Menjalnik ali mehanik je boljši

Skoraj vsi modeli avtomobilov razredov A in B, ki so zastopani na domačem trgu, se lahko opremijo kot avtomat in strojna oprema. Drugo vprašanje je - kaj izbrati potencialnega kupca? Na številnih forumih ni nobenih sporov o tem, kaj je bolje - avtomatsko ali mehansko. Nekateri zavestno pridobijo prav iz MKPP. Koliko ljudi, toliko misli, vendar še vedno - kakšne vrste prenosa izbrati? Poskusimo ugotoviti.

Udobje

Zato mnogi ljudje sami izberejo ACPP. Ta menjalnik vam omogoča zelo udobno krmiljenje. Pri vsaki spremembi situacije na cesti ni treba nenehno potiskati izbirnika. In to se bo zagotovo strinjalo z vsakim voznikom, še posebej, če se avto uporablja v velikem mestu.
V velikih metropolitanskih območjih ima avtomatski menjalnik veliko prednosti - ni potrebno stiskati sklopke, pritisniti na ročaj in izkusiti vsako minuto - vozniki začetniki so zaradi tega resno zaskrbljeni. S prodajnim avtomatom je voznik manj utrujen in praktično nagnjen k stresu, ostalo pa med vožnjo avtomobila zmanjša tveganje za nesreče. To potrjujejo pregledi. Kaj je bolje - mehanik ali avtomat? Poskusimo ugotoviti še naprej. Ne glede na to, kakšne težke argumente so prinesli ljubitelji mehanskega prenosa, pa sodobni AKPP delujejo hitreje in mehkeje. Glavna stvar je, da je škatla nova in tehnološka. Avtomatski menjalnik bo vozniku omogočil, da sledi cesti in obdrži volan v dveh rokah. To je tisto, kar je stroj boljši od mehanike.
Vendar ni vse tako preprosto - zgodovina avtomobilske industrije pozna veliko modelovavtomatskih menjalnikov, ki so že bili mrtvi. Lastniki se pritožujejo zaradi nenehnih težav, udarcev, počasnega dela - zaradi udobja pri plačevanju.

Dinamične značilnosti

Ljubitelji avtomobilov z MKPP dobesedno kričijo povsod, kjer je možno, da le ta prenos omogoča maksimalno razkrivanje potenciala motorja. Samo mehaniki lahko močno povečajo hitrost, kadar je to potrebno. Na splošno imajo prav. Vendar morate razumeti, da so AKPP drugačne. Kar je bolje - avtomatsko ali mehanično, lahko se odločite, kaj je stroj nastavljen. Konec koncev, če je AKPP star, potem je MKPP v tem primeru bolj pravilna izbira. Če je vozilo opremljeno z variatorjem, se zaradi konstrukcijskih značilnosti umakne hitrost reakcije vseh drugih prenosov.
Vendar pa variator deluje precej mehkeje. To je nekoliko boljše z dinamiko pretvornika navora in robotskega menjalnika. Če njihovi ustvarjalci težijo k dobičkonosnosti, reakcija motorja na pedal za plin ne bo eksplozivna in ostra (brez ostrega povečanja vrtljajev). Da, in prenos v prenosu bo kratek - mehanizem ne bo dovolil puščici, da premakne tahometer v rdečo cono. Na večini avtomatskih menjalnikov obstaja tako imenovani "športni način". Če preklopite polje v ta način, postane stroj bolj dinamičen. Voznik lahko zaporedoma prestavlja. Seveda to ni popolna zamenjava za mehansko škatlo. Če je parni motor-transmisija nastavljen na varčevanje, potem ne pričakujte čudežev v smislu overclockinga. Ampak to ne pomeni, da je strojni sposoben ničesar in lastniku ne more dati občutka vožnje. V dragih športnih avtomobilih proizvajalci namestijo večstopenjski avtomatski menjalnik, ki lahko v treh sekundah razširi avto do 100 kilometrov na uro.


Zato ni povsem pravilno reči, da stroji niso dinamični. Dejstvo je, da tako resne avtomatske enote pomembno vplivajo na ceno avtomobilov. In proračunski modeli ne morejo in ne smejo biti dragi. Zato je na "proračun" dal 4-5 korak AKPP in "zaduši" jih, omejevanje nekaterih voznikov in nadomestilo za napake drugih. Na primer, samodejni stroj ne bo nikoli pustil, da bi se motor zasukal, kar je zelo enostavno na mehaniki. Toda v vsakem motorju je rdeče območje (tako imenovani "cutoff"), zato bo tudi pri visokih hitrostih poškodba motorja minimalna.

Na podlagi tega je težko reči, da je bolje imeti avtomatski stroj ali mehanik. Za začetnike, ki so ravno sedeli za volanom, a hkrati prijatelji s svojo glavo, je najboljša izbira - avtomatski menjalnik. Tudi stroj je boljši za dekleta. Mehanika za tiste, ki že čutijo malo avtomobila.

Poraba goriva

Če pogledate podatke, podatke o potnih listih proizvajalca, je jasno razvidno, da so modeli z avtomatskim menjalnikom več goriva kot isti modeli, vendar je to mehanika. Torej, "Skoda Octavia A5" na mehaniki v mešanem ciklu porabi 100 kilometrov poti 74 litrov. Hkrati tak model, vendar z avtomatskim menjalnikom porabi 79 litrov. Razlika je zanemarljiva, vendar je, in se ji ni mogoče izogniti - AKPP opravi tisti del dela, ki ga mora voznik narediti, in to zahteva energijo. Toda danes inženirjiuspešno rešiti te težave.
Nekateri vozniki se vozijo z avtomobilom z ICE s še večjimi stroški kot ACPP. To se zgodi pri tistih, ki imajo raje bolj agresiven stil vožnje, s pogostimi prenapolnjenostjo, overclockingom in zaviranjem. Zato ni vedno strošek odvisen od vrste prenosa.

Terenska vleka, vleka

Pri sporih, ki so bolj primerni za menjalnike - avtomatsko ali mehansko, to vodi. V nekaterih primerih mehanika daje prednost - na primer, ko je voznik pokopal avto v pesek. Z mehaniki je več možnosti za odhod. Kontrolna točka postane občutljivo in poslušno orodje v rokah izkušenega voznika. O avtomatskem stroju je nemogoče povedati - nadzorujejo jih elektronika. Toda v dragih avtomobilih ima AKPP več načinov, tudi za terensko vožnjo. Obstajajo posebne načine na "proračuni" (na primer, zima). Tukaj je omejitev vleke, ki se prenaša na pogonska kolesa - tudi če voznik močno pritisne na pedal, se bo ta način upočasnil na minimum. Obstaja tudi možnost začetka gibanja iz drugega ali tretjega prenosa. Resna pomanjkljivost avtomatskega menjalnika je mogoče pripisati dejstvu, da v primeru okvare avtomobila potrebuje samo vleko na evakuatorju.

Stroški in stroški obratovanja

To je glavna pomanjkljivost avtomatskih prenosov. Vzemite isto "Octavijo". Razlika v stroških avtomobila z mehanikom in avtomatom je 2 tisoč dolarjev. Ampak to še ni vse. V avtomatskem menjalniku je treba olje pogosteje menjati.
Stroj izgubi tudi količino olja. Zato je v sporu, ki polje boljše - avtomatsko ali mehansko, v finančnem smisluzmaga ICE.

Prednosti MKPP

Avtomobil, opremljen z MKPP, ima najboljšo dinamiko pospeševanja. Iz MKPP lahko zavrtite motor na rdečo območje na tahometru. Standardni stroji bodo tukaj izgubljeni za nekaj sekund. Z določeno izkušnjo dela z mehanskimi škatlami se lahko naučite voziti vožnjo, hkrati pa resno prihranite. S samodejnim strojem ta številka ne bo mimo. V MKPP je potrebno naliti manj olja - približno dva litra. Pozimi je MKPP tudi v zmagi - takšne avtomobile je lažje zagnati. Ko je sklopka pritisnjena, se motor odklopi od menjalnika.
Torej, obremenitev motorja pri zagonu manj. Glede stroškov in kompleksnosti popravila je jasno, da je bolje - avtomatsko ali mehansko. To je veliko ceneje in lažje popraviti, in celo neuradne storitve lahko nudijo takšne storitve. Pozimi obstajajo tudi ugodnosti - avtomobil se lahko z lahkoto premika v snegu. In na stroju tega ni mogoče dovoliti.

Slabosti MKPP

Glavna pomanjkljivost je udobje vožnje. Začetni vozniki se morajo dolgo časa navaditi na delo s prestavno ročico. Prav tako ni vsak začetnik zlahka na začetku gibanja. Še ena resna pomanjkljivost je oprijem. Pogosto gori. No, končno, na motornih kolesih z MKPP je življenjska doba motorja precej nižja - stroj ne bo dovolil, da se motor zvije v rdečo cono, v mehaniki pa se pogosteje dogaja.

Vir

Kadar nekdo trdi, da je boljši - samodejni ali mehanični, obstajajo argumenti, v okviru katerih ni nobenega problema z ICPP, zelo težko ga je prekiniti. Toda mehanik je potrebenpogosteje služiti - recimo povratne informacije. To vključuje zamenjavo diskov sklopke, olja za menjalnik. To naredimo enkrat v 40 tisoč kilometrih. Verjetno se bo spremenila kompresijska sklopka, zlasti za tiste, ki so pred kratkim vozili.
AKPP ne potrebuje nikakršne nege okoli 70 do 80 tisoč kilometrov. In potem morate samo zamenjati olje in se lahko še bolj vozite. Zakaj se stroji zlomijo? Pes je preprost. Proizvajalci v navodilih za avto pišejo, da je olje v avtomatskem menjalniku izračunano na celotno življenjsko dobo avtomobila. Če ga redno spreminjate, z napravo ne bo težav. Strokovnjaki svetujejo, da ATF-tekočino zamenjate vsakih 60 tisoč kilometrov.

Zaključek

Če je mogoče, vam ni treba razmišljati o avtomatih ali mehaniki - to je bolje. Bolje je kupiti AKPP in uživati ​​v vožnji. Če sredstva ne bodo zadostovala, bo tudi mehanik dobra izbira. Tudi krhka dekleta so prepričana v MKPP. Toda na splošno vsak kupi tisto, kar potrebuje. Če res potrebujete voziti avto, morate izbrati mehanika. Če želite samo voziti udobno, potem avtomatski stroj. Kateri prenos je boljši - samodejni ali mehanični, vsak izbere sam. To vprašanje je precej sporno.

Sorodne publikacije