Prvi laptop na svetu: fotografija

Oblikovanje novonastalih pogonov ima vedno zanimivo zgodbo. Nekdo je izumil, potem je ustvaril prototip, nato pa se soočil s prvimi neuspehi. Včasih se je po čisto naključju mogoče sprostiti in na nek način neverjetno pred človeštvom se pojavi nov tehnični čudež. Prvi laptop na svetu je prav tako šel veliko, da bi postal tisti, ki se nahaja na mizah mnogih od nas. Zgodovina oblikovanja te naprave bo nadalje obravnavana.

Kaj je to?

Zdaj komaj kdo ve, kaj je laptop in zakaj je potreben. Ali nekateri narodi v Afriki ne bodo mogli obravnavati tega čudeža tehnologije. Večina sodobnih ljudi ve, da je to osebni računalnik, ki je predvsem zaradi enostavnosti prevoza priljubljen. V njem so vse tradicionalne komponente, ki so del računalnika.Imamo isti zaslon, tipkovnico, analogno miško, včasih isto miško. Prav tako je možno uporabljati diske, flash pogone in drugo. Notranjost sistema deluje na procesorju, ki je nekoliko spremenjen, saj velikosti ne omogočajo namestitve velikih čipov. Tudi grafična kartica izgleda nekoliko drugače. Modeli RAM pomnilnika so vgrajeni v matično ploščo, trdi disk pa ima drugačno obliko, ki se razlikuje po velikosti naprave. Prvi prenosni računalnik na svetu je imel na eni strani podobne lastnosti, vendar pa ni bil podoben trenutni napravi.

Ideja

Lahko se prepirate davno, preden je bila prva naprava. Ampak vse refleksije nas pripeljejo do Alana Curtisa Kaya. To je AmeričanZnanstvenik že dolgo študira računalniške sisteme. Od leta 1970 je raziskovalec začel delati na Xeroxu. Takoj je postal eden od razvijalcev prototipa omrežnih delovnih postaj. Zanimivo je, da ta razvoj ni ostal neopažen, v prihodnosti pa so jih uporabljali strokovnjaki iz Apple Computer.


Tako se je vaja približala ustvarjanju prvega prenosnika. Kay je ponudil koncept Dynabooka. To možnost je že opisala naprava, ki je zdaj zelo podobna prenosnemu računalniku. Toda ta možnost je bila zasnovana za mobilno učenje in ni v celoti predstavljala vseh zmožnosti naprave.
Na splošno se je ideja Alan Key pojavila leta 1968. Potem je predlagal, da bi ustvarili mobilno osebno napravo, ki bi posnemala zvezek. Ampak tukaj njegove možnosti in funkcije ne bi smele biti slabše od polnopravnih strojev.

Realistični poskusi

Leta 1976 je bil izdan prvi notesnik NoteTaker na svetu. Nad njim je delal Alan Kay, Larry Tesler, Adele Goldberg, Douglas Feirbeiner. Prototip je bil prikazan vsem, proizvodnja pa ni bila izdana. Za nadaljevanje dela na razvoju te naprave je bilo zbranih približno deset modelov. Kljub temu je bil NoteTaker opremljen z enobarvnim zaslonom, pokrovom, tipkovnico, pogonom in miško. RAM je bil le 128 KB, hitrost čipov pa ni presegla 1 MHz. Operacijski sistem je bil razvit prejšnjo različico Smalltalk.
Kljub navidezno konceptualni ideji, prvi laptop na svetu še ni bil zelo mobilen. Njegova teža je bila 22 kilogramov. In čeprav je naprava delovalaBila je avtonomna in celo uporabljena pri nekaterih zaposlenih na letalu, vendar je bila daleč od sodobnega modela. Dejstvo, da Kay tega trenutka ni izkoristil in ni uresničil svojih idej v produkciji, se je izkazalo za nezaželeno zanj, saj bi lahko zaslužil veliko denarja.

Uspešen poskus

In namesto Bill McGrige. Začel je delati s to napravo na NAS-u. Serijska proizvodnja se je začela leta 1982. Ampak on ni uporabil povpraševanja zaradi dejstva, da napajanje ni bilo v tem modelu. Ta prvi prenosnik je tehtal do 3 funte, kar je velik preboj v primerjavi z 22 kilogramov. Imel je debelino 5 centimetrov. Poleg tega je bila odstranljiva akumulatorska baterija, svetel enobarvni zaslon in vgrajen modem.
Procesor podjetja Intel 8086 je deloval na frekvenci 8 MHz, kar je že bilo preboj. RAM - 256 KB. Obstaja serijska vrata RS-232. Modem je deloval pri 1200 bitov na sekundo. Zahvaljujoč njemu je bilo mogoče brezplačno uporabljati spletno trgovino in podatke iz podjetja. Zanimivo je, da od leta 1979, ko je bil zasnovan ta prenosnik, še vedno ni mogel uporabljati MS-DOS-a, saj še ni bil ustvarjen. Toda laptop je dobil prav po letu 1988, ko je v notranjosti novega procesorja deloval Intel 80386. Po tem je naprava postala večnamenska in takoj delovala z več nalogami. Da, znotraj je bilo mogoče uporabiti lastniške tehnologije, med katerimi je bil prototip sodobne nadzorne plošče, upravitelj tiskanja, urejevalnik besedil, preglednica, datotekain še veliko več. Sreča ni bila samo notranjost tega stroja, ampak tudi lupina. Corps magnezij, ki je stalno dinamično obremenitev, oziroma, takoj pritegnil pozornost vojaških in NASA. Zato se je avtomobil najprej in predvsem spremenil v te oddelke. Zaradi tega je bil Grid Compass uporabljen kot koordinator in vodja bojnih enot, prav tako pa je bil večkrat poslan v vesolje.

Za ljudi

Fotografije prvega zvezka na svetu nas opozarjajo na še enega kandidata za naslov prvega rojstva. Postala je Osborne 1. Kljub dejstvu, da je postal znan kasneje od vseh prej omenjenih, se šteje za prvi laptop, ki je bil komercialno uspešen. Prav ta model je bil namenjen množicam leta 1981. Zadaj je bila ameriška družba Osborne Computer Corporation. Posebnost tega modela je bila, da je na eni strani naprave obstajal ročaj za prevoz, drugi pa je imel tipkovnico, ki je bila narejena na preklopnem pokrovu. V notranjosti je bil enobarvni zaslon s 5-palčnim zaslonom. Tudi zasnova je opremljena z dvema pogoni in možnostjo priključitve monitorja ali modema. Operacijski sistem je postal CP /M. V notranjosti je bil urejevalnik besedil, procesor za mizo in več jezikovnih tolmačev. Glavna pomanjkljivost te naprave je bila njena masa - 11 kilogramov, pri čemer je prvi laptop prejel ceno v 1795 dolarjih. Zato je kljub širjenju avtomobila do množic, daleč od vsakogar lahko privoščil čudež tehnologije.
V notranjosti je bil procesor Z80 s frekvenco 4 MHz. RAM je bil le 64 KB. Usoda tegapodjetje se je izkazalo za tragično. Zaradi velikega števila konkurentov, ki so želeli izboljšati napravo, se je proizvajalec odločil, da bo svet obvestil o začetku prodaje naslednjega modela, preden so se naprave začele izvajati. Ta poteza je bila neuspešna, prizadela je prodajo Osborna 1 in nato popolnoma propadla.

Sovjetska alternativa

Zanimivo je, da nas fotografije prvega zvezka na svetu pripeljejo do domačega prototipa. Imenoval se je "Electronics" in je izšel leta 1991. Navzven je spomnil na že promovirane blagovne znamke prenosnih računalnikov. Zanimivo je, da so bile njegove specifikacije nekoliko boljše kot v prvih ameriških različicah. RAM je bil na primer že 640 KB.
Težava pri tem modelu je bila v tem, da je bila cena višja od povprečne plače v državi, čeprav je uporabnik imel možnost kupiti tak avtomobil, tega še vedno ni mogel storiti zaradi svoje nedostopnosti. Zato, o tehničnih značilnostih, skoraj nič ni znano, in informacije o tem prototipu ostanejo samo na papirju, kot v širokih masah tega prenosnika in nikoli niso šli ven.

Sorodne publikacije