Grafični pospeševalnik ATI Radeon HD 4250. Značilnosti, specifikacije in namen

V letu 2010 je bil na trg uradno uveden video pospeševalnik ATI Radeon HD 4250. Proizvajalec je v tem času na trg uvedel računalniške komponente, ki so bile takrat klasificirane kot kategorija najmanj produktivnih rešitev. Zato je takšen adapter mogoče najti le med najmanj produktivnimi računalniškimi sistemi. Poleg tega je bil tak pospeševalnik najden v namiznih sistemih in prenosnih računalnikih.

Vrste pospeševalnikov
Značilnosti ATI Radeon HD 4250, kot je bilo prej navedeno, je dovoljeno uporabljati tako v prenosnih računalnikih nižjega cenovnega razreda kot v proračunskih sistemskih enotah. To pomeni, da sta obstajala dva tipa pospeševalnikov tega modela. Eden od njih je bil del paketa sistemske logike AMD 880G in se je uspešno uporabljal v stacionarnih računalnikih. V tem primeru so bili algoritmi za njegovo delovanje namenjeni izpolnjevanju nalog z najvišjo stopnjo hitrosti.


Druga sprememba pospeševalnika s to oznako je bila uporabljena v prenosnih računalnikih. V tem primeru so bile tehnične lastnosti naprave identične tistim, ki so bile uspešno uporabljene kot del namiznih računalniških sistemov. Edina razlika je bila v tem, da je bila pogostost takih naprav umetno zmanjšana. Zaradi te povečane avtonomije prenosnega računalnika.

Namizne rešitve

Grafične kartice ATI Radeon HD 4250 za namizne sisteme kažejo na dejstvo, da je temeljila namikroprocesor z oznako RS880. Izdelana je bila s tehnološkimi standardi 55 nm in vključevala 40 pretočnih modulov za obdelavo grafičnih informacij. Poleg njih je bil RS880 opremljen s 4 enotami rasserizacije. Največja taktna frekvenca tega čipa je bila 500 MHz. V stanju mirovanja se je njegova vrednost samodejno zmanjšala na 157 MHz.


Ta grafična kartica ATI Radeon med delom uporablja del RAM pomnilnika računalnika. Poleg tega je največja količina naslovljivega pomnilnika RAM omejena na 1 GB. Zadnja vrednost je nastavljena ročno v sistemu BIOS-a računalniškega sistema. Prednosti tega pospeševalnega modela so odličen overclocking potencial tega mikroprocesorja. Pri nominalnem 500 MHz se lahko njegova frekvenca brez težav poveča na 900 MHz. V testnem paketu 3DMark'06 lahko ta manipulacija poveča rezultat tega pospeševalnika z 1832 točk na 2241 točk. Še enkrat, ta integrirani pospeševalnik spremenite v polnopravno igralno rešitev, da ne boste nikoli pobegnili, ker ni dovolj zmogljiva.

Prenosni računalniki

Specifikacije ATI Mobility Radeon HD 4250 pa nikakor niso slabše od specifikacij integriranega namiznega pospeševalnika. Temelji na istem čipu RS880, ki se preimenuje v RV620. Ta polprevodniška naprava ima istih 40 grafičnih procesorjev. Tudi frekvenca teh elementov grafičnega podsistema v nominalnem načinu je 500 MHz. Toda spet, v primeru delovanja baterije, bo njegova vrednost umetno znižana s programsko opremoza povečanje življenjske dobe baterije. Tudi v tem čipu so 4 bloki rasterizacije. Delujejo na enaki frekvenci kot ostali grafični pospeševalniki. Za shranjevanje obdelanih podatkov ta adapter uporablja tudi del sistemskega RAM-a. Kot v primeru namiznih sistemov se količina uporabljenega RAM-a nastavi v BIOS-u mobilnega računalnika. To pomeni, da je zmogljivost te naprave praktično primerljiva s hitrostjo integriranega pospeševalnika za namizne sisteme.

Ocene

ATI Radeon HD 4250 se osredotoča na dve njegovi glavni pomanjkljivosti. Ena od njih je nizka zmogljivost, ki omogoča le izvajanje najmanj zahtevnih programskih nalog. Drugi pa je zastarela arhitektura. Prednosti tega pospeševalnika pri vseh zmogljivostih lahko pripišemo nizkim stroškom in so sprejemljivi tudi pri trenutnih ravneh energetske učinkovitosti. Prav ta vrsta adapterjev zdaj lastnike označuje v svojih pregledih ustreznih virov v svetovnem spletu.

Sklep

V okviru tega članka so bile obravnavane značilnosti ATI Radeon HD 4250. Za mobilne in namizne aplikacije. Ta adapter je bil sprva nizke hitrosti, in dovoljeno, da reši le najpreprostejše naloge. Zdaj lahko rokuje s podobno programsko opremo.

Sorodne publikacije