Kaj je vzporedna vrata?

Vsi, ki so vsaj enkrat poskušali sestaviti svoj računalnik ali kupiti eno od komponent, so se soočili z vprašanjem pristanišč. Vzporedno ali zaporedno? Štirikratni ali 16-polni priključek? Izhod preko vrat ali pomnilnika? Vsa ta vprašanja se pojavijo, ko preučujete to temo in izberete pravi kabel.

Vrata

Kaj je pristanišče? To je poseben priključek na osebnem računalniku, ki deluje kot priključek za različne vrste naprav z računalniškim sistemom. Vrata so običajno sinonim za priključke, ki so potrebni za periferne pogone, ločene od arhitekture računalnika. Na primer, v nasprotju s tem, je treba opozoriti, da je omrežni priključek, ali mesto za povezavo čip in MEMORY, se ne imenuje vrata.Del pristanišč lahko podpira vroči vtič in odklop, nekateri zahtevajo predhodno zaustavitev sistema in po priključitvi vrat. Vrata strojne opreme predstavljajo številne vrste. Da, vključujejo vzporedni vmesnik, serijski, USB, PATA /SATA, IEEE 1394 PS /2 in štiri napredne video vmesnike: Display Port, HDMI, VGA, DVI.

Paralelno

Jezik bo vseboval eno od teh vrst vmesnikov. Vzporednica je bila ustvarjena za računalnik kot povezava med periferno napravo in računalnikom. Ko gre za računalništvo, potem ta tip fizično izvaja vzporedno povezavo, kar je povsem logično. Pogosto lahko slišite izraz "vzporedna vrata tiskalnika" in to ni enostavno. Tip tega vmesnika je prejel imena tiskalniških vrat in vrat Centronicsa takoj po njegovem rojstvu.

Začetek

To ime se je izkazalo za preprosto. Vmesnik je razvil Centronics, ki je leta 1970 izdal tiskalnik. V pristanišču so delali v Howardu in Robinsonu. Nihče ni načrtoval ustvarjanja novega tipa ali revolucionarnega odkritja. Vse se je de facto zgodilo, vzporedna pristanišča pa so postala industrijski standard.Takrat so proizvajalci uporabljali veliko različnih kablov. Na primer, DC-33625 in 50-polni konektor sta bila priljubljena.

Razvoj

Razvoj tiskalniških vrat je bil hitro vzet. Podjetja so začela izvajati svoje različice ena za drugo. Ravne različice so se pojavile na številnih penah. Podatkovni produkti so delali z vmesnikom, razvili DC-37, ki je bil povezan z gostiteljem, in 50-polnim vhodom, ki je povezan s tiskalnikom. Dataproducts je ustvaril več možnosti naenkrat. Vzporedna povezava se lahko izvede na kratkih razdaljah do 15 metrov in za dolgo povezavo do 150 metrov. Ker je ta vmesnik že dolgo služil. Do devetdesetih let so ga mnogi proizvajalci uporabljali kot možnost. Ameriško podjetje IBM se je tudi odločilo, da bo prispevalo k vzpostavitvi vzporednih računalniških vrat. V času izdaje prvega osebnega računalnika se lahko seznanite s spremembami Centronics-a. Zanimivo je, da je veliko uporabnikov takoj postavilo pogoj. S tem vmesnikom lahko delujejo le prenovljeni tiskalniki Epson, ki so kupili logotip IBM. Podjetje je delalo na standardizaciji kabla formata DB25F. Po tem so tiskalniki začeli izvajati standardv svojih modelih. V zgodnjih devetdesetih letih se je priljubljeno pristanišče Centronics začelo spreminjati v IEEE 1284.

Raznolikost

Tako je nastal nov izdelek in pridobil njegove občudovalce. IEEE 1284 ima drugo ime - LPT. Vzporedno pristanišče ima mednarodno standardizacijo in se uporablja tudi za povezovanje perifernih naprav. Kot v prejšnji različici se pogosteje uporablja za aktiviranje tiskalnika, optičnega bralnika in različne zunanje opreme. Za razliko od prejšnje spremembe je postalo realno vzpostaviti povezavo med dvema osebnima računaloma, aktivacijo nadzornih mehanizmov.
Podlaga za IEEE 1284 je bilo pristanišče Centronics in njegove različne različice.

Primerjava

Kot smo že omenili, je vmesnik Centronics ustvaril istoimensko podjetje in se je pogosto uporabljal za IBM-ove osebne računalnike. Zaradi tega gnezda je bilo mogoče povezati tiskalnike. Že dolgo je bil glavni, čeprav uradno ni bil. Najprej je bil ustvarjen za enosmerni prenos informacij, zato je idealen za tiskalnike. Pri delu na dupleksnih modifikacijah je bilo odločeno, da se uradno popravi eden od najavljenih standardov. Tako je prišel EEE 1284.

Vrsta

Kaj predstavlja to vzporedno pristanišče? V računalniku je predstavljen s 25-polnim konektorjem v dveh vrstah DB-25-ženskega formata. Treba je opozoriti, da je to tako imenovana "mama", vendar je podoben konektor - "očka", ki je bil prej uporabljen v računalniku kot COM vrata. Periferna oprema je pogosto pridobljena s 36-polnim mikro-vtičem v obliki traku, zato je kabel na eni straniima 25 kontaktov DB-25-in moški se priključi na računalnik, drugi - 36 pin IEEE 1284-B. Včasih ta možnost nadomešča MiniCentronics - vrata, ki jih predstavlja izmenični kabel s 36 zatiči. Med njimi so CC-kabli z MiniCentronics na obeh straneh. To je zelo redka sprememba, zasnovana za naprave z vmesnikom IEEE 1284-II. Ker imamo standard, ima nekatere zahteve, ki jih je treba spoštovati. Dolžina kabla na primer ne sme biti daljša od treh metrov. Sama zgradba je predstavljena z zvitimi pari na splošno ali na personaliziranem zaslonu. Redko izvedite različice pasov.

Če pogledamo starejše modele skenerjev, je prišlo tudi do vrat DB-25-male, namesto IEEE 1284-B. Zanimivo je, da so takšne naprave imele dodatni DB-25-ženski konektor, tako da je bilo mogoče priključiti tiskalnik. Torej je skener posredoval informacije prek dveh vmesnikov.

Fizično izvajanje

Kot je bilo že omenjeno, je osrednje pristanišče Centronicsa predstavljeno z enosmernim vzporednim pristaniščem. Kabel je izvedel glavne značilnosti. Da, bilo je 8 signalnih linij za premikanje, strobe in stanje naprave. Očitno je, da je enosmerni vmesnik omogočil prenos materialov v eni smeri od osebnega računalnika do opreme. Kljub temu je bila tehnologija nekoliko širša. Bilo je pet zadnjih linij, ki so nadzorovale stanje naprave. Hitrost, s katero je bilo mogoče prenašati informacije, je nihala in se dvignila na 12 Mbps.

Podaljšanje

Vse začetne spremembe so bile kasneje združene in standardizirane. Združitev se je končala z dejstvom, da je bilaRegistrirani standard IEEE-1284. Vendar to ni rešilo vprašanja popolne skladnosti. Novost se še vedno razlikuje od predhodno izdelanih specializiranih razširitev. Najbolj znani so bili razvoj podjetja Hewlett-Packard. Poleg Centronicsa so se pojavila vrata Bitronics. Dobil je dvosmerno tehnologijo, prenesel podatke v dve smeri in potreboval za zbiranje informacij o stanju tiskalnika.
Bitronics je delal s protokolom multipleksiranega vodila HP. Tehnologija je omogočila uporabo "verige": za priključitev več naprav na LPT priključek. Za izpolnitev te naloge je bilo ustvarjenih več standardov, čeprav združljivosti tukaj ni bilo mogoče doseči. Torej, če ste naleteli na zastarele naprave Hewlett-Packard, ki delujejo nepravilno, to ni presenetljivo. Celoten problem je prav v pristaniščih in izvajanju.

Lastnosti

Vzporedni vmesnik se lahko uporablja v več načinih. SPP je na primer standardna izvedba enosmernih vrat, ki so združljiva s Centronicsom. Nibble Mode je dvosmerni način prenosa podatkov. Deluje s kontrolnimi linijami. V svojem času je bila to edina možnost, s katero je Centronics zagotovil bipartitne informacije. Bajtni način je druga možnost dvosmerne sinhronizacije, ki ni postala priljubljena, vendar se je še vedno uporabljala pri nekaterih krmilnikih. EPP - način delovanja vodilnih proizvajalcev Intel, Xircom in Zenith Data Systems, ki se ukvarja tudi z dvosmernim prenosom informacij s hitrostjo 2 Mb /s. Zadnji način je ESR. Nad njim je deloval Microsoft in Hewlett-Packard. Pojavilo se je stiskanje strojne datoteke, medpomnilnik, neposreden dostop do pomnilnika.

Aplikacija

Ni skrivnost, da je večina tiskalnikov priključena prek kablov USB. Preden se je pojavila ta možnost povezave, je bila edina možnost vzporedni priključek. Razen tega je obstajala v različnih perifernih napravah.
Zdaj je težko reči, kaj je bilo pred in prvo, vendar je postalo znano kot elektronski ključi, ki so zaščiteni pred kopiranjem. Tudi ta vrata so bila pretvorjena v pogone za shranjevanje in skenerje. To pa je spodbudilo ustvarjanje konektorjev z vzporedno povezavo za modeme, zvočne kartice, spletne kamere, igralne plošče itd. Znani so tudi adapterji za EPROM in krmilnike strojne opreme.

Sodobna uporaba

Vzporedni vmesnik je postal manj priljubljen. Zamenjal je USB-kable in za omrežno povezavo - Ethernet. Mnogi proizvajalci menijo, da so vzporedni tipi priključkov zastareli. Zato množično začne izginjati iz vmesniških plošč računalnikov in prenosnih računalnikov. Microsoft poziva razvijalce, da ne uporabljajo te vrste vrat. In za tiste, ki še vedno niso pripravljeni opustiti te možnosti, je na voljo adapter "vzporednega USB vhoda".

Razlika

Pogosto se primerjajo zaporedna in vzporedna vrata. V IBM-ovih sistemih so bili poleg vzporednega vmesnika tudi zaporedni in vgrajeni za tipkovnico. Serijska vrata so bila pogosto uporabljena za povezovanje hitrih komunikacijskih naprav, ki delujejo v RS-232 formatu. Tu govorimo o modemih in podobnih napravah. Serijska vrata so bila enostavnejša za izvedbotehnologije, ki je zahtevala prenos majhne količine podatkov. To je mogoče pripisati običajni računalniški miški.

Napaka

Ljudje se pogosto naučijo vzporednega vmesnika iz samega sistema. Včasih se pojavijo težave, zaradi katerih se uporabnik znoja, da jih popravi. Da, nekateri so videli napako "gonilnika vzporednih vrat". Običajno se ta napaka pojavi v sistemskem dnevniku in je označena z rdečim križem.
Takšen problem je v sistemu manj pogost. Do tega lahko pride, ko se Parport zažene, ko na plošči ni vzporednih vrat. V tem primeru lahko obiščete register in v razdelku Parport najdete vrstico »Začni«. Tukaj morate spremeniti vrednost "2" na "4".

Sklepi

Vzporedna pristanišča so zdaj že v preteklosti. Nad njim je delal v zadnjem stoletju, v naši pa so lahko zamenjali bolj priročne konektorje. Tiste možnosti, ki so ostale nespremenjene, bi lahko pridobili z adapterji. Tako je postal pravi nakupovalni krmilnik za vzporedna PCI vrata, zamenjava USB in drugih priljubljenih vmesnikov. Na internetu obstaja veliko načinov, da to ali ta kabel izvedete sami. Ampak, če sem iskren, možnosti niso povsem varne in povzročajo dvome. Najbolje je, če boste za napravo nenadoma potrebovali vzporedna vrata, poiščite jih v trgovinah. Čeprav ni izdana, je še vedno v prodaji. Medtem ko ste sami vzeli računalnik, je najbolje, da natančno pogledate vmesniško ploščo matične plošče, da se kasneje ne bo zgodila v težavah.

Sorodne publikacije