Akustični kabli: vrste, specifikacije, fotografije in nasveti pri izbiri

Za razliko od izkušenih uporabnikov avdio opreme, mlajša generacija ne ve ničesar o prejšnjih ojačevalnikih in njihovih povezavah. Članek obravnava osnovne informacije o akustičnih kablih. Morajo vedeti in DJ začetnik, in vsak ljubitelj glasbe.

Zakaj ste pozabili na akustične kable?

Stereosistemi so bili desetletja večkomponentna oprema, ki je zahtevala določeno stopnjo znanja in razumevanja delovanja domačega Hi-Fi sistema, katerega različni deli so pošiljali signale drug drugemu. Sestavljali so jih ločeni ojačevalniki, vinilni in CD predvajalniki, kasete itd. In vsi so se morali povezati, tako da bi zvok, ki iz tega izhaja, prišel v zvočnike.


V zadnjih 20 letih se je način poslušanja glasbe dramatično spremenil. Domači stereo sistem ni več njegov vir. Najbolj uporabljajo računalniki in telefoni, industrija pa se je osredotočila na ustvarjanje posebej usmerjenih tehnologij. Večina domačih avdio naprav redko potrebuje kaj drugega, razen kablov velikosti 35 mm in USB, priključne postaje za telefon ali povezave Bluetooth. Vendar pa sistemi za diskoteke in ojačevalnike za povezovanje različnih komponent še vedno temeljijo na tradicionalnih kablih, mnogi mladi DJ-ji pa ne poznajo različnih vrst povezav in kako delujejo.

Pretok signalov

Prva stvar, ki jo je treba vedeti o prenosu zvoka je, da je zvok linearen.To ponavadi zahteva izhod ali vnos. Pristanišča prvega tipa povezujejo sprejemnike zvoka, druga pa svoje vire. V tem primeru so izhodi povezani z vhodi skozi verigo naprav.

Na primer, pri povezovanju ali krmiljenju CDJ z mešalnikom DJ, morajo izhodi prve naprave usmerjati zvok na vhode drugega. V tem primeru so vrata MASTER, BOOTH in REC OUT izhodi, kanali pa so vhodi.

Levi in ​​desni kanal

Njihov namen je očiten - glasbene kompozicije se skoraj vedno reproducirajo v stereo obliki. To pomeni, da so signali levega in desnega zvočnika različni. V večini avdio naprav se za levi in ​​desni kanal uporabljajo ločena vrata in kabli. Desno je tradicionalno obarvano rdeče, levo pa belo ali črno. Barvanje kablov ne vpliva na njihovo funkcionalnost - preprosto olajša pravilno priključitev opreme.

Moški in ženski konektorji

Neuradno se zatiči z izbočenim delom imenujejo "tatami", stiki z gnezdenjem pa so "matere". Večina žic, ki se uporabljajo za priključitev avdio opreme, ima moške priključke na obeh straneh in ženska vrata so nameščena na opremi. XLR kabli (podrobneje obravnavani spodaj), na eni strani, imajo priključek za očeta, na drugi pa "mama". V tem primeru imajo izhodi na opremi vedno nožice, vhodi pa gnezdijo.

Bilanca

Obstaja veliko tehničnih specifikacij, ki razlikujejo med uravnoteženjem in neuravnoteženimi povezavami, ki vključujejo izraze, kot so"Nesimetrično", "diferencialno", "antifazno", itd., Vendar se namesto tega poskuša razumeti, kateri akustični kabel uporabiti, je lažje upoštevati naslednja načela njihove praktične uporabe: praviloma bolj nagnjeni k motnjam in hrupu, kadar njihova dolžina presega določeno vrednost (približno 45-6 m);
 • Uravnoteženi kabli so manj popačeni in lahko prenašajo analogne signale na dolge razdalje.
 • Uravnoteženi izhodi so potrebni tudi za uporabo najnovejše strojne opreme. Na ohišju naprave morajo biti ustrezno označeni. Če potrebujete dolge kable, vedno poskusite uporabljati uravnotežene žice in izhode. Od najpogosteje uporabljenih vrst povezav:
 • RCA je vedno neuravnotežen,
 • XLR je vedno uravnotežen,
 • 35-mm 1/4 "konektor je lahko uravnotežen (TRS) ali neuravnotežen (TS).
 • Predojačevalci

  Ojačevalniki delajo, kar je omenjeno v njihovem imenu: povečujejo moč, v primeru zvoka pa svojo prostornino. Avdio izhod iz računalnikov, predvajalnikov CD-jev, telefonov in drugih digitalnih naprav se imenuje signal linearne ravni. Zagotavlja določen obseg obsega izhodne naprave. Vendar pa obstajajo nekatere naprave, ki dajejo veliko tišje ali šibkejše signale. Za primerljivo raven glasnosti zahtevajo dodaten korak dobička. Dva najpogosteje uporabljena naprava te vrste sta mešalniki in mikrofoni.

  DJ gramofonizahteva prisotnost telefonskega predala, da se signal iz vinila prenese na raven CD predvajalnika ali krmilnika. Skoraj vse take naprave so opremljene z vgrajenimi pred-ojačevalniki. Priključki za priključitev gramofona na mešalnik so namenjeni izključno za ta namen in nič drugega, saj imajo določeno raven poravnavanja, ki je potrebna, da vinil zveni kot prava glasba. Zato povezava vrtljive mize z linearnim vhodom mešalnika daje tihi signal, CDJ pa na vhod fono-korekcije je glasen in popačen. To je posledica prejšnjega dobička (ali njegovega pomanjkanja). Mikrofoni zahtevajo tudi predojačevalnik, saj pasivni mikrofoni prav tako dajejo zelo šibek signal v primerjavi z linearno ravnjo. Večina mešalnikov ima tako linearni kot mikrofonski vhod. Za razliko od fonografov, ne spreminjajo zvoka, tako da lahko povežete linearni izhod z vhodom mikrofona in drastično zmanjšate dobiček, da preprečite frekvenčne omejitve. Nekateri mešalniki imajo možnost samodejnega znižanja nivoja signala za približno 20 dB, kar dejansko pretvori v linearno.

  Vrste avdio kablov: RCA

  To je ena najbolj razširjenih kabelskih formatov v akustični opremi. Standard je bil razvit v 40. letih prejšnjega stoletja, saj se praktično ni spremenil in je še vedno eden najpogostejših načinov povezovanja avdio komponent. Kabel tega tipa se uporablja za vse: od CDJ predvajalnikov in mešalnikov do glavnih izhodov za stereo sisteme. Zaradi neuravnotežene narave RCABolje je uporabljati na kratkih razdaljah. Takšni kabli zagotavljajo dobro povezavo s CDJ ali krmilnik mešalnika, vendar za opremo, ki je vgrajena samo z izhodi RCA, ni priporočljivo, da se priključi neposredno na pred-ojačevalni sistem, če je razdalja večja od 45-6 m zaradi povečanega tveganja za hrup in ovire
  RCA kabli se lahko uporabljajo tudi za S /PDIF ali digitalne izhode, čeprav bi moral imeti poseben koaksialni kabel velikosti 75 ohmov najboljše rezultate. Takšni priključki se najpogosteje pojavljajo v visoko zmogljivih mešalnikih Pioneer CDJ in Nexus.

  TRS in TS kabli

  Okrajšava TRS je kratica za Tip Ring Sleeve - konica, obroč, rokav, ki označuje obliko vtičnega kontakta. To je še ena priljubljena vrsta povezave, ki se uporablja za prenos zvoka. In TS je samo tip rokav, to je, konica in rokav. Najpogosteje se uporabljajo akustični kabli s 25-, 35- in 635-mm priključkom. Uporabljajo se za povezavo zvočnikov, mikrofonov, glasbenih inštrumentov, slušalk in glavnih izhodov. Pomembno je omeniti, da so kabli tega tipa lahko uravnoteženi in neuravnoteženi. V tem primeru prva kategorija vključuje konektorje s tremi kontakti, drugi pa dva. Vizualno se razlikujejo v tem, da ima TRS-vtič drugi plastični obroč, TS - samo en.

  XLR kabel

  To je ena od standardnih vrst povezav za profesionalni zvok. Za razliko od večine avdio kablov ima XLR dva tipa priključkov različnih tipov - vtič ingnezdenje Najpogosteje se uporabljajo kot glavni izhodi visoko zmogljivih mešalnikov in krmilnikov, kot tudi za priključitev mikrofonov.
  XLR kabli so priljubljeni med strokovnjaki iz več razlogov:
 • vedno so uravnoteženi, kar pomeni, da omogočajo uporabo velike žice;
 • tvorijo trdno povezavo, ki preprečuje nenamerno odklop kabla;
 • Zaradi različnih vrst priključkov je mogoče več kratkih vodnikov enostavno združiti v daljše.
 • Pri izdelavi mobilnega ojačevalnega sistema se ta kabel zvočnika po pregledu najpogosteje uporablja za priključitev zvočnikov.

  Kabel SpeakOn

  Kabel s tovrstnimi priključki se najpogosteje uporablja v zmogljivih visokokakovostnih ojačevalnih sistemih - festivalskih in koncertnih napravah itd. Uporabljajo se za povezovanje ojačevalnikov s pasivnimi zvočniki. Njihove prednosti so dobra zaščita pred motnjami in električnim udarom, močnejše in debele žice ter odličen mehanizem za pritrditev povezave. V modernih pasivnih zvočnikih (to je potreben ločen ojačevalnik) se priključki SpeakOn namesto XLR uporabljajo pogosteje za povezovanje z aktivnimi ali pasivnimi napravami.

  Kabel zvočnika za zvočnike

  To je najbolj neugodna vrsta žice. Zgleda grdo in težko ga je delati. Zvočniki zvočnikov so že desetletja standard v Hi-Fi sistemih. To je v bistvu dvojno vodnik iz plastikelupina, gola na obeh koncih. Material, iz katerega so izdelani akustični kabli, je baker, pri najboljših blagovnih znamkah pa se uporablja brez modifikacije kisika. Zagotavlja minimalno izgubo signala in nizko interferenco. Kabli tega tipa se uporabljajo za priključitev ojačevalnika na pasivne zvočnike. Vendar pa ta postopek, glede na povratne informacije uporabnika, prinaša več nevšečnosti kot oprema za ozemljitev z vtičem brez ozemljitvenega kontakta. Dopolnite akustični kabel 2, ki sta povezani skupaj - pozitivno in negativno. Bare žice so pogosto zasukane in vpete s sponkami ali vijaki (podobno kot ozemljitev). Nekateri zvočniki imajo posebna vrata, ki omogočajo lažje povezovanje. Kaj je presek akustičnega kabla? Njegov upor je odvisen od njega. Akustični kabel 2 x 25 mm 2 je primeren za povezave na velike razdalje, prenos moči in zvočnike z nizko impedanco (4 in 6 ohmov). Vendar pa se je treba zavedati, da se s povečevanjem prečnega prereza povečuje kapacitivni upor, kar vodi do znatne izgube frekvence v zgornjem območju avdio signala.
  Za sorazmerno kratke razdalje (do 15 m) in zvočnike z 8 zvočniki se prilega akustični kabel 15 mm 2.

  Kombinirani konektorji

  To so konektorji, ki lahko sprejmejo tako XLR kot 1/4 "TRS /TS kable. Izvedeni so v gnezditvenem tipu in zato delujejo kot vhodi, najpogosteje v aktivnih zvočnikih.

  Adapterji

  Včasih se zgodi, da različna avdio oprema zahteva povezavo, ki je opremljena z različnimi tipi priključkov (na primer, ko morate povezati napravo)Dual Channel DDJ-SR krmilnik s samo 1/4 "izhodi, do dva zvočnika z XLR vhodi.) Najlažji način za reševanje tega problema je uporaba posebnih adapterjev, čeprav so priročni, bolje je uporabiti posebne zvočnike (lahko jih tudi obravnavamo kot adapter Adapterji so lahko obsežni, pri nekaterih proizvajalcih pa niso najbolj zanesljive naprave, ki lahko zmanjšajo raven signala in povzročijo hrup, saj večina akustičnih naprav povezuje horizontalno, Teža adapterja lahko preobremeni priključke in povzroči okvaro opreme. kablov, daljših od 45 m, obstaja več načinov za pretvorbo signala v uravnoteženo. Prva možnost je uporaba Direct Box. To je majhna naprava, ki je posebej zasnovana za pretvorbo signala. Direktne škatle so različnih velikosti in tipov, od zelo preprostih do modelov s številnimi drugimi funkcijami. Najbolje je, da najdete tistega, ki podpira stereo vhode in izhode, sicer bodo potrebne 2 takšne naprave. Druga možnost je priključitev opreme preko ločenega mešalnika z ravnotežnimi učinki. Obstaja veliko majhnih in cenovno ugodnih modelov z RCA ali 1/4 "vhodi in z uravnoteženimi XLR ali 1/4" izhodi. Dodatna prednost je ta, da vam omogočajo pridobitev in povečanje glasnosti. To je toTo je še posebej uporabno za začetne naprave, ki imajo običajno nizko zmogljivost. Za ta namen je zelo primeren tudi DJ mešalnik.

  Sorodne publikacije