Nivi Chevrolet engine: opis, specifikacije in pregledi

"Chevrolet Niva" - avtomobil domače proizvodnje, izdelan po vrsti, ki je bila prej znana za VAZ-2123.

Na kratko o avtomobilu Niva Chevrolet

Po mnenju proizvajalca je Niva Chevrolet sodoben SUV s pogonom na vsa kolesa, ki se že dolgo razvija, vendar je bil še vedno predstavljen ruskemu potrošniku. In kmalu se bo pojavila tudi nova različica avtomobila.
Toda tovarna Togliatti žal ne more vedno najti ustreznih dobaviteljev komponent, kar negativno vpliva na razvojni proces in hitrost sprostitve novega modela. Kljub temu proizvajalci pogosto najdejo dostojno alternativo, danes pa komplet Niva ustreza standardom Euro-5. V Rusiji je bil ta avtomobil dvakrat nagrajen z naslovom SUV leta.


Zgodovina proizvodnje "Nive" in njenih glavnih sprememb

Proizvodnja "Chevrolet Nive" se je prvič začela sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, vendar prva različica - prototip sodobne " Niva "- VAZ-2123 - je svet videl šele leta 1998. Proizvedena je bila v zelo kratkem času - do leta 2002 je bila proizvodnja majhna. Leta 2002 je koncern General Motors kupil dovoljenje za proizvodnjo, pojavil pa se je tudi nov SUV, ki temelji na starem Niva Chevroletu.
Prvi "Niva Chevrolet" je bil izdan v dveh vzorcih: L in bolj popoln GLS. Od leta 2006 FAM-1 obstaja že nekaj let in je bil umaknjenproizvodnje. Leta 2009 je "Niva" izšla iz proizvodnje novega modela. Sedaj obstaja v kompletih L, LC, LE, GLS, GLC in LE +. Trenutno se pričakuje, da bo Chevrolet Nivi-2 izšel s posodobljenim motorjem in novo opremo.

Specifikacije motorjev GLS in L

Prve različice avtomobilov so bile izdelane na domačih motorjih, popolnoma prilagojenih tej blagovni znamki. Bencinski motor "Niva Chevrolet", kot v večini avtomobilov, je bil postavljen spredaj. Zasnovan je bil tako, da je bila oskrba z gorivom izvedena z distribuiranim vbrizgom z uporabo vrste potopne črpalke.


Motor je vključen v vrsto štirih jeklenih litin premera 82 cm. Za vsakega od njih so prevzeli dva ventila. Potek batov v valjih, kot prej, je bil 8 cm. Oblikovanje inženirjev je omogočilo oblikovanje popolnoma novega tehnološkega motorja, katerega delovni volumen je znašal 1690 cm3 z relativno visokim kompresijskim razmerjem 93. Na treh tisočih obratih je bil Niva Chevrolet dosegel največji navor 1275 Nm. Moč motorja je 80 konjskih moči na pet tisoč zavojev.

Slabosti motorja

Prvi motorji Nivi Chevrolet so bili boljši od svojega predhodnika VAZ-2123, vendar so imeli naslednje pomanjkljivosti:
 • visok hrup;
 • nagnjenost k pregrevanju, pogost pojav dima;
 • velike vibracije na začetku motorja;
 • porabi veliko maziv.
 • Ta motor "Nivi Chevrolet" je na velikem številu avtomobilovdomače proizvodnje, zato je treba skrbeti zanj, da bi odložili popravilo in povečali njegovo odpornost proti obrabi.
  Pri ravnanju z motorjem je treba upoštevati naslednja pravila:
 • zamenjava hladilne tekočine se mora izvajati na vsakih 60.000 km vožnje;
 • je treba spremeniti tudi hladilno tekočino - če je spremenila barvo, to kaže na pojav dodatkov, ki se agresivno obnašajo glede na mehanizem;
 • V prezračevalnem sistemu motornega bloka motorja se lahko tvorijo usedline, ki otežujejo emisije plinov, za katere je potrebno redno prezračevati;
 • Treba je nadzorovati pregrevanje, ko se pojavi dim, odprite pokrov za dostop zraka.

  Tehnične značilnosti motorja FAM-1

  Ena glavnih razlik v novem modelu avtomobila je bil motor s šestnajstimi ventili, ki jih je izposodil avto Opel, z zmogljivostjo 18 litrov. Ta motor, v primerjavi s prejšnjim, je postal bolj ekonomičen in znatno zmanjša porabo goriva. Novi štiritaktni "Niva Chevrolet" s prisilnim vžigom pomaga avtomobilu hitreje pospešiti do zahtevane hitrosti, z nominalno močjo pa se je znatno povečala - do 125 konjskih moči. Maksimalni navor je bil 167 Nm pri 3.800 vrt /min.


  Ker je bil motor prvotno namenjen "Chevroletu", se je zasnova oljne črpalke in ohišja motorja spremenila. Obstajal je tudi izboljšan energetski sistem in "zbiralec mačk" je bil v skladu s standardi Euro 4 o toksičnosti.

  Ponovna nastavitev motorja "Niva Chevrolet"

  Od izginotja motorja FAM-1 je bilo v avtomobilu Niva Chevrolet izvedenih več konstruktivnih sprememb. Značilnosti motorja, njegovi glavni kazalniki so ostali praktično nespremenjeni, vendar so se številne podrobnosti izboljšale in postale veliko boljše pri uporabi in bolj trpežne.
  Da, sodobni motorji imajo naslednje prednosti:
 • izboljšane bate po zaslugi izboljšanja krila;
 • palice so postale lažje;
 • pogon napenjalca je postal hidravličen;
 • Dvojno verigo je nadomestila nova - bolj tiha in lahka;
 • Filter goriva je zamenjal lokacijo in se premaknil na dno telesa;
 • je motor dobil nov krmilni sistem - posebno elektronsko enoto, ki je olajšala zagon;
 • izboljšana vlečna sila, ki ne omogoča pogosto spreminjanja hitrosti na menjalniku;
 • Motor Nivi Chevrolet ima sistem podmazovanja z dvojnim pritiskom in brizganjem;
 • je nevtralizator dobil dodatni dušilec zvoka;
 • so se pojavile razpršilne šobe in samovžigna tuljava, popolnoma prilagojene avtomobilu;
 • raven ustreza standardom toksičnosti Euro-5;
 • curki omejujejo količino sesalnega plina, zato pri prostem teku ne pride do kršitve dela motorja;
 • ​​
 • V Chevroletu Niva je hladilni motor postal boljši zaradi povečane moči pihanja.
 • Značilnosti konstrukcije motorja

  cilindre motorja združuje ena enota iz litega železa, na dnu katere je ročična gred, prav tako je iz litega železa inZapečatena je z nadgrajenimi tesnili. Kot ležaje se uporabljajo vložki iz legiranega jekla in aluminija. Valji imajo dovodni in izstopni ventil, katerega palice so nitrirane in kaljene z električnim tokom. Žepi z ujemajočimi se krili so izdelani iz pocinkanega aluminija. Odmikalna gred se vrti z eno vrsto verig, prav tako pomaga vrteti gred črpalke z oljem. Dobava oljne črpalke se je povečala, če primerjamo to številko s prejšnjo različico zaradi sprememb v izvedbi pogonske gredi. Vzmetni hidravlični napenjalec podpira verigo s posebnim čevljem za zagon. Prav tako je predvidena zavora verige. Motor ima dvojni sistem mazanja: s pršenjem in tlakom. Hladilni sistemi zagotavljajo hladilno majico, zgorevalno komoro, centrifugalno vodno črpalko in termostat. Kot smo že omenili, pride do vžiga pod nadzorom posebne elektronske enote.

  Novi motor za avtomobile Chevrolet Niva

  Leta 2016 se je začela proizvodnja novih motorjev.
  Motor je primeren za nekatere modele "Lada" in avtomobil "Chevrolet Niva". Motor je 18 litrov na podlagi starega VAZ-21127 prostornine 16 litrov. Pri zasnovi in ​​značilnostih novega motorja so se pojavile pomembne spremembe:
 • pojav dodatnega oljnega kanala med valji;
 • obstajal je mehanizem za spremembo porazdelitve plina na vstopu - zmanjšanje mase delov, kar pomaga pri injiciranju več zraka inzmanjšanje trenja med površinami;
 • se je spremenil primer ležajev, kar omogoča dodajanje faznega senzorja;
 • se je pojavil natančen sistem za nastavitev pogona GDM, kar omogoča natančnejšo nastavitev faze;
 • Višina bata se je povečala, kar zmanjša temperaturo ogrevanja motorja;
 • Zgornja obloga ročične gredi ima drugo obliko utora, ki pripomore k varčevanju toka maziva;
 • je vodno črpalko zamenjala s črpalko, s katero bi bilo bolje črpati tekočino skozi motor;
 • je bil skoraj dvakrat večji od oljne črpalke, zato se je povečal tudi premer cevi za izdelavo masla.
 • "Chevrolet Niva", nov motor, ki bo postal močnejši in bolj ekonomičen, bo hitrejši in zanesljivejši. Značilnosti novega motorja so naslednje. Moč - 122 konjskih moči pri 6.000 vrt /min. Navor se je povečal na 170 Nm in dosežen pri 3700 vrtljajih.

  Cenovna politika za motorje

  Cena novega motorja FAM-1 in 17-litrskega motorja se giblje od petinpetdeset do sedemdeset pet tisoč rubljev. Na sekundarnem trgu je možno kupiti motor ("Niva Chevrolet"), katerega cena je precej nižja, od deset do trideset pet tisoč. Novi 18-litrski motor stane približno 55 tisoč rubljev. Doslej je avtomobilska služba po prejšnji zahtevi ponovno namestila motorje in zamenjala stare z novimi.

  Pregledi motorjev Chevrolet Niva

  Glede na to, kateri motor na Chevrolet Niva: dober ali slab, obstajajo različni pogledi. Po mnenju lastnikov avtomobilov je motor zanesljivšibka Avto se že dolgo pospešuje, vendar je precej realno voziti s hitrostjo sto sto in šestdeset km /h. Vozniki opozarjajo na visoko raven hrupa. Mnogi lastniki avtomobilov se pritožujejo zaradi majhne količine motorja. Problem je rešen, z majhnim popravilom je mogoče povečati hitrost bata za dva mm, povečati prostornino motorja na dva litra in moč - do sto konjskih moči.
  Iz pozitivnih točk lahko opazimo, da se motor ne moti ob pravem oskrbi in praktično ne rustira. V primeru popravila deli so poceni in zelo dostopna na trgu. Po letu 2014 je postal "Chevrolet Niva", katerega število vrtljajev motorja se je nekoliko povečalo, postalo bolj premično. Poleg tega, po vrsti sprememb, ki jih je proizvajalec pri oblikovanju motorja, vozniki opazili zmanjšanje hrupa, boljše delo vodne črpalke, poleg tega, zmanjšana poraba goriva in maziv. Poleg tega je veliko lastnikov avtomobilov zainteresiranih za zamenjavo starega motorja z novim, z zmogljivostjo 18 litrov. Chevrolet Niva, nov motor, ki ga je preizkusil proizvajalec, obljublja, da ga bo lažje upravljati in še bolj ekonomično.

  Zaključek

  Proizvajalec motorjev in avtomobilov "Niva Chevrolet" je v zadnjih letih opravil veliko dela. Zasnova motorja se je korenito spremenila, uporabljene so bile nove tehnologije in opravljeno je bilo veliko dela na slabostih delovanja. Na splošno so motorji Niva Chevrolet zanesljivi in ​​vzdržljivi. Zasnova motorja in avtomobila vam omogoča, da popravite ali zamenjate potrebne dele z minimalnimi stroški.Prostor submotorja je prilagojen uglaševanju, saj omogoča, da se motor spremeni v nov in da se spremeni glede na želje lastnika. Poleg tega je pred kratkim začela nov motor z večjo prostornino, ki bo omogočila voznikom, da povečajo moč svojega avtomobila in njegove druge značilnosti.

  Sorodne publikacije