Dropbox. Kaj je ta stvar in kako jo uporabljati?

Mnogi uporabniki so slišali za storitev Dropbox, vendar mnogi sploh ne vedo, zakaj so te stvari potrebne in zakaj je tako priljubljena. V začetni fazi lahko rečemo, da ta storitev uporabnikom omogoča shranjevanje pomembnih podatkov brez strahu pred izgubo. To je splošni pomen Dropboxa. Kaj je ta stvar in zakaj je potrebna? Oglejmo si podrobneje to vprašanje.

Zgodovina storitev

Podjetje Dropbox je bilo ustanovljeno leta 2007 (ne tako dolgo nazaj) dveh diplomantov tehnološkega inštituta v Massachusettsu.
Na začetku so fantje ustvarili storitev za shranjevanje v oblaku izključno za lastno uporabo. Trenutna hitrost internetne povezave ni omogočila sprostitve storitve »ljudje«. Vendar pa je po nekaj letih storitev postala zelo priljubljena med drugimi uporabniki. Potem se je zgodba o službi začela kot masovni produkt. Do danes ljudje aktivno uporabljajo Dropbox. To je zelo priročno in tako jasno. Toda želel bi razmisliti o glavnih značilnostih storitve.


Načelo delovanja

Filozofija Dropboxa predvideva dostop do uporabniških datotek od koderkoli na kateri koli pooblaščeni napravi. Datoteke, izbrani uporabniki, ki se prenesejo na strežnik Dropbox. Po tem sinhronizacija z vsemi napravami, na katerih je nameščen Dropbox. Kot rezultat, uporabnik dostopa do svojih datotek od kjerkoli in iz katere koli naprave. To je zelo priročno. Poleg tega uporabniški podatkivedno pod zaščito. Vendar pa obstajajo tudi negativne točke. Strežnik ni popolnoma brezplačen. Takšna filozofija je »Dropbox«. Kar je "skoraj" brezplačno, je razumljivo. Kakšni so pogoji? Ob registraciji uporabnik prejme polno delujoč polni račun (še posebej, če namestite dodatek Dropbox). Vendar pa je največja količina shrambe v oblaku le 2 GB. Če potrebujete več, boste morali plačati.


Varnostni algoritem

Iz varnostnih razlogov se uporablja zmogljiv varnostni algoritem. Povezava poteka prek SSL. To pomeni, da je prenos pomembnih datotek varno zaščiten. 256-bitni ključ se uporablja za šifriranje datotek. Datoteke, ki so zaščitene na ta način, ni mogoče razdeliti, saj je možnih več kombinacij. Poleg tega se oblak shranjuje na zavarovanih tujih strežnikih, kar pozitivno vpliva tako na varnost kot tudi na stabilnost Dropboxa. Kaj je ta trgovina, če znova in znova visi? Toda v "Dropboxu" se to ne zgodi. Iz varnostnih razlogov storitev shrani celotno zgodovino sprememb datotek s strani uporabnika. Ampak samo za 30 dni na brezplačnem računu. Če potrebujete več, lahko kupite večno zgodbo za plačilo. Oblak bo ohranil vse spremembe za vedno. Vendar ta možnost ni nujna za vse. Še ena varnostna funkcija - deluje prek spletnega vmesnika (v brskalniku). Vendar pa je tovrstno delo omejeno. Datoteko lahko na primer prenesete v skladišče v oblaku z velikostjo do 300 megabajtov v brskalniku. Kaj je razlog za to omejitev?ni jasno Ampak to je, in to moraš prenašati.

Uporaba

Torej smo spoznali, kaj je "Dropbox". Kako uporabljati to storitev? Tu ni nič zapletenega. Glavna stvar - namestite na vse svoje aplikacije gadgets. Obstajajo različice programa za Windows, MacOS, Linux, Android, iOS in Blackberry. Ko ga namestite, boste morali ustvariti račun in ga varno geslo. Nato lahko začnete prenašati datoteke v Dropbox. Vsi podatki, ki bodo preneseni v storitev v oblaku, bodo na voljo na vseh napravah z nameščeno aplikacijo Dropbox. Sinhronizacija bo potekala samodejno. V prihodnje bo uporabnik moral vnesti geslo za dostop do datotek v Dropboxu. In če je pametni telefon, na primer, preverjanje pristnosti prstnih odtisov, potem vam ni treba vnesti gesla. Na splošno, postopek uporabe "Dropbox" je nekaj podobnega uporabi priljubljenih storitev "Yandex.Disk". Edina razlika je, da ta ni tako varna. Odlična storitev v Dropboxu. Kaj je to, če ne skrbi za zasebnost uporabniških podatkov? Algoritem šifriranja je vrsta povezave. Zato veliko ljudi uporablja to storitev. Dropbox ima precej veliko bazo strank, čeprav je strošek dodatnih gigabajtov za shranjevanje visok. Ampak za odlične storitve v razvitih državah je sprejeto plačati.

Sklep

Tako smo obravnavali storitev shrambe v oblaku "Dropbox". Da je to precej udobna stvar, je že jasno. Vendar je treba upoštevati tudi dejstvo, dada so podatki, preneseni na uporabnike strežnika, zanesljivo zaščiteni. In tako lahko "Dropbox" uspešno uporablja ne le posamezne uporabnike, temveč tudi celotne korporacije. Mimogrede, korporativne stranke so tiste, ki sestavljajo večino baze strank. Seveda ta oblak ni popolnoma brezplačen, vendar je smiselno poskusiti vsaj brezplačen račun. Če vam je všeč funkcionalnost, si lahko privoščite nakup dodatnega sedeža.

Sorodne publikacije