Kaj je neželena pošta v e-pošti in kaj ji grozi?

E-pošta je eden izmed najbolj priljubljenih načinov sporočanja sedanjosti. Seveda so socialna omrežja in storitve za takojšnje sporočanje nekoliko poslale e-poštna polja, ki omogočajo izmenjavo pisem, vendar je ta metoda še vedno zelo zahtevna. Večina ljudi ima v omrežju svoj osebni nabiralnik za prejemanje sporočil ne le od svojih prijateljev, temveč tudi iz virov, na katere so naročeni, oglasov in promocijskih ponudb iz trgovin, v katerih kupujejo, in tako naprej. Prav tako je treba omeniti, da je elektronska pošta še vedno eden ključnih elementov komunikacije na poslovni ravni, zato ni nič presenetljivega, da celo s prihodom "kurirjev" število poštnih predalov raste namesto padcev. Toda s tem je ena težava, ki je ne moremo premagati sto odstotkov in jo vse uporabnike e-pošte muči. Jezik, seveda, gre za spam. Kaj je neželena pošta v e-pošti? Gre za to in bo obravnavano v tem članku. Naučili se boste popolnoma vse o tem, kaj predstavlja neželeno pošto, v kakšnih oblikah se pojavlja na pošti, kako se z njo ukvarjati in tako naprej. Če veste, kaj je neželena pošta v e-pošti, lahko zaščitite sebe in svoj računalnik, tako da so te informacije zelo uporabne.

Kaj je spam?

Zato je seveda treba najprej preučiti, kaj je spam v e-pošti, na forumih, v "kurirjih" in tako naprej. Spam je komercialna distribucija oglaševanja alivsa druga sporočila ljudem, ki niso dali soglasja, da jih sprejmejo. Razlikuje se po masi. Tisti, ki pošiljajo spam, ne poskušajo sodelovati s posameznimi strankami, da bi jih prepričali, da izkoristijo njihove storitve. Osredotočajo se na množice, vsak dan pošiljajo na stotine tisoč sporočil. Kot rezultat, se izkaže, da spam postane neverjetno neprijeten in vsiljiv, zato ga nihče ne ljubi. Poleg tega je lahko celo nevarno, vendar bo o tem podrobneje razloženo kasneje. Zdaj se verjetno sprašujete, kaj ta beseda pomeni. Konec koncev, do nedavnega ni bilo v slovarjih ruskega ali angleškega. Zdaj, ko veste, kaj je neželena pošta v e-pošti, je čas, da se naučite nekaj o zgodovini izvora tega izraza.

Izvor izraza "spam"

In to je zares zanimiva beseda, ki ni obstajala niti v angleščini. Običajno se zgodi, da se izraz imenuje v angleščini, nato pa gre v ruski jezik brez prevoda. Toda tokrat se je izraz pojavil po drugi svetovni vojni in zgodba o njenem pojavu je precej smešna. Med drugo svetovno vojno je podjetje Hormel Foods, ki proizvaja hrano, proizvedlo konzervirano hrano, imenovano SPAM, ki je bila izdana ameriškim vojakom. Ko pa se je vojna končala, je imela družba precej veliko zalog te konzervirane hrane, ki bi jo bilo nemogoče prodati na standardne načine, saj so že potekle. Rezultat je bila neobjavljena oglaševalska akcijapodročja uporabe Beseda SPAM je bila na vsakem vogalu, oglaševanje teh konzerviranih živil je bilo oddajano po televiziji in na radiu skoraj brez prekinitev, oglasna sporočila so bila najdena v vsakem časopisu in v vseh drugih tiskanih izdajah, raztegovi s to besedo so bili na stenah hiš, čez prehod, to je Preprosto povedano, povsod. Tako je bilo nemogoče pobegniti iz te vsiljive reklame, ker je bila povsod.
Deset let po prihodu interneta so obstajali tisti, ki želijo enako uvesti svoje izdelke in storitve. V teh dneh so bila glavna sredstva komunikacije e-pošta in gostje, obe orodji pa sta postali številni, da bi zaspali s promocijskimi sporočili. Posledično so takšna množična sporočila postala znana kot spam v čast iste oglaševalske kampanje za SPAM v pločevinkah. In zdaj se nihče ne spominja, da je takšno podjetje, tak izdelek in takšno oglaševalsko akcijo pred nekaj desetletji, vendar vsi vedo, kaj je "spam" na internetu.

Kaj je spam?

Kot ste že razumeli, ni bilo toliko spletnih komunikacijskih možnosti, ki so bile prej na voljo, zato je bila spam omejena na e-pošto in goste. Toda zdaj, v dobi socialnih omrežij, se je začela krepiti tudi spam. Zdaj lahko prejmete oglaševalsko sporočilo, da niste povsod dali dovoljenja: v takšnih "kurirjih" kot "Skype" ali "Weber", v socialnih omrežjih "VKontakte" ali "Facebook" in seveda v starem Dober e-poštni naslov. Že povedano je, da e-pošta ostaja ena najbolj priljubljenihmetode, tako za tiste, ki pošiljajo spam, je ta metoda komunikacije ena izmed najbolj privlačnih. Glede na to, da se ta članek ukvarja z neželeno pošto v e-pošti, je vredno v tem trenutku ostati podrobnejši. Vsekakor morate upoštevati dejstvo, da je e-poštni naslov zaščiten pred neželeno pošto. In da bi razumeli, koliko je res mogoče zaščititi pred njim.

Spam v e-pošti

Vsi bi radi vedeli, da je njegov e-poštni naslov zaščiten pred spam roboti, to je od programov, ki se ukvarjajo z distribucijo neželenih sporočil. Vendar pa to ni tako enostavno. Dejstvo je, da je v primeru elektronske pošte nemogoče jasno razlikovati spam od ustreznega reklamnega sporočila. Zato poštne storitve uvajajo različne varnostne sisteme, ki uporabnikom omogočajo, da pozabijo na neželeno pošto. To pa ima posledice. V nekaterih primerih spam sporočila prodrejo skozi filtre, v drugih pa se filtrirajo popolnoma normalizirana sporočila, včasih oboje. Če torej uporabljate e-pošto, morate razumeti, da je vsiljena pošta neizogiben del takšnega procesa. S svojimi negativnimi posledicami se lahko v celoti zaščitite. Vendar, zakaj je tako pomembno vedeti, da je vaš e-poštni naslov zaščiten pred neželeno pošto? Je nekaj dodatnih listov tako nadležno, da naredijo ta velik problem? Izkazalo se je, da je situacija veliko bolj žalostna, kot si morda mislite na prvi, in to je vredno.podrobneje se ustavite.

Kakšno je tveganje za neželeno pošto?

Ali je vaš e-poštni naslov zaščiten pred neželeno pošto? Vključeno, če boste trajno zaščitili zaščito pred neželeno pošto? Mnogi ljudje mislijo, da je negativen vpliv neželene pošte pretiran in ni nič narobe s tem, da prejemajo različna promocijska sporočila. Toda v resnici je vse še zdaleč ne tako enostavno in situacija je veliko neprijetnejša. Dejstvo je, da obstaja več načinov, kako lahko neželena pošta povzroči škodo. Prvič, njegova količina lahko negativno vpliva na strežnike e-pošte, kar povzroča težave pri njegovi uporabi. Drugič, verjetno ne boste uživali v uporabi nabiralnika, polnega neželenih sporočil, kot tudi utrujeni od nenehnega čiščenja. Tretjič, med velikim številom neželene pošte lahko enostavno izgubite pomembna sporočila, tako da vam lahko povzroči resno škodo, zlasti ko gre za poštni predal, ki se uporablja za poslovno korespondenco.

Večje posledice

Toda to še vedno ni najhujše, kar se lahko zgodi. Dejstvo je, da lahko spam po e-pošti vsebuje ne samo neškodljivo, čeprav vsiljivo oglaševanje, ampak tudi zlonamerno programsko opremo. Na primer, morda boste morali pregledati povezavo ali odpreti dokument, ki ga vsebuje pismo, nato pa se aktivira virusni program, ki okuži vaš računalnik. Prav tako je treba omeniti, da je lahko veliko spam sporočil kategorizirano kot phishing.Lažno predstavljanje je spletna goljufija, ki je dobila to ime zaradi tega, ker uporabniki dobesedno dobijo denar z različnimi shemami, vabami in izsiljevanjem. Zato spam ni omejen na neškodljive nepotrebne črke, ki se pojavljajo v vašem polju. Toda kako se boriti? Zaščita pred neželeno pošto po e-pošti je veliko storitev, vendar tudi vi igrate zelo pomembno vlogo v tem procesu.

Kako delujejo pošiljatelji neželene elektronske pošte?

Če razmišljate o tem, ni koristno za osebo, ki takšne informacije distribuira preprosto za pošiljanje neželene pošte na e-pošto enemu uporabniku, nato drugemu in tako naprej. To traja preveč časa in glede na to, da je spam poslano na stotine tisoč sporočil na uro, je treba razmisliti o tem, kako delujejo pošiljatelji neželene pošte. Izkazalo se je, da obstaja ena skrivnost, ki jo morate vedeti, da se lahko učinkovito borite proti pošiljateljem neželene pošte. Skrivnost tega je baza e-poštnih naslovov. Prav te podatkovne baze uporabljajo spamerje, saj vam omogočajo, da takoj pošljete veliko število sporočil na veliko bazo uporabnikov.

Osnove elektronskih naslovov

Kako je lahko vaš naslov v takšni bazi podatkov? Obstaja na milijone načinov, kako lahko vaš naslov pride v slabe roke. V večini primerov se to zgodi, ko izpolnite obrazec na internetu in vnesete e-poštni naslov. Seveda, če to storite na preverjenem spletnem mestu, morda ne boste morali skrbeti, da bo vaš naslov padel v napačne roke. Ampak, če je takoNepreverjen vir, potem obstaja velika verjetnost, da bo vaša pošta padla v takšno naslovno bazo, ki bo nato uporabljena za množično pošiljanje neželene pošte. Želite imeti e-pošto brez neželene pošte? Potem lahko zdaj naredite prve sklepe.

Kako ravnati z neželeno pošto?

Kot ste morda razumeli, je prvi korak k pošti brez spama njena lastna zavest. Če imate e-poštni naslov, ga ne smete pustiti na nepreverjenih mestih, sicer lahko resno tvegate, da boste v eni ali celo več podatkovnih bazah za pošiljanje. In posledice tega si lahko predstavljate. Prav tako bodite pozorni na filtre za neželeno pošto, ki jih ponuja vaš ponudnik storitev. Če uporabljate skupne storitve, kot sta Gmail ali Mail.ru, so že nameščeni filtri kakovosti, zato je vse ostalo odvisno od vas. Če uporabljate manj priljubljene storitve, preverite e-pošto za neželeno pošto in razmislite o prehodu na bolj varno storitev za pošiljanje neželene pošte.

Označi kot spam

Še ena zelo pomembna točka je boj proti neželeni elektronski pošti že po prejemu. Tudi če naredite vse varnostne ukrepe, obstaja možnost, da bodo neželena sporočila uhajala v vašo mapo »Prejeto«. In vsaka oseba bo verjetno najprej pomislila, da bo izbrisala to sporočilo ali ga preprosto ignorirala. Vendar pa obstaja veliko bolj razumna rešitev. Prejeto sporočilo lahko označite kot vsiljeno pošto - to funkcijo ponujajo vse e-poštne storitve. Ko stečrko označite tako, da ne bo več vidna, in podana oznaka storitve bo dala informacije, da ne želite prejemati več sporočil od pošiljatelja. Še več, pošiljatelj pade v podatkovno bazo storitev, in če bo v prihodnje prejel nadaljnje pritožbe, bodo vsa njegova sporočila obravnavana kot neželena pošta in bodo zato filtrirana.

Normalne pošiljke

Vendar pa je tu še eno vprašanje: kaj storiti s promocijskimi pismi, ki vam jih prinašajo dokazani viri. Na primer, kupili ste spletno trgovino in mu dovolili pošiljanje promocijskih sporočil. Možno je, da ste že nekaj časa gledali črke iz te pošte, vendar ste se po določenem času odločili, da ne želite več prejemati teh pisem. V tem primeru ne smete označiti črke kot neželene, uporabite obrazec na koncu pisma, ki vam omogoča, da se odjavite s poštnega seznama.

Sorodne publikacije