Kako preveriti trdi disk za servis? Načini za diagnosticiranje tehničnega stanja trdega diska

Kljub temu, da so pred kratkim polprevodniški pogoni bolj samozavestno pridobivali nišo glavnega pomnilniškega modula računalnikov in prenosnih računalnikov, njihov delež na trgu ni tako velik. Stari dobri mehanski trdi diski imajo veliko nižje stroške, zato so še vedno priljubljeni. Vendar pa imajo sposobnost, da ne uspejo, kot vsaka druga tehnika. Ta članek govori o tem, kako preveriti vaš trdi disk za domačo uporabo, ne da bi uporabili servisne centre. Poleg tega tukaj so možnosti, ki vam bodo omogočile, da obnovite delovanje delno poškodovanega trdega diska.

Malo o samem trdem disku

Klasični trdi disk prenosnega računalnika ali računalnika je nekaj tako imenovanih "palačink" s ferimagnetnim premazom, ki s pomočjo glave beleži podatke in se bere. Ti diski se vrtijo z visoko hitrostjo, od 5.400 do 10.000 vrtljajev na minuto. Za primerjavo - enaka hitrost vrtenja v industrijskem instrumentu za izklop, popularno imenovan "bolgarski". Osupljivo To je med rotacijo in obstaja branje ali snemanje. Če pa trdi disk v trenutku delovanja trka ali potiska, lahko glave na površini naredijo skoraj neopazno prasko. In čeprav je majhen, se grozdi na tem področju izkrivljajo in računalnik poskušananje se vedno znova sklicujete. Kot rezultat, po neuspešnih poskusih, da se informacije, je zamrznitev. Kako preveriti vaš disk za prisotnost teh območij?

Program testiranja Victoria

Eno izmed najbolj priljubljenih orodij za testiranje trdih diskov v Viktoriji je. Čeprav je mogoče zagnati iz operacijskega sistema, se bomo danes naučili, kako preveriti trdi disk za servis preko BIOS-a. Spletno mesto proizvajalca za ta pripomoček vsebuje informacije o tem, kako narediti zagonski disk ali bliskovni pogon z njim. V prenosnem računalniku Bios ali računalniku morate zagnati zagon z USB-pogona, nato pa z vklopom naprave s priključenim zagonskim medijem vidite vmesnik tega programa. Izberite svoj trdi disk s pritiskom na tipko "P" na tipkovnici in jo začnite skenirati s tipko "F5". Zdaj lahko greš in opraviš svoje podjetje. Odvisno od količine skeniranja diska traja od 1 do 3 ure. Tako boste na desni strani videli legendo diskovne kartice, ki bo prikazala število sektorjev vsake vrste. Če v spodnjem okviru obstajajo sektorji, ki berejo več kot 15 sekund, ali pa slabi sektorji - potem je trdi disk poškodovan, ga je treba obnoviti ali spremeniti. Torej, v vašem arzenalu, je že en način, da preverite delovanje trdega diska na prenosnem računalniku ali računalniku.

Preskušanje prek HDD Regeneratorja

Pripravljalni medij morate pripraviti tudi tako, da prenesete pripomoček s strani razvijalca. Ta pripomoček je enostaven za uporabo, vendar deluje malo dlje.Menijo, da je to najboljši način, saj je lažje preveriti trdi disk, poleg tega pa nudi več informacij.
Za začetek preskusa izberite pogon z vnosom njegove številke s seznama. Po tem boste potrebovali element menija, imenovan Normalno skeniranje. V naslednjem podmeniju izberite Scan, vendar ne popravljajte. Potem je vse pod standardno shemo: lahko opravljate svoje posle. Po določenem času dobite trdi disk, kjer lahko vidite, katera območja so poškodovana. Če je pogon v redu, mora biti celotna kartica bela, brez črke "D" ali "B". Kakšen test morate preveriti za trdi disk?

Ena od zapletenih možnosti je MHDD

. Delo s tem orodjem je zelo podobno prejšnjemu. Kot v vseh drugih primerih morate najprej pripraviti zagonski medij, da ga zaženete brez zagona operacijskega sistema. Ko ste zagnali, morate izbrati želeni trdi disk, če ga niste. Izbira se izvede z vnosom želenega števila s seznama. Nato s tipko "F2" inicializirajte disk in vnesite ukaz SCAN. Začne skeniranje površine trdega diska. Če je potrebno, lahko skenirate celo površino, vendar določeno območje grozdov. Programski vmesnik je podoben Victoria, ki nam je že znan. Kot z njo, zato ne bi smelo biti sektorjev, ki jih ni mogoče obravnavati kot programa ali prebrati predolgo. Zdaj poznate vse običajne načine preverjanja zmogljivosti trdega diska. Na računalniku teh programov ni smiselno namestiti, dovoljzagonski pogon.

Obnovitev trdega diska prek Victoria

Seveda, nekaj znanja o okvari ni dovolj, ga morate rešiti. Vendar je fizično nemogoče rešiti problemske sektorje. Programi preprosto blokirajo dostop trdega diska do problematičnih področij, tako da so popolnoma izbrisani iz zemljevida in se jim ne zdijo zanimivi. V primeru programa Victoria, pred začetkom skeniranja po pritisku na tipko "F5", morate v četrti vrstici okna preprosto podati eno od možnosti obnovitve. Kot rezultat, ne samo preverjanje, ampak tudi preoblikovanje problematičnih sektorjev, in boste prinesli disk v red, če ni bil popolnoma neustrezen. Zdaj ne veste samo, kako preveriti trdi disk za servis, ampak tudi kako ga obnoviti.

Okrevanje z regeneratorjem HDD

Pravi naslov tega programa pravi, da je prilagojen za obravnavo problemskih pogonov, in to je dejansko tako. Da bi bilo skeniranje redefinicija sektorjev. Pri zagonu v zadnjem meniju je treba namesto Scan (Skeniranje) uporabiti Scan and repair (Optično branje in popravilo), vendar ne popraviti. Ta operacija se bo izvedla malo dlje, vendar bodo vsa problematična področja površine izbrisana. Treba je omeniti, da če obnovitev traja več kot 5-6 ur, potem je najverjetneje, da je disk popolnoma neurejen in ga ne bo mogel obnoviti. To velja za vse obnovitvene programe.

Skeniranje iz Bios brez pripomočkov

Nekateri prenosniki in računalniki lahko pregledajo trdi disk in RAMdodatne pripomočke. Zato v vprašanju, kako preveriti trdi disk za servis preko BIOS-a, ne morete otežiti življenja priprave zagonskih medijev in uporabite standardna sredstva. Vendar pa niso vedno namenjeni ponovni vzpostavitvi. Zaradi pravičnosti je treba omeniti, da bodo še vedno dovoljevali začetno diagnostiko brez nepotrebnih težav, zato jih ne smemo zanemariti.

Kako biti z izmenljivimi pogoni?

Takšen vozni načrt je sestavljen predvsem iz mehanskih naprav, ki so pakirane v posebnem žepu. Torej, kako preveriti zunanji trdi disk za storitev? Iste metode veljajo za njih, razen za Victoria, ker jih ne bodo mogle najti. Glavna stvar je, da ga priključite na vrata USB računalnika ali prenosnika, preden ga vklopite, tako da ga lahko pravilno prepozna. Po tem se vrstni red ne spremeni, preprosto ga lahko preverite. Ali pa zaženite obnovitveni skript za poškodovane grozde. Zdaj poznate vse načine za preverjanje vašega trdega diska za delo brez pomoči strokovnjakov. Te informacije vam bodo pomagale prihraniti veliko denarja na izletih v servisne centre, saj je odpoved trdega diska - ena najpogostejših v računalniški tehnologiji.

Sorodne publikacije