Grafični pospeševalnik ATI Radeon HD 4550. Spremembe, funkcije in namen

Oktobra 2008 je grafična kartica ATI Radeon HD 4550 na trgu vstopila na trg za grafične pospeševalnike na začetni ravni, poleg tega pa je ta adapter namenjen tako namiznim kot prenosnim računalnikom. V tem primeru je v obeh primerih proizvajalec postavil diskretno grafično odločitev vstopne ravni. To je specifikacije tega adapterja, kot tudi njegove značilnosti bodo obravnavane v tem majhnem pregledu.

Pospeševalnik specializacije

Grafični model pospeševalnika ATI Radeon HD 4550 je spadal v kategorijo vhodnih naprav. Ta pospeševalnik je imel zelo nizko zmogljivost do leta 2008. Zato je zmogljivost takšnega pospeševalnika omogočila začetek večine igrač in takratnih programov, ki so zahtevali veliko virov. Le v prvem primeru je bila kakovost slike zelo, zelo nizka. In v drugem - čas obdelave slike je bil veliko več kot pospeševalniki povprečnih ali premijskih cenovnih razredov.


Kot zaključek je treba opozoriti, da se ta grafični pospeševalnik lahko uspešno uporablja le kot del namiznega ali mobilnega grafičnega sistema začetnega razreda. Hitrost takšnih osebnih računalnikov je bila le malo pred pisarniškim računalnikom, vendar se je znatno znižala na povprečne računalnike.

Vrste adapterjev iz te serije

Pogojne grafične pospeševalnike lahko razdelimo v dve glavni skupini: rešitve za namizne sisteme in prenosne računalnike. V prvem primeru je poudarek nauspešnosti V tem primeru se poraba energije praktično ne upošteva, kot tudi izhodna raven hrupa aktivnega hladilnega sistema. Ko je pospeševalnik namenjen uporabi kot del prenosnega računalnika, si proizvajalec prizadeva združiti zmogljivost in energetsko učinkovitost.


Video kartica ATI Radeon HD 4550 je bila izdana v prvi spremembi in v drugi. V vsakem primeru smo uporabili en in isti kristal. Edina razlika med mobilno različico je bolj agresiven algoritem za spreminjanje urne frekvence naprave. Pravzaprav je to edina bistvena razlika med mobilnimi in stacionarnimi različicami tega grafičnega pospeševalnika.

naprava za stacionarne računalnike. Njegove specifikacije

Grafična rešitev ATI Radeon HD 4550 za stacionarne računalnike je temeljila na mikroprocesorju RV710XT. Ta polprevodniški kristal je skupaj vseboval 242 milijonov različnih tranzistorjev. Ta čip je lahko deloval pri največji frekvenci 600 MHz. Na podlagi tega mikroprocesorja se nahaja 80 pretočnih blokov, 4 rasterizacijski modul in 8 elementov TMU. Grafične kartice ATI Radeon HD 4550 Series imajo 256 MB ali 512 MB video pufra. Poleg tega se je v prvem primeru strošek diskretnega pospeševalnika znatno zmanjšal, v drugem pa, čeprav nekoliko, vendar se je hitrost dela povečala. Vrsta pomnilnika, ki se uporablja v pospeševalnikih, je GDDR3. Priporočena frekvenca pomnilniških čipov je 1600 MHz. Izmenjava informacij med mikroprocesorjem in RAM je bila izvedena iz fizičnega vodila z bitno količino 64 bitov. Zato je pasovna širina pomnilniškega podsistemaAdapter je bil 128 Gb /s.
Do leta 2008 je zadnja vrednost zadostovala za izvajanje večine nalog na začetni ravni zapletenosti. Zdaj lahko integrirane grafične kartice pokažejo večjo pasovno širino. Zato je ta pospeševalnik popolnoma zastarel in računalnike, ki jih potrebujejo, je treba nadgraditi. Poleg tega so sodobne vgrajene grafične rešitve opremljene z učinkovitejšim pomnilnikom. Posledično je njihova uspešnost bistveno višja kot junak tega pregleda.

Notebook Solutions

ATI Mobility Radeon HD 4550 temelji na čipu M92. Izdelana je bila s tehnologijo 55 nm in je vsebovala vseh 242 milijonov polprevodniških elementov. Samo njegova frekvenca je bila umetno znižana na 550 MHz. To pomeni, da je razlika z diskretno napravo za namizne sisteme 50 MHz. To je zmanjšalo vrednost zmogljivosti prenosnega računalnika na podlagi tega grafičnega procesorja in podaljšalo življenjsko dobo baterije. Ta mikroprocesor je vključeval tudi 80 grafičnih blokov, 4 rasterske elemente in 8 TMU komponent. Vrsta čipa, ki se uporablja v video svežnju, je GDDR3. Ti elementi so delovali pri zmanjšani frekvenci 1400 MHz. Vendar se obseg videobuberjev ni razlikoval od predhodno obravnavanega pospeševalnika stacionarnih računalnikov - 256 ali 512 MB. Tudi bit v spomin je bil identičen - 64 bitov. V testnem pripomočku 3DMark'06 je ta pospeševalnik pridobil 3349 točk in presegel HDGraphics 4200 od Intela in predhodnika HD3650 v mobilni zmogljivosti. Prva je zbrala 3383 točk, druga pa 3360. To pomeni, da je ta pospeševalnik vmobilna zmogljivost je imela zadostno raven učinkovitosti na začetku prodaje. Toda zdaj, tako kot njegova različica za stacionarni računalnik, je zastarel.

Prednosti naprave. Njegove pomanjkljivosti

Specifikacije ATI Radeon HD 4550, kot je bilo že omenjeno, so v letu 2008 omogočale sprejemljivo raven učinkovitosti. Tudi cenovna politika podjetja AMD je bila zelo, zelo demokratična. To sta dve ključni prednosti tega adapterja. Glavna pomanjkljivost tega pospeševalnega modela je, da je popolnoma zastarel in ne izpolnjuje trenutnih zahtev za diskretni, sodobni grafični podsistem.

Zaključek

ATI Radeon HD 4550 je s standardi grafične naprave za informacijsko industrijo že dolgo predstavljen. V tem času je ta adapter postal precej zastarel. Zato ta model grafične kartice ne more več upravljati nalog, ki so se oprle na to. Zato je treba takšne računalnike nadgraditi. Ne samo grafični podsistem, ampak tudi osebni računalnik v kompleksu.

Sorodne publikacije