da je pogon "D" na računalniku izginil takoj po tem. S čim bi lahko to povezali? Ampak samo zato, ker je bila particija nepravilno izbrana za namestitev, je bila izvedena nepravilna razdelitev itd. Med namestitvijo sistema diski in particije niso prikazani v njihovi običajni obliki, ampak so označeni s številkami! Takšno neugodje lahko odpravite z uporabo zgornje rešitve, vendar le, če je manjkajoča particija v sistemu vidna kot prazen prostor.
  Če je to nerazvito območje, v razdelku za upravljanje diskov PCM-ja na njem izberite Čarovnik za zagon, da ustvarite preprost nosilec in sledite njegovim navodilom. Na enem od korakov diska bo dodeljena črka, po kateri se bo predlagala formatiranje particije, zato ni zaželeno zavrniti. Ko gre za dejstvo, da pogon "D" izgine samo v obliki drugega trdega diska, namesto logične particije, je mogoče, da na začetku ni bil formatiran ali celo ne inicializiran. Z drugimi besedami, operacijski sistem naprave ne vidi samo zato, ker nima datotečnega sistema.
  V tem primeru lahko znova uporabite razdelek Upravljanje diska, poiščete nedefinirano območje, inicializirate disk z izbiro ustrezne postavke v meniju PCM in nato, kot v prejšnjem primeru, ustvarite preprost nosilec. Opomba: Če pogon D, ki je nameščen kot druga "železna" naprava, izgine, se zgornje operacije lahko izvedejo preko ukazne konzole, vendar bo zaradi enostavnejše uporabe povprečni uporabnik imel dovolj rednih orodij sistema, do katerih dostopa preko grafičnega vmesnika. Včasih lahko sistemska particija uporablja datotečni sistem NTFS, logična particija pa uporablja FAT32. Da bi sistem lahko videl, ga je treba formatirati ali pretvoriti v NTFS.

  Obnovitev logične particije s posebnimi programi

  Zdaj pa poglejmo situacijo, povezano z logičnimi particijami, na katerih so bile shranjene pomembne datoteke.
  V tem primeru lahko particijo obnovite z orodjem Recovery Expert, ki je v programu Acronis Disk Director. Z zagonom ustreznega "čarovnika" morate izbrati ročno metodo obnavljanja, nastaviti celotno vrsto iskanja in počakati na konec obnovitve manjkajočega odseka, nato pa se z odpiranjem "Raziskovalca" prepričajte, da so vse razpoložljive informacije v razdelku nedotaknjene in varne.

  Opomba: v nekem smislu hkrati spominja na dejanja z nerazvitim območjem.

  Dejanja v formatu RAW

  Končno se zgodi, da je pogon "D" izginil v dobesednem smislu. Samo njegova oblika je bila spremenjena v RAW,ki je neberljiv, zaradi česar je dostop do nje lahko blokiran ali omejen. V tem primeru bodo vse opisane metode ustrezale. Če je mogoče, poskusite oblikovati particijo ali jo ponovno inicializirati. Če del vsebuje nekaj informacij, ga poskusite obnoviti s podanimi pripomočki ali podobnimi programi. Včasih lahko datoteke najprej naredite vidne, z uporabo programske opreme tretjih oseb, jih kopirate na drugo mesto in nato dokončate oblikovanje.

  Sorodne publikacije