Zakaj je napajalnik računalnika priključen? Nasveti

Včasih se zgodi, da po jutranjem zagonu računalnika namesto običajnega mirnega dela uporabnik sliši zelo neprijetne zvoke, ki so podobni žvižganjem, prijemanju ali škripanju.

V tem primeru morate poslušati računalnik in ugotoviti, od kod prihaja zvok. Praviloma krivec ni sam sistemski zvočnik, ampak ena od naprav znotraj računalnika. Nekateri menijo, da procesor jedo, vendar je to malo verjetno, ker je ta enota monolitni silicijev kos, ki ne proizvaja nobenih zvokov. Zato se najpogosteje polije in ne vklopi napajanje. Včasih je vzrok lahko tudi druge sestavine, zato morate opraviti neodvisno diagnozo.


Določite natančen vir piščalke

Najprej je priporočljivo, da razstavite stranski pokrov "sistema" in previdno preglejte sam procesor, kot tudi hladilnik, ki je na njem. Po tem morate poskusiti vklopiti računalnik in nežno dvigniti uho na predvideno mesto zvoka. Najpogosteje jedo napajalnik, grafično kartico, trdi disk ali matično ploščo. Natančneje, zvoki se ne izdajo sami, ampak hladilni ventilatorji. Na podlagi izkušenj strokovnjakov je mogoče z 90% zanesljivostjo izjaviti, da je razlog za to težava BC. V tem primeru ga je potrebno izvleči in namestiti drugo delovno napravo namesto nje. Vendar je treba ta postopek izvajati previdno.

Določite moč napajalne enote

Ne poznajo vsi tegaV procesu zamenjave BP je treba določiti moč, s katero deluje. Priporočljivo je tudi pojasniti proizvajalca te naprave. Če stara napajalna napetost ne deluje in teče na 300-350 vatov, mora nova oprema izpolnjevati te zahteve. V primeru namestitve enote, ki bo imela veliko moč, ne bo slabše. Manj kazalcev ne bi smelo biti.


Ko govorimo o proizvajalcu, je zdaj na voljo veliko število kitajskih izdelkov, ki kažejo zmogljivost 400-450 vatov. Dejstvo je, da taki WB-ji izdajo največ 300 W, kar negativno vpliva na napajanje. Pri namestitvi takšnih agregatov praviloma ne uspejo 6 mesecev po obratovanju.

Kako odstraniti staro napajanje?

Z novo BP in odkupljeno v trgovini, se morate znebiti starega dela strojne opreme. Preden začnete, morate izklopiti računalnik in kabel, ki prihaja iz napajalnika. Za to morate odstraniti stranski pokrov sistemske enote. Po tem odklopite vse žice, ki prihajajo iz starega napajalnika, kot tudi druge računalniške naprave in matične plošče. Treba je opozoriti na dejstvo, da lahko dodatna grafična kartica, če je nameščena, gre iz grafične kartice. V tej fazi dela je priporočljivo zapisati tisto žico, kjer je bila priključena. To bo uporabno, če uporabnik uporablja veliko število pogonov. Potem morate odviti 4 vijake, ki držijo neposredno na enotiNapajanje se nahaja na zadnji strani računalnika. Po tem lahko napravo izvlečete.

Namestitev nove napajalne enote

Ta postopek tudi ne zahteva posebnega znanja. V nekaterih primerih, na primer, ko se zaužije impulzno napajanje, postane to edina rešitev problema.
Za izvedbo namestitve novega BZ ga morate najprej priviti na zadnji del računalnika. Nato s pomočjo predhodno pripravljene sheme vse naprave naprave povežite z ustreznimi priključki. Na zadnji stopnji je potrebno samo zapreti stranski pokrov sistemskega modula, priključiti napajalne kable in vklopiti računalnik. To bo najbolj učinkovito rešilo problem, če se napajanje računalnika napolni. Če nimate želje ali možnosti, da napravo popolnoma zamenjate, lahko v tem primeru podobna zvoka povzročijo druga vozlišča, ki imajo lahko težave.

Hladilnik

Če se napajanje napolni pod obremenitvijo, to pomeni, da je težava najverjetneje v ventilatorju. Ker so napajalniki sodobnih prenosnih računalnikov zelo vroči, so skoraj vsi opremljeni z zelo močnimi hladilniki. V dragih modelih so nameščeni ventilatorji brezšumnega tipa, ki se razlikujejo po daljši življenjski dobi. Vendar pa preproste pogonske enote običajno stanejo hladilnike, ki so dovolj hitri, da ne uspejo. To pojasnjuje, zakaj se napajanje napolni.
Večina oboževalcev se začne nabirati skozi kopičenje prahu.To je posledica dejstva, da v procesu hlajenja rezila izdelki absorbirajo zrak in, zato se kopičijo veliko umazanije. V tem primeru lahko hladilnik poskusite sami razstaviti, ga namažite in očistite pred umazanijo. V tem primeru ni treba zanemariti podobnih zvočnih učinkov. Če napajalnik ne deluje zaradi ventilatorja, hladilnik morda ne deluje. Posledica je resno pregrevanje in poškodbe vseh računalniških sistemov. Zato je treba v tem primeru izvleči del in ga poskušati obnoviti.

Razumeti napajanje

Kot v prejšnjih operacijah, morate najprej zaustaviti računalnik. Po tem se izklopi napajanje (kako je bilo to opisano zgoraj). V procesu dela ni treba pohiti, kot v Odvisno od modela "sistemski" BP se lahko nahajajo tako v zgornjem in spodnjem delu enote. V nekaterih primerih ga je težko izvleči iz sistemske enote zaradi dodatnih nameščenih plošč. Pred razstavljanjem napajalnika je priporočljivo, da posnamete sliko, da se ne zmede in nato povežete žice. Pri naslednjem koraku je treba odviti vijake, ki se nahajajo na pokrovu BC (običajno so tudi 4, vendar morda 6). Po odprtju pokrova lahko vidite hladilnik. Če se napajanje napolni, potem njegova zamenjava praviloma pomaga.

Menjava hladilnika

V tej fazi dela ni treba pohiti. Morda vam ne bo treba kupiti novega ventilatorja. Najprej morate skrbno očistiti vse notranjosti napajalnika. To lahko storiteUporabite krtačo za prtičke, vložek s stisnjenim zrakom ali običajni sesalnik.
Največ pozornosti je treba posvetiti samemu ventilatorju, saj se je nabralo veliko prahu. Če takšne manipulacije ne pomagajo in še vedno napajajo električno napajanje, je v tem primeru potrebno nadaljevati. Nalepko z blagovno znamko morate odstraniti iz hladilnika in odstraniti gumijasti čep, ki se nahaja na ležišču. Ni potrebno odstraniti zaklepne podložke, ni treba odstraniti ostankov nekdanjega olja. Preprosto potopite v nekoliko dražje strojno olje in počakajte 2-3 minute, dokler ne doseže ležaja. Nato lahko na svoje mesto namestite gumijasti zamašek in nalepite nalepko.

Na kaj naj se opozori?

Pri delu je treba biti previden in določiti tip ventilatorja. Naprave tega razreda so odstranljive in ne odstranljive. V prvem primeru lahko ležaj odstranite brez težav in ga nato zamenjajte z novim. Če je napajalnik opremljen z neodstranljivim ležajem, se bodo v tem primeru vse žice ventilatorja ohladile neposredno na ploščo naprave. Ostaja samo, da natančno prerežite ožičenje čim bližje hladilniku in ga očistite. Po tem, kupljeni hladilnik je nameščen na pravičnem mestu, nove žice pa so združene z metodo twist.

Če se napajanje mobilnega računalnika napaja

Praviloma te naprave delujejo brez ventilatorjev, vendar lahko tudi v tem primeru povzročijo neprijeten zvok, zlasti če so v notranjostinihanje navitja žice. V tem primeru se naredijo preproste dovolj manipulacije. Najprej morate odpreti primer. To otežuje dejstvo, da je večina modelov lepljena. V tem primeru je treba plastiko natančno prerezati z nožem ali skalpelom. Naslednji korak je prekrivanje tuljave z lakom. Praviloma je potrebno obdelati 3 ali 4 elemente. Vendar je treba upoštevati, da hrup praviloma ustreza največjim tuljavam, ki so zelo blizu vira AC. Nato zlepite kovček in počakajte, da se lak posuši. Ta način reševanja problema se uporablja, če jedo LED trak.

Če procesor hladi hrup

Ta element je lahko tudi zamašen s prahom in proizvaja značilne zvižajoče zvoke. V tem primeru je treba hladilnik tudi očistiti. Vendar je vse zapleteno zaradi dejstva, da ti elementi delujejo s spremenljivo hitrostjo vrtenja, kar je odvisno od tega, kako vroč je osrednji procesor računalnika. Značilno je, da v teh izdelkih suši thermopasta, tako da ne.
Tega ventilatorja je veliko težje očistiti in podmazati, zato mnogi raje preprosto prilagodijo napravo s pripomočki drugih proizvajalcev, ki so nameščeni na vašem računalniku. Vendar morate razumeti, da je taka odločitev začasna.

Drugi vzroki za piščalko

Če se napajalnik ne napolni, na primer, če je priključen na omrežje, preden se izvleče iz računalnika, bo v tem primeru treba izvesti podrobnejšo diagnozo. Zapotrebno je uporabiti specializirane merilne naprave in z njihovo pomočjo preskusiti vse komponente opreme. Prav tako je treba omeniti, da so zmogljive grafične kartice vedno opremljene z lastnimi hladilnimi sistemi. V tem primeru morate odstraniti celotno ploščo in njen ventilator. Nujno je treba zamenjati termično pasto. Če se napajanje prenosnega računalnika polije, bo v tem primeru samopomoč težavna. Poleg tega je stanje zapleteno, če je proizvajalec enote ASUS. Dejstvo je, da se v takšnih prenosnih računalnikih hladilnik in napajalnik nahajata na najbolj neprijeten način. Praviloma, da bi prišli do ventilatorja, je treba razstaviti vso napravo in odstraniti matično ploščo. Vendar pa bo tudi z uspešnim zaključkom teh operacij na hladilnik bo zaščitno pečat. Če jo odstranite, bo zelo težko namestiti napravo nazaj. Pri drugih modelih se napajanje po pravilu zelo enostavno odstrani. V ta namen odvijte nekaj vijakov na zadnji strani prenosnega računalnika. Hkrati razstaviti celotno enoto ne bo treba. Zato je pred delom potrebno podrobno proučiti shemo naprave posameznega stroja.

Kaj naj storim?

Prvič, ni priporočljivo diagnosticirati težav z vključenim računalnikom. Preden odstranite pokrov naprave, ga ne le izklopite, temveč tudi iztaknite vtič iz vtičnice. Šele potem, ko se prepričate, da se naprava ne podaja, lahko začnete z delom. Ko odstranite katerokoli ploščo, je ne morete močno povleči. Ne smemo pozabiti, da so ti elementi običajno neobveznipritrjen na ohišje računalnika z več vijaki. Pri uporabi sesalnika ni potrebno globoko potisniti v sistemsko enoto. To lahko poškoduje tokokrog. Poleg tega trdi ali ostri predmeti niso priporočljivi za čiščenje. V vsaki računalniški trgovini lahko najdete kartušo s stisnjenim zrakom, ki je najbolj primerna za takšne dejavnosti. Uporabite lahko tudi vrbove palice ali mehke lasulje.
Pri čiščenju hladilnika in drugih delov napajalne enote lahko uporabite majhno količino alkohola. Toda pour naravnost v napravo ni vredno. Dovolj je navlažiti bombažno blazinico v 2-3 kapljicah trdnih tekočin, nato pa bo zastarela termopasta lažje odstranjena. Vendar, če PC ni bila uporabljena za dolgo časa, bo posuši do stanja cementa in zameglitev materiala bo zelo težko. V tem primeru lahko uporabite specializirana orodja, ki se prodajajo tudi v računalniški trgovini.

V zaključku

Neprijeten škripanje v računalniku je lahko posledica številnih težav. Najpogostejši razlog pa je hladilni sistem napajalnika. Vendar pa se samoregulativne okvare priporočajo le, če uporabnik jasno razume, kaj počne. V nasprotnem primeru lahko nenamerno povzročite več škode in sčasoma plačate za popravila večjo količino denarja. Zato je bolje zaupati mojstrom.

Sorodne publikacije