Kje so shranjena gesla v računalniku in kako jih po potrebi pregledam?

Dejstvo, da uporabniki pogosto pozabljajo gesla iz vseh vrst programov, spletnih strani ali celo tistih kombinacij, ki se uporabljajo za prijavo v sistem, vsi vedo. Zato obstaja problem njihovega hitrega okrevanja. Kje pa so shranjena gesla v računalniku? Kako jih poiskati in videti, če je potrebno? Na žalost je vse še zdaleč ne enostavno. V najpreprostejšem primeru lahko najdete gesla za internetne vire, vendar obstajajo številni problemi z lokalnimi in omrežnimi gesli, še posebej, ker jih Windows ni mogoče pregledati, in uporaba specializirane programske opreme lahko obvladajo vsi povprečni uporabniki. Da bi razumeli splošno sliko, bo nekaj jasnosti prineslo naslednje gradivo.


Kjer so gesla shranjena v računalniku: splošne informacije

Najprej je treba opozoriti, da ni enotnega in univerzalnega mesta kombinacij za shranjevanje gesel. Glavni problem je, da operacijski sistem uporablja lastna skladišča kot nedostopna za uporabnika in zaščitena pred gledanjem šifriranih datotek. Nekateri programi lahko shranjujejo podatke v lastne konfiguracijske datoteke. Če pa razumete, kako so v računalniku shranjena gesla brskalnika, vam ni treba poznati lokacije, saj lahko vse shranjene kombinacije vidite neposredno v njih. Ampak o tem malo kasneje.

V kakšni obliki in kjeAli so shranjene v geslih vašega računalnika, povezane s prijavo in omrežnimi nastavitvami?

Naj se pa zanašamo na dejstvo, da moramo najprej natančno vedeti, kje je shranjena datoteka z uporabniškimi gesli in da ne bomo videli prvotne kombinacije. Lokalne lastne kombinacije, ki so povezane z prijavo ali zmožnostjo uporabe omrežnih povezav, so shranjene neposredno v imeniku vsakega uporabnika, ki je običajno označen kot uporabniški SID. V različici XP je mapa Credentials uporabljena kot lokacija, v "Novice" in zgoraj pa je kot tak izbran podimenik Random ID.


V veji registra HKU lokacije datotek z gesli ustrezajo ključem v obliki dolgih kombinacij, ki se začnejo z vrednostmi "S-1-5-21". Toda v večini primerov gre le za navedbo samih datotek, saj si ni mogoče ogledati shranjenih kombinacij v samih datotekah ali celo v registru, čeprav je spreminjanje izhodov, shranjenih v računalniških geslih, lahko popolnoma osnovno prek ustreznih omrežnih povezav ali nastavitev za upravljanje uporabnikov. , ki so na voljo v grafičnem vmesniku.
Pri prijavah za prijavo v skrbnika lahko pazite na registrski ključ SAM. Za VPN in dial-up povezave v veji registra HKLM so sekcije Secrets SECURITY in ključi, kot je RasDialParams, vendar običajnemu uporabniku ne dajejo nobenih posebnih informacij. Druga stvar je, da si lahko ogledate in spremenite geslo za dostop v nastavitvah sistema Windows ali neposredno na usmerjevalniku. Mimogredepravijo, da so shranjene tudi kombinacije gesel za večino poštnih odjemalcev, ki so vgrajene v sistem ali orodja tretjih oseb, če so predstavljene v obliki posameznih aplikacij, ki niso povezane z internetnimi storitvami, kot je Mail.Ru ali kaj podobnega.

Lokacija gesel za program Skype in težave pri ogledu želenih kombinacij

Pogosto morate iz nameščenih programov ugotoviti, kje so shranjena gesla na vašem računalniku. To se nanaša zlasti na priljubljeno aplikacijo Skype, s katero so mnogi uporabniki pred kratkim naleteli na težave pri prijavi v svoje račune.
Nameščena aplikacija shranjuje svoje lastne kombinacije v posebno datoteko XML, kjer se geslo ujema z vrednostjo razpršitve (). Da, tukaj pa je geslo predstavljeno v 16-bitni obliki in ga zato ne bo moglo videti. Zato je za te namene potrebno uporabiti HEX-urednik. Toda uporaba takšnih pripomočkov brez ustreznega znanja morda ne bo dala rezultata.

Ogled gesel v brskalnikih

Zdaj pa poglejmo, kje v računalniku shranjujejo gesla, shranjena neposredno v spletnih brskalnikih, ki se uporabljajo za delo na internetu. Pravzaprav, kot smo že omenili, nas lokacija ne zanima.
Gesla pa si lahko ogledate neposredno v brskalniku, če v poglavju z glavnimi nastavitvami glejte upravljanje shranjenih gesel, kjer bodo na seznamu prikazani vsi viri, za katere so shranjene take kombinacije. Nato morate samo pritisniti gumb alipovezavo za prikaz gesla, po kateri lahko pozabljeno kombinacijo premaknete v besedilno datoteko ali preprosto napišete.

Specializirani programi za "izvlek" vseh vnesenih gesel

, vendar se lahko domneva, da bi moral uporabnik vedeti, kje so shranjena gesla v računalniku, vendar jih moraš še vedno "potegniti" iz sistema za ogled. Za izvedbo takšnih operacij na samih sistemih Windows ni sredstev, vendar brez težav lahko uporabite vse vrste programov drugih proizvajalcev, kot je orodje za obnovitev gesla, PSexec, ki je del PSTools, PasswordSpy ali podobno.
Potrebno je le, da aktivirajo skeniranje komponent sistema z namenom identifikacije shranjenih gesel in jih nato zaprosijo, da jih izvlečejo in pretvorijo v berljivo obliko.

Post mortem

Kot lahko vidite, se vse o mestu in obliki kombinacij za ohranjanje gesla, celo za mnoge izkušene uporabnike, zdi precej zapleteno. Vendar pa v primeru sprememb ali popravkov ne bi smelo biti posebnih težav, saj so za to sprejemljiva nekatera standardna sistemska orodja in aplikacije tretjih oseb, ki so zelo enostavne za uporabo. Vendar pa natančno vedeti, kje je prostor za shranjevanje v obliki posebnega imenika ali šifrirane datoteke v tem primeru ni nujno potrebno.

Sorodne publikacije