Digitizer - kaj je to Fotografija

Kaj je digitalizator? Če vam, tako kot mnogi drugi uporabniki spleta, v tem trenutku ne priznavate nič manj znanega, potem je ta članek za vas. V njej bomo podrobno preučili, kaj je to in kaj je pojedeno, kot je rečeno.

Digitizer - kaj je to?

Digitizer je fizična naprava za vnos ročno napisanih informacij v računalniku: besedilo ali grafika. Oblikuje se digitalizator s posebnim manipulatorjem, imenovan "Pen", in delovna površina v obliki faktorja tablete, za katero se pogosto sklicuje digitalizator kot grafična tableta.


Ta prilagoditev je v današnjem času pridobila veliko popularnost, predvsem zaradi dejstva, da odpira številne priložnosti na področju profesionalne in amaterske grafike. Vendar pa ga ne zamenjujte s skenerji. Čeprav je njihovo bistvo eno in isto, so metode doseganja končnega cilja različne. Na primer, rentgenski digitalizator je nastal samo za digitalizacijo rentgenskih žarkov, vendar se po metodi opravljanja svoje naloge nanaša na digitalizatorje.

Začetki

Prva vprašanja, ki jih je treba odgovoriti pri proučevanju digitalizatorja: "Kaj je to?", "Kdaj se je pojavil?", "Kako deluje?", "Kakšne so njegove možnosti?" Na vprašanja, ki smo jih podali na kratek, a informativen odgovor, je treba odgovoriti le na naslednja vprašanja. Prvo grafično tableto, oziroma prototip, je leta 1888 zgradil industrijalec Eliashey Gray. Njegova ideja je nedvomno presegla svoj čas,čeprav je temeljil na telegrafu, ki je bil v tistih letih široko znan, vendar Gray ni prejel pravočasnega patenta o tehnologiji. Ista tehnologija je obsegala več stopenj:


 • V točki "A" oseba s posebno elektronsko tabelo ustvari želeno grafično podobo ali zaporedje znakov.
 • V primeru posebne "Per" z mizo so bili električni signali, ki so se takoj prebrali in poslali prek komunikacijske povezave do točke "B".
 • V "B" so bili sprejeti signali zajeti s posebnimi pogoni, ki so ponovili dano sliko na papirju.
 • Ta metoda je bila izjemno zapletena in nedonosna za proizvodnjo v velikem obsegu. Zato so ga uporabljali le za oddajo posebej pomembnih dokumentov na daljavo.

  Načelo dela

  No, ugotovili smo, kaj so digitalizatorji in kdaj se je pojavil njihov prvi prototip. Vendar pa so sodobne grafične tablice v svojih tehnoloških rešitvah drugačne. Razmislite, katere vrste digitalizatorjev se lahko zdaj srečate z vami.

  Akustični digitalizator - kaj je to?

  Ena od prvih grafičnih tablet je bila akustična. Pero, na katerega je bila uporabljena slika, je imela določeno vrsto zvočnih valov, imenovanih »zvočne iskre«, ki so jih zajeli zvočniki, ki so bili v tablici. S pomočjo triangulacije je bil položaj peresa določen v prostoru in tako je bila digitalizirana podoba.
  Vendar pa je ta tehnologija imela eno pomembno pomanjkljivost: proces digitalizacije naj bi se izvajal v popolni tišini, sicer so dinamiko zajeli zunajvidne ovire na sliki.

  Elektromagnetni

  Leta 1964 se je oblikovanje grafičnih tablet precej ponovilo. Zdaj pod delovno površino tablete je obstajala mreža tankih žic, ki prenašajo šibek tok, ki ustvarja elektromagnetno polje. Ko se je vozil z njo, je bilo to polje mogoče spremeniti, popraviti in spremeniti v sliko.

  Neaktivni svinčnik

  Načelo neaktivnega peresa je postalo pravočasen preboj na področju grafičnih tablet. Zdaj, zahvaljujoč tej tehnologiji, je peresnik ostal popolnoma avtonomen, saj je sama tableta zdaj delovala kot vir signala in kot sprejemnik hkrati, in pero naj bi ustrezno spremenil elektromagnetno polje.

  Aktivni peresnik

  V tem primeru je bil vir signala premaknjen v pero, kar je seveda zahtevalo, da ga pripelje do moči, vendar, kot kaže praksa, takšna možnost postavitve omogoča doseganje večje kakovosti, ki jo lahko izda digitalizator: fotografija njihova obdelava, animacija in grafika so postali opazno boljši.

  Senzor

  V modelih zadnjih let se senzorični sistem uspešno uporablja. To pomeni, da so pod zaslonom žice, vendar je delovna površina sama od njih ločena s tankim izolatorjem, občutljivim na pritisk. Ta tehnologija omogoča umetniku pisanje 3D slik.

  Zaključek

  Tu smo razumeli tudi pojem "digitalizator". Kaj je, kakšne vrste tablic prihajajo, kako so urejene - zdaj veste odgovore na vsa ta vprašanja.

  Sorodne publikacije