Laserski risalniki: pregled, značilnosti, namen

Tehnologije za prenos grafičnih informacij v tiskani obliki so danes na voljo množičnemu potrošniku za majhno količino denarja. Vendar pa obstajajo težave, s katerimi navadni večnamenski tiskalniki ne morejo obvladati. To velja za visokokakovostno širokozaslonsko tiskanje. S podrobnim kartiranjem grafikonov, diagramov, risb in grafov na papirju je najbolje služiti laserski ploter, široko zastopan na trgu profesionalne tiskarske opreme v različnih variacijah.

Določitev ploskev

Glavna naloga te opreme je, da pritisne strukturne informacije. Glede na obseg in posebne zahteve se lahko uporabijo risalniki različnih tipov. Na primer, za delo v formatu A3 in A2 se uporabljajo modeli tablet. Omogočajo fiksiranje listov z elektrostatično metodo s priključkom pisalnega vozla. Če želite tiskati na obloge A1 in A0, uporabite valjčne enote z vlečno glavo. Pomembna značilnost ploterja je funkcija rezanja. Izvaja rezalnik - rezalno orodje, ki vam omogoča rokovanje z majhnimi predmeti z visoko stopnjo natančnosti.


Laser za lasersko rezanje je praviloma opremljen z optičnimi senzorji, ki odpirajo vodila konture. Razlika v pristopu k rezanju je izražena v stopnji avtomatizacije opreme. Da, proračunski modeli obdelujejo predmete samo v ročnem načinu, na njih pa lahko konfigurirate visokotehnološke napraveprogramskih parametrov, kar operaterju onemogoča nadzor nad operacijo.

Značilnosti opreme

Delovni parametri se lahko razlikujejo tako glede oblike obdelave ciljnega materiala kot glede funkcionalnosti. Povprečna zmogljivost laserskega ploterja je lahko predstavljena kot:


 • Format lista - A0-A4.
 • Pritisk rezbarjev - 200-350 g.
 • Širina reza - 210-300 mm.
 • Dolžina rezanja - 2900-3000 mm.
 • Hitrost obdelave - do 1000 mm /s.
 • V zvezi s funkcionalnostjo so sodobni modeli opremljeni z vmesniki USB in Wi-Fi, ki omogočajo povezovanje tiskarske opreme z računalniki in celo mobilnimi napravami. Zlasti HP Designjet T520 Ploter podpira USB, Wi-Fi in LAN. Poleg tega 1 GB pomnilnika omogoča shranjevanje zahtevanih informacij brez uporabe dodatnih medijev. Velike so tudi komunikacijske priložnosti. S pomočjo brezžičnih kanalov je naprava sinhronizirana z osebnim računalnikom, tabličnim računalnikom in pametnim telefonom.

  Modeli Teriostar

  Serija je proizvajalec podjetja Seico, ki je oblikovala številne inženirske risarje za profesionalno uporabo. Eden izmed najbolj priljubljenih družinskih modelov je Teriostar LP-1030 - naprava, ki omogoča hitro obdelavo tehnične dokumentacije pri visokih hitrostih do 5 m /min. Zlasti format A1 je na voljo s frekvenco 7 listov na minuto. Zaradi optimiziranega sistema oskrbe s črnilom je uporabniku odvzeto ročno nalaganje prahu - pri konstrukciji se uporabljajo ležaji prirobnic, ki se razlikujejo v natančnosti inpravilnost dela.
  Pomembno je poudariti, da so v vrstici Teriostar zastopani ne samo tiskarji, ampak tudi LED-risalniki, tj. Podatke tretjih oseb lahko prenesete prek Ethernet in logičnih vrat. Na voljo tudi za serijsko tiskanje, ki ga upravljajo omrežni krmilniki.

  Modeli HP

  Ta proizvajalec je znan po visokokakovostnih in funkcionalnih večnamenskih napravah, ki se uspešno uporabljajo na strokovnem področju in v vsakdanjem življenju. Serijo risarjev predstavljajo naprave DesignJet, med katerimi je najbolj tehnološko med njimi HP T1530. To je brizgalni tiskalnik, ki služi za pisma do 914 mm širine. Toda glavna prednost laserskega ploterja pri tej spremembi je visoka zmogljivost. Upravljavec lahko določi naloge za 50-stranski pladenj za shranjevanje. Hkrati tudi visoka obremenitev ne zmanjšuje natančnosti poravnavanja in razvrščanja materialov. Ima veliko strojne opreme in veliko navideznega pomnilnika 96 GB. Tudi pri visoki hitrosti tiskanja (21 sek /p.) Je upravljanje stabilnih čakalnih vrst doseženo z optimalno ceno tiskanja. Konkurenti ploterja HP ​​T1530 tudi zmagajo zaradi vsestranskosti vrste papirja. Uporablja se lahko v povezavi s tehničnimi, fotografskimi, kopirnimi in drugimi priljubljenimi vrstami tiskanih medijev.

  Modeli podjetja Roland

  Če je delo ploterja pomembna funkcija rezilnika, se je smiselno osredotočiti na izdelke Rolanda. Zlasti model GS-24 je opremljen z vozičkom za visokotlačno rezanje. Nožučinkovito obdeluje debele in trdne materiale, vključno s filmom, jato in vinilom. Poleg funkcije serijskega rezanja ta model opravi perforacijo z vzorcem barvnih nalog. Na voljo je možnost ustvarjanja zapisov za nameščene nalepke. Visokotehnološka oprema Roland Laser Plotter je opremljen tudi z inovativnim servo motorjem s povečano hitrostjo obdelave. To je pomembno za velika tiskarska podjetja, kjer se stopnja ne meri toliko na natančnost kot na produktivnost.
  Poleg prednosti mehanske obdelave se risalniki odlikujejo po sodobni programski opremi. Razvijalci so zagotovili poseben paket CutStudio, ki omogoča operaterju premikanje, povečevanje in vrtenje objektov brez računalnika.

  Zaključek

  Ploterji so zaznamovali novo obdobje v razvoju tiskarske industrije. Organsko združujejo značilnosti industrijskih naprav za tiskanje velikega formata in dostojanstvo domačih večnamenskih tiskalnikov s prijaznimi vmesniki in udobjem fizičnega pretoka. Toda tehnološko napredni laserski risalniki niso dragi, zato morate pred nakupom skrbno oceniti njihove zmogljivosti. Kitajske naprave z omejeno funkcionalno lahko stane 8-10 tisoč rubljev.Ampak naprave zgoraj navedenih podjetij so na voljo za 15-20 tisoč rubljev. Zato je ta oprema primerna samo za komercialne namene. Toda optimizacija tehničnega "polnjenja" in uravnotežene učinkovitosti lahko ta segment približata domačemu razredu.

  Sorodne publikacije