Grafični pospeševalnik NVidia GeForce 7300 GT. Značilnosti, zmogljivost in možne uporabe

NVIDIA GeForce 7300 GT 2007 je bila ocenjena za nominalne grafične vmesnike. Značilnosti tega pospeševalnika so bile več kot primerljive s povprečno 7600 GS grafično kartico. To je ta diskretna naprava in je namenjena temu pregledu, v katerem bodo podani tudi rezultati testiranja.

Zaključek. Pozicioniranje

V seznamu dobave tega adapterja so bile vključene naslednje komponente:
 • Video kartica v diskretni izvedbi z vgrajenim hladilnim sistemom.
 • Navodila za uporabo.
 • Disk, na katerem so zabeleženi vozniki. Prav tako lahko na tem digitalnem pogonu najdete posebne diagnostične pripomočke in, seveda, dokumentacijo.
 • Garancijska kartica.
 • Značilnosti NVidia GeForce 7300 GT so nominalno pripisane skupini vhodnih naprav. Najpogosteje se je tak pospeševalnik uporabljal v igralnih sistemih ustrezne ravni. Lahko pa se uspešno uporabi tudi kot del proračunske grafične postaje. V slednjem primeru je bila učinkovitost pospeševalnika izjemno nizka, njena uporaba pa je bistveno zmanjšala hitrost obdelave informacij v specializirani programski opremi. Zato smo v tej obliki ta pospeševalnik uporabljali zelo redko.


  Značilnosti

  Grafična kartica NVidia GeForce tega modela temelji na mikroprocesorju z oznako G73-V. Ta čip vsebuje 8 pretočnih modulov, 1 TMU blok in 4 procesorje. Vsi njeni elementidelujejo na taktni frekvenci 350 MHz. Specifikacije NVidia GeForce 7300 GT so pokazale, da je ta adapter mogoče izdelati z AGP konektorjem in z novejšim PCI-E rev. 16x Čip G73-V je potekal pri toleranci 90 nm. Do leta 2007 je bila najnaprednejša tehnologija za proizvodnjo silicijevih kristalov. Sestava silicijeve osnove čipa je vključevala 158 milijonov tranzistorskih jedrnih komponent. Toplotni paket pospeševalnika tudi v najbolj intenzivnem načinu delovanja ni presegel 65 vatov. To pomeni, da je za oskrbo z električno energijo dovolj samo moč iz sistemske plošče. Tudi majhna vrednost paketa toplote mu je omogočila delo z radiatorjem.


  RAM

  Nominalni RAM NVidia GeForce 7300 GT - 256 Mb. Vendar pa je bilo mogoče na policah trgovin spremeniti tudi modifikacijo tega modela pospeševalnika s skrajšanim do 128 MB videa. Vrsta čipa je DDR2. Običajno so delovali na 667 MHz. Širina bitov preklopnega vodila je bila 128 bitov. Kot rezultat, taka naprava, opremljena s pasovno širino na ravni 107 Gbps v zvezi z RAM.

  Učinkovitost

  V testni uporabniški grafični kartici PCMark'05 NVIDIA GeForce je ta sprememba prejela 3422 točk. Istočasno je precej presegel naprave povprečne GeForce 7600GS in GeForce 8500GT, ki sta pridobili 4048 oziroma 4639 točk. Zato na začetku ni treba računati na visoko hitrost tega pospeševalnika v igralnem okolju. V igri F. E. A. R. je ta adapter lahko ustvaril 38 sličic na sekundokakovost in ločljivost slike izhodne slike 1024 x 768. To pomeni, da je povsem dopusten način delovanja računalniškega sistema. Za primerjavo, 7600GS in 8500GT sta v tem primeru lahko izdala že 47 fps. To pomeni, da je bila razlika v uspešnosti solidna 25 odstotkov.

  Ocene o grafičnem adapterju. Njegova pomembnost

  Mnenja NVidia GeForce 7300 GT je označena kot energetsko učinkovita, cenovno ugodna in visoko produktivna naprava. To je njena glavna prednost. Toda slabosti lahko pripišemo le dejstvu, da temelji na zastareli arhitekturi. Če bi se v času sproščanja tak pospeševalnik lahko zanesljivo uvrstil med igralne naprave, se ta rešitev zdaj lahko uporablja samo v pisarni pri obdelavi najenostavnejše programske kode. Primerno je kupiti takšen pospeševalnik samo v primeru popravila sistemske enote z nizko zmogljivostjo. V tem primeru je vgrajena grafična kartica iz nekega razloga prenehala delovati.

  Zaključek informacij

  Kot del tega pregleda niso bile analizirane le lastnosti NVidia GeForce 7300 GT, temveč tudi možni primeri uporabe takšnega grafičnega pospeševalnika. V času nastopa na policah je bila taka naprava v kategoriji iger na srečo. Zdaj pa je njegova zmogljivost dovolj le za izvajanje različnih enostavnih pisarniških opravil. In v tem primeru, ko je integrirana v računalniško grafično kartico samo ne deluje. V drugih primerih takšen pospeševalnik ne sme kupiti.

  Sorodne publikacije