Kaj je dinamično tipkanje?

Da bi najbolje razložili samo dve popolnoma različni tehnologiji, začnimo od začetka. Prva stvar, s katero se programer srečuje pri pisanju kode, je deklaracija spremenljivk. Morda boste opazili, da morate v programskem jeziku C ++ navesti vrsto spremenljivke. To pomeni, da če deklarirate spremenljivko x, morate vsekakor dodati int - za shranjevanje celoštevilskih podatkov, float - za shranjevanje podatkov s plavajočo vejico, char - za znakovne podatke in druge razpoložljive vrste. Zato se v C ++ uporablja statična tipizacija, kot tudi njena predhodnica C.


Kako deluje statična tipizacija?

V času objave spremenljivke prevajalnika je treba vedeti, katere funkcije in parametre lahko uporabi v zvezi z njo in katere ne. Zato mora programer takoj določiti vrsto spremenljivke. Upoštevajte tudi, da v procesu izvajanja kode ni mogoče spremeniti tipa spremenljivke. Lahko pa ustvarite lasten podatkovni tip in ga uporabite pozneje. Razmislite o majhnem primeru. Pri inicializaciji x (int x;) podamo int identifikator - bližnjico iz tipa Integer, ki shranjuje samo cela števila v območju od -2147483 648 do 2147483 647. Prevajalnik torej razume, da lahko za to spremenljivko izvaja matematične vrednosti - znesek, razlika, množenje in delitev. Vendar pa na primer ni mogoče uporabiti funkcije strcat (), ki povezuje dve vrednosti tipa char, na x. Konec koncev, če odstranite omejitve in poskusite združiti dve vrednosti int z znakovno metodo, se pojavi napaka.


Zakaj ste potrebovali jezike z dinamičnim tipkanjem?

Kljub nekaterim omejitvam ima statična tipizacija številne prednosti in ne povzroča veliko neugodja pri pisanju algoritmov. Vendar pa lahko za različne namene za podatkovne tipe potrebujete več prostih pravil. Dober primer, ki ga lahko navedemo, je javascript. Ta programski jezik se ponavadi uporablja za vključitev v okvir, da se pridobi funkcionalni dostop do objektov. Zaradi te funkcije je postala zelo priljubljena v spletnih tehnologijah, kjer se dinamična tipizacija počuti odlično. Včasih je pisanje majhnih skriptov in makrov poenostavljeno. Obstaja pa tudi prednost pri ponovni uporabi spremenljivk. Toda takšna priložnost se uporablja zelo redko zaradi možne zmede in napak.

Kakšna vrsta tipkanja je boljša?

Spori, da je dinamično tipkanje boljše kot strogo, se ne ustavijo. Ponavadi se pojavijo v visoko specializiranih programerjih. Seveda spletni razvijalci vsak dan izkoristijo prednosti dinamičnega tipkanja za ustvarjanje visokokakovostne kode in končne programske opreme. Hkrati sistemski programerji, ki razvijajo kompleksne algoritme na programskih jezikih nizke ravni, ponavadi ne potrebujejo takšnih zmogljivosti, zato imajo dovolj statično tipkanje. Seveda obstajajo izjeme od pravil. Dinamična tipizacija se na primer v celoti izvaja v Pythonu.
Zato je treba določiti vodilno vlogo tehnologije, izhajati le iz vhodnih parametrov. Zarazvoj lahkih in prilagodljivih ogrodij omogoča boljšo namestitev dinamične tipkanja, medtem ko je za ustvarjanje masivne in kompleksne arhitekture bolje uporabiti strogo tipkanje.

Razdelitev na "močno" in "šibko" tipizacijo

Med ruskim in angleškim programskim gradivom lahko najdemo izraz - "močno" tipkanje. To ni ločen koncept, temveč tak koncept v poklicnem besednjaku sploh ne obstaja. Čeprav jih mnogi poskušajo interpretirati drugače. Pravzaprav je treba "močno" tipkanje razumeti kot tisto, ki vam ustreza in s katero boste delali čim bolj udobno. In "šibek" je za vas neprimeren in neučinkovit sistem.

Značilnost dinamike

Verjetno ste opazili, da v fazi pisanja kode prevajalnik analizira pisne konstrukte in bo povzročil napako, ko se podatkovni tipi ne ujemajo. Ampak samo ne javascript. Njegova edinstvenost je, da bo v vsakem primeru naredila operacijo. Tukaj je preprost primer - želimo narediti simbol in številko, ki nima smisla: "x" + 1. V statičnih jezikih, odvisno od jezika samega, lahko ima ta operacija različne posledice. Toda v večini primerov ne bo niti dovolila kompilacije, saj bo prevajalnik dal napako takoj po pisanju takega modela. Preprosto bo menil, da je napačen in bo popolnoma pravilen. V dinamičnih jezikih lahko to operacijo izvedete, vendar bo v večini primerov prišlo do napake že v fazi izvajanja kode, saj prevajalnik ne analizira podatkovnih tipov v realnem času in ne more popraviti napak na tem področju. javascript je edinstvenki bo izvedla takšno operacijo in bo prejela niz nejasnih znakov. Za razliko od drugih jezikov, ki preprosto končajo program.

Možne sosednje arhitekture?

Trenutno ni sosednje tehnologije, ki lahko hkrati podpira statično in dinamično tipkanje v programskih jezikih. In lahko z gotovostjo rečete, da se ne bo pojavil. Ker se arhitektura med seboj v bistvu razlikuje in se ne more uporabljati hkrati.
Vendar lahko v nekaterih jezikih spreminjate tipkanje z dodatnimi okviri.
 • V programskem jeziku Delphi - Varianta podsistema.
 • V programskem jeziku AliceML - dodatni paketi.
 • Programski jezik Haskell - Data.Dynamic library.

  Če je stroga tipizacija res boljša dinamičnost?

  Vsekakor potrdite superiornost strogega tipkanja nad dinamičnim lahko le, če ste začetnik programer. To popolnoma združuje vse IT-strokovnjake. Pri učenju osnovnih in osnovnih spretnosti programiranja je najbolje uporabiti strogo tipkanje, da bi pri delu z spremenljivkami dobili neko disciplino. Potem, če je potrebno, lahko preklopite na dinamiko, vendar veščine, pridobljene s strogim tipkanjem, igrajo pomembno vlogo. Naučili se boste, kako skrbno preveriti spremenljivke in pri načrtovanju in pisanju kode upoštevati njihove vrste.

  Prednosti dinamičnega tipiziranja

 • Zmanjša število znakov in vrstic kode zaradi nepotrebne predhodne deklaracije spremenljivk in navedbe njihove vrste. Vrsta boDoloči se samodejno, potem ko dodeli vrednost.
 • V majhnih blokih je vizualno in logično dojemanje modelov poenostavljeno zaradi odsotnosti "dodatnih" vrstic oglasa.
 • Dinamika pozitivno vpliva na hitrost prevajalnika, saj ne upošteva tipov in jih ne preverja glede skladnosti.
 • Izboljšuje fleksibilnost in omogoča ustvarjanje vsestranskih modelov. Na primer, ko ustvarjate metodo, ki naj sodeluje z nizom podatkov, ni treba ustvariti ločenih funkcij za delo z numeričnimi, besedilnimi in drugimi vrstami nizov. Samo napišite eno metodo in bo delovala z vsako vrsto.
 • Poenostavlja izhodne podatke sistemov za upravljanje baz podatkov, zato se dinamično tipkanje aktivno uporablja pri razvoju spletnih aplikacij.
 • Če je prišlo do napake ali bruto napake pri uporabi ali razglasitvi spremenljivk, ga prevajalnik ne bo prikazal. In težave se pojavijo, ko program teče.
 • Pri uporabi statičnega tipkanja se vse deklaracije spremenljivk in funkcij običajno vnesejo v ločeno datoteko, kar vam omogoča, da v prihodnosti preprosto ustvarite dokumentacijo ali celo datoteko uporabite kot dokumentacijo. V skladu s tem dinamična tipizacija ne dovoljuje uporabe take funkcije.
 • Več o programskih jezikih s statično tipizacijo

 • C ++ je najbolj priljubljen programski jezik splošnega namena. Do danes je več glavnih urednikov in velika vojska uporabnikov. Postala priljubljena zaradi svoje prilagodljivosti, priložnostineomejena širitev in podpora različnih programskih paradigem.
 • Java je programski jezik, ki uporablja objektno usmerjen pristop. Porazdeljeno preko multiplatform. Pri prevajanju se koda razlaga v bajtno kodo, ki se lahko izvaja v katerem koli operacijskem sistemu. Java in dinamično tipkanje sta nezdružljiva, saj je jezik strogo vnesen.
 • Haskell je tudi eden od priljubljenih jezikov, katerih kodo je mogoče vključiti v druge jezike in z njimi sodelovati. Toda kljub takšni prilagodljivosti ima strogo tipkanje. Opremljen z velikim vgrajenim nizom tipov in zmožnostjo ustvarjanja lastnih.
 • Več o programskih jezikih z dinamičnim tipom tipkanja

 • Python - programski jezik, ki je bil ustvarjen predvsem za lažje delo programerja. Ima številne funkcionalne izboljšave, zaradi česar se povečuje berljivost kode in njeno pisanje. Kaj je bilo doseženo z dinamičnim tipkanjem.
 • PHP je jezik za ustvarjanje skript. Povsod se uporablja v razvoju spletnih strani, ki zagotavlja interoperabilnost z bazami podatkov, ustvarja interaktivne dinamične spletne strani. Zahvaljujoč dinamičnemu tipkanju so operacije baze podatkov zelo olajšane.
 • javascript - zgoraj omenjeni programski jezik, ki je našel uporabo v spletnih tehnologijah za izdelavo spletnih skriptov na strani odjemalca. Dinamično tipkanje se uporablja za lažje pisanje kode, saj se običajno pokvarina majhne bloke.
 • ​​

  Dinamični tip tipkarskih napak

 • Če je med uporabo ali razkritjem spremenljivk prišlo do napake ali bruto napake, ga prevajalnik ne bo prikazal. In težave se pojavijo, ko program teče.
 • Pri statični tipizaciji so vse deklaracije spremenljivk in funkcij običajno v ločeni datoteki, ki vam omogoča, da v prihodnosti preprosto ustvarite dokumentacijo ali pa jo celo uporabite kot dokumentacijo. V skladu s tem dinamična tipizacija ne dovoljuje uporabe take funkcije.
 • Povzemimo

  Statična in dinamična tipizacija se uporablja za popolnoma različne namene. V nekaterih primerih imajo razvijalci funkcionalne koristi, v nekaterih - zgolj osebne motive. V vsakem primeru, da določite vrsto tipkanja za sebe, jih morate temeljito preučiti v praksi. V prihodnosti bo pri ustvarjanju novega projekta in izbiri tipkanja za to pomembno vlogo in razumevanje učinkovitih izbir.

  Sorodne publikacije