Kako ponovno namestiti Mac OS: Praktični nasveti

Operacijski sistem MacOS X je lasten razvoj podjetja Apple in je nameščen na vseh računalnikih njegove proizvodnje. Zaradi svoje tesne integracije in strojne opreme je značilna visoka stabilnost in zmogljivost. Enkrat na leto se izda nova različica tega operacijskega sistema in redno se posodablja v času trajanja storitve, ki je namenjena odpravljanju zaznanih napak. Kako znova namestiti Mac OS X na vašem računalniku in katere možnosti namestitve bomo opisali v tem gradivu.


Pogoji distribucije

Mac OS X je lastniški operacijski sistem, katerega prva različica je bila izdana leta 2001. V naslednjih dvanajstih letih je bila razdeljena na plačani osnovi, vse njene različice pa so bile "mačje". Prvi v tej seriji je bil OS 10.0 "Cheetah", drugi pa 10.8 "Mountain Lion".
Od različice 10.9 se MacOS brezplačno distribuira in dodeljujejo se kodna imena v čast geografskim lokacijam v Kaliforniji. Prvi operacijski sistem v tej seriji je bil izdan leta 2013 in se imenuje Mavericks, v čast priljubljene kalifornijske plaže. V letu 2016 je Apple spremenil enega od licenčnih sporazumov s uporabniki. MacOS se je od takrat štelo, da ni bil kupljen, ampak je bil vzet od podjetja za najem v času uporabe tehnologije. Vendar je ta sprememba bolj namenjena tistim uporabnikom, ki uporabljajo tako imenovano namestitev Hackintosh, MacOS na računalniku drugih proizvajalcev.


Posodobitve iz App Storea

Najlažji način namestitve nove različice- To je prenos iz trgovine z aplikacijami v trgovini aplikacij. Poglejmo, kaj storiti v tem primeru in kako. Na ta način lahko znova namestite Mac OS X na vsakem računalniku Apple, katerega strojna oprema bo podpirala najnovejšo različico operacijskega sistema.
Za prenos potrebujete delovni operacijski sistem in dostop do interneta. Na domači strani App Store, v razdelku Hitre povezave, bo najnovejša različica Mac OS, ki je na voljo za vaš računalnik, prva. Ko greste na stran operacijskega sistema, izberite možnost »Prenesi« in v mapi »Aplikacije« boste videli njeno sliko z imenom »Namesti Mac OS«, trenutno zbirno številko in kazalnik, ki prikazuje proces prenosa s strežnikov podjetja. Ko je slika prejeta na računalnik, jo bo treba zagnati le kot običajni program. V prihodnosti, brez vaše udeležbe, bo prišlo do nekaj ponovitev, in boste lahko uporabljali najnovejši operacijski sistem Apple.

Namestitev iz oddelka za obnovitev

Sčasoma se zahteva za "železo" poveča in tudi če vaš prenosnik uradno podpira novo različico, lahko v starem deluje bolj produktivno. Oglejmo si, kako znova namestiti Mac OS na MacBooku brez spreminjanja OS na novejšo. V tem primeru potrebujemo tudi povezavo z "svetovnim spletom."
V času nalaganja morate uporabiti kombinacijo tipk Command + R. Z njegovo pomočjo boste padli v obnovitveni meni in izbrali, kako boste ponovno namestili Mac OS. Nadgradnja bo izvedena do zadnjepodprte različice ali zadnje uporabljene. Z izbiro druge možnosti dejansko ponovno namestite operacijski sistem, na katerem je vaš prenosnik pokazal večjo zmogljivost.
Ko uporabljate funkcijo obnovitve, imate tudi možnost, da vrnete različico operacijskega sistema, s katerim ste kupili računalnik. Če se odločite za to, boste morali v začetni fazi prenosa uporabiti bolj zapleteno tipko za bližnjico. Medtem ko hkrati držite Shift + Command + Option + R in odgovarjate na vprašanje, kako ponovno namestiti Mac OS, izberite možnost namestitve, ki je bila priložena paketu.

Namestitev iz bliskovnega pogona

Po izdaji novih različic Apple OS, za aktiviranje vseh razpoložljivih funkcij, bo morda potrebna "čista" namestitev. V tem primeru morate vedeti, kako znova zagnati Mac OS z zagonskim disketnim pogonom. Ta možnost ni veliko bolj zapletena od prejšnje, in edina stvar, ki jo potrebujete, je zunanji pogon velikosti najmanj 8 GB in poimenovan Untitled. Lahko ga preimenujete s pomočjo Disk Disk Utility.
Za začetek boste morali prenesti zagonsko sliko v računalnik na zgoraj opisani način. Ko ga prejmete, lahko začnete ustvarjati svoj lastni zagonski pogon. Uporabili bomo samo standardna sredstva operacijskega sistema in ustvarili namestitveni disk z uporabo programa "Terminal". Kopirajte njegov ukaz v naslednji ukaz: sudo /applications /install macOS Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes /Untitled--applicationpath /Applications /Install macOS Sierra.app --nointeraction Za zagon potrebujete znanje skrbniškega računa ali skrbniškega gesla. Če ste natančno sledili našim priporočilom, potem boste ob koncu pol ure v vaših rokah namestili namestitveni disk z najnovejšo različico OS X Sierra.

V zaključku

Iz tega gradiva ste se naučili, kako znova namestiti Mac OS na vašem računalniku in kakšne so možnosti za opravljanje te naloge. Kot lahko vidite, je postopek ponovne namestitve operacijskega sistema "jabolko" precej preprost in najdaljši čas, ko boste prenesli njegovo sliko. S tem, ko ste izpolnili to nalogo, boste lahko sami videli pravega maka.

Sorodne publikacije