Grafični pospeševalnik ATI Radeon HD 5870. Specializacija, seznam pošiljk, specifikacije in zmogljivost.

Grafični vmesnik ATI Radeon HD 5870 v diskretnih zmogljivostih je bil uradno predstavljen s strani proizvajalca leta 2009. Ta pospeševalnik je bila prva naprava, ki je uradno podprla API, kot je DirectX 11. Slednji je znatno izboljšal zmogljivost grafičnega podsistema v številnih nalogah. Poleg tega ima ta adapter napredne tehnične specifikacije. Zato je bila za dolgo časa še vedno dejanska rešitev za sestavljanje visoko zmogljivih računalnikov.

Namen. Seznam potrebščin

Grafični adapter ATI Radeon HD 5870, kot je bilo prej omenjeno, je bil proizvajalec na liniji najbolj produktivnih diskretnih pospeševalnikov. Zato je bil tak pospeševalnik najbolj optimalno uporabljen kot del igralnega računalnika. Še posebej so bile njegove tehnične specifikacije inovativne in so sistemu omogočile, da je programsko kodo obdelala v poljubni meri. Tudi diskretni pospeševalnik je odličen za ustvarjanje grafičnih postaj. Zato so takšni računalniki specializirani za obdelavo visoko kakovostnih slik. V drugih primerih je bila uporaba takšnega visoko zmogljivega in dragega adapterja neprimerna. Stroški so previsoki, pri izvajanju manj zahtevnih nalog pa strojna oprema ne bo v celoti izkoriščena.


Seznam dobave takšnega pospeševalnika običajno vključuje naslednje:
 • diskretni adapter;
 • disk z dokumentacijo, diagnostikopripomočke in seveda voznika;
 • priročnik za delovanje te spremembe grafičnega podsistema;
 • garancijska kartica.
 • Edina pomanjkljivost, ki so jo lastniki takšnega pospeševalnika navedli, je pomanjkanje bonusnih diskov z igrami na ladijskem seznamu. Toda ta praksa je postala precej poznejša, leta 2009 pa nobeden od proizvajalcev takšnega tržnega koraka še ni našel.

  Specifikacije

  Značilnosti ATI Radeon HD 5870 poudarjajo dejstvo, da je temeljil na grafičnem čipu RV870 z imenom Cypress. Ta modifikacija čipa je narejena s tehnologijo 40 nm, število tranzistorskih elementov v površinski zmogljivosti, ki so del nje, pa je 2154 milijonov kosov.


  Ta mikroprocesor vključuje 1600 shader enot. Tudi ta čip je opremljen z 80 TMU enotami in 32 ROP moduli. Vsi ti elementi delujejo pri nominalni hitrosti 850 MHz. Vtični vmesnik PCI-EX 2.1. Uporabite ga lahko za preklop in drugo revizijo tega vmesnika, vendar v tem primeru vsi računalniški viri ne bodo v celoti preneseni. Pospeševalnik je bil opremljen tudi s priključki za izhodne slike DVI, HDMI in Display Port. Po potrebi lahko sliko prikažete tudi na priključku za monitor VGA v analogni obliki, vendar je v tem primeru potrebno uporabiti dodaten adapter.

  Pomnilniški podsistem

  Osnovna količina RAM-a v nazivni zmogljivosti za ATI Radeon HD 5870 - 1Gb. Toda nekateri proizvajalci, da bi prihranili stroške in zmanjšali stroške pospeševalnikaDokončane take naprave 512 MB. Tip čipov, ki se uporabljajo v tej napravi, je GDDR5, ki deluje v nominalnem načinu pri efektivni frekvenci 4800 MHz. Širina bitov preklapljanja RAM-a v video-medpomnilnika je 256 bitov. Posledica tega je, da bi tak pospeševalnik lahko zagotovil pasovno širino pri 153 Gb /s. To je izjemno hiter in zelo hiter pospeševalnik, tudi za današnje standarde.

  Preskusno stojalo. Njegove specifikacije

  Preskusna naprava za preverjanje hitrosti pospeševalnika je vključevala naslednje komponente:
 • CPU Core 2Quad model Q9550;
 • sistemska plošča na čipu i945 podjetja Intel;
 • Cooler modela Noctua NH-U12P;
 • RAM DDR3 2 modul 1 GB z urno frekvenco 1333 MHz;
 • pogon SATA z nazivno zmogljivostjo 160 GB;
 • napajalna enota je omejena na 850 W;
 • 17-palčni monitor z največjo ločljivostjo 2048 x 1536 in hitrost osveževanja slike 60 Hz.
 • Zmogljivost

  Kot je bilo že navedeno, je nominalni RAM za ATI Radeon HD 5870 -1Gb. Značilnosti tega pospeševalnika kažejo, da mora slika prikazati v ločljivostih 1600 x 1200 ali 2048 x 1536. V paketu 3DMArk'06 je ta pospeševalnik dosegel 21262 točk in se izognil napravam, kot sta HD4890 in GTX285. Prvi je uspel doseči 17489 točk, drugi pa 18523. V igri Crysis je ta junak uspel dati 95 fps pri ločljivosti 1024 x 768. V tem primeru so njegovi konkurenti v osebi HD4890 in GTX285 lahko izdali 68 fps oziroma 70 fps.

  Ocene

  Prednosti ATI Radeon HD 5870 so hitrost in zanesljivost. Njeni minusi so se imenovali lastniki visoke porabe energije instroškov. Tudi pomanjkljivosti vključujejo dejstvo, da ta adapter temelji na zastareli arhitekturi in tehnologiji do danes. Zato ta model grafične kartice danes ne sodi v kategorijo ustreznih rešitev.

  Zaključek

  Seveda je bil leta 2009 revolucionarni pospeševalnik ATI Radeon HD 5870. Njegova zmogljivost se je bistveno povečala glede na tiste adapterje, ki so bili izdani v prejšnji generaciji. Ampak, ker je videz te grafične kartice na policah trgovin veliko časa. Zato so takšni pospeševalniki zastareli in jih je priporočljivo, skupaj z drugimi elementi računalnika, zamenjati zdaj.

  Sorodne publikacije