Hitrost vretena trdega diska. Največja in najmanjša hitrost, naprava, specifikacije in vpliv na delovanje trdega diska

Trdi disk je naprava, ki shranjuje računalniške podatke, kot so operacijski sistem in druge datoteke, kot so filmi, igre, glasba itd. Članek bo predstavil pogon trdega diska in hitrost vretena.

Mehanska pogonska naprava

Fizična naprava trdega diska je precej zapletena, hkrati pa je povsem razumljiva. Začetek prenosa delov trdega diska je vreden branje glave, ki se nahaja neposredno nad površino diska, ki je magneten. Njegova naloga je določiti spremembe magnetnega toka, ki proizvajajo nič in posamezne bitove. Naslednji del trdega diska je elektromagnetni pogon, ki je odgovoren za dostop do podatkov s premikanjem glav na različne sledi magnetne plošče. Prav ta del trdega diska velja za posebej ranljivega, saj je natančnost njegovih gibanj neposredno odvisna od vpliva zunanjih fizikalnih dejavnikov na to.


Sledi vreteno, ki ustreza številu vrtljajev trdega diska na minuto, s čimer se zagotovi zahtevani pretok. Četrti del trdega diska je magnetna plošča. Pritrjeni so na vretena, njihovo število je vedno drugačno in se nahajajo ena na ena. Naslednji del trdega diska je napajalnik, ki se izvaja s posebnim kablom, ki vodi do blokanapajanje Vmesnik za povezavo je potreben za integracijo z matično ploščo in kasnejšo identifikacijo trdega diska v sistemu. Nato lahko opazite glavo, ki je odgovorna za branje in pisanje informacij na trdem disku. Pomembna je tudi vloga trajnega magneta, ki je v trajnem fiksiranju trdega diska. Rotacijski pozicioner je odgovoren za zmožnost naprave za dostop do kakršnih koli informacij s spreminjanjem položaja in pritrjevanjem. Zadnji del je pred-ojačevalnik glave, ki je potreben za ojačanje signala, ki prihaja iz pogona na matično ploščo, in obratno. Dejstvo je, da je signal, ki prihaja iz trdega diska, najprej zelo šibek, zato je ta čip preprosto potreben za pravilno delovanje in prenos podatkov med opremo.


Rotacija trdega diska

V sodobnem svetu mnogi uporabljajo učinkovite vrste diskov SSD. Vendar pa iz več razlogov večina uporabnikov ne želi deliti s starimi trdimi diski, tako da jih je mogoče shraniti kot skladišče spremenljivih podatkov, kot so igre, filmi itd. Na zmogljivost mehanskega pogona neposredno vpliva hitrost vretena, ki je odgovorna za prenos podatkov. Vendar je ta parameter v veliki meri odvisen od več spremenljivk:
 • Vmesnik, prek katerega se izvaja povezava z matično ploščo. Trenutno obstaja vmesnik za prenos podatkov do 600 megabajtov na sekundo.
 • Za prenos je potrebna odložiščekratkoročno vsebino, zato je treba njene stopnje povečati.
 • Mnogi algoritmi lahko vplivajo na hitrost izmenjave informacij, zato je potrebna podpora za številne algoritme.
 • Prostor na trdem disku je prav tako pomemben, ker je njegova velikost odvisna od tega, kako hitro lahko trdi disk zazna in prepozna želeni sektor, da mu omogoči dostop.
 • Vrtenje vretena. Ta številka je ena glavnih, saj število obratov na minuto neposredno vpliva na delovanje sistema v prihodnjem delu. Trdi diski z različno hitrostjo vretena delujejo v različnih hitrostnih pasovih.

  Opredelitve pojmov

  Hitrost vretena trdega diska je indikator, ki prikazuje največje število vrtljajev pri standardnem delu. Ta možnost je potrebna za zagotavljanje največje zmogljivosti za prenos informacij s trdega diska na druge komponente računalnika. To vpliva na hitrost vrtenja vretena.

  Kje je vreteno in kakšna je njegova naloga

  Vreteno se nahaja znotraj trdega diska in ima vlogo osi, na kateri so nameščene magnetne plošče. Plošče so pritrjene na vreteno tako, da lahko pri branju glave opravljajo funkcijo branja /zapisovanja, razen trkov s ploščami. Za pravilno delovanje trdega diska je potreben dober motor vretena, ki zagotavlja stalno rotacijo plošč za več ur. Najbolj zanimivo je, da pride do večine napak v delovanju trdega diskanatanko takrat, ko je motnja vretenskega motorja.

  Oblike trdega diska

  Trdi diski so na voljo v dveh vrstah - 35 in 25. Razlika je v tem, da se prva različica uporablja na namiznih računalnikih, druga pa se pogosto najde v mobilnih računalnikih ali zbirkah strežnikov.
  Hitrost vretena v 35-palčnem formatu je 7200 vrt /min. Ta kazalnik pozitivno vpliva na produktivni del sistema kot celote. Največja hitrost vretena trdega diska v tem formatu lahko doseže 15.000 vrt /min. Pri faktorju 25 pri hitrosti pri prvi možnosti ni razlike - število vrtljajev na minuto lahko variira tudi od 5400 do 15000 vrt /min. Trenutno v sodobnih stavbah obstaja posebna modifikacija, ki omogoča uporabo trdih diskov formata 25 v priključkih 35 z izkoriščanjem traku.

  Kako določiti število vrtljajev na vašem trdem disku

  Hitrost vrtenja vretena in število vrtljajev lahko določite na dva načina. Prva metoda je fizična in enostavna. Vsak disk ima oznako, na kateri je upodobljena vrednost RPM, pred temi črkami pa so številke - tukaj kažejo na hitrost vretena zunanjega trdega diska ali notranjega. Če ne želite razstaviti ohišja sistemske enote, potem za takšne primere obstaja več programov, ki lahko povejo vse o trdem disku. Eden od teh programov je CrystalDiskInfo, ki prikazuje temperaturo, uporabljen in podprt vmesnik, število zagonov in izšlo.ur, število obratov (RPM) in celotno stanje trdega diska. Drugi program, ki lahko zazna možnosti trdega diska, je AIDA64. Če želite določiti parametre vrtenja in rotacije, morate zagnati program in v levi tabeli izberite kartico »Shranjevanje podatkov«, kjer bo prikazan trdi disk. S klikom na levi gumb miške lahko vidite vse podatke o izbranem trdem disku.

  Razmerje vrtljajev in kakovosti

  Hitrost vrtenja vretena se nastavi pri ustvarjanju trdega diska in je ni mogoče preseči. Trdi diski s 5400 rpm so privzeto nameščeni, saj izpolnjujejo zahteve nizke porabe energije in visoke zanesljivosti. Včasih lahko trde diske s takšnimi kazalniki najdete v namiznih računalnikih, kjer so označeni kot "zeleni", to je okolju prijazni zaradi precej nižje porabe energije. Zlata sredina v številu vrtljajev so trdi diski s hitrostjo vretena 7200 vrt /min. Ti trdi diski so dovolj hitri in inteligentno porabljajo energijo. Trde diske s tako hitrostjo je mogoče najti v 90 odstotkih namiznih računalnikov. Trdi diski s prometom od 10 do 15 tisoč na minuto so se izkazali kot najbolj mehanski hitri pogoni. Vendar pa je z visoko zmogljivostjo, obstaja velika nevarnost izgube podatkov zaradi katastrofalne nezanesljivosti zasnove. Dejstvo je, da lahko tako velike vrtljaje napravo pripeljejo v stanje pregrevanja, kar povzroči nepopravljivo izgubo podatkov.Trenutno so takšni trdi diski redki in zelo dragi.

  Zaključek

  Hitrost vrtenja vretena je glavni indikator pri izbiri katerega koli mehanskega pogona. Zato bo trdi disk idealna možnost za namizni računalnik s hitrostjo vrtenja 7200 vrt /min. Izpolnjuje zahteve, kot so visoka zmogljivost z razumno porabo energije in zadostno odvajanje toplote.
 • Sorodne publikacije