Kakšne konektorje imate?

Če pogledate sprednji ali zadnji del namiznega računalnika, lahko vidite gumbe in priključke na obeh straneh. Uporabnik uporablja gumbe na sprednji plošči za upravljanje računalnika. Na primer, stikalo računalnika za vklop in izklop je na sprednji strani, priključki na zadnji plošči pa so povezani z različnimi vhodno /izhodnimi napravami. Priključki so pomembne naprave, ki zagotavljajo pravilno delovanje nameščene strojne opreme v računalniku. Tudi če vas vsi poznajo, sčasoma tehnični napredek ustvari nove standarde za sprejem ali prenos, zato so potrebni novi adapterji. Spoznajte trenutno stanje na tem področju in svoj računalnik povežite s televizorjem, monitorjem, pripomočki ali drugo periferno napravo. Kakšne so vrste USB priključkov?


VGA video array

To je eden najstarejših standardnih kablov, ki je nastal v osemdesetih letih in se uporablja za povezavo računalniškega monitorja. V povezavi s prehodom na digitalno tehnologijo je njegova uporaba praktično izginila.
Če pa pogledate katero koli grafično kartico ali prikazovalno napravo, lahko prepoznate vrata VGA. VGA povezave so označene s 15 zatiči, ki se nahajajo v 3 vrsticah po 5 v vsaki. Vsaka vrstica ustreza trem različnim barvnim kanalom na zaslonu: rdeči, zeleni in modri.

DVI digitalni vizualni vmesnik

Vrste DVI konektorjev so postale naslednice VGAtehnologija se je prešla iz analognega v digitalno. Digitalni zasloni, kot so LCD, so bili bolj kakovostni.
Obstajajo tri vrste priključkov DVI:
 • DVI-A - lahko prenaša analogne signale, kar jim omogoča obratno združljivost z VGA, kar je koristno za monitorje CRT in LCD monitorje slabše kakovosti.
 • DVI-D - lahko prenaša nove digitalne signale.
 • DVI-I - Uporablja se za analogne in digitalne signale. V nekaterih primerih potrebujete kabel VGA-DVI ali DVI-VGA.
 • HDMI Multimedia Interface

  Multimedijski vmesnik HDMI
  V zadnjem desetletju so postale oddaje z visoko ločljivostjo novi standard, ki pojasnjuje visoko kakovost slike. Za razliko od VGA in DVI, HDMI hkrati pošilja video in avdio. Ti signali so popolnoma digitalni, zato so vrste priključkov HDMI združljive samo z novejšimi naprednimi napravami. Glavna razlika med HDMI in DVI, razen priključkov, je ta, da je format HDMI zasnovan tako za video in avdio prenos kot tudi za CEC, ki je nadzor potrošniške elektronike, DDC (digitalni podatkovni kanal) in Ethernet- podatkovna povezava (s HDMI 1.4). HDMI, ki temelji na DVI, uporablja isti sodoben protokol za prenos nestisnjenih video tokov. Ta protokol se imenuje TMDS (prehodno minimizirana diferencialna signalizacija).

  Za potrošnika to pomeni, da se lahko vsaka naprava, ki uporablja povezavo DVI, poveže s priključkom HDMI prek enostavnega adapterja. Za to niso potrebne posebne kompleksne manipulacije.

  Vrste priključkov HDMI

  Torej, kaj so naprave? Z izdajo specifikacije HDMI 1.4, so zdaj štirirazlične vrste priključkov HDMI. V svojem originalnem HDMI 1.0 je bilo samo dve od njih, drugi pa so bili dodani, da bi zadovoljili potrebe industrije po novih tehnologijah.
  Vrste priključkov:
 • HDMI tip A - standard. To je originalni HDMI priključek, ki je izdan v različici 1019-pin z video in avdio signalom. Konstrukcijski del priključka je širok približno 19 mm.
 • Tip HDMI B - Razširjeni stik HDMI 1.0 nudi razširjen 29-polni konektor, ki ga prej niste uporabljali. Ta priključek je nekoliko širši od tipa A, s širino zaslona 212 mm.
 • HDMI tip C - Mini. Mini priključek je bil razvit v različici 1.3 za HDMI, da bi zadovoljil potrebo po manjšem priključku v prenosni opremi. Mini-konektor ima širino do 112 mm, približno 60% tipa A.
 • HDMI TIP D-Micro. Najnovejša vrsta družine HDMI priključkov je "mikro", ki je bila izdana v različici 1.4, da omogoči video povezljivost z visoko ločljivostjo za mobilne telefone in druge majhne elektronske naprave. Ima širino le 64 mm (1/3 širine originalnega konektorja).
 • USB USB

  Vrste priključkov USB so najpogostejše med povezavami v sodobnem svetu. Skoraj vse vrste računalniških perifernih naprav - tipkovnico, miško, slušalke, bliskovne pogone, brezžične vmesnike lahko priključite na računalnik prek vrat USB. Z leti se je zasnova razvila, kar pojasnjuje prisotnost več različic USB:
 • USB 1.0 prenaša podatke s hitrostjo do 12 Mb /s.
 • USB 2.0 lahko prenaša podatke s hitrostjo do 480 Mb /s, združljivo s starejšimi različicami.
 • USB 3.0 lahkoprenos podatkov do 48 Gb /s, združljiv z vsemi prejšnjimi različicami.
 • Mini in mikro USB priključki se najpogosteje uporabljajo z manjšimi prenosnimi napravami, kot so tablice, telefoni in digitalni fotoaparati. Novi USB-C priključek izdelujejo proizvajalci Apple, Google in Microsoft. Poleg sodobnih modelov priključkov in priključkov se je pojavil tudi nov standard USB 3.1 SuperSpeed ​​+. Kabli USB-C ustrezajo evropskim standardom in zahtevajo univerzalni priključek za polnjenje mobilnih telefonov. To nakazuje, da bodo vse mobilne naprave kmalu napolnile in priključile kable USB-C.
  Napredni priključek AKA USB Type-C - priključek nove velikosti in oblike. Veliko lažje za uporabo kot prejšnji USB kabli. Povratna zasnova omogoča povezavo naprave v katero koli smer, tako da vam ni treba skrbeti za napačno kabelsko povezavo. To bo proizvajalcem omogočilo, da načrtujejo naprave, ki postajajo tanjše in lažje kot kdajkoli prej. Ker so nova vrata USB-C sprejeta s strani proizvajalcev prenosnih računalnikov, tablic, zvezdišč in računalnikov, se bo potreba po novih kablih USB 3.1 SuperSpeed ​​+ povečala.

  IDE in SATA za matično ploščo

  Te vrste kabelskih priključkov se uporabljajo za povezovanje naprav za shranjevanje z matično ploščo. To je širok kabel, ki izgleda kot trak z več kot dvema priključkoma. IDE konektorji imajo 40 kontaktov, manjši 25-palčni pogon uporablja različico formata IDE s 44 izhodi. Novi trdi diski bodo verjetno uporabljali vrata SATA prek vmesnikov IDE.

  Dejansko je bil SATA razvit v razvoju IDE. V primerjavi z IDE, SATA zagotavlja visoke hitrosti prenosa podatkov. Tip priključka je namenjen za matične plošče, ki so združljive s SATA. Zdaj so najbolj razširjeni. Standardni SATA kabel je mogoče identificirati z dvema priključkoma, od katerih ima vsak po 7 kontaktov in prazno etiketo, podobno tanki obliki črke L. Tehnologija ESATA je razširitev ali izboljšava kabla SATA - tehnologija je na voljo v zunanji obliki. V bistvu se eSATA ne razlikuje veliko od SATA, vendar omogoča povezavo z napravami, kot so zunanji trdi diski in optični pogoni. To je uporabno, ker ponuja hitrost, ki je veliko višja od drugih možnosti za FireWire in USB.

  FireWire in Ethernet za računalniške zunanje naprave

  Te vrste kabelskih priključkov se uporabljajo za računalniške naprave. Namen FireWire je podoben tistemu v USB: hitri prenos podatkov za računalniške periferne enote. FireWire se bo uporabljal za naprave z visoko pasovno širino, kot so tiskalniki in skenerji. Iz neznanega razloga FireWire ni tako razširjen kot USB.
  Kabli FireWire imajo dve obliki: 1394a - hitrost prenosa 400 Mb /s in 1394b - hitrost prenosa 800 Mb /s. Ethernetni kabli se uporabljajo za konfiguriranje lokalnih omrežij. V večini primerov se uporabljajo za povezovanje usmerjevalnikov z modemi in računalniki. Če je uporabnik kdaj poskusil namestiti ali popraviti domači usmerjevalnik, je najverjetneje bil v stiku z žičnim Ethernet kablom. Trenutno so izdane v treh različicah:
 • Kabli Cat 5 so najbolj osnovni in zagotavljajo hitrost 10 Mb /s ali 100 Mb /s.
 • Cat 5e, kar pomeni Cat 5 Enhanced, zagotavlja hitrejši prenos podatkov kot njegov predhodnik. Zapre se pri 1.000 Mbps.
 • Cat 6 je najnovejši in ponuja najboljšo zmogljivost treh. Lahko podpira hitrost 10 Gb /s.
 • Modul ožičenja RJ

  Priključki tipa RJ so standardna oprema za telekomunikacijsko opremo. Oznaka RJ temelji na kombinaciji položajev, dejanskih prevodnikov in shem ožičenja. Na primer, konci standardnega Ethernet kabla se običajno imenujejo RJ45 RJ45, ki dejansko ne vključuje le 8-mestnega 8-žičnega modularnega priključka, ampak tudi dejstvo, da je priključen na splet. Ti modularni priključki so lahko zelo koristni, saj združujejo stalno pripravljenost, več vodnikov, zmerno prilagodljivost, nizke stroške in povprečno zmogljivost. Sprva niso bili namenjeni zagotavljanju visoke moči. Danes se ti kabli lahko uporabijo za prenos podatkov v več sto milliampovih iz ene naprave v drugo. Zagotoviti morate, da so priključki za takšne aplikacije pravilno priključeni na vrata Ethernet, sicer bodo povzročili škodo.
  Amphenol RF je vodilni v N-tipovih priključkih, z odličnimi zmogljivostmi, ki izpolnjujejo najnaprednejše standarde v industriji. Priključki Amphenol N-Type so visokokakovostne (50 ohm) koaksialne serije sklopk z navojnimi spojkami. Priključek tipa N se v glavnem uporabljaindustrijo komunikacij in radiodifuzije z aplikacijami, vključno z opremo baznih postaj, satelitskimi sistemi, antenami, nadzorno opremo, radarjem in WLAN.

  Serija priključkov tipa F

  Vijačni priključki tipa F so zelo zmogljiva in poceni možnost. Primarna uporaba priključkov tipa F je namenjena kabelski televiziji (CATV), televizijskim sprejemnikom in kabelskim modemom. Tip F je 75-milimetrski priključek z negativnimi izgubami 30 dB pri frekvenci 1 GHz. Poleg tega ti priključki omogočajo prevodnike premera 0022-0042 in ustrezajo specifikacijam navoja 3 /8-32. Priključek tipa F je alternativa vtični spojnici tipa G. Njegova patentirana zasnova zagotavlja cilindrični koaksialni kontakt in izjemne značilnosti radijske frekvence, kot tudi odlične lastnosti za vstavljanje /odstranjevanje izgub pri 30 dB pri 1 GHz. Zagotavlja visoko zmogljivost, ki presega konkurenco. Vrste paketa za montažo na tiskano vezje: pritrditev na površino in rob, ravni kot. Njegova zasnova ustreza zahtevam naprav. Kapaciteta - .022-.042 v. En priključek je primeren za širok razpon velikosti kablov, kar zmanjšuje število delov. Uporabe:
 • Oprema za glavno enoto.
 • CATV Top Boxes.
 • Kabelski modemi visoke hitrosti.
 • Hibridna koaksialna omrežja.
 • ​​

  Povezave z optičnimi vlakni

  Uvedba kablov z optičnimi vlakni je omogočila izvajanje veliko višjih hitrosti prenosa podatkov z višjim signalom. Vrste optičnih priključkov, ki so na voljo na trgu: LC vlaknakabel, ST-SC enojni optični kabel, itd. LC, ST, SC se dejansko nanašajo na različne vrste optičnih konektorjev.
  Optični konektor omogoča hitrejšo povezavo in prekinitev povezave. Za izbiro območja komunikacije mora biti pravilno poravnan z mikroskopskimi steklenimi vlakni. Na splošno obstaja skoraj 100 vrst optičnih vlaken, le nekateri so zelo zanimivi za trg - LC, SC, ST, FC, itd.
  Podrobnosti o zgornjih priključkih:
 • SC, imenovan tudi kvadratni priključek, so razvili Nippon Telegraph in Telephone, ne takoj, ampak še vedno priljubljena po znižanju stroškov proizvodnje. Zdaj je vse bolj priljubljen pri optičnih optičnih kablih z enim načinom, analognih CATV, GPON in GBIC. Gre za zaklepni (dvotaktni) priključek s premerom 25 mm, ki deluje po standardu IEC 61754-4. Zunanji kvadratni profil konektorja, skupaj z njegovim snap-in mehanizmom, vam omogoča, da povečate gostoto pakiranja priključkov v orodju in plošči.
 • LC se nanaša na priključek Lucent. To je dvotaktni spojnik z majhnim faktorjem oblike, ki uporablja vrh 125 mm, dvakrat manjši od SC. LC, zahvaljujoč svoji majhnosti in funkciji zapaha, je idealna za povezave z visoko gostoto, sprejemnike SFP in SFP + ter sprejemnike XFP. Poleg razvoja LC-kompatibilnih sprejemnikov in aktivnih omrežnih komponent se bo povpraševanje po njem na trgu FTTH povečalo.
 • FC je kratica za priključek za spiralo. To je priključek z optičnimi vlakni z navojem,razvila družba Nippon Telephone and Telegraph na Japonskem. FC priključek se uporablja za polarizacijo optičnih vlaken z enim načinom. FC je vijačni priključek s konico (25 mm), ki je bil prvi optični konektor za uporabo keramične konice. Vendar pa je FC vse manj razširjena zaradi oslabitve njenih vibracij in izgube vstavljanja, v bistvu jo nadomeščajo SC in LC.
 • ST se nanaša na neposredno konico. ST konektor so razvili AT & T kmalu po izdelavi FC. ST uporablja bajonetni nosilec, ki se razlikuje od navojnega navoja. Prepričati se morate, da je priključek SC pravilno nameščen zaradi vzmetne zasnove. SC se v glavnem uporablja v kablih, ohišjih in strukturah z optičnimi vlakni. Razlike med tipi priključkov se lahko enostavno zapostavijo v kompleksnih povezovalnih shemah. Vendar pa lahko izbira prave možnosti zagotavlja pomembne koristi, kar bo prihranilo čas in stroške.
 • Mini-DIN 6 Ženski adapter za tipkovnico

  Ta priključek hitro in enostavno poveže novo generacijo PS2 tipkovnice z zastarelim osebnim računalnikom s 5-polno tipkovnico tipkovnice PC /AT. Ta univerzalni adapter /pretvorniški kabel je opremljen s šestpolnim, Mini-DIN 6-polnim, enosmernim (PS2-stranskim) in 5-pinskim (PC /AT) lutkami na drugi. MD6 adapter za tipkovnico (priključek tipa 6) pri DIN5 je zaščiten 100% za odlične EMI /RFI motnje.
  Značilnosti izdelka - izolacijski, trpežni PVC ovoj s priključki. 100% zaščitena zasnova za boj protineželene motnje EMI /RFI. 3-pin Mini-DIN priključek je pomembna komponenta pri pripravi sistema GNU /Linux za uporabo s strojno opremo. V okviru paketa NVidia 3DVision se NVidia NVIDIA stereo video kartica poveže s stereo IR sprejemnikom, da se zagotovi sinhronizacija okularja. V operacijskem sistemu Windows gonilnik NVidia, ki temelji na DirectX, omogoča sinhronizacijo prek kabla USB s sprejemnikom na Linuxu, ki z gonilnikom OpenGL zahteva starejši standard na osnovi VESA.

  IEC 320 C13 /C14 za napajanje računalnika

  Te vrste napajalnih priključkov omogočajo povezavo elektronskih naprav z obstoječimi vtičnicami. Napajalni kabli lahko nosijo izmenični ali enosmerni tok. Primer izmeničnega toka je lahko moč, ki jo zagotavlja standardna vtičnica doma ali v pisarni. Primer enosmerne napetosti je moč, ki jo zagotavlja baterija. Obstaja več različnih vrst priključkov in vmesnikov, ki se uporabljajo po vsem svetu. Konektorji IEC 320 C13 /C14 temeljijo na standardih, ki jih je določila Mednarodna komisija za elektrotehniko in mednarodno telo za standardizacijo.
  Tisti, ki je objavljen pod številko 320, je med značilnostmi, ki opisujejo priključke za napajanje. Uradni standard je dejansko označen kot 60320, vendar ga normalna uporaba na ravni gospodinjstva zniža na 320. Linijski priključek C13 je zelo pogost v PC in A /V panogah. Priključek za vtičnico C13 je vtič C14, ki je pogosto nameščen na vgradno ploščo ali ohišje na napajalnikih ali močnostnih transformatorjih. Ali so prenosnikiOsebnih računalnikov ali Macov, še vedno obstajajo številna računalniška vrata in žice za uporabo. Danes voditelji vodilnih podjetij računalniške industrije si zelo prizadevajo za nemoten premik k doseganju enega cilja - ustvarjanje enega večnamenskega kabla. Kljub temu so uporabniki prisiljeni uživati ​​v številnih tradicionalnih vrstah računalniških priključkov.

  Sorodne publikacije