Kako delati z nivelatorjem: navodila za uporabo, naprave in povratne informacije

Gradbeni instrument za meritve je v zadnjih letih doživel pomembne spremembe. Tradicionalne ravni in tirnice padejo v ozadje, dajo mesto bolj funkcionalnim in tehnološkim elektronskim sogovornikom. Optične in laserske naprave za določanje položaja konstrukcijskih objektov dajejo rezultate z visoko natančnostjo, pri tem pa na podlagi pridobljenih podatkov izvajajo kompleksne matematične izračune. In povsem logično je, da so naprave postale bolj zapletene, zato obstajajo vprašanja o tem, kako delati z nivelirno napravo? Spodnja lekcija za začetnike vam bo omogočila, da obvladate osnovna pravila za uporabo teh naprav. Kljub fizični ergonomiji je proces izkoriščanja izveden s številnimi postopki, od katerih bo natančno odvisna pravilnost rezultata.


Naprava optičnih nožnic

Osnova naprave triger - kovinski krog, katerega položaj je pritrjen s tremi nosilci z regulacijskimi elementi. Dvižni vijaki omogočajo optimalno pozicioniranje konstrukcije na mestu, kar zmanjšuje tveganje odstopanj. Naprava vključuje tudi vodoravno okončino, vizualno cev, valjasto obliko in kompenzator v obliki magnetne ali zračne lopute. Kako delati z nivelirjem tega tipa? Prvič, nastavitev se izvede z uporabo zgornjih vijakov, sam pa se zamrzne skozi vizualno cev. Glede na opremo,Optične naprave imajo lahko nabor več leč, ki omogočajo meritve v različnih pogojih. Da bi napravo popravili natančno, glavni del z optiko vključuje tudi prisotnost regulacijskih vijakov, ki zmanjšujejo tveganje velike napake. S pomočjo takega snapa lahko določite višino konstrukcije, razliko v nivojih položaja posameznih objektov, določite kote nagiba itd.


Nivo laserske naprave

sestava vizualne cevi, ki uporabniku odvzame neodvisno opredelitev geometrijskih parametrov objekta. Delovna osnova je laserski oddajnik, ki projicira žarek na ciljno območje. Zasnova vključuje prisotnost regulacijskega priključka, vendar je v tem primeru odstopanje izključeno, saj lahko večina modelov, ne glede na položaj, samodejno prilagodi kot žarka glede na vodoravno ravnino.
Kako deluje laserska raven? Pripravljena za delovanje je naprava usmerjena na optiko objekta, kar povzroči odsev na površini točke, na kateri je mogoče oceniti višino in meriti. Takšna oprema je dobra, saj zmanjšuje tveganje za človeške napake. Prav tako je mogoče zaslužiti širok spekter dodatnih možnosti, povezanih z obdelavo prejetih informacij.

Značilnosti rotacijskih modelov

To so tehnološko najnaprednejše naprave, namenjene za označevanje na gradbišču. Ključna značilnost takšnih modelov je prisotnost rotirajočega detektorja, vki sta dva laserja. Lahko se premikajo s hitrostjo okoli 600 vrt /min, pri čemer projicirajo žarek v območju 360 °. Kako delati z rotacijskim nivelatorjem? Tehnika rokovanja s takimi napravami na splošno ustreza tipičnim laserskim napravam, razlika pa le v organizaciji končne oznake. To pomeni, da če žarek v navadnih modelih daje informacije o eni karakteristiki, potem ga je treba premakniti, potem rotacijska tehnika iz enega položaja omogoča kompleksne izračune. Ta pristop je še posebej učinkovit pri vgradnji oken, površinski obdelavi in ​​pri drugih postopkih, kjer je potrebno pridobiti podatke o stanju različnih predmetov znotraj posamezne sobe ali gradbišča. Vendar se lahko na prostem pojavijo omejitve, povezane z razponom razdalje do ciljnega objekta.

Splošne smernice za uporabo pripomočkov

Pred nadaljevanjem z glavnimi delovnimi dejavnostmi je treba razmisliti o ukrepih za zagotovitev varnosti pripomočka. Najprej je treba zadevo zaščititi pred vodo, umazanijo, prahom in fizičnimi napadi. Praviloma je pri gradnji stavb zagotovljena večstopenjska izolacija proti prahu, vendar to morda ni dovolj. Na primer, pod močnim dežjem ne morete uporabiti brez dodatne lupine, celo modele z razredom zaščite nad IP54. Enako velja za nevarnost neposredne sončne svetlobe. Začasno pregrevanje opreme ga lahko in ne bo odpravilo, vendar bo popolnoma vplivalo na točnost meritev. Kako delati z nivelatorjem, če je prina ulicah zmrzal ali vroče vreme in površinsko zavetje ne bo pomagalo? Najprej se prepričajte, da je stroj načeloma primeren za delovanje v vseh temperaturnih pogojih. Običajno se lahko modeli velikih proizvajalcev uporabljajo s povprečnim razponom od -10 do 25 ° C. Toda v tem primeru je treba upoštevati določena pravila izkoriščanja. Na primer, optični modeli so občutljivi na temperaturna nihanja. Po opravljenem merjenju je treba napravo namestiti v toplo sobo in jo v celoti ogreti 30 minut.

Kaj morate storiti?

Za zagotovitev pravilnega položaja naprave uporabite stojalo. Brez tega lahko enako storite v prostoru z enakopravnim položajem, če pa gre za delo na gradbišču na goli zemlji, potem regulirana oprema ne bo odveč. Toda tudi v zaprtih prostorih brez posebnih adapterjev za delo z napravo bo neprijetno. Za te namene obstajajo ergonomski lastniki. Lahko se pritrdijo na stene, talne obloge in celo na strop.
Potrebna bo posebna rake. Njegova lestvica bo omogočila ciljni površini, da navede ločitev, s katero bodo zabeleženi zahtevani dokazi. Kako delati z nivelirno in tirnico? Tradicionalne metode predpostavljajo, da bosta v procesu sodelovala dva - eden je neposredno odgovoren za določanje podatkov, drugi pa za rake. Vendar pa nedavni modeli laserskih elektronskih naprav avtomatsko obdelujejo podatke ob upoštevanju posebnih črtnih kod tirnic. V tem primeru potrebuje samo uporabnikaktivirajte ustrezno funkcijo in pravilno nastavite položaj lestvice.

Izkoriščanje optičnih naprav

Kot je bilo že omenjeno, se začne namestitev vizualne cevi. Glavna naloga na tej stopnji je doseči dokončno jasnost podobe predmeta. Prilagoditev se izvede z vijaki, pravilnost pa oceni pogled skozi okular.
Naslednja dela, za razliko od laserskih modelov, se izvajajo skupaj. En del, ki deluje pravokotno na zemljo, postavi stojalo, drugi pa vzame indikacije s pomočjo slike optičnega nivelirnika. Kako delati z njim, da se med operacijo pravilnost podatkov ni zmanjšala? Prvič, veliko bo odvisno od zanesljivosti naprave. Zato je treba posebno pozornost nameniti stabilnosti pritrditve nog. Drugič, strokovni nadzorniki uporabljajo rezervoarje za vodo. To je naprava s stopnjami mehurčkov, zaradi katerih se spreminja položaj trinožnika in raven nivoja. Ko je naprava pripravljena za delovanje, je pogled na cev nameščen na tirnice. Potem ostane le zapisovanje pričevanja v tehnični reviji.

Kako delati z laserjem?

Naprava je pritrjena tudi s stojalom ali posebnimi držali. Ko se prepričate, da je namestitev zanesljiva, lahko začnete z delom. Po kliku na poseben gumb se na ciljno površino namesti žarek. Linije se lahko projicirajo vodoravno ali navpično, nekateri modeli pa omogočajo tudi navzkrižno sevanje. Po tem napravosamodejno odstrani odčitke z pripravljeno tirnico z delitvami. Če nameravate označiti na dolge razdalje, potem ne morete storiti brez posebnega sprejemnika, ki bo individualno beležil položaj žarka. Kako se naučiti dela z nivelirjem, ki ga dopolnjuje ta naprava? Osnovne operacije prav tako prevzamejo avtomatski nadzor. Upravljavec mora le spremljati odčitke na prikazovalniku sprejemnika, ki lahko fiksira položaj točk na razdalji 80-100 m. V trenutku registracije žarka bo naprava dala ustrezen signal in prikazala prejeto informacijo, ki je vpisana v dnevnik.

Vzdrževanje naprav

Najbolj zahtevne optične naprave. Zato morate po vsakem nanosu očistiti očala, leče in površino vidne cevi. Najmanj onesnaženja lahko vpliva na točnost prikaza podatkov. Podjetje Kondrool ima na primer široko paleto tovrstnih naprav in priporoča redne preglede. V pregledih tega izdelka je pogosto kritika, ki navaja, da jasnost na ravni "Sokiya" ne deluje. Razlogi za zmanjšanje kakovosti slik modelov te serije so lahko optika za prah in strukturne kršitve. Na primer, če so bili isti objektivi nameščeni ohlapno. V tem primeru morate postopek preverjanja izvesti z belim listom papirja. Nahaja se na vnaprej določeni razdalji v bližini tirnice za označevanje. Popravek optične opreme se opravi, dokler rezultati meritev nisopredhodno znani dejanski podatki.

Pregledi optičnega modela

Glavno občinstvo uporabnikov teh ravni - strokovni graditelji in geodeti - jasno razumejo načela delovnega procesa. V skladu z njimi lahko optične naprave, če se uporabljajo pravilno, zagotovijo natančnost z natančnostjo 02 mm. Njihova glavna prednost pa je v prilagodljivosti organizacije merilnega postopka. Upravljavec lahko med postopkom natančno prilagodi glede na delovne pogoje. Na primer, kako delati z nivelatorjem na konstrukciji, če vreme moti ali moti drugo vrsto prostora? To je ročni postopek prilagajanja, prilagojen za določene okoliščine, v takšnih situacijah bo bolj donosen. Uporabnik lahko napravo premakne, ne da bi pri tem motil namestitev programske opreme in hitro popravil podatke.

Pregledi nivelirjev z laserjem

Lastniki take tehnologije v prvi vrsti dajejo priročnost, visoko hitrost obdelave podatkov in večfunkcionalnost. Kako delati z izravnalniki te vrste začetnikov? Preprosto - napravo morate postaviti v optimalno mesto za merjenje in zagon računalniškega programa. Nato se odčitavanje samodejno odstrani iz merilnega mesta. Poleg tega takšno opremo uporabljajo neizkušeni domači mojstri in strokovnjaki, ki jih privlači razpoložljivost dodatnih možnosti - na primer možnost zapletenih in serijskih izračunov za dane funkcije.

Zaključek

Prihod merilne opreme nove generacije,seveda je spremenilo tudi načelo organiziranja procesa označevanja. Kakšne inovacije so olajšale nalogo graditeljev, inženirjev in geodetov, vendar je med neprofesionalci logično, da postavljajo vprašanja o tem, kako uporabljati niveliranje? Značilnosti delovanja optičnih in laserskih naprav so povezane z večjo odgovornostjo za pripravljalne ukrepe. Uporabnik ima nabor regulativnih operacij, natančnost rezultatov meritev pa je neposredno odvisna od nastavitve. To je v manjši meri povezano z laserskimi modeli, zato so predvsem priporočeni za vsakodnevno uporabo. Optične naprave imajo različno kompleksnost ne le v konfiguracijskem načrtu, ampak tudi neposredno na stopnji delovnega toka.

Sorodne publikacije