Kabli in adapterji. Trdi disk SATA

Nakup nove komponente PC-ja vas bo skrbno premislil o tem, katere kable morate kupiti in tako naprej, zato, da ne bi naleteli na takšne težave, je treba takoj zagotoviti, da računalnika ne potrebujete samostojno. povzročil težave. In če razmišljate o tem, kakšen je USB, vas bo kabel SATA prestrašil.

Kaj je to?

S preučevanjem modelov osebnih računalnikov ste večkrat srečali ta vmesnik. Zakaj je to potrebno in zakaj je pomembno, ne vedo vsi. Tudi nejasne opredelitve na internetu ne dajejo vedno natančnega pojma izraza. Malo je verjetno, da bi vsi razumeli, da je to dosleden vmesnik in da tudi vsi ne razumejo shranjevanja podatkov.


Da bi bilo poenostavljeno, je treba takoj povedati, da je SATA "zrasel" iz drugega formata - ATA, in njegovo ime mu pripada. Ta vmesnik ali, preprosteje, spojnik ima sistem zaporednega prenosa informacij. To pomeni, da se podatki prenašajo v 1 bitu v določenem časovnem obdobju. V tem primeru bloki informacij gredo eno za drugo na enem kanalu.
Kabel SATA deluje v povezavi z napravo za shranjevanje podatkov. Navadno je pod njim trdi disk. Kupili ste daljinski upravljalnik in ga želite namestiti v sistem. Če želite to narediti, morate dobiti kabel tega formata in priključite pogon na matično ploščo.

Predhodnik

Preden bomo nadalje razpravljali o našem vmesniku, bomo ugotovili, zakaj je obstajala posebna prejšnja različica. ATA je storila enakofunkcijo, kot je SATA, vendar je obstajal še en način. Za razliko od prejšnjega vmesnika je delal z vzporednim prenosom informacij. Posledično so se hkrati izvajali prenos in sprejem podatkov.


Vendar je še vedno deloval skupaj z napravami za shranjevanje podatkov, med katerimi je bil trdi disk ali optični pogon. Ko je SATA zrasel iz ATA, se je prvi vmesnik odločil, da ga preimenuje v PATA (Parallel ATA).

Funkcije

Trdi disk SATA ima svoje funkcije. Predstavljen je s 7-polnim konektorjem. V nasprotju s prejšnjim je postal manj časa. ATA je uporabila kar 40 lukenj. Prednost novosti je bil njegov majhen kvadrat. Ko je priključen, zavzame malo prostora in zato ne prekriva zračnih tokov za hlajenje drugih komponent. Ožičenje se je poenostavilo.
Oblika novega vmesnika omogoča ponovno priključitev kabla. Močnejši in napajalni kabel. Prehrana poteka v treh kanalih: +33 V, +5 V in +12 V. Med sodobnimi napravami, ki podpirajo to obliko, so tudi tiste, ki delujejo neposredno s priključkom SATA, obstajajo pa tudi tisti, ki podpirajo Molex. Druga razlika v primerjavi s prejšnjo obliko je bila lažja povezava. Zdaj se ena naprava poveže z eno zanko, ne z dvema, kot prej. Zdaj lahko več naprav deluje istočasno brez zamud in prekinitev. Obstaja tudi problem z velikim številom kablov in žic.

Stiki

SATA kabel za naprave mora imeti 7-polni priključek in 15-polni priključek za napajanje. Obstaja možnostnamesto 15-polnega priključka uporabite 4-polni konektor iz Molexovega čepa. Vendar je treba opozoriti, da če priključite oba kabla na napajanje, bo najverjetneje trdi disk zažgal. Vmesnik deluje na dvokanalnem prenosu. Tehnologija prenosa diferenčnega signala z nizko napetostjo omogoča prenos podatkov na visoki frekvenci, vendar z uporabo poceni povezav.
Obstaja priključek za 13 stikov. Uporablja se na strežnikih ali na majhnih napravah, kjer se uporabljajo tanki pogoni. Kombiniran je in je sestavljen iz dveh delov: sedem-kontaktne podatkovne vodilke in šest-polnega za napajanje.

Prvič

Od uvedbe kablov SATA so se pojavile številne sorte in različice. Prva revizija se je pojavila leta 2003. Deluje pri pasovni širini 15 GHz in 12 Gb /s. Od prejšnjega vmesnika ATA se novost skoraj ni razlikovala glede parametrov pasovne širine. Zaporedna izmenjava pa je nekoliko počasnejša od vzporedne, vendar se s povečanjem visokih frekvenc primerjajo parametri. In zaradi hrupa imunitete in potrebe po sinhronizaciji SATA kanali zmaga.

Drugi

Kabel SATA 2 je povečal hitrost prenosa podatkov na 3 Gb /s. prvič se je pojavil v krmilniku čipov nForce 4. Menijo, da bi morala prejšnja revizija prijatelja delovati brez težav, saj obstaja hitrost dogovora. Toda v resnici se je izkazalo, da so nekatere naprave in krmilniki zahtevali poseben način.

Tretja

Tretja revizija je postala najbolj popolna in raznolika. Kabel SATA 3 je na voljo leta 2008. Pasovna širinadvakrat dvakrat. Oddelek za hrano je dopolnil in pripravil 6 Gbps. Razvijalci so pustili združljivost s prejšnjimi popravki, ne le za priključitev konektorjev in kablov, ampak tudi pri delu z protokoli izmenjave. Po glavni različici je bilo še vedno posodobitev. Torej, nekoliko kasneje se je pojavila SATA Revision 3.1. Označil je uvedbo kablov za kompaktne naprave. Znani mSATA za 25-palčne polprevodniške pogone je postal znan. Med novostmi so bile tudi posebne tehnologije, ki so bile odgovorne za porabo energije, produktivnost in druge možnosti.
Kabel SATA 3 druge različice je bil imenovan posebej Express. S svojim "očetom" je bil združljiv na ravni programske opreme, vendar je nosilec postal vmesnik PCI Express. Prav tako se je spremenila zasnova te revizije. Zdaj sta dva pristanišča SATA nameščena poleg dolžine. Hitrost se je povečala na 8 Gb /s, če uporabljate samo prvi del priključka, če uporabljate oba 16 Gb /s.

Hot Zamenjava

Vzporedno s SATA je nastal tudi eSATA. Postal je znan leta 2004. Delal s povezavo zunanjih naprav in načinom "vročih sprememb". Ta način - možnost odklopa ali priključitve naprave med sistemom, ne da bi bilo treba izklopiti napajanje. Konektorji so postali bolj dovršeni, manj občutljivi in ​​odporni na večkratne prekinitve ali povezave. S običajno SATA spremembo je nezdružljiv fizično, vendar sinhroniziran signal, čeprav z različnimi nivoji signalov. Povezljivost zahteva podatkovno vodilo in napajalni kabel. Možnost je postala daljša na meter - 2 mta raven signala je ostala enaka, povečala raven prenosa.

Urejanje

Da bi eSATA delovala, je potrebno ne le prenos podatkov, ampak tudi priključitev kabla na napajanje. Za zadnji postopek je bilo treba uporabiti ločeno žico. Če želite združiti obe funkciji na nek način, morate sinhronizirati zunanji SATA s kablom USB. MicroStar je razvil podmnožico eSATAp. Uspeli so združiti eSATA USB. Zadnji je bil odgovoren za hrano.

Druge vrste

Na splošno je od izdaje SATA prišlo do številnih sprememb, od katerih nekatere še niso postale priljubljene. Obstajali so tudi takšni vmesniki, ki so se pogosto uporabljali. Mnogi so postali adapterji in adapterji za to obliko. S spremembo shranjevanja spremenjenih informacij in samega kabla. Da, tu so mSATA, SAS, Thunderbolt in drugi.

Sorodne publikacije