DVI kabli: Vrste, značilnosti

DVI kabel je digitalni vmesnik, enokanalna rešitev za kombinirane HD video in avdio nadomestne analogne rešitve, ki zahtevajo ločene video in avdio kable (na primer VGA in avdio). Za razliko od starejših kablov, HDMI povezava prenaša nekomprimirane avdio video podatke v 100-odstotni digitalni obliki. Z uporabo tega preprostega in učinkovitega kabla je priključenih vse več domačih AV naprav. Zdaj je HDMI prisoten tudi na prenosnih računalnikih in osebnih računalnikih, saj je postal standard za poslovne in komercialne trge - za izobraževanje, predstavitve, digitalne signalizacije in potrošniško elektroniko.
Zgodovina

Pred pojavom televizorjev z visoko ločljivostjo je večina naprav prenašala slike v tako imenovani standardni definiciji. Razmerje med sliko je bilo 4: 3. Dovoljenje ali število točk, ki sestavljajo sliko na zaslonu, je bilo približno 704 x 480 slikovnih pik. Stara oprema se je zanašala na analogne signale. HDTVi so digitalni. Informacije uporabljajo kot enote in ničle. Podatki potekajo skozi kable v obliki posameznih električnih impulzov. HDTVi imajo razmerje stranic 16: 9. Sodobni HDTV standardi omogočajo ločljivost do 1920 x 1080 slikovnih pik. Signali so progresivni - to pomeni, da vsak okvir gibljive slike predstavlja celotno sliko. V primerjavi s standardnimi napravami imajo televizorji z visoko ločljivostjo širši zaslon, več slikovnih pik in hitrejše osveževanje. Lahko prikaže več barv in potrebuje večpodatkov.


Standard HDMI, ki ga je ustvaril proizvajalec elektronike, je niz priporočil za vzpostavitev hitrih povezav med digitalnimi napravami. S pravilno nastavitvijo lahko bistveno vplivate na sistem za domači kino. Trenutni standard lahko prenaša signale visoke ločljivosti 1080p, podpira osem nestisnjenih avdio kanalov, kar zadostuje za prostorski zvok 7.1. Omogoča zmanjšanje števila kablov, potrebnih za priključitev komponent.

Definicija

HDMI pomeni High Definition Multimedia Interface (Večpredstavnostni vmesnik visoke ločljivosti) in je najpogosteje uporabljen signal HD za prenos videa in zvoka visoke ločljivosti prek enega kabla. Uporablja se v komercialnem AV sektorju, kot tudi v dodatni opremi - digitalni TV, DVD predvajalniki, BluRay predvajalniki, Xbox, Playstation in AppleTV. DVI-D, HDMI kabel ni samo vrsta kabla, kabla ali priključka. To je tehnološki standard za prenos avdio in video signalov visoke ločljivosti. Je najboljši način za prenos teh podatkov. Tehnologija lahko zagotovi nezlomljiv digitalni signal s kristalno jasnimi slikami in večkanalnim zvokom. En DVI-D, VGA kabel lahko prenaša kot avdio in video signale, kar pomeni, da bo za dokončanje namestitve potreben samo en kabel. Vhodi in izhodi kabla izgledajo kot večkontaktna vrata. Nahaja se na zadnji, stranski in včasih sprednji strani potrošniške elektronike. Izhod HDMI omogoča prenos zvoka in videa visoke ločljivosti v združljiv zaslon prek vhodnih lukenj.Na primer, hrbtna stran Apple TV-ja ima izhod HDMI, ki se poveže z istim vhodom na televizorju z visoko ločljivostjo ali sprejemniku za domači kino. Dnevniki se običajno nahajajo na televizorjih visoke ločljivosti, projektorjih in AV sprejemnikih. Lahko prejmejo signal HD, ki prihaja iz škatle kabla, igralne konzole, predvajalnika Blu-ray ali medija snemalnika in ga prikaže.

Sorte

Prvotno izdano decembra 2002, je HDMI 1.0 postal prva različica standarda. Od te izdaje je format doživel veliko sprememb. Standard se stalno razvija v podporo novim tehnologijam in izdelkom. Mnoge od teh sprememb so majhne. Januarja 2017 je bila objavljena različica HDMI 2.1. Nova oblika bo predvidoma v drugem četrtletju leta 2017 podpirala višje ločljivosti videa, kot je 8K, pa tudi dinamični HDR, ter večjo pasovno širino z novim 48G kablom. Ta kabel bo združljiv z obstoječo opremo HDMI.

Povezljivost

Nekatere naprave imajo svoj HDMI kabel, včasih pa ga morate kupiti posebej. Ko je kabel dobavljen skupaj z opremo, morate samo kabel vhoditi iz vhoda HDMI naprave na vhod.
Če imate sprejemnik v mešanici, boste za vsako napravo, ki jo želite povezati s sprejemnikom, izvajali ločene kable. To pomeni, da bo en kabel prešel iz gonilnika za medije, drugega pa iz predvajalnika Blu-ray in tretjega iz kabelske omarice. Vsak od njih bo priključen s kablom na izhodu naprave, drugi konec pa bo vstopil na vhodsprejemnik Nato en kabel poveže sprejemnik HDMI in televizor.

Tehnične zahteve

Pomembno je imeti pravilno število vhodov in izhodov HDMI. Z drugimi besedami, če ima vaš televizor samo en vhod, ne boste mogli priključiti kabelske omarice in medijskega orodja. Tukaj je sprejemnik običajno smiseln, saj vsebuje več vhodov in deluje kot nekakšno stikalo za usmerjanje katere koli naprave. Veliko novih HDTV-jev ima tri ali več vhodov.
Kljub temu, da je dvojna povezava kabla DVI najboljši način za povezovanje komponent HD, ima lastne omejitve, odvisno od različice, ki jo uporabljate. To pomeni, da če nameravate povezati medijski strežnik s televizorjem na drugi strani hiše, lahko tvegate, da boste signal poslabšali. Seveda se večini uporabnikov tega ne bo nikoli treba ukvarjati - najbolje je, da se za rešitev tega problema obrnete na strokovnjaka. Če nameravate razširiti ta signal, morate v obe nastavitvi dodati razširitev in ojačevalnik signala HDMI.

HDMI kabli

Za povezavo naprav, ki podpirajo ta standard, potrebujete kablove HDMI. Trenutno obstaja več različnih vrst kablov za uporabo v domačih kinah. Standardna hitrost kabla HDMI omogoča obdelavo avdio in video ločljivosti do 1080i. Na voljo so z Ethernetom ali brez njega. Dodajanje zmogljivosti Ethernet pomeni, da ne potrebujete ločenega kabla za naprave, ki omogočajo splet. Upoštevajte, da morata biti obe priključeni napravi povezani prek HDMI Ethernet. Najboljša ideja je lahkonakup visokohitrostnega kabla, ki je na voljo tudi z Ethernetom ali brez njega. Ti kabli lahko sprejmejo 1080p, 4K, 3D in več.

Razlike

Standardna 14-milimetrska različica HDMI-ja prihaja kot tip A, vtič ali moški priključek na kablu in tip B, vtičnica ali ženska na spojnici. Na voljo so tudi mini in mikro kabli za kabel HDMI DVI za pametne telefone in tablične računalnike. Dolžina prenosa signala je omejena. Na primer, DVI m DVI m prve kategorije lahko prenaša podatke na razdalji največ 10 metrov. Kakovostni kabel druge kategorije lahko oddaja signal na razdalji do 15 metrov.

Načini za povečanje razdalje signala HDMI

Obstaja več možnosti za povečanje razdalje prenosa signala:
 • z uporabo preklopnikov in repetitorjev HDMI;
 • Uporaba najnovejše Cat kabelske ali HDBaseT tehnologije vam omogoča povečanje signala na neverjetnih 100 metrov nad standardnim Ethernet 5e, 6 ali 7 Ethernet kablom.
 • Napredna funkcionalnost

  Specifikacija HDMI vključuje podporo za številne dodatne funkcije in funkcije, ki pomagajo spremeniti način domačega kina, mobilno zabavo in številne komercialne aplikacije AV - zdaj in v prihodnosti. Nekatere od teh dodatnih funkcij vključujejo:
 • 3D podporo za zanimive filme in igre.
 • Večja ločljivost in hitrejša frekvenca osveževanja za nestisnjene videoposnetke, kot sta 4K60 4K120 in 8K60.
 • Podpora za Deep Colour in najnovejše barvne prostore.
 • Povezava Ethernet omogoča skupno rabo povezanih napravuporabite internetno povezavo.
 • High Dynamic Range (HDR).
 • Tehnologija HDMI je dejansko standard za povezovanje HD opreme. Danes se skoraj vsak televizor, AV sprejemnik, DVR, predvajalnik Blu-ray in predpona za televizor prodajajo standardno, z vsaj eno povezavo HDMI. Na rastočem seznamu drugih izdelkov boste našli tudi priključke HDMI, vključno z multimedijskimi računalniki, prenosniki in netbooki, igralnimi konzolami, kamkorderji, digitalnimi fotoaparati in mobilnimi napravami.

  Sorodne publikacije